четвъртък, февруари 09, 2012

От парламентарната трибуна.

Знаете, че вчера имаше изслушване на Вежди Рашидов и Трайчо Трайков в парламента по въпросите на ACTA.


Пиша мега репортаж по темата, и съм стигнал едва до половината, но за да не губим темпо ще ви пейстна мойто изказване и малко видео, а утре останалото.


За пръв път, почти от парламентарната трибуна. (От микрофон пред нея) ;-)Гласувам „Против“!

Изказването:

Ще започна с аргументите, а после и един въпрос. Първо, тук се казаха много думи, че споразумението няма да промени по никакъв начин българското законодателство. 

Тогава ми е странно, защо се чуха тука искания възможно най-бързо да се приеме. Нали нищо няма да се промени? Нещо не ми е ясна връзката между двете неща.

Второ, имам чувството, че живея аз в различен свят. Значи, докладчикът в Европарламента обявява това споразумение за маскарад, дава си оставката, посланичката на Словения в Токио се извинява на словенския народ, че е подписала такова споразумение. 

Полша спря процедурите по ACTA, Чехия спря процедурите по ACTA, обаче ние тук живеем в някаква паралелна вселена, в която чуваме съвсем други работи. 

Има нужда от основна реформа, в авторското право, в сродните права и то точно свързана с това, че репресивните мерки навлизат сериозно в личното пространство на гражданите. Тази реформа е наложена от технологичния процес (исках да кажа прогрес ;-). Тя не е защото някакви хора са се събудили една сутрин и са казали „Ами, дайте сега ще се реформираме.“

Поради причината че, всеки човек в джоба си има телефон, на бюрото си има компютър и не може до всеки телефон и компютър да се сложи полицай. Абсолютно невъзможно е.

Значи, трябва да се направи реформа. И естествено, да се намали до минимум лицемерието, защото ако си спомняте, когато живеехме по времето на комунизма, тиранията започваше от лицемерието, от лъжите, които се говореха, в публичното пространство, пренесени в живота те се превръщаха в тирания и в репресия. 

Така че ние това трябва да го отхвърлим. И, заявленията че няма да се промени законодателството, те могат да се разглеждат и от обратната страна. Няма да се промени законодателството, няма да има реформа в тази област, значи България завинаги ще изостава на опашката. 

Това е неприемливо.

Значи, въпросът е. Значи, знаете че текат паралелни процедури, в българския парламент и в европейския. Значи, ако българския парламент ратифицира, а европейският парламент не ратифицира споразумението, интересно ми е какви ще са последствията за България.

Благодаря и да отговори този, който се чувства компетентен. 


12 коментара:

Стойчо каза...

Добро сефте :)

Павел Николов каза...

Днес пред трибуната, утре - на трибуната! :)

mdam каза...

Браво. Самия факт, че са те пуснали е пробив.

Анонимен каза...

Гледах предаването. Най ме впечатли критиката на социализма. Добре , че ми напомни, бях позабравил, увлечен в анализ на сегашните, нестихващи световни кризи.

Стойчо каза...

Анонимният станал много нежна душа бе, впечатлителен ...

Nick Angelow каза...

Ако споразумението не се приеме от Европейския съюз, а се ратифицира от българския парламент, то ще важи само за нас (при положение, че се намерят още пет държави от подписалите споразумението, които да го ратифицират) -- поне с такова впечатление съм останал.

Nevena Nikolacheva NEN каза...

Рашидов поне се вижда ,че може да чете от лист добре без да срича и без да си вдига главата

Съзерцател каза...

Това може да се счита като откриване на предизборната ти кампания за следващия парламент... :)

Маркуча каза...

Порасна ти работата :)

Труден каза...

Браво, Комита!
Поздравления!
Добре си защитаваш прякора ;)
Айде, и в следващия парламент (ако има такъв) да те видим на трибуната :)

Комитата каза...

хехехе, де да беше толкоз лесноо... ;-) иначе е приятно, не отричам.

Анонимен каза...

opravi si izkaza, tova nabutvane na sushtestvitelni i mestoimenia na nai-stranni mesta e mnogo otbluskavashto

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)