четвъртък, февруари 02, 2012

Добър президентски старт

Не знам дали наистина е имало заговор срещу Цветан Цветанов, когато се заговори за апартаментите му, но ако е имало хора, целенасочено действали срещу кандидатурата му за президент, то те трябва да бъдат по някакъв начин наградени за доброто, което сториха на България.

България беше спасена от още пет години витиевати баналности, които да бъдат ръсени от президентската институция.

Може би българският хумор и сатира загубиха от неродените вицове за потенциалния милиционер-президент Ц. Ц. , но не ми е чак толкова жал. Сюжети се намират в изобилие и на други места.

Въпреки че гласувах на чак втория тур за президента Плевнелиев, с радост установявам, че опасенията ми за него започват да се разсейват.

Разбира се, Росен Плевнелиев не е роден за ролята на президент.

Декламирането и патосът са му чужди (не ги умее), но се старае да говори искрено. Лош актьор е и не може да запомни 100% от задълженията си по протокол, но се вижда огромното му желание да си свърши работата както хората.

В близките месеци може дори да започне да му харесва на новото работно място.

Днес се справи много добре.


Въпреки че под ризата май беше турил някое топло поларче, Плевнелиев – гологлав и без ръкавици, с лице, побеляващо буквално пред камерата от студа, произнесе реч, която отдавна трябваше да чуем от действащ български президент.

Речта звуча по-автентично и с по-малко патос от тази на встъпването му в длъжност.

И, нито смешните жестове, нито листчетата в ръцете, нито демонстративно лекото му облекло ще попречат да бъде забелязана заявката му за окончателна оценка на комунистическото минало и за осъждането на трите големи гряха на БКП към България:

– Денационализацията в Пиринско;
– Подаряването на националния суверенитет на СССР;
– Репресиите върху българския народ;

Това категорично контрастира с щенията за достигане на една стотна от наследството на Тодор Живков, нали така?

Постепенно, и хората, които му пишат речите, ще напипат верния баланс. А и другите, които попълват сайта, няма да се излагат, като държат там само стари новини.

Следва най-трудното – президентът да остане последователен.

Гледам, че с Темплара сме мислили по доста подобен начин.

PS. И защо за втори път първата резерва е по-добрият кандидат?

10 коментара:

Стойчо каза...

Добре, май все пак имаме нов президент. Дано.

Ангел Грънчаров каза...

На фона на Гоце де ла Сирищник не е трудно новият президент да изглежда по-добър... оня беше лицето на безличието, а Плевнелиев дано се окаже личност в истинския смисъл; държавният глава може да няма власт, но има огромно символическо значение; у нас е крайно време да се осъзнае, че животът ни се управлява от символи...

Анонимен каза...

Защо се заблуждаваме, там е Бойко облечен в личността Плевнелиев. Всички изказвания са избрани клишета. Последното изказване беше продиктувано от неговата максима за обединяване на нацията. Само че в Черноморец неговата къща е построена в нарушение на всякакви норми, но симпатяга, няма да му гоним карез.

Анонимен каза...

Въпросните "грехове" нито са били пожелателни, нито са били възможни да не се случат. Ако ще и Роналд Рейгън да е бил начело на държавата ни тогава. Ако някой целенасочено не желае да помни история, то аз ще ви я припомня - ние сме ЗАГУБИЛА втората световна война държава. НЯМА държава, която е загубила война и да не е изгубила частично или изцяло суверенитета си. НЯМА държава, която е загубила война и да не е била ограбена.

Търсите вината в комунизма, в БКП, в режима. А всъщност вина няма - това са били реалностите и възможностите. СССР си е взел своето. Англия и САЩ също. Те са победителите. За нас - загубилите - каквото останало, такова. Не изкривявайте историята, че тя рано или късно ще ви изкриви вас. Не за друго, ами връща се - който не си е взел поука не знае как да реагира когато това стане.

Стойчо каза...

е, очаквано развитие в разстановката на анонимните – щеше да е чудо да е друго ;)

Belomore каза...

Добър старт и за/според мен.

А само като си помисля, че имаше (пишман) "десни", готови да гласуват на инат за Калфата, бррр...

Peter Petrov каза...

Комита, споделям ти тревогата, че може би си се минал на втория тур. Дай боже да не си сбъркал с избора си. Подобна реч не бяхме чували от времето на бат' Петьо. Той между другото с какво се препитава? Помниш ли как се появи като Плевнелиев - големият бос тогава го предложи и го избрахме. А после - "Иване кажи си". Колко ли време ще мине за да чуем пак този въпрос? Бойко кажи си... И ако бат'Бойко вземе та се изцепи и си каже... в България ще отбележим наистина края на прехода... За сега сигурен съм и ти чакаш точно този въпрос "Бойко кажи си откъде имаш милионите..., защото моите са ясни, а твоите не..."

Стойчо каза...

халал да са му на Бойко милионите, не са ни те гайлето, ами забележителното и стабилно тройкаджийство у него...

Хесапов каза...

Аз му желая успех!

Анонимен каза...

Комунистите са денонощно на поста си. С телата си са готови да бранят Партията- майка. По- голяма глупост не бях чела. БКП нямало вина за нищо. А защо Полша не пожела да стане 16 република? Те в чия сфера на влияние останаха? А защо Югославия не изтрепа народа си, че не се пишат македонци ами ги пусна по света да се разхождат, а ние да ги гледаме със завист. Младежи анонимни, някои от нас не само четем историята ами сме и живели по онова време и още помним. Ако не знаете питайте нас по- старите.
Рени

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)