понеделник, февруари 13, 2012

Казахме, че не искаме ACTA

В събота беше протестът срещу ACTA.

След преживяванията в парламента се проясни, че властта страда от сериозни ушни и от умерени умствени проблеми.

Само масов и гръмогласен протест можеше да ги извади от самодоволната позиция – „Не чух аргументи, които да ме убедят.“

Сутринта в събота гостувах при Григорови в БНТ, където поспорихме със Стефан Минчев и Васил Гюров за ACTA и въобще за бизнеса с интелектуални продукти.

Говорихме си за ACTA и разговорът отново тръгна за музиката, филмите и развлеченията.

После на бърз ход потеглих към НДК, където беше сборния пункт на протеста.

Чудни са тези протести, организирани онлайн. На практика няма трибуна, няма команди от трибуната, няма предварително зададени скандирания. Публиката си знае защо е там и си вика каквото си е наумила предварително.


Площадът пред НДК не е почистен, камо ли да го чистят за някакви хайлази, които ще плюят по властта. Затова хората бяха концентрирани по пътеките, точно като метафора на мрежовите отношения.


Малко след 11, преодолявайки снежни препяствия, излязохме на „Витошка“ и тръгнахме към „Св. Неделя“.


Когато хората потекоха като тъмна река по булеварда се забеляза, че протестът е наистина масов, макар и спокоен.
На кръстовището с „Патриарха“ се появи необичайно препятствие – разкопките за метрото. По две тънки ручейчета, от двете страни на дупката, протестиращите заобиколиха и после отново се сляха в мощна река.


В пешеходната част на „Витошка“ вече можеше да се види истинския мащаб на протеста – улицата беше почерняла от народ и буквално краят на колоната не се виждаше.

Любопитно ми е, какво мислят в полицията за броя протестиращи, те имат методи да го изчислят.


В „Триъгълника на властта“, между Президентството, МС и Партийния дом, колоната поспря, поскача и повика с кеф под прозорците на глухите.


Надявам се, че този път се е чувало добре.


Министерски съвет го пазят два кордона, Президентството – не.

И от стълбите на банката не можех да обхвана с поглед цялата колона. Толкова масови протести имаше по време на виденовата зима, а след това се броят на пръсти – през 2007г., когато се борихме да не спират торентите, на 14-ти януари 2009г.

Нито краят се вижда...
...нито началото


И Армани ни подкрепи.


Видях страшно много познати – първо Пейо, Нели Огнянова, Емил и Асен, после Мила, Мартин (но отдалеч, докато препускаше за да хване по-хубав кадър).На крайната точка от маршрута – пл. „Народно събрание“, с умения, близки до тези на краставите магарета, дори в студеното време се надушихме и се събрахме на групичка с Майк, Григор, Ели, Събина, Гонзо, Павел, Мария, Дзвера, Ники, Божидар, Станислав, Крис и още няколко човека...Други репортажи:

Пейо;
Йовко;
Крис;
Асен (директен репортаж от протеста на видео);
LeeNeeAnn
Димитър Лъжов
Емо Георгиев (да не се бърка с адвоката)

Тази сутрин в „Денят започва с култура“ по БНТ можете да видите какво мислят организаторите на протеста (от 21:10 нататък) за случващото се.

Меглена Кунева направи изявление, където каза, че няма нищо общо с ACTA и от което изскочиха интересни факти за това как България (не)участва в изготвянето на договора.

И за пореден път се убеждавам, че ACTA трябва да падне възможно най-скоро. Яне Янев е започнал поредния фарс, вкарващ слухове, че Борисов му казал по телефона, че щял да оттегли подписа под споразумението.

Сега чакам да се появи и чистачката в МС, която да обясни че е бременна.

Като се изтъпанчи светиня му при Барека и си каже, тогава ще повярвам.

Дотогава трябва да се готвим за следващия протест.

5 коментара:

Анонимен каза...

Ей, нейсе! Добре че е втората ти снимка, за да се убедя, че и аз съм била там, че и аз съм протестирала :-D
Уви, от всичките ти тв-изяви по въпроса, тая при Григорови ич не те слушах какво говориш, че ония другите двама ми вдигнаха кръвното! Но ще си пусна записа де :)

Маркуча каза...

Весело беше :) Виж обаче какво ни готвят, тоя път мушнато в закона за хазарта: http://www.bivol.bg/netneutrality.html

Анонимен каза...

Много чудно, по БНТ отразиха мижаво събитието и твърдяха, че сте 1000 човека. А вие сте били много повече. Писна ми от про правителствени телевизии. Ако ще се възмущавате от предавания на телевизиите и аз ще бъда с вас

Laleelay каза...

Ей, чудесно, най-накрая масов протест с гражданска позиция! Само дето дъщеря ни е болна и не успяхме да дойдем и ние да помръзнем заедно :(

Комита, нямаш ли снимка с маска на Guy Fawkes? Какъв е тоя пропуск!

Emo Georgiev каза...

Искам само да отбележа, че целият протест премина културно, без инциденти и смятам, че това е начина да се отстояват гражданските права и свободи.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)