вторник, януари 31, 2012

Оригинален начин да станеш за резил

Темата днес е ACTA.Участвах в сутрешните блокове на БНТ и ьTV (заедно с адв. Емил Георгиев).

За да бъде преглътната по-лесно от обществото и да мине (по възможност) с по-малко скандали, ACTA се приема в голяма тайна.

В САЩ обясняват секретността с „национална сигурност“, както администрацията на Буш, така и администрацията на Обама. Очевидно, за тях свалянето на музика и филми е нещо като тероризъм.

В ЕС обясняват секретността с „ефикасност“, т.е. ще има твърде много „излишни“ дискусии, които ще забавят процеса.

За тия две позиции ще се изпише много, така че няма засега да ги коментирам.

Да видим ситуацията в отделните държави:

23.11.2011: Холандският парламент отхвърля обсъжданията на ACTA в секретност.

Германският правосъден министър поставя условие – ACTA ще се обсъжда само в условия на прозрачност и без вътре да присъства правилото на „трите удара“ (три пъти нарушаваш инт. собственост = спират ти интернета)

В България, нещата са оцветени с нашата неповторима национална специфика и селска хитрост:

16.11.2011 – На заседание на МС се взима решение за присъединяване на България към ACTA, Докладът е на Трайчо Трайков и е точно едно изречение: „става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права“

15-16. 12. 2011 - На заседание на Съвета на ЕС по селско стопанство и рибарство, Мирослав Найденов подписва ACTA. Въпросът е сместен между квотите за улов на риба и цитрусовите плодове! От този подпис следва препоръка към ЕС и страните-членки да подпишат споразумението. Пет страни не желаят да го подпишат, между тях Германия.

Трябва да оценим „гениалността“ на този ход – текстът се пробутва десет дни преди Коледа, между щайгите с портокали и щайгите с риба.

09.01.2012 – МС упълномощава посланик Тодоров в Япония да подпише.

26.01.2012 – Посланик Тодоров подписва ACTA от българска страна.

Да резюмираме – споразумение, което се отнася до телекомуникациите (министър Московски) се докладва от Трайчо Трайков (икономика, енергетика, туризъм) подписва се от министър Найденов (земеделие), и окончателният подпис слага посланик Тодоров, който е „на една ръка разстояние“ – в Токио.

За да защити позицията на правителството, днес на дискусията в БНТ се появи Георги Дамянов, директор на дирекция от Министерство на културата!

Цветелина Димитрова от Министерство на икономиката, енергетика и туризма, пък обяснява, че ACTA ще бъде подложена на обществено обсъждане, но сега, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО СЕ Е ПРИСЪЕДИНИЛА.

Много навреме.

А къде е министърът, докладчикът, питам аз?

И накрая всичко това ще трябва да бъде прилагано от МВР.

На мен ми прилича на мафиотския метод за лоялност – всеки да бъде „окървавен“ с нещо в процеса, за да не може да се измъкне и да твърди, че е бил против, когато се е приемало.

Освен това, това споразумение уж е „победа“ за авторите, но такава „победа“, с която никой не държи да се гордее, и която се подмята като сираче между министерствата.

А не ви ли се струва че от екрана отъства някой, който иначе много държи да присъства в него? Който, например, си организира импровизирана пресконференция дори навръх Нова Година.

Ако искате да се ориентирате по-добре в заплахите, Пейо е написал много нагледен текст за ACTA.

9 коментара:

П.Птеров каза...

Комита, вече направих опит под предишния ти постинг да те обвиня в крадене на интелектуална собственост. освен това те посъветвах да си наемеш адвокат. Става дума за дъщеря ти. Изказах съмнение по повод нейните "творби". Всъщност искаш да ни пробуташ чрез една малолетна крадена интелектуална собственост, която сте копирали от Интернет(вероятно с жена ти). После пробутвате нещата като направени от дете. И недай си боже печелите конкурс и голямата награда за детско творчество в САЩ. Пълните се спари, но собственикът(който може да се е регистрирал като такъв тази сутрин) вече ви е подхванал по новия закон...
Не можах да излъча коментара си. Може да си вече под наблюдение. Винаги си бил с дисидентски уклон в поведението. А ето сега се опитваш да дискредетираш правителството на гражданите за европейско развитие. Вменяваш на министрите някакава обърканост и липса на компетентност. С израза "между цитруси и риба" икаш да станеш втори Евгени Камерата и да предизвикаш протести пред Народното събрание. После да свалиш правителството и сам да станеш депутат.
Затова подобни типове като тебе трябва да не се канят вече в централните телевизии, а ако се канят водещия да оставя чиновниците да те прекъсват на вся1ка дума и хоратая да им дотегне. Освен това си брадясал и нечистоплътно изглеждащ, т.е. лумпен. Да точно такива лумпени не разбират дълбокия смисъл на действията на правителството. На тебе посланик Уорлик да ти е трил сол на главата? Лесно е да се говори от страни нали!(П.Петров)

Стойчо каза...

Доста типично е за сегашното правителство, по дадена тема да се изказват министрите, на които това не им е работа:
ако си спомняте преди месец, когато от Израел казаха, че в България е предотвратен терористичен акт срещу израелски туристи? Тогава по темата говориха от Въшно и Транспортно министерство, а не от МВР.
МВР пък беше първа писта да обяснява за непочистените магистрали без изобщо да чуем транспортния министър.

В този ред на мисли явно е съвсем нормално селско-стопанския министър да говори за авторски права, а културният – за агро-култури...

Мартин Жеков каза...

И какво се оказа накрая?Всички вкупом се съгласихте на 50%,че не е толкова лоша ACTA!
За мен предаването беше пълен провал!
Не можеш с общи приказки въртящи се от преди 5 години да убедиш хората защо е необходимо да се противопоставят на действията на правителството....Няма как и да ги убедиш,че пряко ги засяга.А накрая за капак да се съгласиш,че все пак не е толкова лошо,кактъо изглежда......

Комитата каза...

а? нещо не стоплям за какво говорим.

Belomore каза...

Е и как ще стоплиш, като големи корпорации са те подбудили за протест срещу споразумението?!
Ето и Явор тъй рече:
http://www.mediapool.bg/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-news189041.html

Айде, за айдуката ти Георгиев е ясно, че яде от ръката на империалистите, но ти, кога ще си признаеш?!
Барем декларирай хонорарите от лобирането като консултации, та некой друг-два-три-шест апартамента белки купиш.

munroe каза...

П.Птеров, много си неграмотен. Не те ли е срам?

Анонимен каза...

Ето, казах ли ви. Големите корпорации са купили Комитата. Един списък, от който се вижда, че Комитата е един гнусен посмолен елемент в нашата действителност. А такива неграмотници като мене? Само това им трябва - долу лумпените, долу брадясалите. Да живее бат'Бойко, да живее Трайко(то и името му е подходящо). Нещата в България биха тръгнали, ако Трайко отиде и командва земеделието, Вежди Рашидов премине на кормилото на икономиката, а Найденов стане министър на културата. Онзи директор, дето опонираше на Комитата в ТВ предаването да стане шеф на ДАНС. А за типове като Комитата и неграмотници като моя милост - Белене, Скравена - да ни научат как се уважава правителство и как се говори от екрана... и т.н. и т.н. и т.н., както завършва Остап Бендер от с. Дръндар.(П.Петров)

Анонимен каза...

П.Петров, моля явете се за справка на 4-ти километър, налага се промяна в лечението ...

Илия каза...

Както се разбира в последствие, отново се вземат решения, касаещи цялото население на държавата ни без никакво допитване. Пазят го в тайна, крият се, но накрая всичко излиза наяве. Един референдум не направиха да се допитат до хората, които са ги назначили там. Сега им е добре, живеят си, правят си каквото искат, но те живеят в страх, не ние. Те заспиват с едно наум, че утре може вече да не са на власт. Сваляли сме всякакви правителства, нищо не може да спре народа!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)