неделя, януари 22, 2012

Шменти капели – дупка в дъното на БГ киното

Гледаше ми се български филм и отидох на „Операция Шменти капели“.

Ако Бойко Борисов можеше да пише сценарии на филми, то той щеше да напише сценария на ОШК.


Каменната глава на Влади Въргала проби дупка в дъното на бг киното, защото по-ужасна игра, по-тъп сценарий, по-измислен сюжет, по-елементарен хумор няма.


Филмът е толкова отчайващ, че го възприемам като нулиране на критерия. След този филм, всеки следващ български филм сигурно ще ми изглежда добър.
Хубавите неща:

– Първите няколко кадъра на Партийния дом. Много добре е докаран зловещият дух на сградата.

– Някои от сценките с мутри.

– Поведението на няколко от добрите български актьора на екран. Китодар Тодоров показва, че има потенциал за много повече.

– Джеки Стоев и Джони Пенков най-накрая с по-пълноценни роли във филм. За съжаление твърде малки. Действайте ей, докато са живи!


Ужасните неща:

– Всичко останало.

а по-специално –

– сиромахомилските телешки ридания за нещастния български народ;

– пълната липса на правдоподобни герои, случки, мотивации;

– профанизираният елементарен хумор на ниво буфосинхронисти;

– теорията за антибългарската кампания, пробутвана ни като заговор срещу нещастния български народ, и причина за калпавите медии, ниските заплати и ченгетата;

– с много напъване може да приемеш тъпотиите на екрана за сюжет

– с много напъване може да си представяш, че гледаш българския гай ричи

– с много напъване лафовете могат да минат за вицове, а вицовете за сюжет. абе не могат.

Едва си намерих билети на третия ред за филма (4 месеца и половина след премиерата). Салонът беше пълен с хора, които се смееха на най-тъпите смешки, а на умните майтапи (тук-там) мълчаха – или не ги разбираха, или смятаха, че не са смешни. От много време не съм усещал такова откъсване от родния ми български народ. Толкова пък, да нямаме нищо общо, не ми се вярва. Филмът имал капацитета да подобри рекорда на Мисия Лондон за най-гледан БГ Филм.

Ако ви се чете, ето малко цитати от медиите:

„Преходът в България не е пожелан от самата България. Както и навсякъде другаде, преходът е разработен много, много преди да дойде моментът за него. В други чужди лаборатории, които се занимават с подобни разработки. В България куфарчетата са символи на прехода. Просто защото няма толкова големи куфари. В България всичко се направи от хора, които ние не знаем дори как изглеждат. Повечето от тях нямат имена, които да вълнуват някого. Но все пак минаха 20 години. Би трябвало те да са се модифицирали. Да са в нови опции, в нови формули в тези лаборатории. Преди 11 години бях готов да покажа това, което сега виждате, но нямаше как. Ако тогава бях направил филма, сега можеше да се занимаваме със следващото поколение.  “ (Владислав Карамфилов)

Фолк певецът Константин бе заснет как гали гърдите на чужда жена, но това не предизвика ревност у неговата съпруга Надя. Причината е, че кадрите са част от новия български филм "Операция - Шменти Капели" на Влади Въргала“ (Новинар)

***
“Разказваме за отношенията в държавата през последното десетилетие. Със сценария търсех абсурда, а после всичко това се случи и стана истина“, разкрива пред изданието Въргала (kliuki.bg)
***
Филмът на Владислав Карамфилов - Влади Въргала "Операция Шменти-Капели" (shmentikapeli.com) спечели наградата на публиката на завършилия вчера 30-и фестивал на българското игрално кино във Варна.
Журито не го забеляза, но Въргала очевидно е последният човек, на когото това би направило впечатление. (Вести)
 Режисьорът Владислав Карамфилов-Влади Въргала пародира холивудското преминаване по червения килим, като прекара екипа си по ръчно тъкани черги. Момичета в народни носии посрещаха гостите с хляб и сол - още един ироничен поглед на постановчика.
До Стената на славата бе паркирана кола, надупчена от автоматични откоси, която се “самозапалваше” и бълваше пламъци на неравни интервали. Благодарение на ювелирната пиротехническа работа този хрумка се оказа напълно безопасна и за зрителите, и за “Арена Армеец”. Около автомобила артистично се въргаляха стотици гилзи.
Бутафорни представители на ГДБОП правеха опит да обискират по-засуканите дами от аудиторията. ВИП гостите начело с кандидатката за вицепрезидент Маргарита Попова и кметицата Йорданка Фандъкова пък бяха “призовани да се явят” с покани, оформени като призовки. Разпоредители, маскирани като “психиатри” в бели престилки, определяха диагнозата на всеки, като го отвеждаха до отреденото му място.
Голямо шушукане предизвика бившата адреналинка Жана, свойски гушнала под ръка едър господин. Чалгаджията Константин, чиито мускули му отреждат ролята на барета в “Операция “Шменти капели”, пристигна без съпругата си Надя.
Комедията с крими елементи показва българската действителност в смешно-уродливите й форми. Заглавието е вдъхновено от реплика на премиера Бойко Борисов. (Кристиян Ставрев)


Владислав Карамфилов направи цяла кариера и цял филм само с една роля.

42 коментара:

Gwendoline каза...

Споделям напълно. Гледах го преди месец, пълно разочарование. Скука и демодиран хумор, но все пак какво друго да очакваш от Въргала.

Стойчо каза...

Как си пролича антибългарската ти същност, от кой зимаш пари,а? ;)

Анонимен каза...

Във филма има толкова истини, че няма как да бъдат казани напълно сериозно.

А и има млади хора, които не са съвременници на прехода - т.е. трябва да имат визия за случилото се, даже и да не сме съгласни всички с нея.

На мене и на хората, които са споделили филмът ми хареса - има великолепни детайли - например погледа от страна на компютрите в касата за плащане не сметките с активен пасианс- остава извън фрагмента за монополизацията на икономиката например, даден с една -две фрази на працакан клиент на енергоразпределително дружество в същата сцена, защото се занимаваме с главния герой и абсурдните му преживявания.

Бих казал, че това е българската "Бразилия".

Анонимен каза...

Филма е много добър и всички критики в тази статия са злобни, завистливи и престъпни!?! Въргала да не те бил някъде, че толова си озлобен?

Анонимен каза...

Този който е писал статията не е гледал филма. Първо филма ме спечели, защото в него има всичко - и смях, и болка, и екшън, и най-важното ФИЛМ СЪС СМИСЪЛ!!! Тоя плювач, или е поръчков, или е комплексар!!! Сложили сте някакви изманипулирани заглавия. Отворете форумите и мненията на зрителите, а те са точно обратното на написаното в статията. Значи, че АВТОРА е ОБРАТЕН!!! Филма е УНИКАЛЕН и хората го гледат по 2 пъти. ТАЗИ СТАТИЯ Е ПОЗОРНА!!!!

Galarad каза...

Анонимки :).

Съгласен съм със Комитата, макар и да е малко краен. Филмът е слаб в много отношения, но - както се вижда от анонимките - това е вкусът на публиката.

Все пак, по добре слаб филм, отколкото без филм. Ако разглеждаш филма като едно много голямо ТВ шоу със скечове, а не като кино филм, неприятното впечатление ще се позаличи.

Все пак, не може без опит и без пари да направиш Холивудски хит.

Стойчо каза...

Доводът „отверете форумите“, за да се сверим с „вярното“ мнение просто може да изкърти цялата водопроводна мрежа покрай мивките, честно...

Асен Генов каза...

В страната на Чалгата, Чалга актьори правят Чалга кино. Чалга гражданите харесват Чалга музика. Чалга политиците си имат Чалга избиратели. Всичко си идва на мястото...

Не съм гледал филма, но съм гледал трейлъра и нееднократните му най-разнообразни представяния, вкл. и от Въргала по медиите.

Мнението на Комитата не ме изненада...

Анонимен каза...

Аз съм първият анонимен.

Да не се обиждаме за различни мнения и оценки.

Уважавам мнението на автора за филма, постът цели да го приближа до моето.

Комитата каза...

А сега трябва и да ви различавам ли бе?! Егати отворковците. Ако искате да ви различавам, подписвайте се в коментарите си.

Истини бил казвал филмът дрън, дрън, та пляс. Пасиансът на екрана голямото откровение.

Толкова баналности в един български филм на едно място не бях виждал скоро, а имайте предвид че в българските филми баналното е правилото, а не изключението.

Бразилия, майко мила.

Никаква Бразилия няма тука. Има едно кофти телевизионно шоу надуто с помпата като балон и снимано като филм.

Подобен ще е ефектът, ако от Комиците някой направи филм.

Таня FroZzen каза...

От всичките ми приятели, които са го гледали, нямаше нито един който да си е тръгнал с добри чувства от тази прожекция. Няма да се престраша да го гледам. След твоята статия - още по-малко. Ако по някакъв начин ще се излиза от тази мизерия (душевна), то не е чрез подобни филми, които те смазват още повече. Една действителност, истини много.

kalchomaniq каза...

Стигнал съм за себе си извода, че най - рекламираните български филми не стават. В момента според мен масовият вкус за филми из нашата родина е доста лош. Както и за музика, тв развлекателни предавания, политика и тн. Много ми хареса сравнението на Комитата с Комиците - да запазим мълчание.
Нямам се за някакъв разбирач на кино и въобще на изкуство. Филми като този и Мисия Лондон няма и да помисля да гледам. Не исках да гледам и Кецове, но се наложи заради приятелката ми/няма как да и откажа, но за Мисия Лондон - успях:))/, оказах се прав до голяма степен.
Поздрави:
Калоян

Laleelay каза...

Малееее, колко скръб има по БГ-форумите вече, а, Анонимни:)

Леле, тези анонимни коментари страшно ме развесилиха! Нещо като нагледна демонтрация на форумна анонимна логика - различен си, значи си (sic) платен и (sic) обратен!

Разбра ли сега, Комита! Няма така да се цепиш от колектива, ей, хубав е филма, щото харесва на масата анонимни!

Четох наскоро един труд (Иван Еленков, Родно и Дясно - има го в читалнята на Лик), който отбелязва, че в представата за БГ модерността няма такова нещо като индивидуализъм.

Много е прав човека:), къде сте тръганли да се цепите с тия отрицателни мнения - или сме в масата, или сме (анти - български) предатели ;)

Стойчо каза...

Отцепници сме – платени агенти на антибългарската кампания! Ооопс, Гоце го няма, забравих... ;)

Ana каза...

Е сега как точно да се насиля да го гледам, а?
Пфу! И колко сте много анонимните тук - ехее.
Имам за цел да изгледам възможно най-много български филми тази година, обаче с подобни критики - някак си ми е трудно. А и половинката (щото за сега все с него си гледаме филмите) всеки път е като черна станция - този филм такъв, онзи онакъв. Примерно след Мислия Лондон ми каза - ае сега ми плати, че не коментирах и мълчах, за да се радваш спокойно на бозичката.

Анонимен каза...

"Едва си намерих билети на третия ред за филма (4 месеца и половина след премиерата). Салонът беше пълен с хора, които се смееха на най-тъпите смешки, а на умните майтапи (тук-там) мълчаха..."
Ееех, комита, комитааа, цялото кино е било пълно с дебили , добре че си бил и ти там, та да има поне един умен човек !...Това да те навежда на някакви мисли ?..

Стойчо каза...

Съдейки по идиотските анонимни коментари, филмът май наистина е боза. Жалко за Въргала, не мога да кажам, че не съм го харесвал

Emil A. Georgiev каза...

Няма да го гледам.

Анонимен каза...

Хахахахаххахаха... А това е дупка в дъното на блога на Комиката.

Директно го казвам: пич, щом всички са се смяло на местата, на които на теб ти е било тъпо, а на всички им е било тъпо, докато ти си се смеел... Ами очевидно имаш проблем! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!

Комитата каза...

Леле как се стряскам от хора, имащи проблем с правописа.

Анонимен каза...

България не го обича, а той бил ебаси пича

Палячо :)

Комитата каза...

Подписа се най-накрая, а ;-) Честито!

Анонимен каза...

Когато човек си повярва много или влиза в психото или пише подобни неща из интернет, където няколко изперкали като него ще го оценят и ще му направят душевна чикия.

Пич, сериозно, пий си хапчетата навреме, нуждаеш се от тях!

Анонимен каза...

Още един човек, който има нужда от телефон на доверието.

http://www.redcross.bg/telefon.html

Моля те, обади се, моля те! Страхувам се за теб, особено след това "ревю".

Стойчо каза...

Въргал, брато, левскарче си, дай да се разберем, има хора дето не харесват филма ти, к'во се пънеш да коментираш? Бива ли, излагаш се като кифладжия(Само Левски!)

Yvo Bojkov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Yvo Bojkov каза...

Не съм съгласен. Филма по подходящ начин представя иначе скучната история за реалността.
Сценария е за първи път малко по-засукан от простото линеарно разказване на една тъжна история с помоща на комични ситуации.
Преувеличава се на места преакалено, със сигурност, но като цяло се продава на широката консумация истините за пародията на прехода, за кукловодите и за прецаканите.
Много полезен филм

Комитата каза...

Иво какви ги говориш?!?

Всички хора заслужават истината, не само умните и интелектуалните.

Каква скучна история?!? Нищо скучно няма в реалността. Скучно се разказва, а този филм разказва ИЗКЛЮЧИТЕЛНО скучно.

„продава на широката консумация истините за пародията на прехода“ - нищо не продава, подиграва се, вместо да изяснява нещата създава още по-голяма каша в главите на хората!!!

Полезен или хубав?!

Филмът е пълен, пълен, пълен боклук! (с изключенията, които съм посочил)

bezpl каза...

Ходих и гледах филма с жена ми, отначало започна много добре и бях очарован. После обаче изгубих всякакъв интерес и съм напълно съгласен с автора за множеството минуси на филма. Според мен няма нищо анти българско, филма просто е куц

ian каза...

Изцяло не споделям мнението в тоя пост. Съвсем не ми харесва и начина, по който то е представено - с откровено обидните и надменни изказвания на места.

P.S. Само за протокола... като стана дума за "дупки" в дъното - сигурно си "пропуснал" да гледаш Love.net... или може би си го гледал? Ако не си - имаш възможност тая неделя (почти) безплатно да го направиш по Нова лелевизия в 8 вечерта (http://www.novatv.bg/schedule/sunday).

Анонимен каза...

сори, че се явявам като анонимен, не ми се регистрираше само за да постна коментар.
Шменти-капели е една от най-потресаващите бози, създавани у нас (а те не са една и две, мамка му!). с мъка се насилих да го догледам и то от чисто професионален интерес.
евала на Въргала, че направи филм извън мафиотската система на НФЦ, уви - това не го оправдава за необузданата мокра полюция на сух пясък, както гласи лафа.
по-зле от тази тъпня е само лов.нет, който е - hands down - най-смазващо тъпия и безмилостно скучен "филм", който съм имал неудоволствието да гледам. на фона на лов и шменти дори откровената глупотевина мисия лондон има някакъв заряд...

Мирослав Борисов каза...

"Преходът в България не е пожелан от самата България. Както и навсякъде другаде, преходът е разработен много, много преди да дойде моментът за него. В други чужди лаборатории, които се занимават с подобни разработки." - Интересното е, че макар да звучи като серия от Декстър, аз не виждам нито едно невярно твърдение, злбната ирония не ме изненадва в коментарите и на двата бряга, а истина е, че ние сме най-големите отрепки на света и повече приличаме на стадо овце, отколкото на нация... така че как може да се говори за вкус на нацията за музика, филми и изкуство :) Въргала каза с какви пари е правен филма, той наистина не е връх в бг киното, но аз лично се радвам да чувам истината независимо под каква форма - сериозна или смешна, хумор или сатира сами решете какъв е този филм, хората пари за хляб нямат, особено в моя край това не е преекспонирам израз, а битие... а Вие осмивате с подигравки макар и жалкия опит да се направи филм, в който са се опитали с хумористичен привкус да покажат тъжната истина, недейте така... ние не можем да напраим властелина на пръстените 4, но аз се радвам че има наченки на мислещи хора, които се опитват с извинение да правят от пр*дня боя.

Стойчо каза...

„Социализмът е едно недоносче“. Цитат. Има и официални документи по въпроса от държавното и политическото ръководство по въпроса.

Борислав Тасев каза...

Аман от разбирачи "Критици".Публиката го харесвала , ама това е то проста публика ... Филма няма претенции за Оскар .Лек неангжиращ филм за убиване на времето и подобряване на настроението.

Анонимен каза...

Мале Бойко така щял да пише и това поредния злобен интернет блогър , дето всеки и всичко му е криво, засърби ли те ръката от Бойко ще е , дойде ли сметка Бойко я е надписал, не знам дали знаете ама заболи ли ви дупето пак Бойко ще да е, защото той ще е единственият Бг премиер , който ще може да покаже какво е свършил, а вия ще си останете с празен мисловен пистолет и ще се чудите, защо куршума с пипер не уби Доган , защо ли защото не ви стига акъла да направите и малка част от това , което Въргала е направил, защото най- лесно е да критикуваш , ама в шибана държава да се опиташ и да направиш е много, толкова ли не ви го побира пилешкият мозък

Ivan Ivanov каза...

Така, аз не слушам чалга, дори я ненавиждам, но бих искал да ви кажа, че филма не се харесва само на плиткоумни критици, търсещи хляб в злобни коментари и мнения. И защо никой не каза, че талантливия Влади Карамфилов (ВЪРГАЛА) си заложи апартамента за да направи този филм. За край бих ви казал, седнете си на ебаните задници, кълвачи такива и си гледайте турските прехвалени сериали, с които впрочем нета е залят, и оставете "глупавия" български зрител да си гледа "некачествените" български продукции.

Анонимен каза...

Гледах снощи филма по тв7. Радостна съм, че не бях в киносалон и имах възможност да се размърдам, защото филмът не заслужава да се гледа изцяло. Премалях от ужас, че подобно кинематографично "произведение" е възможно да претендира за попадане в графата "Изкуство". Жалък напън за иронизаране на годините от прехода. Заложен е капан, в който авторът Карамфилов сам е паднал.
Не ме учудва чалгаризираното народонаселение, което се възхищава на простотията.
Простащината се самовъзпроизвежда.
Жалко!

Cryspoleta

Анонимен каза...

Много е добър!Гледах го два пъти!

Анонимен каза...

Изключително тъп филм - бях с компания в киното като го огледах иначе щях да си излезна предварително! А това не съм си и помислял да го правя на друг филм
!

Анонимен каза...

Страхотен филм.

Unknown каза...

Огледало на това, което се е случило и последствията. За същността, културата и манталитета на българския народ. Всичко е казано и показано повече от ясно. Жалко, че масово българина не разбира посланието на филма. За мен е един от най-добрите филми след "Сезона на канарчетата". Отличен!

Unknown каза...

Огледало на това, което се е случило и последствията. За същността, културата и манталитета на българския народ. Всичко е казано и показано повече от ясно. Жалко, че масово българина не разбира посланието на филма. За мен е един от най-добрите филми след "Сезона на канарчетата". Отличен!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)