четвъртък, януари 19, 2012

Разбирам фанатизма. Не разбирам глупостта.


Така се случи, че през 21 век започваме да забраняваме технологии под натиска на протести, което вероятно е разумно. По същия начин през 19 век лудитите се бореха срещу технологиите* и в крайна сметка победиха. В момента в Англия извън музеите няма нито една тъкачна машина. Всичките са в Юго-източна Азия. Няма и тъкачи повече в Лондон.

Днес ние се борим срещу технолигията за добив на шистов газ. По-рано постигнахме забрани на други технологии. И победихме. Със сериозно политическо решение шистов газ в Южна Добруджа няма да се добива. Бойко обеща и изпълни.

Което ще рече, че много вероятно ще се добива в Северна: ние ще изнасяме пшеница от Южна, за да си купуваме газ от Северна, с която газ да произвеждаме азотни торове (основна съставка – природен газ), с които торове ще торим нивите на Южна Добруджа. Това разбира се е хипотеза, за която не сте се сетили, но ... прочетете заглавието още веднъж. Имам и други идеи за бизнес, пишете – днес съветите ми са безплатни.


Но да искаш да забраниш ПРОУЧВАНЕ?!? И то с помощта на властта?!? Кой век сме, другари?


Инквизицията поне е била честна: издавала е периодично обновяван списък на забранените книги и проучвания, преди да прати някого на кладата. Моята скромна инженерна душа също иска да получи списък на технологиите и видовете проучвания, които ще бъдат забранявани през тази и идната година.

Дайте ми списъка, искам да си планирам живота поне две години напред.

И може би Англия не страда много от липсата на тъкачи, защото вместо тях си има Сити. А ние ще имаме схемата „ори-мели-яж” (Добруджа, мили мои, Добруджа!)

Разбирам фанатизма, не разбирам глупостта.

Бих ви цитирал другаря Ленин и неговия термин „полезни идиоти“. Ако не ви хареса комунистическия вожд, ще ви цитирам един от най-големите врагове на комунизма:


Активисты, радикалы, борцы за мир, члены зеленой партии: со всеми, с кем соприкасаются лидеры ГРУ, похожи на зрелый аппетитный арбуз, зеленый снаружи и красный изнутри. Поэтому база для вербовки там хорошая.
На Западе достаточно много недовольных людей, которые готовы не только убивать других, но и жертвовать своей жизнью во имя своих частных идеалов, которые спецназ может эксплуатировать. Офицеру спецназа нужно только найти недовольного, готового на крайности, и помочь ему.


(пълен текст http://lib.rus.ec/b/323757/read)

Малко разум и пет минути мислене на ден не вредят.

*забележете липсата на български вариант на статията ;)

Анонимен, ти знаеш, че си идиот, нали?


62 коментара:

весел патиланчо каза...

Етикетът "глупости" е много подходящ за тоя текст.

Каква част от добива на шистов газ е "технология" и каква част от плащанията за тая "технология" ще носи дивиденти на България?

За сравнение, в Англия е имало английска алтернативна технология на ръчните предачи. Технологията е създала достатъчно доходи, останали в английската икономика, за да компенсира предачите в дългосрочен план, дори в условията на Дикенсов капитализъм, какъвто в момента цари в България.

У нас положението ще бъде обратното -- собствениците на технологията ще одерат колкото могат за "технологията" и ще оставят всички негативи, както в Еквадор.

По-добра аналогия (ако уважаемият блогър знаеше за нея, разбира се) би била "Синият поток" -- Русия го построи със западно финансиране, технологии и мениджмънт и дълги години всички доходи от "потока" отиваха в италианската страна да плащат лихви, ако не отиват и още.

Но руснаците имат достатъчно газ да си позволят такова решение, за разлика от България.

Стойчо каза...

И други алтернативи има, ако весел патиланчо ги знаеше де,вкл. и междусистемните връзки с Румъния и Турция/Гърция.

Но весел патиланчо не чете и не разбира темата на постинга, а тя е ловът на технологии и забраната за проучване. При забранено проучване е лесно да забравиш за алтерантивите, весел патиланчо.

весел патиланчо каза...

Какъв е резултатът от "лова на технологии", който уважаемият блогър очаква?

Българска фирма, която ще добива шистов газ в Албания може би?

От постинга, въпреки емоционалното му натоварване, не се разбира добре конкретно на коя технология ще се "уловим" и каква ще е ползата от нея.

Понеже както изглежда смятате, че пишете за нищи духом, постарайте се да го обясните с думи прости ;)

chernobyl каза...

Несериозно е да се извърта темата към противопоставяне "фанатизъм срещу наука". Науката всъщност вече се е произнесла. Когато една технология се използва от няколко десетки години, има натрупана информация за ползите и вредите от нея, може да се изчисли рискът в проценти, и на базата на това може да се вземе напълно рационално решение дали тя да се забрани или не.

Азбестовата изолация също е "технология", но причинява рак и е забранена. Пръскането с ДДТ също е "технология", но унищожава дивата природа и е забранено. А хипотезата за Северна Добруджа е интересна, но този начин на добив тепърва ще се обсъжда на ниво ЕС и не е изключено да бъде забранен и у съседите.

Е, в Югоизточна Азия вероятно няма да имат нищо против. Там май азбест и ДДТ също си имат, но може и да не им завиждаме.

Стойчо каза...

Ще обяснявам бавно:
1.виждам голям проблем във факта, че в 21 век се забраняват проучвания и технологии.
2.Искам да получа примерен списък на технологиите, които ще бъдат забранени в близко време. Това е необходимо, за да взема решение каква работа да си търся в близките години и къде.

Стойчо каза...

Нямам нищо против фанатизма. Имам против глупостта.

весел патиланчо каза...

"1.виждам голям проблем във факта, че в 21 век се забраняват проучвания и технологии. "

Още два въпроса, ако може.

1. Уважаемият блогър дали е против забраната за употреба на азбест и ДДТ?

2. Уважаемият блогър знае ли, че между методите за "добив" и "проучване" няма разлика?

chernobyl каза...

Може ли още по-бавно обяснение, че неинженерната ми глава не схваща едно нещо.

Когато етапът "проучване" вече е минал и определена технология се ползва от години (па макар и на другия край на света), а последиците от нея са известни и описани -- тогава може ли на базата на данните за тези последици въпросната технология да се забрани, или не може, защото е Технология?

Георги Павлов каза...

Демокрацията победи!

Бедната тя..

Баба меца е космата и ... каза...

Хайде сега и аз да понаплюя :)
Радвам се на хората с позиция, които решават, че само и единствено те са прави. Радостта ми нараства, когато същите тези хора ми казват кое е добро за мен. Ми то аз като не знам все някой трябва да ми каже. Не да тъна в собствената си тъпотия, нали така.
Забраниха ми да пуша тук и там. Не разбрах (нали съм прост все пак) но приех. Песовете, добре че са много та да ги спасяваме на глутници (забележете, не ние да се спасяваме от тях), и това приех, но не разбрах (пак повтарям много съм прост). Горите и мечките спасяваме - това го разбрах(не съм чак толкова прост).
Сега да видим и шистовия газ. Ей тука ме хванахте - крайно много съм прост (въпреки че не се казвам Сашо). Ми не знам как точно се добива. Не знам какви са опасностите. Не знам дали могат да бъдат избегнати. Бе не знам безопасните алтернативи. Туй дето го знам е че дискусия по тия въпроси нямаше. Нямаше и отговор как точно проучването ще навреди. Бас ловя, въпреки простотията си, че тия дето подскачат най-нависоко разбират по-малко и от мене от тия работи. Знам също така, че сухо дупе риба не яде. Ама аз взех много да знам, тъй че е най-добре да не приказвам толкова. За последно да кажа още едно нещо къде не знам. Не знам защо ама като видя зелени по телевизията и почва да ми се повдига.

authentik каза...

Весели, невесели, понякога е хубаво да се прочетем преди да спорим. Поне от моят прочит статията е насочена против меко казано глупавият отказ от проучвания. Едно проучване няма да запали чешмите - ако гледаме преди всичко личния си интерес като българи, най-малкото трябва да сме запознати с наличните си природни ресурси.

ПП: Защо ли аз, невежникът, си мисля че наличните доходи в английската икономика по времето са били не от "алтернативна технология", колкото от някакъв си там огромен пазар на Индийския полуостров и не само, оправдаващ автоматизирана технология?

chernobyl каза...

Бабо Мецо, именно, истинска дискусия досега не е имало, само изказвания на разбрали-недоразбрали зелени, червени и сини. Затова гласуваха мораториум. "Мораториум" означава "отлагане", демек - да не дупчим земята веднага, а първо да седнем, да поговорим, да видим как стоят нещата и тогава да решаваме какво ще правим.

весел патиланчо каза...

"Ей тука ме хванахте - крайно много съм прост (въпреки че не се казвам Сашо). Ми не знам как точно се добива. Не знам какви са опасностите. Не знам дали могат да бъдат избегнати. Бе не знам безопасните алтернативи. "

Интересно защо въобще взимате отношение по темата, след като не сте си дали труд да прочетете поне това, което е свободно достъпно в тия ваши интернети.

Ако темата наистина Ви интересува, има достатъчно информация от всички страни и по всички аспекти.

От поста Ви изглежда, че или вече имате мнение и иронизирате другата позиция, което е, както биха казали служителите от Шеврон в приятелски разговор, intellectually dishonest, или че ви мързи да се помръднете, но обичате да си слушате гласа.

И в двата случая се поставяте в контингент, който не заслужава да му се отделя внимание.

Стойчо каза...

Другарю, ако не ти е приятно компанията ти не те караме насила да ни обръщаш внимание :)

Баба меца е космата и ... каза...

Баба Меца благодари за новата дума - мораториум която добави към речника си нес. Баба Меца не е хейтър (дума която научи вчера).

Баба меца просто се чуди, чий интерес обслужва мораториума и какво точно чакаме. Баба Меца предполага, но си пести предположенията, щото ако си прост е по-добре нищо да не казваш та да не се изложиш (ех защо и ББ не е като баба Меца)

Баба Маца от опит знае, че ако не отиде да намери кошер, само по гладна ще стои и меда няма да и скочи сам в лапите.

Стойчо каза...

Чернобил, останах с впечатление, че не става дума за мораториум, а именно за постоянна забрана за проучване? Помня, че беше част от дискусията тия дни

Стойчо каза...

аутентик, със сигурност свободният пазар е по-важното условие от конкретната технология, само че не го виждам този пазар в енергетиката, особено газовата, в България.
А сега си отрязахме единия от шансовете ;)

Баба меца е космата и ... каза...

Весел Патиланчо, аз за шистовия газ прочетох, ограмотих се. Така правим ние простите преди да приказваме Само, че аз за разлика от Вас не взимам решения за общото ни светло бъдеще, а задавам логичния въпрос, защо решението трябва да се взима на тъмно без обществена дискусия и подкрепа. Съжалявам ако иронията ми Ви е засегнала. Ако се оприличавате с някоя от категориите, които аз уважително съм наплюл е проблем на Вашето самоопределение.
Поздрав най-сърдечен от приятеля Ви вечен

Павел Николов каза...

Ех, ако Газпром проучваше за шистов газ у нас, никакви полемики, протести и истеризиране на проблема нямаше да има...

Анонимен каза...

Ето я логиката: ако нещо се одобри да бъде проучвано и фирми като Монсанто и сие вложат кинтите да направят изследваниятяа и резултатите са положителни... как мислиш Стойчо, какво ще стане след това? Ще кажат "еми ние хубаво ги попиляхме тези пари, ние сега ще си ходим" или ще се постараят да изменят решението за забраната чрез извиване на ръце, подкупи и манипулации на изследвания (което е сред любимите способи конкретно на Монстанто)?

Просто текстът е прекалено абстрактно гледащ на един изобщо не-абстрактен проблем.
Забраната за изследване на нещо, което може да доведе до вредни и опасни резултати не е фанатизъм... или ти няма да ьзабраниш на децата си да си лепят ръцете на котлона или да бъркат в контакта с вилици, защото не си фанатик?

И ако ще спорим, че една държава не е същото като едно петгодишно дете... мога да посоча какви са ни депутатите и министрите и те на какво ниво и акъл са.

Стойчо каза...

Енея, изобщо не гледам абстрактно на въпроса. Тръпки ме побиват когато някой забранява проучвания. Това е по-ретроградно и от най-зрелия феминизъм (мачизъм)

Стойчо каза...

е, леко бъзикам за феминизма, но забраната за ПРОУЧВАНЕ ни обрича на СЛЕПОТА. А това вече е сериозно.

Стойчо каза...

А и пак да кажа – не упреквам за фанатизма (защото всеки от нас има тема, по която е фанатик). Упреквам глупостта.

Стойчо каза...

А че Павел е прав е 100% ясно. Ако с това се занимаваше Газпром, даже нямаше и да чуем...

Martin Ruskov каза...

Когато някой лично се е отказал от участие в един дебат, това означава ли че дебат не се е състоял?

Накратко: със или без вас, със или без България, дебатът за шистовия газ си тече (и скоро няма да спре). Фактите, които аз лично мога да посоча са следните:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Хидравлично_разбиване (гледайте източниците) и http://www.pnas.org/content/early/2011/05/02/1100682108.abstract

За наука и технологии ли стана дума в тази статия? Защото аз не видях да има някакви обективни аргументи, както подобава на една научна или технологична дискусия.

Баба меца е космата и ... каза...

Мартин,
това че цитираш източници не е дебат. Никой не се е отказал да участва, както сам виждаш. Проблема е, че в медиите, от които се осведомява народната маса, дебат нямаше. Имаше някакви гневни хора, които крещяха по площада лозунги и весели зелени пичета, които си мислеха че се борят за кауза, а всъщност бяха употребени.

Аз не работя за "Шеврон",за някой друг или за правителството. Не ги защитавам. Това което трябваше да се направи, бе темата да се постави на масата преди месеци. Да се състави проектозакон относно това как ще се предостави правото на проучване, какъв ще е критерия за дружествата, които смятат да проучват, кой и как ще следи дейността им и какви права възникват за тях при евентуалното откриване на залежи на природен газ. Всичко това трябваше и трябва да се направи в съответствие със закона за концесиите и така оплютата ни, но по мое мнение крайно добра Конституция.

Нищо от това не се случи. Някой реши да прави сделки под масата. Някой възнегодува и с право. Резултат нулев. Сега се отказваме от потенциален стратегически ресурс, само защото сме достатъчно мързеливи и тъпи за да си подредим нещата.

Стойчо каза...

Бабо Мецо, good point

Анонимен каза...

В основата на всичко е русофобските настроения. Трябва да се проучи позицията на страните, забранили проучването и добива на шифтов газ. Енергийният корифей Стойчо е наясно, но си трае. На времето руснаците ни предлагаха да увеличат налягането в тръбите, минаващи през нас, с което да увеличат доставките за Турция и да компенсират с увеличение на транзитните такси. Ние ги отрязахме и те се принудиха да построят "синия поток". До сега сме загубили милиарди от транзита, и сега се надяваме да от там да получаваме някакви доставки. Освен "Шеврон и руски фирми искат да дупчат. Трябва да приемем предложението на Оурлик и да го помолим да внася сгъстен газ от САЩ

Стойчо каза...

май не си чел статията ;)

Martin Ruskov каза...

В момента забелязвам, че явно говорим за различни форми на дебат. Аз говоря за научен, вие за медиен, да не говорим, че обществен дебат не се изчерпва и с двете, а и хората са склонни да водят дебати в свои си групички без много да тръбят наляво-надясно за това. Това, че пишем коментари под тази статия вече е дебат. А това, че Бойко не организира някакъв публичен дебат - не се подигравайте с човека, и не е ли достатъчно, че отдавна надмина всякакви очаквания към себе си.

Друго разминаване в случая - аз говоря от гледна точка на технологията, без изобщо да навлизам в българския контекст (за това ми помага, че от доста време не живея в България). Вие говорите за българската гледна точка, все едно тя не зависи от технологичната, а е чисто политическа.

Надявам се поне за тези две неща ще се съгласите?

весел патиланчо каза...

"а задавам логичния въпрос, защо решението трябва да се взима на тъмно без обществена дискусия и подкрепа"

Решението за мораториум беше взето в парламент след дебат, след като в течение на месеци и поддържниците, и противниците на проекта се замеряха с пропаганда.

Ако баба Меца не е доволна от качеството на дебата в парламента, тя може да промени това на следващите избори, като със собствената си кандидатура ни предостави възможност да гласуваме за идеален депутат -- информиран по всички въпроси и подкован със силна доза ирония.

Дано само да се окаже, че високото мнение на баба меца за нея си е покрито поне на една четвърт.

Стойчо каза...

А аз казвам, че е престъпление срещу човечетсвото и разума да се забранява да се проучва нещо. При това наистина под политически натиск.

Майтоп ви се чини, но очаквам списък с технолигиите и проучванипта, които ще бъдат забранени в идните дне години. Аз съм инженер и това е важно за решенията в личния ми и професионален живот. Искам списъка. Щом ще се горим на клади, искам правилата написани предварително.

Списъка, моля!

Анонимен каза...

По повод тоя газ се чудих отвреме на време примерно:
Може ли да им се каже на Шеврон - проучвате, добивате - но продавате тук еди си колко процента под спот цените. Въпреки, че като се замисля винаги могат да продадат на своя фирма(или на руска :) ) която пак да го изнася и като цяло не е пазарен механизъм и все пак се изкушявам. Въобще има ли някакви такива схеми така, че да си гарантираме повече печалба за нас или на предприятия които го позлват или разпространяват до крайния потребител.

Анонимен каза...

Понеже трудно схващам, прочетох статията два пъти. Значи в нея се върти словосъчетанието "забранява се проучване". Сега обаче да декодираме думата "проучване" в конкретния случай. Това проучване, до колкото разбирам, вкл
чва да се пробият някакъв брой дупки в земята до някаква дълбочина, след това вътре да се напомпят много, много химикали, след това нещо да се извади от земята, нещо да хартише и едни проучватели да кажат "има газ" или "няма газ". Някак се пропуска да ни светнат какви са тези химикали, дето ще се набутат в земята. Също каква част ще се извадят обратно. Какво ще стане с осналите под земята. Също къде ще се дянат извадените и което е най-важното - ако отговора е "има газ" какво ще се прави по-нататък. Е при толкова много неизяснени неща предпочитам на никого да не се разрешава да започва дупченето.

домосед каза...

Стойчо, да се протестира срещу проучване не във всички случаи означава слепота или отричане на науката. Има си някаква граница с какво е приемливо да се експериментира в името на Познанието. Ядрените опити също са вид проучване на енергийни източници.

Стойчо каза...

До по-горния анонимен: да, има такъв механизъм и се нарича пазар. При сегашното положение – Газпром като практически единствен доставчик го нямаме, но... сега даже и да се пазарим с него не можем много, защото даже не знаем има или няма разработваеми залежи на шистов газ. Забраниха проучванията :)

До по-долния анонимен: нали на това разчитаха и протестиращите – никой да не знае какво става.

Домосед, да така е. Но тествите експлозии ги забраниха чак след като откриха по-евтина компютърно базирани тестове. Без първите тестове, щеше ли да има вторите? То и Хабъл драстично се различава от телескопа на Галилей, но без Галилей и Джордано Бруно „Хабъл“ даже и във фантастиката нямаше да се появи.

Единият от резулатите от протестите е, че ние не знаем и не можем да знаем има или няма разработваеми газови наодища в България. Не казвам, че трябва да се експлоатират, но
1. Фактът може да се позлва като довод за сваляне цените на Газпром за България (цените за страни с открит шисотв газ са около 100 долара, докато за България са около 430 долара/1000 куб.м.
2.Ескплоатацията на газово находище не днес, а след 10-15 години ще бъде още по-изгодно

Благодарение на слепотата, горните две точки вече не са валидни. Пак прочетете двамата руснаци, които цитирам в текста.

Стойчо каза...

И аз, като другие фанатици пиша по-бързо отколкото мисля ;) затова изречението:
„При сегашното положение – Газпром като практически единствен доставчик го нямаме, но... “

да се чете
„При сегашното положение – Газпром е единствен доставчик – го нямаме пазара. но...“

Анонимен каза...

Комика - в какво се състои процесът на "Проучване"?

Комика още един въпрос - ти самия не беше ли против внедряването на технологията на ядрената електроцентрала в Белене?


АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ

Анонимен каза...

Стойчо, аз пък не разбирам защо ние трябва да сме опитните мишки на компаниите за една неизпитана и доказано вредна технология, която все още никой не знае как да управлява. Нито имаме пустините на щатите, нито тундрите на Русия. Тук става въпрос за населена и много плодородна територия. Или логиката е винаги да си наобратно на ББ.
Научна дискусия у нас няма, защото и по света не знаят все още доколко е вредна тази технология за проучване и добив и как да я управляват. Французите сигурно и те са глупави щом още изчакват.
Друг въпрос - можеш ли да сметнеш в случай на екологична катастрофа спестените 330 долара за колко време ще стигнат да си внасяме жито, тъй като Добруджа примерно ще бъде отровена и на колко би се оценила замърсената територия. Глобата за замърсителя ще изчисти ли водата, ще излекува ли хората? Дали не е по добре тези 330 долара, които ще платим в повече да си ги вземем в последствие от руснаците, но като туристи.

Поздрави,
Стефан /голям фен на твоя сайт;-)/

Анонимен каза...

Stoicho kakvo si se zainatil s tova prouchvane che bilo zabraneno - ami kakto e zabraneno taka moje i da se razreshi v posledstvie
v momenta tehnologia za prouchvane e sushtata kato tazi za dobiv i e vredna taka che za men tova e edno dobro reshenie zasega
predpolgam si zapoznat che v momenta ako se otkrie na tvoia zemia niakakvo nahodishte ti realno si gubish zemiata zashtoto firmata koiato go e otkrila po zakon triabva samo da te obeshteti kakto nameri za dobre
e az imam zemia i ne iskam tia da se zamursiava
a tnosno dobiva na gaz ne e nikak dobre da stava ot chujdestranna firma zashtoto Bulgaria niama da poluchi pochti nishto a samo shte ostane sus zamursena i unishtojena priroda

Стойчо каза...

Стефане, мерси :)

Няма как да го знаем, без да сме го проучили. Разбираш какво казвам :) Няма как... Умишлено се ослепяваме.
Ядрената технология е от първата половина на 20 век, тя си има алтернативи, вкл.и слънчева, вятърна и т.н. (това за този дето не чете статията ;)

Иначе двата основни проблема за българската енергетика е че е лишена (в случая умишлено) от алтернативни източници(Белене и Газпром са статукво, а не алтернативен източник) и липсата на свободен пазар.

Но статията е за фанатизма, полтическата, отказът от изследвания и глупостта, а не за енергетиката.

Комитата каза...

Гледам, че едно от анонимните говеда се обръща към мен, вместо към автора на статията.

Но да отговоря:

Да, аз бях против и съм още против АЕЦ Белене, главно заради това, че конкретното руско техническо решение е катастрофално за България.

За съжаление, в България няма гаранции за устойчиво ползване на ядрена енергетика дори по японски проекти, да не говорим за такава, изпълнена с руска техника и по руски проекти.

Не е ясно, дали ще успеем да ограничим щетите дори като японците.

По-подробно съм написал тук

Затова НЕ на Белене!

Стойчо каза...

Заинатявам се, особено когато ми изваджат очите и ми забраняват да уча нови неща.

И все още очаквам списъка с бъдещите забранени технологии...

Анонимен каза...

Стойчо, проучването се прави по същия метод, със същите химикали и при същите рискове, както и самия добив. Аз не искам на нашата малка територия да се учат разни чужди компании, които като причинят утре екологичната катастрофа ще кажат "Опс, сори, ето ви едни 50 млн. оправяйте се. На нас в Ню Йорк ни е чисто, ние си правим експериментите в пустинята". Има време да се изчистят технологиите за добив на шистов газ и като са готови - да дойдат, тя газта няма къде да отиде. Затова подкрепям ББ в това решение.

Стефан

Стойчо каза...

Т.е.ти разчиташ, че след време забраната ще падне?

Стойчо каза...

и все пак си чакам списъка ;)

Анонимен каза...

Гнойчо, Комика - ядрената била стара технология, добре - няма да я ползваме.

А от коя година датира технологията за добив на шистов газ чрез хидравлично разбиване?

Жокер - откакто се добива нефт в общи линии я има под една или друга форма.

Ми и тя е стара. Значи и нея да я забраним!

Анонимен каза...

Чекай, чекай, сетих се - а вилицата и лъжицата са технология от столетия! Задължителна забрана ASAP!!!

Byrzataku4ka каза...

А я да ме светнете мене вие, големите информирани познавачи с големите добруджански и планетарните лозунги, каква е разликата между добива на шистов газ и петрол и природен газ! Ама чисто технологично - или, понеже ви е хипер мътно, та ви се види, априори, и страшно?? Че ми накърти вече с тия милиони галони вода и коктейли токсични химикали - КАКВИ химикали, търговска тайна на Шеврон ли? Аре, дръжки! :)
Кажете и за какво съдят Шеврон в Бразилия и Канада.

Byrzataku4ka каза...

Още въпроси към информираната аудитория (аууу):
- Знаете ли с какво се тъпчат нефтените кладенци след изваждане на драгоценната суровина или да ви подскажа?
- Как така "компаниите" разкриват петрол, пропуквайки земните пластове, без да предизвикват цунами (по аналогия с ваште страшни угрози от земетресения)??
- Невъзвратимо отровени морски басейни от ДОБИВ на нефт (не от разливи - човешка грешка разбирай)???

Ако ви е мътно с морски басейни - вземете "Плама" Плевен, няколко сонди - от десетилетия чоплят там... да са сринали земните пластове с овехтялата технология, да е замязала обработваемата площ на пустиня, да са отровили Вита???? :)) Или то там - пустиня, гъстота на населението - двама души на хектар... :)

Абе въобще - как я виждате тая работа, "я не знам как е, ама ми се види, ке е страшно"???

Анонимен каза...

За Комиката и Гнойчо (болните от Костис) толкоз.

А по повод добивът на шистов газ - технологията не е по-различна от тази за добив на нефт и вода. Въпросното "хидравлично разбиване" се налага да се прилага тогава, когато дебитът е малък. Прави се от десетки години в България при кладенци за минерална вода.

Веднага се сещам за един дълбок сондаж за нефт от 2007г. - беше над 3000 метра. Веднага се сещам и за още един за газ на 3500м от 2006. И това с фирма, с която съм работил. Написали са си го и на сайта даже: http://www.gppvarna.com/portfolio.html

Само да вметна - много коректни хора бяха.

Борбата мили глупачета НЕ е дали да се проучва за шистов газ или не. Проучвано е и ще се проучва! Борбата в случая е КОЙ ЩЕ ПРОУЧВА. И цялата тази стачка беше дирижирана и направена защото една (управляваща) партия сключи ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕИЗГОДЕН ЗА ДЪРЖАВАТА НИ договор с фирма Шеврон. От което сещайте се кой-каква комисионна е гепил. И част от опозиционните партии също са замесени в играта въпреки, че едната не си признава.

Но сметката им излезе крива. Оказа се, че в България има някакво общество, което се надигна прекалено лесно. УПС!

Аз съм човек, който смята, че шистов газ е наложително да се търси и ако се намери да се добива. Но съм много доволен, че се наложи мораториум по добива на шистов газ. Защото съм българин и обичам България.

А корумпираният, манипулаторски и откровено дебилен остатък от някаква синя партия да ходи в пенсия. По-инфантилни позиции като тези, които приемат в сегашния парламент, не сме виждали от времето на Жорж Ганчев.

Стойчо каза...

Анонимен, ти поне си откровен идиот...

Стойчо каза...

Вилицата и лъжицата са древни технологии, но ... има ли по-добри и нови от тях? Нерде Ямбол, нерде Стамбул

Анонимен каза...

Byrzatakuchka, хайде тогава ти щом си толкова запознат технически с технологиите за добив на нефт, природен и шистов газ им направи един сравнителен анализ. Ще е голямо събитие, защото американците са си дали срок до 2014г за проучване на страничните ефекти от добива на шистов газ. Що не им кажеш, че ти вече си готов с анализа и да почават да копаят, да не се притесняват.
Стойчо, защо да не падне забраната след години? Това най-вероятно ще стане, но първо да се научат да как се добива безопасно.

Стефан

Byrzataku4ka каза...

Анонимен, не мога ти направи сравнителен анализ при добив на двете (трите), щото имам неясноти по първия пункт, за шиста, затова помолих някой ДРУГ да го направи, ама явно, като четеш, не четеш. ;) И понеже мога да си направя поне този извод, че шистът, като вид природен газ, надали се добива по различен начин от природния газ и петрола, оттам и въпросите, които още чакат отговор: къде при нефтодобива са ставали земетресения или цунамита, къде ърбън-плейсес са ставали на пустини и "мъртви морета", къде петролът е ебал апокалиптично мамата на природата при добив, а не при разлив на танкер/платформа, и какви са "отровите", които се тъпчат У кладенците?
Виждам, тука пишат и осведомени хора, ама нищо не казват по горното... :)?

Стойчо каза...

Стефане, и аз искрено се надявам да падне, защото е такава грандизона глупост, че...

Виждаш ли – тотална липса на дебат досега. И приемаме политическо решение на база на една манифестация, въпреки, че и мен като ме хване теорията на конспирацията, ми иде на ум, че ББ кляка само на „правилните“ манифестации ;) но това е друга тема вече ;)

Борис каза...

Все още нямам ясно мнение по въпроса, само да отбележа на Комитата - французите спряха именно ПРОУЧВАНЕТО, не добива, може да провери отново. Така че сравнението с инквизицията ми се струва безпредметно, ако приемем, че наистина самото проучване също крие рискове, без значение всъщност от Франция или друга страна.
А иначе дори опасенията да са реалистични, няма спор, че герб отново показват, че герб няма визия и управлява на парче; руското лоби сто на сто има пръст в недоволството

Стойчо каза...

Франсетата даже и да са спрели проучването са го спрели след 14 години активно проучване, така че разбрали са какво имат и са решили да спрат. Ние даже не знаем какво имаме.

Сравнението с Инквизицията е именно забраната не само на определена дейност (добив), но и на знанието за него. Можете да сте сигурни, че Инквизицията е имала не по-слаби екологични доводи: „да не се намесваме в Божиите дела“, което днес звучи малко по-езическо „Да не се бъркаме на Майката-природа“. И всичкото това съпроводено с гневни тълпи.

Анонимен каза...

Аз не разбирам нищо от газодобив и вредата за околната среда. Приемам на доверие, че наистина добивът на шистов газ е вреден и трябва да се отложи на първо време. Но това , което ми избожда очите и не мога да си го обясня е :
1. Как толкова бързо се организира тази маса хора, явно запознати с технологията и против нея?
2. Как след кататрофата с АЕЦ в Япония не се намериха и половината от тези хора да се организират толкова бързо и да протестират срещу АЕЦ Беляне?
Ако ми кажете, че понеже АЕЦ е безопасна и евтина енергия и т н изобщо нищо не ми казвайте. Тази бърза и светкавична организация без пари не става.

Стойчо каза...

Мен повече ме притеснява, че тези, които разбират от околна среда не дадоха думата на тези, които разбират от геология. А тези, които разбират от избори, подпечатаха тази забрана.

Незнанието ни заробва. Следващ въпрос е кой има изгода...

Комитата каза...

Не мога да разбера защо Борис се обръща конкретно към мен.

Стойчо каза...

Щото нали знаеш, че аз съм лошото ти аз ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)