вторник, януари 10, 2012

Кирил и Методий без България

Може ли някой да разкаже за филм за Кирил и Методий, без да спомене нито веднъж България?

Може, и ето трейлъра14 коментара:

Мери Катлийн О'Луни каза...

https://www.facebook.com/pages/Cyril-a-Metod%C4%9Bj-Apo%C5%A1tolov%C3%A9-Slovan%C5%AF/125770440858356?sk=info

Хората (чехи) отсега търсят пари за тв серии по случай 1150-годишнината от пристигането на Кирил и Методий във Велка Морава...

Мери Катлийн О'Луни каза...

годишнината ще бъде през 2013 г., когато евентуално ще са готови и сериите... (допълвам, щото забравих)

Комитата каза...

Става дума за същия филм ;-)

Belomore каза...

Ако филмът разглежда сал моравската мисия като сблъсък на империите на местна (прото-)чешка почва, а от трейлъра оставам с такова вчепетление, всъщност няма и защо да споменават България.

Но, замълчи срце татарско - майка Македония защо обаче не я споменуваат, негатори, со негатори?!
Не им ли стигат парите от становите што Гуйо и фамилия имат купено во Праг... :)))

Анонимен каза...

Еми те всъщност никога не са идвали в България, така че .....

Христо Блажев каза...

И аз смятам, че връзката им с България е само косвена и само пропагандата в училище ги е издигнала на подобни свещени висини.

troubadour каза...

С българската държава може и да им е косвена връзката, което не е много вярно, поне за Методий, но са много тясно свързани с българския народ. Най-малкото нямаше Кирил да се занимава да пише две азбуки на неговото наречие, ако липсваше връзка.

Въобще братята са много по-здраво свързани с българите, отколкото са учениците на патриарх Евтимий, то не само пряко неговите, ми въобще големите писатели от школите по онова време, които се пръсват из славянските народи след падането на България и им пишат азбуки, съобразени със специфичните характеристики на дадения език разбира се, превеждат им Библията и други важни за онова време текстове и т.н.

За самата държава България може да не се говори, когато става въпрос за братята, тъй като тя става важна едва за учениците им, но не може да се пропускат българите като народ, който Е най-старият носител на славянския език. Въпреки че преди старобългарския (по-познат в света като старославянски, няма как - малка, жалка държавица сме) има праславянски и интересното е, че като се прави морфологичен анализ на славянските езици и сравнения се ползват по-често чешки, полски, които са успели да запазят езика си почти непроменен в морфологично отношение, а говорим за огромен период от време.

Бтв, трейлърът изглежда обещаващо.

Анонимен каза...

Кирило-методиевистиката е сложна наука, която е пълна с най-разнообразни хипотези, тези и теории, недоказуеми напълно поради липсата на достатъчно потвърдени исторически факти. Историческия романитизъм на Балканите също е допринесъл доста за замъгляването на истината, но иначе това, което свързва Кирил и Методий с България е "За буквите" на Черноризец Храбър. Не знам друг първоизточник, който да доказва ролята на българите за развитието на двете азбуки.

Комитата каза...

Моментът, към който искам да обърна вниманието ви е по-елементарен.

Св св. Кирил и Методий могат да бъдат разглеждани в тесен контекст, т.е. това което са правили само те, без продължението на историята или да се разгледат в по-широк контекст, като се изследва например ролята на учениците им.

Трейлърът на филма по-скоро насочва към първото решение.Което е интересно развитие, например с времето на Алеко Константинов:
"Bratři...! Bulhaři...! Velikỳ slovansky... Cyril a Metodej",

Emil A. Georgiev каза...

Конспирация -)

Комитата каза...

По-лошо от конспирация. Провал. След толкова години къткане и реално спасяване на култа към Кирил и Методий.

Belomore каза...

Давид Црни да не е сред сценаристите? :)

Маркуча каза...

@Комита, комбинацията Кирил и Методий + чехи някак си ме кара да се сещам за «Швейк го изхвърлят от лудницата» :) Всъщност доколко ги тачат в Чехия? Има ли някакъв аналог на 24 май?

Ophiuchus каза...

В Чехия много се тачат, защото те се водят като покръстители.
За съжаление всичко това е било един сблъсък между източното и западното хрисиянство. Те са пратени за да посеят влиянието на Византия, посла папата се е настанил на тяхно място.
Аз лично не виждам защо трябва да се споменава България. По-скоро се питам защо византийците не го честват. Сигурно имат гузна съвест по този въпрос.
В края на краищата ние българите пишем ли на ГЛАГОЛИЦА?
Не, ние пишем с буквите установени от Климент Охридски, който със сигурност не е ги взаимствал от глаголицата а от другаде (не и от гръцкото писмо а там от където всичките византийци, руси, гърци и католици не искат да признаят, защото ще излезнат твърде неприятни мръсотийки творени от тях през вековете - малко за размисли - http://ziezi.net/glosi.htm)

По същество 24 май си е един пропаганден празник, който само спомага за изкривяване на историята ни.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)