сряда, януари 04, 2012

Какво означава Унгария?

Протести в Будапеща.

Проваленото социалистическо управление на Унгария, завършило през 2010г почти с революция, доведе до настроения близки до българските – „Който ще да ни управлява, само да не е комунист.“ и „Стига с тая демокрация, видяхме я що за стока е.“ Социалистите преуспяха в нещо, което дори комунистическият диктатор Янош Кадар не допусна – толкова влошиха положението в Унгария, че тя заприлича повече на балканска, отколкото на централноевропейска държава.

Партията „Фидес“ на Виктор Орбан възседна недоволството от бездарното социалистическо управление и заедно с християндемократите спечели конституционно мнозинство на изборите. Законовите промени, които последваха победата, показват кой и какво Орбан и партията му смятат за врагове на държавата и напредъка ѝ. Това са:

Безбожниците. В Унгарската конституция вече конкретно се споменава „Господ“. Поставя се под въпрос отделянето на църквата от държавата.
Представителите на по-малки религиозни общности. Религиозните общности, които ще получават помощ от държавата от 300 падат на 14. Аз съм на мнение, че всякаква държавна помощ за религиозни общности трябва да отпадне, а не да бъде дискриминационна, както в момента.
Депутатите. Бройката им се намалява от 386 на 199. Аз лично съм за запазване на по-големия брой депутати. По-големият брой депутати са предпоставка, че ще има достатъчно хора да работят в парламентарни комисии, ще има по-голяма представителност на по-малки групи в обществото и обикновените граждани ще имат по-лесен достъп до народен представител, който да изслуша желанията им, да се застъпи за тях или да отговори на въпросите им.
Гейовете. Чрез Конституцията бракът се дефинира само като брак между мъж и жена.
Абортите. Абортът се приравнява на убийство.

Отделно, промените са атака върху разделението на властите:
– Ще има бюджетен съвет, назначен от премиера, който да контролира приемането на бюджет от парламента. (намеса в правомощията на законодателната власт)
– Медиен съвет, ръководен от близък до премиера, ще контролира държавните радио, телевизия и информационна агенция. (намеса в четвъртата власт и ограничаване на свободата на словото)
– С апаратни хватки беше сменен опозиционно настроеният председател на Конституционния съд с лична приятелка на сем. Орбан (намеса в съдебната власт. Да ви е познато?)
– Запушване на възможностите за назначения в администрацията от следващите правителства с даване на 12годишен мандат на държавните чиновници.

Накратко, това е една консервативна „контрареволюция“, която на думи е „антикомунистическа“ и „либерална“ в икономическата част, но всъщност възражда много от практиките на тоталитарния режим (бил той комунистически, националсоциалистически или националистически), и то в познатия ред:

– ликвидиране и овладяване на медиите и задушаване на свободното слово,
– ограничаване на малцинствените права,
– клерикализъм, (вместо ръководната роля на компартията)
– изолационизъм,
– протекционизъм и т.н,

Всъщност, става дума за обикновено облагодетелстване на местни мафии и картели чрез изкривяване на законодателството в тяхна полза и премахване и ограничаване на възможностите за обществен и съдебен контрол. Подобни процеси с различна острота и продължителност протекоха (и още текат) в Италия, Македония, Унгария, България, Русия, Беларус и т.н.

Това, че тези режими са дошли чрез избори на власт, не ги прави автоматично демократични и напредничави. Лявото правителство на Хитлер също идва на власт с избори. Също както замяната на националсоциализъм (популярно наричан фашизъм) в Източна Германия и в другите, окупирани от Хитлер страни, с комунизъм (тоталитаризъм, сталинизъм) не донесе нищо добро никому.

Ако помните, реформите на Горбачов в средата на 80-те започнаха именно с „гласността“, т.е. с подкрепа за свободното слово. Антиреформите на носталгиците-популисти започват от ликвидиране и ограничаване на свободното слово.

Също така, Хавел и Солженицин посочват „живота в истина“, като най-необходимо условие за успешно общество.

Но, в промените имат и положителен елемент. Ето сега ще може да се види на практика, за съжаление, на гърба на унгарския народ, докъде ще доведе Унгария консервативната „контрареволюция“ на Орбан.

Добрата новина е, че след Орбан, оцелелите унгарци поне за известно време ще им държи влага и те ще се върнат в Централна Европа, заедно с нормалните демократични практики на разделение на властите, човешки права, представителност и проевропейска политика.

За съжаление, сигурно ще са необходими поне едно-две поколения да отминат, за да се заличат ужасяващите щети, които Орбан нанесе върху авторитета дясната социална и либералната икономическа политика.

37 коментара:

Veso каза...

Унгария - Азия в сърцето на Европа!

Monarchism каза...

Единен ляв фронт - либерали и комунисти тръгнали да критикуват дясното правителство на Виктор Орбан.
Левичарските Ви писъци, другари, са песен за моите уши. :)

Комитата каза...

Няма как да те командировам да поживееш в някоя такава гореща точка, приятелю.

authentik каза...

"Лявото правителство на Хитлер"?

Комитата каза...

ще има материал по темата за Хитлер, явно не ясно.

authentik каза...

Малко ли е на ляво мислещите да носят бремето на ненормалници като Сталин, че и Хитлер хвърляме?

Стойчо каза...

Да не са ставали социалисти, нека си носят бремето

Спас Колев каза...

Къде видя либерална икономическа политика? Нещата повече напомнят Виденов.

Изгониха МВФ да не им се бърка, национализираха частните пенсионни фондове, наложиха извънредни данъци върху чуждите компании, накараха банките да приемат изплащане на валутни ипотеки много под пазарния курс, в момента ликвидират автономията на централната банка (което значи предстоящо печатане на пари)...

Щом Райфайзен споменават възможността за изтегляне от Унгария, която е задният им двор, можеш сам да си правиш изводи за нещата на по-ежедневно ниво, които не стигат до чуждите медии.

Кирил Кирилов каза...

@authentik

Хитлер е нищо повече от социалист. Ето защо:
http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html

Както и Орбан, що за дясно управление е това което национализира частни пенсионни фондове, увеличава данъците и преразпределението на БВП през държавата и ограничава правата както на гражданите така и на бизнеса.

Belomore каза...

Какво означава Унгария?
С чего начинается Венгрия? ;)

Два и пеесе, че верният отговор на последна страница следва да гласи:
Унгария означава нагледен пример накъде ни тласка протофашисткият режим на Тирана и какво ще ни се случи след нема и месец, когато марионетката на Тирана стъпи в президенството и заедно суспендират Конституцията.

Оле, грабайте калашниците и всички към Ла Монеда, братия!

А сега сериозно - крив, прав, Орбан спечели 2/3 и има право да прави каквото прави - получил е мандат от избирателите си, които по либералния български архетип комай не са чалгаджии с анцузи и голфове, нито кланящи се божому патриотари, които в нетрезво състояние слушат македонски песни и крещят "на три морета", нито купени цигани и редови милиционери.
Същите тези избиратели имат задължението да си понесат евентуално негативните последствия след това.
Предполагам, че го осъзнават, защото унгарците са народ, видял и две, и двеста, и имперско величие, и стремглаво падение.
Нямам грижа за тях, не са малки, ще се оправят.

В този ред обаче, трябва да отбележим, че унгарците са и доста специфичен народ (съдя включително по познатите си унгарци, но и по проекциите на унгарското в съседните държави / нации) и който игнорира спецификата им, ще сбърка.
Това обаче вече е друг разговор.

И, накрая по ред, но първо по важност - за много години! :)

Комитата каза...

За много години, Беломоре!

Ами те много народи си заслужават и съдбата, и управниците, но не пречи да им съчувстваме, нали така.

„либералният“ елемент на реформите на орбан е пропорционалният данък от 16%, който е едно от захарчетата, които трябва да подсладят реформите.

Комитата каза...

Беломоре, освен нас, за унгарската специфика трябва да знае и местния феодал, който взаимства от нея, нали? ;-)

Belomore каза...

Не съм убеден, че унгарците (към които тая по-скоро симпатия) имат потребност от нечие съчувствие, поради което намирам натрапването му за подранило.
Пък и лайтмотивът на зачестилите анализи по унгарската тема не е точно съчувствие, а по-скоро укорително назидание с нотки на повишена емоционалност, от споделяне на което категорично ще се въздържа, поне за момента.
Рано е за обобщения, с две думи.

Не смятам, че пашата на местния пашалък (Пазвантоглу? - все на пазванти ни върви по тия ширини, явно) взаимства каквото и да е от Унгария. Надценяваш го, пък и, най-малкото, нещата хронологически не съвпадат, тъй като се развиват успоредно.
Действително има много прилики, но според мен те са по-скоро на равнище симптоми, не и в дълбочина.

Между другото, наскоро с г-на Р. коментирахме, че ББ е на път да изпълни поне едно от обещанията си - да изравни стандарта на българите с този на унгарците. Заслугата за това обаче комай ще е на Орбан (и предшествениците му, със сигурност)...
Но и това вероятно ще си остане в рамките на шегата, за добро (унгарско) и/или за лошо (наше).

Радан Кънев каза...

Много, много важно включване на Belomore по иначе за мен очевидната тема (очевидна значи - просто доказателство, че не всичко, обявяващо се за "дясно" и "антикомунистическо" е добро, умно или полезно).

Та - унгарците за нас са били винаги пример на спретнат, културно извисен народ с внушителни градове и прелестни села, с безсъмнено отрицателно отношение към Русия, уважение към традициите и историята и т.н. и т.н. - все верни неща.

И в момента наблюдаваме реакцията и фрустрацията (много характерна и силна в Унгария и преди втората световна, че и по-рано - през XIX век) на тези спретнати хора, които впрочем винаги са били носители на фашизма. Тенденцията е налице навсякъде в Европа, тя тегли към църквата, протекционизма, 'националния', протекционистичен капитализъм, склонна е да обвинява чужденците за неволите (понякога по-далечни, понякога по-близки) и да се бори със световната конспирация. И Belomore е прав в още нещо - ГЕРБ в България включват подобни послания и тенденции, но те са много по-слаби, не са доминиращи в управлението. И все пак рискът е налице, защото ГЕРб, както и ФИДЕШ, зависи от личните залитания на слабо грамотен и комплексиран лидер-популист.

Veso каза...

Стойчо каза: "Да не са ставали социалисти..".

Стойчо, социалист, комунист, социал-демокраД, национал-социалист, либерал-радикал, радикал-либерал и т.н. не се става ей така, по прищевка. Трябва да си с (без)мозъчно увреждане по наследство поне три поколения назад...

Радан Кънев каза...

@ Спас Колев: Всичко изброено е вярно и определя Орбан като по-скоро ляв национал-популист (отново в много по-малка степен е проявено при ББ). Налице обаче е и скрепяването на плоския данък с конституционен закон (само "полскостта", не ставката). За мен това само идва да потвърди, че идеите на Дянков за конституционно скрепяне на ниския плосък данък не е градивна дясна мярка, а жест към конкретна национална прослойка, подкрепяща "дясното" управление.

Подобна комбинация от национализация, протекционизъм и ниски преки данъци е характерна за Европа от XIX и Латинска Америка от ХХ век. Обичайно се приема за дясна, а на практика води до социални напрежения и често - войни.

Анонимен каза...

Изразът "лявото правителство на Хитлер" изчерпва темата за компетентността на автора на статията.

Анонимен каза...

Не ви ли се струва същото, само че у нас е в по-префинена форма. Има какво тепърва да видим, след като изтече мандата на съдиите, назначени от Първанов. Става дума и за Конституционния съд. Аз малко съм живял в Унгария, бях малък, но си спомням, че имаше частни магазини, ресторанти и хотели и болшинството от хората живееха добре и сравнение на можеше да се прави с обстановката у нас. Унгарците си мислиха, че като се отърват от руската опека ( без да знаят мнението на Радан Кънев),ще изградят цъфтящо общество. Но тази система явно за тях не става и закономерно сериозните икономически трудности раждат правителства с екстремни похвати. Същото е и в Русия, сега основно там протестиращи са комунистите.Гледайки резултатите от изборите, процентите които загуби Путин, основно преминаха към комунистите. Арабската пролет пък докара на власт "ислямските братя". Та, внимателно с оценките.

thetrooper каза...

Сред промените, наложени от партията на Виктор Орбан, има и положителни, и отрицателни. Дългият мандат за държавни служители определено ще създава проблеми. Повишаването на ДДС също е ход в грешната посока. Смесването на властите едва ли е най-добрата идея. Намаляването на броя на депутатите има и добри, и лоши страни.

От друга страна, не мога да не приветсвам връщането към християнството и изричното написване на Бог в Конституцията. Криминализирането на абортите и забараната за хомосексуални бракове приветствам безусловно.

Европа се събужда и се връща към християнските си корени - първо Унгария, скоро и други държави.

Комитата каза...

Ей, анонимният се обади, отново поизлъга, тоя път, че е живял в Унгария.

Драги, защо не ходиш по комунистическите сайтове да замърсяваш с измислените си мнения?

Супер си бяха унгарците по соца - много по-добре от нас. Подлъгаха се по популизма на Орбан, сега да си сърбат попарата.

Как успя да набъркаш арабите и путин в цялата схема, цар, ей, цар на манипулацията.

Николай Павлов каза...

През 1956 г. "братските" народи ходиха до Будапеща да спасяват социализЪма, сега май ще тръгнат да спасяват либерализЪма и глобализЪма. Да, историята се повтаря като фарс. Обаче унгарците май винаги първи се усещат какво са им надянали на шията, а ние - никога. Ето, при МиУен Цветков и тримата поканени застъпваха една позиция по въпроса. Що за дебат е това? И един от гостите изказа безпокойство за свободата на словото в Унгария, хахаха

Monarchism каза...

Комита, имам един въпрос към теб - не те ли досрамя поне малко да седиш заедно с тези видни болшевики и да критикуваш дясното правителство на Виктор Орбан?

Комитата каза...

Пак интересна разнопосочна критика - от една страна защо критикувам Орбан, щом е „десен“, от друга – може ли така стръвно да защитавам ГлобализЪма и либерализЪма.

Скъпи другари, истината трябва да се казва, още повече щом е толкова недвусмислена.

Орбан прави глупости, независимо от националната им специфика. Мерси от такива „десни“, ние и тук си имаме от тях.

Защитата на погрешна политика, само защото е „наша“ не е най-добрата политика.

Хората имат достойнство, имат права, имат дългосрочни интереси. Не могат да бъдат потъпквани просто така. Не може и никой де не се застъпва за тях.

Точно обратното.

Смятам да обяснявам какво е редно и какво не е редно според мен, а вие сте по-силни по квалификациите.

Belomore каза...

Костас,
като искаш истината, при това недвусмислената, първо я казвай ти.

Недвусмислената истина е, че унгарците не сърбат в момента попарата на Орбан, все още сърбат предимно попарата на социалистите и на собствената си лекомисленост (при вземането на кредити и в личен, и в държавен мащаб). За това не са виновни нито Орбан, нито Господ в конституцията.
Вече има и някой Орбанов залък вътре, но дали ще има отделна чисто Орбанова попара, кой, кога и как ще сърба, тепърва предстои да видим.

И преди духът на либералната дискусия да насочи картечното си гнездо към новия хит на Веждито, може ли добър човек да ми каже какво точно се крие зад линка към Миленовото предаване, че не'ам нерви да се 'абя?

Антифашисти зоват към панонската пуста "Хора, бдете", но в какъв състав???
Бъдете милостиви, споделете! :)

Belomore каза...

P.S.
И още нещо, което забелязах допълнително - да разбирам ли, че си със съзнанието и самочувствието, как се застъпваш за потъпканите достойнство, права и интереси на унгарците?
И че знаеш кои точно са тези достойнство, права и интереси?

Че ти си нов сущий Трети украински фронт - освободител тогаз!
И те така са се застъпвали за потъпканото от наши с чужди хитлеристи достойнство на народите по пътя им. :)))
В Будапеща обаче май по-бавничко са разбрали, че имат нужда от застъпници.

Отдавам думите ти на излишен емоционален градус, иначе биха били притеснителни.

Комитата каза...

Мен пък друго ме притеснява - откъде накъде някой ще ми обяснява кое е моя работа какво да обсъждам и кое не е.

Ситуацията в Унгария трябва да се обсъжда, и по-гръмогласно, ако се налага.

Да не говорим, че има огромен смисъл това да се прави, точно заради ситуацията в България.

Николай Павлов каза...

Аз продължавам да настоявам за прадокса, че "унгарският проблем" се дискутираше от трима души на едно мнение...И това не е някакъв прецедент в българските електронни медии, а по-скоро практика. Кой има проблем с плурализма в пубичното пространство, България или Унгария? Да не говорим, че онзи непознат за мен политолог, говореше предимно с цитати от палеокомунистическия блог "Бай Далай", протежето на Гоце няма да го коментирам.

Belomore каза...

Надявам се, че нямам отношение към притеснението ти?!

Инак, обсъждане е едно, а застъпничество - в цитирания от мен контекст на предпоследния ти коментар, е друго. Това съм имал предвид.

Трябва да се обсъжда, напълно съгласен, а и твърде глупаво е да не се учим от грешките на другите, безспорно.
Кой обаче дефинира понятието "грешки" и кои са критериите?
Не се наемам да твърдя, че зная.

Нека обаче обсъждаме чуждите проблеми без излишни емоции, защото в емоциите губим преценката, а оттам и възможните й ползи.
От една страна, драматизмът ми се чини и подранил, пък и обидно подценяващ унгарците и способността им да преценяват за себе си. Второ, у нас имаме чудното свойство да обобщаваме и истеризираме всичко и по ботевия завет - силно да любим и мразим.

И друг път съм мрънкал, че присъщите за нашия обществен дебат прекомерни обобщения и подранили заключения (и двете, раздавани от последна инстанция) винаги изкривяват разговорите и водят до безплодието им и отклоняване от най-важното в тях.
За съжаление - щото инак има какво да си кажем, а и не сме чак толкоз глупав и прост народ, колкото умрем сами да се убеждаваме, че сме.

Belomore каза...

Последното е към Комитата, очевидно.

А Николай е прав - българските електронни медии са изключително некадърни и неспособни да организират смислен дебат по която и да е извън двата обичайни им формата:

А) Другарски съд - N на брой коментиращи на едно и също или сходни мнения громят някой / нещо трето, извън тях.

Б) Креслив пишман-диспут тип "Сутрешен блок - Ангел Джамбазки и дон Цеци коментират циганската престъпност".

Не знам защо не се научиха тия хора на елементарни неща за толкова години вече...

Анонимен каза...

"Кьосенем сепен" Комита

Комитата каза...

Прочетох си пак материала, за да проверя за „излишни“ емоции.

Не просто няма излишни емоции, емоции няма никакви.

Какво има точно?

1. Констатация, че социалистическото правителство разказа играта на Унгария.

Това означава, че унгарците трябва да платят грешките (да изсърбат попарата) на социалистите.

2. Констатация, че заради провала на социалистите, избирателите дадоха цялата власт на Орбан и коалиционните му партньори.

3. Описание на „враговете на държавата“ според Орбан, аналитично изведено от законовите и конституционни промени, прокарани от мнозинството.

Между другото виждам, че съм пропуснал чуждите инвеститори като враг на унгарския народ.

4. Описание на нарушение на основни демократични принципи и права в Унгария - разделение на властите, потискане на свободното слово.

5. Извод, че това се прави в полза на местни картели. Изводът е направен по метода „кой печели?“

6. Констатация, че подобни процеси текат в много източноевропейски държави и в някои западноевропейски. Припомняне, че се реставрират практики на отдавна осъдени тоталитарни и авторитарни режими, като комунизма и националсоциализма.

7. Припомняне на Хитлеровия режим, неговата антикапиталистическа реторика и практика и подобието му с режима в СССР и в по-малки държави.

8. Припомняне на важността на свободата на словото и необходимостта да се говори истината, подкрепено с препратки към Хавел и Солженицин.

9. Възможни изводи и изходи от положението...

Категорично смятам, че в Унгария стават много опасни неща. Категорично смятам, че всеки който може, трябва да се застъпи за правата на унгарците.

Категорично смятам, че случващото се в Унгария е изключително важно именно като аналогии и отглас в България.

Анонимен каза...

"Унгарският парламент обяви социалистите за отговорни за комунистическите престъпления" -
http://www.mediapool.bg/унгарският-парламент-обяви-социалистите-за-отговорни-за-комунистическите-престъпления-news187981.html

От това ги боли тримата другари в студиото. Спокойно бе, джанъм, тука социалистите никой не ги закача.

Комитата каза...

Дори аз, дето знам 10 унгарски думи точно, виждам, че не го пишеш правилно.

Belomore каза...

Не е правилно, потвърждавам и аз с моите си 10 думи :)

Излишните емоции са предимно в коментарите, даже съм ти посочил къде точно и кое точно имам предвид.

Но щом смяташ, че си призван и можеш да се застъпиш за правата на унгарците, застъпвай се, др. Толбухин!
Кога тръгват първите ешелони с интербригадисти за Будапеща? :)))

Апропо, нали знаеш, че с отслабване популярността на Орбан се засилва не кой да е, а Йобик?

Комитата каза...

Ами именно. Същата работа като в Централна Азия и в арабския свят.

Щом изборът е между авторитарен лидер и фундаменталисти, дай да подкрепяме авторитарния лидер, та като дойдат фундаменталистите да го пометат и да върнат държавата още 50 години назад.

Много по-добра стратегия е натискът за реформи отдолу непрекъснато. Така и няма да има взривоопасно напрежение, което да докара луди на власт.

Атака ставаше силна точно когато се правеха най-големите компромиси с ДПС.

Общественото напрежение не може да се трупа. Най-добре е да се изхвърля веднага навън, за да не се създават условия за революции.

Анонимен каза...

Комита, съвременните демони са:
-"демокрация"
-глобализация и националното обезличаване
-деморализация (вкл. сексуална)
-фискализацията на икономиките(банкерство,лихварсво)
-"толерантност" = безкритичност

...проблемите са глобални за които никой не носи отговорност, но унгарците поне правят опит за корекция и трябва да ги подкрепим!
А недомисляци като теб списват "критично" и поръчково.
Бог да им е на помощ на унгарците! И аз искам политици като унгарските тук. А не кукли.

Комитата каза...

Нямам как да ти направя индивидуална поръчка, човече, за такива политици, каквито си пожелаваш.

Иначе с удоволствие.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)