понеделник, януари 30, 2012

ACTA – поредното посегателство срещу свободата
Писах за SOPA и PIPA, два американски закона, които щяха да ликвидират свободата в Интернет. Временно те са оставени на рафта да отлежават.

Нe мина и седмица, и вече сме застрашени от следващия атентат срещу световната мрежа – Търговското споразумение срещу фалшификатите (ACTA - Anti-Countefeiting Trade Agreement).

Този път мафията на развлекателната индустрия постъпва по възможно най-подмолния начин – опитва се да въведе ретроградните си идеи чрез международно споразумение.

Международните споразумения са най-трудно контролираните от гражданското общество правни актове, които обаче ИМАТ ПРЕДИМСТВО пред родното законодателство, когато се разглеждат спорни въпроси.

Международното споразумение е ТАЙНО, защото правителствата ги третират като споразумение между търговци и третиращо ТЪРГОВСКАТА ТАЙНА –

 „Ние тайно ви взимаме свободата, ама това е във ваш интерес.“

Наистина, националната Конституция има предимство пред международните споразумения, но аз, честно да ви кажа, не разчитам много на българския Конституционен съд, който в много случаи е показал виртуозни способности ДА ЗАОБИКАЛЯ закона.

Трябва да призная, че българският конституционен съд все пак определи за незаконни най-скандалните текстове от злощастната Наредба 40, така че ще видим.

Този международен договор се крие като срамна болест от обществото. Обсъжда се само под най-голяма секретност, подписва се тайно и далече от нас. Той ще има огромно влияние върху работата на Интернет, а следователно и върху всеки потребител и върху целия стопански, културен и обществен живот в развитите страни, и въпреки това, беше подписан (и от българския посланик в Токио, някой разбра ли?) без третираните от него въпроси да се поставят на широко обществено обсъждане.

Текстът на споразумението е обвито в по-голяма тайна дори от антитерористичните закони, така че какво предвижда той, можем да съдим от доста ранна изтекла версия, както и от думите на хора, които са си имали взимане-даване с него. Накратко:

– Доставчиците на интернет и производителите на електроника ще бъдат отговорни ако техни клиенти нарушават правата на интелектуалната собственост; (много е възможно тук да има смекчаване, но засега всичко е само слухове)

Сещате се, че за да си вържат гащите, горепосочените фирми ще ви подслушват и цензурират по всеки възможен начин, за да не попаднат под атака

– Обикновени потребители ще бъдат наказвани с глоби, затвор, конфискуване на компютри и забрана за ползване на интернет. (също има слухове за смекчаване)

– Премахването на защити от защитени файлове да бъде сериозно наказвано (тук също може да има развитие)

– Доставчиците да бъдат с имунитет, ако се съгласят да спират интернета на свои потребители, нарушаващи правата на „интелектуална собственост“ (и тук)

– Чудовищни глоби за открито „нелегално“ съдържание си остават, което означава стотици хиляди долари глоба за десетина песни, ако ви открият на компютъра.

Що се отнася до българската позиция, традиционно българското правителство заема възможно най-ретроградната и мракобесна позиция – най-големи ограничения, най-строги наказания (както беше в злощастната Наредба 40) и взимане на възможно най-непрозрачните решения.

В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ОБСЪЖДАНЕТО Е БИЛО ТОЧНО ОТ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ НА ТРАЙЧО ТРАЙКОВ И НИЩО ПОВЕЧЕ!

За да ни пробутат този тип законодателство, веднъж ни го маскираха като антитерористична дейност (Наредба 40), веднъж като борба с детската порнография (ЗЕС), а сега като борба с ментетата (ACTA).

Трябва много категорично да се възпротивим на ACTA, както в българския, така и в европейския парламент.

Реалната надежда е в конституционните съдилища на ЕС, за съжаление не и в България. Ние пак ще се влачим на опашката.

В страницата на сутрешния блок на БНТ можете да гласувате за подписването на ACTA като за най-значимото събитие на седмицата.

Още по темата:
При Нели Огнянова –
ACTA в Европейския парламент. Петиция;
Държавите от ЕС подписват ACTA в Токио;
България подписа ACTA;
Президентът Обама за ACTA (много се излага)
ACTA – инструмент за приватизиране на цензурата онлайн

При Пейо:
Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставка;

Емил Георгиев:
Трудно за ДеACTAуване

Биволъ:
ACTA или какво подписа тайно България в Токио

Капитал:
Без неудобства. Присъединяването на България към ACTA;
На тъмно: България подписа спорно споразумение за следене в Интернет.

Енея Вородецки:
ACTA – Цензурата е ********** (тук има много допълнителни линкове)

Блогът на Юруков:
ACTA или как се обират човешки права

Информация от чужбина:
ARS Technica: ACTA text shows US caved in on Internet provisions;
Forbes: Final Draft Of ACTA Watered Down, TPP Still Dangerous On IP Rules


14 коментара:

Анонимен каза...

Международните договори НЕ са споразумения между търговци. Европейския съд НЕ е конституционен. Българското правителство Е ретроградно, а това дето е подписало Е мракобесно и нарушава право дето го нямаме по закон, но е естествено право (Русо и Монтескьо не са го включили само щото не са имали интернет). Последното е правото до достъп до информация. Ограничаването на това право е като от книга на Оруел да им е.. майката. Да не говорим, че ако Баба меца иска да сподели ЗАКУПЕНИЯ от нея албум "Стари горски песни" просто се разпорежда със собствеността си. Да отменим и правото на собственост и правомощията включени в него и да живей труда.

Борис каза...

Мен ми се струва, че опитите за контрол в интернет е кауза пердута (ако не говорим за Китай примерно0. Чудя се как е възможен такъв учудващ синхрон между европейските правителства, не съм много по конспирациите, но освен резултат на чудовищно лобиране и огромни интереси зад него, друго не виждам какво може да го предизвика.

Зелен Бетон каза...

http://komitata.blogspot.com/2012/01/acta.html

Без да съм се ровил из текста на самото споразумение (за съжаление, нямам толкова време в момента), веднага казвам следното съображение, поради което АСТА задължително трябва да се спре и да се върне за основно и много подробно публично преразглеждане:

Така създадено и прокарано, споразумението представлява опит за създаване на прецедент за законово утвърдено глобално сливане на корпоративната и политическата власт. При това по начин, практически анулиращ всякакви защитни механизми на демокрацията против прекалената концентрация на власт.

Имаме 1) злоупотреба с понятието „търговска тайна“, което идва да прикрие 2) създаване на възможности за злоупотреба с понятието „авторски права“. И всичко това в глобален мащаб. Не в Северна Корея, не в Китай или в Щатите.

Ако такъв прецедент бъде допуснат в относително несъществената област на авторските права, можем да си представим какво би съдържало едно сключено по подобен начин глобално споразумение за „обществената сигурност“ (примерно). Все едно Закона за защита на държавата http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0 , ама за цял свят.

И тук да пусна петицията на AVAAZ: http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet (трябват 500 хил. гласа, за да се внесе в Европарламента).

Анонимен каза...

А Китай как се е получил? Аз вече писах при stranger-a, но има нужда да се структурира и съберат на едно място всички атаки срещу инертнета, свободата на словото, сподленяето на информация и опитите за подслушване, защото иначе сякаш се пропуска колко периодично и редовно се случва и как се променят подходите и отношението.
Ще удариш ли едно рамо?

Анонимен каза...

имам въпрос - ако си купя диск и го кача на компютъра си , а след това дам право на отдалечен достъп на някой до моя компютър , и той си изтегли диска , АКТА дали няма да го духа.Ами ако го направим всички , даже и КГБ не успяваше да следи всеки.

mdam каза...

Абе Радан Кънев що мълчи като заместник-председател на ДСБ? Вярно само 1 евродепутат имат, но все пак е нещо :)

Анонимен каза...

Първо очевидно никой от коментиращите не е чел споразумението. Авторът на статията също. Почти всички точки от споразумението, с изключение на една, са ВЕЧЕ ДЕЙСТВАЩИ В БЪЛГАРИЯ. Впрочем действащи в почти всички познати нам държави. Въпросната точка е такава, че при съдебно решение ще се предпочита мирно разрешение на проблема, а няма БОП-а да тараши компютрите на хората. Което впрочем е по-добре от преди.

Идеята на това споразумение е просто да синхронизира законодателствата на страните по ВЕЧЕ ДЕЙСТВАЩИ практики. Няма нищо общо с "цензура" и подобни изсмукани от пръстите журналистически глупости.

А до автора на статията конкретно: "Конституционен съд, който в много случаи е показал виртуозни способности ДА ЗАОБИКАЛЯ закона". Можете ли да ми дадете ПОНЕ ДВА (за да станат "много") случая, в които конституционния съд е "заобиколил закона". Ще се наложи да се обосновете ПРАВНО, а не "както на вас ви се иска да е било решението".

Хвърляте във въздуха твърдения, които са МАНИПУЛАТИВНИ и ЛЪЖОВНИ. В нормална държава това би трябвало да се наказва някак. Засега не...

Поздрави,
Петър Димитров,
най-обикновен програмист.

Комитата каза...

Много интересно. Горе съм сложил линкове към сериозни юристи, които са на моето мнение, но явно трудно се забелязват.

За Конституционния съд – два случая ще ви посоча

– Случаят „Симеон Втори“, който целеше да попречи на бившия цар да се кандидатира за президент.

– И случаят с разрешаването на войски на НАТО да минават през българска територия по време на войната в Косово.

Два примера, стигат ли?

Galarad каза...

Браво, Комита, добро интервю по bTV!

Спас Колев каза...

@Петър Димитров: Съществен момент е, че националното законодателство може да се променя, а отказът от прието международно споразумение е много трудно осъществим на практика.

Petya каза...

Здравейте на всички,
Следя въпроса от много време. Медиите ни в момента се опитват да си вържат гащите, в частост БТВ със сутрешния репортаж,който слушах внимателно и казаха, че в Полша няколко стотин души са излезли на протест, а по други информационни канали се чу за около 4,000. За протестите във Франция все още никой нищо не говори.

Така или иначе сме свидетели на сериозна цензура, с тази разлика, че вече ще трябва да плащаме глоби и да лежим в затворите, ако решим да си кажем мнението. За мен това е по-страшно, отколкото, че няма да можем да теглим музика и филми.

Интересува ме, знае ли някой, ако недай си боже, задействаме АКТА в страна(след като вече е подписана), парите от тези глоби къде ще отиват? В бюджета на БГ или към "ощетените" корпорации? Колко нелепо, казваш, че близоо имат лоша политика към клиентите си и влизаш в затвора или плащаш на близо. Сериозно, кой ще взема парите? И имали къде да се прочете споразумението?

Анонимен каза...

"Ще се наложи да се обосновете ПРАВНО, а не "както на вас ви се иска да е било решението"."

Анонимен каза...

Ето и от мене нещичко...
http://amigov.wordpress.com/2012/01/31/%D0%B8-%D1%81%D1%8F-%D0%BA%D0%B2%D0%BE-acta-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BB%D0%B8/
Не трябва да го допускаме в никакъв случай.

Анонимен каза...

kontrolat varhu masite ne e ot dnes, no kontrolirastite veche izzemat i pravoto na informacij na vseki chovek. a tova e posegatelstvo varhu intelekta na vseki chovek. iskat i da ni kontrolirat moderatorite sushto kato iztrivat neudobnite mnenij po vajni vaprosi. iskat nie da badem ...glas v pustinj, i da se chuva samo ehoto na mediide. vsustnost te zaglushavat individa.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)