сряда, декември 14, 2011

Мега културна хроника

Да започнем полека с културната хроника.

(дълъг материал, много снимки!)

Изключително доброто към мен издателство „ЛИК“ отвори чайна-читалня-книжарница на ъгъла на ул „Светослав Тертер“ и „Цариградско шосе“ (точният адрес е Цариградско шосе, № 39, ет 2, входът е откъм „Св. Тертер“)Става дума за онова напредничаво издателство, което дава книги на хора, които поддържат блог, за да ги прочетат и напишат впечатления за книгата, а после книгата си остава за тях. Моят материал за „Тъжни тропици“.

Мека мебел, прекрасна музика, много страхотни книги, няколко вида чай. Когато пуснат и интернет, ще е място, откъдето няма да ми се излиза.Океанът от книги всеки момент ще затисне читателите ;-)


Нямах много време да поостана, въпреки че се появиха президентът Линкълн като млад и Сашо Кръстев, и потеглих към...

Представянето на книгата за творчеството на Стефан Кънчев „Анонимният известен“

Кой е Стефан Кънчев? Той е дизайнер, един от световноизвестните автори на логотипи (емблеми), който е правил почти всички хубави логотипи от близкото минало, за които се сещате - „Петрол“, „Пловдивски панаир“, БНТ, НДК, „Куклен театър“, „Сълза и смях“, „Балканкар“ и какво ли още не.

Пристигнах и се втрещих.. Залата на „+това“, която не е от малките, беше буквално претъпкана с народ.

 Някъде там, в дъното, върви презентацията...

Казаха се любопитни нещица. Стефан Кънчев по време на войната е правил фалшиви лични карти на нелегални, а след това си имал неприятности с народната власт. Като по-млад бил бохем и пияница, като по-възрастен бил работохолик, който не спирал да рисува и чертае.Също така е правил и много от най-хубавите български пощенски марки.

Видяхме документален филм, а реч държа Божидар Димитров, който се оказа, че е женен за дъщеря му! Неведоми са пътищата на съдбата.

След това бях на рожден ден във Corner Bar (ъгъла на „Вапцаров“ и „Черни връх“). Лампичките, орнаментите, тапицерията от змийски кожи и екзотичните растения правят обстановката ексклузивна и VIP.

Нямаше много време за сън, защото днес трябваше да продължа с Медийния панаир във ФЖМК, където Атанас Чобанов и Асен Йорданов говореха за Balkanleaks и Биволъ

 Атанас Чобанов обяснява техническите средства за запазване на анонимна комуникация в Интернет

 Публиката можеше и да е повече на толкова интересна лекция.

Асен Йорданов

Покри се много широк спектър теми – от фундаменталните промени, които интернет донесе на всички, до специфични проблеми на интернет-журналистиката

В чешкия център върви изложба на млади чешки дизайнери, получили награди за изключителен и добър дизайн. Това на снимката е лампа, която сама върви по стаята, търси най-тъмното място и го осветява сама.


 В галерия „Райко Алексиев“ върви изложба на Цанко Панов. Не е мой тип художник, но няколко неща и на мен ми харесаха.


И последно, в театрална работилница „Сфумато “ беше представена новата книга на Георги Господинов - романът „Физика на тъгата“.
Не съм присъствал досега на толкова посетено представяне на книга на закрито. В залата буквално нямаше никъде да се седне, всеки квадратен сантиметър беше зает.

Много впечатляващо, почти цял театрален спектакъл. Предполагам, че книгата ще има голям успех. Аз си я купих, но кога ще я чета...

9 коментара:

Yavor каза...

Имам един чисто технически въпрос.Как и от къде събираш всичката тази информация къде,кога,какво се случва че да присъстваш там!

Стойчо каза...

Хонорарите от антибългарската кампания му помагат да има свободно време достатъчно ;)
Супер преглед!

ранни записвания Дидим каза...

страхотно, много ми харесват подобен тип събития, поздрави до организаторите

Комитата каза...

канят ме непрекъснато. във фейсбука и мейла валят много повече покани, отколкото мога да присъствам

доставка на хранителни стоки каза...

Хрониката наистина е Мега културна! Физика на тъгата е страхотна книга, прочетох я почти на един дъх и я препоръчвам на всеки, който обича хубава литература! На мен би ми било в повечко да присъствам на всичките тези събития - не се смятам за чак толкова културно-социална. Но с удоволствие бих посетила представяне на книга или литературно четене:)

море в турция каза...

Дано да успея да хвана тази изложба на млади чешки дизайнери, сигурна съм, че ще има интересни творби. Статията ти е доста интересна имаш разностранен вкус и доста стилен. Не скучаеш и не се чудиш какво да правиш. Не знаех, че има такива книжарници,които предоставят своите книги на блогове. Идеята ме заинтригува и явно е нова вълна в България. Дано да има много желаещи.Възхищавам се на такива хора, които знаят какво искат и не спират да научават нови неща.

supermarket каза...

Предполагам повече хора , които се интересуват от подобно изкуство няма как да не знаят кой е Стефан Кънчев. Той е дизайнер, един от световноизвестните автори на логотипи (емблеми), който е правил почти всички хубави логотипи от близкото минало, за които се сещате - „Петрол“, „Пловдивски панаир“, БНТ, НДК, „Куклен театър“, „Сълза и смях“, „Балканкар“ и какво ли още не.Много жалко, че не съм успяла да разбера по рано за тази невероятна изложба на чешките дизайнери.Сигурно е било впечатляващо и бляскаво събитите гледайки от снимките.Имало е и много хора, което говори добре за нас

круизи каза...

Имал си страхотен ден, много места си посетил.Съгласна съм с теб, че когато пуснат и интернет на човек няма да му се излиза от та, щом е с мека мебел от снимките се вижда, че и сега е приятно място.Лампата, която сподели с нас на фотографията е страхотна.Не знаех, че има подобни. Сама да си търси място което не е добре осветено, робот, удобно и практично е.Може да си я пуснеш да върви до теб като кученце в тъмното и тя ще ти осветява стаята или коридора.Страницата ти е разнообразна, което ми допада, продължавай все така!

маркови парфюми каза...

Желая много успехи и късмет на всички.Занимавате се с много интересни и любопитни неща при вас, продължавайте.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)