четвъртък, декември 01, 2011

Култура на протеста

Днес при Акулата хвърляше искри една дискусия за протеста пред Народното събрание.

Питам се – тези хора на площада реформи ли искат? Или искат всичко да си остане постарому, ама да им дават и повече пари?

Моето предположение е, че протестиращите сравнително поравно са разпределени в три групи –
1) искат да си остане постарому, ама с повече пари, защото знаят, че няма да ги вземат пак на работа.
2) искат реформа и знаят, че реформата няма да е лесна, но ще останат на работа, защото и сега носят на гърба си предприятието;
3) не знаят какво искат, ама не са доволни от сегашното положение.

Похвално е желанието им да поискат сметка на Баце, аз за това ги поздравявам.

Но първо искам да чуя другите им желания, преди да започна да им съчувствам или да ходя с тях по протестите. Защото, още преди пет години (клик на линка, има още много снимки), когато за последно се возих с БДЖ нещата вече бяха нетърпими. Промените трябва да са много спешни и много дълбоки.

Снимката е от международния влак София - Букурещ

От доста време се чудя на кои протести да ходя и на кои – не. Протестите през януари 2009-та година нямаха общ знаменател – тогава заедно протестираха майки, лекари, студенти, футболни агитки, земеделци, зелени, сини, дори млади социалисти (и със сигурност пропускам някого). Всеки със собствените си мисли, лозунги, плакати, знамена и рекламни материали.

В крайна сметка протестът се получи добре, може би защото на всички заедно им вървеше да викат само „Оставка! Оставка!“


Как трябва да се протестира днес? Да се присъединявам ли към хора, които искат оставката на Баце, ама по грешните причини? Защото, ако се съберем повечко хора, току виж станало и нещо истинско. Но пък бедежето ще си остане същото.

От друга страна Дабъл Би иска да става футболист на годината, протестирайте му повече, защото обеща да си хвърли оставката и да се посвети веднъж завинаги на футбола.

32 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Комита, прощавай, но въпреки цялото ми уважение не мога да се сдържа да не заявя, че тъкмо заради такова едно мърморене - "ще ви подкрепя, но ако..." - също така и заради липсата на чувство за солидарност и заради склонността ни да гледаме сеир отстрана, ние, българите, сме на туй дередже.

Аз лично бях сред протестиращите и изобщо не чувствам осквернена своята светла и девствена блогърска възвишеност...

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, да добавя още нещо. За нас, българите, в пълна сила важи поговорката: "Докато умните се наумуват, лудите се налудуваха!". Ето, ний умуваме вече 10 години, а в това време мутрите и бандитите овладяха държавата ни и ни стана управници! Бравос на нас, умниците!

Ана каза...

И аз да си кажа - според всичко видяно и чуто до сега от тези дълги и тегави години на промени (то това си стана вече перманентно състояние - реформи/промени - омагьосан кръг) когато някой излезне с формулирени и смислени искания - все се намира някой друг - полуграмотен маргинал, който явно тласкан от чиста злоба (не е като да не ни е генно заложена) е на принципа - ти ли ще ми казваш на мене к'во да искам бе?
та така си се въртим в кръг.
и после излиза някой, който така си формулира исканията, че да има повечеко личен кяр за него.

Maya M каза...

Аз пък споделям колебанията на автора. Остарявам и вече мисля три пъти, преди да подкрепям този, който иска по-голяма паница.
Понеже честичко се оказвам в ролята на онзи, от когото се очаква да свари чорбата, и то, ако може, безплатно.

Анонимен каза...

Същата, ама абсолютно същата работа като протестите на 14 януари еди коя си година.

Стойчо каза...

Анонимен, къде видя качулки?

Нервната акула каза...

Докато умните се боят да не се оцапат на някой протест, а поводи хиляди, гневът на хората ще бъде подменян - като с Катуница, сега и още безброй примери.

Малко е арогантно да седим отстрани, да ги гледаме и да разсъждаваме прави ли са, колко са прави, ама защо не са прави. Никой досега, за 22 години не им е обяснил човешки за пенсионната реформа и какви дългосрочни ползи ще има за тях. Ние обаче знаем и това, което правим основно, е да наричаме премиера "просто момче", а протестиращите "неграмотни". Спомни си началото на "Великия Гетсби".

А сметките никога няма да ти излязат, ако други хора не се присъединят към мислещата една трета и не формулират важни и спешни искания. В момента това правят синдикалните лидери, който са готови още преди дори да има повод, да изтъргуват гнева на хората, да си вземат сребърниците и да ги върнат вкъщи излъгани с по 2 лева отгоре върху заплатата, че да си запазят топлите местенца.

Бтв, до края на зимата ще стават големи патлаками.

Комитата каза...

Абе вижте, от години чакам някой да пукне гнойния цирей БДЖ. От години чакам и някой да се противопостави масово на Бойко. И?

Комитата каза...

А да, и от години чакам и пенсионна реформа, така че поне бъдещите пенсионери да не мизерстват като сегашните.

Emil A. Georgiev каза...

Съжалявам за жепейците и за това, че може би дълго са били държани в неведение или заблуда, но не подкрепям стачката им.

Комитата каза...

Окей, може да съм най-пъзливия човек на света, но в тая държава трябва и някой да мисли, стига първосигнална реакция на всичко. Искам да си съставя ясна представа, дали да подкрепям тоя протест или не.

dzver каза...

Не мога да подкрепя такъв протест. Той е чужд на всичките ми принципи, на всичко което правя от 14 годишен насам.

Това не е протест, а рекет за пари. Едни хора искат едни пари от едни други хора, защото така било социално справедливо.

Николай каза...

Дори и не се замислям! Не подкрепям стачката на служителите от БДЖ, защото цялата структура там е очевидно прогнила от години, защото същите тия дето са ги изкарали да протестират, до сега са си правили дребните далаверки на гърба на компанията и са си траели за по- едрите далаверки, които други са правили пред очите им. И най- накрая, защото БДЖ реално е в амок и няма смисъл да се наливат пари в съществуващата агония. Трябва да се реформира, че да имаме и ние някога нормална железница и да не изтичат пари от данаците ми там, както се случваше в Кремиковци и се случва и до сега в ред държавни и общински компании.
Ако за целта ще трябва някои хора да бъдат съкратени - съжалявам, но понякога за да не загине растението, трябва да се кастри.
А пък за протестиращите житовъдци хич няма и да коментирам.

Мария каза...

Уикенда бях на семинар, на който покрай много други неща, обсъждахме и варианти какво трябва да се случи с БДЖ... За целта се запознахме и с много цифри каква реално е ситуацията в момента- колко са служителите, колко са загубите, колко се краде...

Без икономиката да ми е любима тема, съм за съкращенията и реформите. Защото няма как по друг начин да се случи реформата.

Огнян каза...

Като гледам негативните настроения в "блогосферата" по отношение на БДЖ, онези паразити синдикалните лидери, а и субсидиите за зърнопроизводителите - ако ББ е малко от малко държавник, сега би трябвало да може да изиграе "Разделяй и владей" :-)

Анонимен каза...

Цялата трагедия е във факта, че никой не знае какъв модел да се практикува при управление на държавата. Дали като прогнилия запад, или тоталитарния изток. И аз не знам. Но ББ не е в състояние нищо да направи, защото няма нужния капацитет. Същевременно се снима с Лепа Брена, а не пожела с Ванеса Мей.

Belomore каза...

Немедленно да връщаш под-заглавката за съвестния манаджия :)

Ся, преди да се изокаш обобщително, можеше да направиш лекото уточнение, че стачката в БДЖ е едно, общонационалният синдикален протест - друго, а протестът на зърнопроизводителите - трето.

Не знаеше ли това или поради литературни причини го пропусна умишлено? И в двата случая не е коректно да се говори / пише така.

Просто не е редно да слагаш всичко под знаменателя на БДЖ. Различните протести дори физически не се сляха, за разлика от тюрлю-гювеча от 14.01. (със саундтрака си от Слави Тр. и "Една българска роза").

А протестът на 14.01. не се получи добре, ако не знаеш.
Ако не бяха по милиционерски глупавият сценарии и скиновете надали щеше да пазиш тоя топъл бунтовен спомен толкова дълго време...

P.S.
За сведение - и аз по-скоро не подкрепям формално-осигурително-субсидийната кауза на протестите, но категорично подкрепям протеста на хората срещу това да те лъжат в очите.

Belomore каза...

И още нещо - вчера, тъй като пътувах по работа и слушах доста радио по пътя, чух една жена от протеста, работничка, май от Арсенал - невладаееща интернет, ингилизки, простовата, политически и икономически неграмотна гласоподавателка на ГЕРБ, въобще - архивраг на сичкото пишман-дясно блогоинтелигент и изначално заслужаваща хала си, защото сама си е виновна за всичко и ни е докарала царя, комунистите, бойко и скакалците.

Та жената каза - не искаме да ставаме изкупителна жертва на неспособността на правителството да упражнява контрол.
Кратко ясно и точно.

Много лесно изгубихме способността си да виждаме мизерията на околните.
А няма и 120 г. откакто омразният на обществените постмодернисти дядо Вазов написа "Елати ни вижте"...

Belomore каза...

"ЕлатЕ...", разбира се...

А въпросната женица от Арсенал каза и още нещо - мъжът й от 7 г. работи в Испания и сега се връща, защото (пак по думите й) там безработицата е 20 %, ама наистина е 20, а при нас е 9, ама в действителност е 25...

Още нещо за културата на протеста?

Анонимен каза...

За БДЖ е очевадно - системна държавна политика по закриването му за сметка на обръч от частни фирми. В нормалните държави (например скандинавските) вече се води политика за забрана за движение на тежкотоварни превозни средства по пътищата, а ги транспортират с влакове. По-евтино за превозвача, по-добре за асфалта по пътищата. Трябва само инфраструктура. Тук - наопаки.

За земеделците - пак очевидна държавна тъпотия. В държавите, от които внасяме зеленчуци, субсидиите са между 80 и 100%. У нас 20% реални и намалява. Естествено, че ще ядем френска пластмаса при тези условия! И хората са прави да протестират - нужно е при тази ниска субсидия поне да се гарантира пазар на местно ниво! Иначе хората фалират, а вие освен, че работите за американци, карате японски коли, пиете френско вино и носите италиански дрехи - ще ядете и гръцки зеленчук. А да, и ще се оплаквате, че нямало пари в държавата. Че как ще има, след като парите изтичат навън?

dzver каза...

Стачка до дупка!

Щом французите взимат 100% субсидия (рече кой?), нека Софиянци да не могат да ходят на работа и да мрат от глад. Язе че докарам 10 трактора къде София.

Комитата каза...

Ей, не знам какво да ви правя, бе.

Не мога дори да поставям личните си дилеми в блога ли?

Трябва винаги да съм категоричен и на „правилното“ мнение?

Апостол Апостолов каза...

Човек е устроен така, че винаги иска да взима, но без да дава. Такава е човешката природа. Този, който мисли, че някой ще се съгласи безропотно да работи повече срещу празни обещания, просто не познава хората.

Апостол Апостолов каза...

Човек е устроен така, че винаги иска да взима, но без да дава. Такава е човешката природа. Този, който мисли, че някой ще се съгласи безропотно да работи повече срещу празни обещания, просто не познава хората.

Стойчо каза...

Нищо де – когато изразяваш ясна позиция, ще дойдат само анонимните ;)

Анонимен каза...

dzvero - Ало, има ли някой там (в главата)?

По някаква неведома причина се намираме в икономическите рамки на един съюз - наричат го "Европейски". И в този икономически съюз едни от играчите играят нечестно спрямо другите. Да му е хрумвало на някой, че трябва да има честна конкурентна среда? А не едни частници да подбиват цените на другите чрез държавните си субсидии. Държавата трябва да е регулатор, а не играч на пазара. Нали сте капиталисти бе?

Има решение в две посоки:

1. Да се борим пред Брюксел да се въведе фиксиран процент на субсидиите върху земеделската продукция за всички страни членки. Нещо, което няма да стане, защото нито едните ще искат да ги намалят (ще има стачки като нашите, ама по-големи), нито другите могат да ги увеличат.

2. Да проведем политика на протекционизъм - налага се високо мито за вносни хранителни продукти, което изравнява цената с нашите. Нещо, от което първоначално потребителя няма да е доволен (ще му се вдигнат цените), но в дългосрочен план това повишение ще му се върне чрез въпросните мита - намалени данъци. Тази точка пак няма да се хареса и на лобитата на въпросните фирми в ЕС, най-вероятно ще ни извиват ръцете.

И ся кво? А, да - стоим в ЕС и траем, мишкуваме. Хубаво - няма да има промишленост в България, приехме го. Хубаво - няма да има енергетика в България, приехме го. Сега трябва да кажем "Хубаво - няма да има земеделие в България, приемаме го".

Какво остана в тая страна бе? Вие, някакви бачкатори пред екран, непроизвеждащи физически нищо полезно (обслужвате софтуер, който обслужва софтуер или посредничите на един американец да купи стока от друг американец) - това ще бъде до време. Друго? А, да - туризъм. Ама нещо бил кофти нашия - даже вие го плюете.

Когато излезете на улицата да протестирате - аз ще се чудя дали да ви подкрепя.

dzver каза...

Анонимен, може да прочетеш за великата депресия, преди да пишеш глупости по блоговете. Статията в Wikipedia ще ти помогне да разбереш какъв е ефектът от протекционизма в периоди на криза.

Комитата каза...

Ето в такива моменти започвам да се радвам, че комунизмът дори да е недоубит, все пак не е чудовището отпреди 90-та година.

Чета анонимните умници и гледам как на върха на езика им са думички като „паразити“, „експлоатация на човек от човека“, „нетрудови доходи“, „вредителство“, „чуждопоклонничество“ – все понятия в болните им мозъци, заради които можеше да ти приключи кариерата в онези години.

Отново марксизъм, отново и отново, как не ви омръзна бе.

Селскостопанската политика на ЕС е едно от най-уродливите неща на света, но тя е цената бе, за присъствие в ЕС. Освен това в България имаме някакъв глас по тази политика. Не голям глас (щото много ни уважават).

Като влизахме в ЕС вие какво си мислехте? Че селскостопанската политика на ЕС ще ни се размине?! Точно обратното, същите тия фермери си мечтаеха за субсидиите за площи.

Belomore каза...

Сменяте темата - фермерите НЕ протестират затова, че европейските им субсидии са 25 % от това, което колегите им в Гърция или Франция получават - те са наясно с този факт, приели са го, калкулирали са го.

Те протестират срещу това, че обещаните им черно на бяло, на хартия, НАЦИОНАЛНИ доплащания (които също са в пъти по-малко от тези за колегите им от другите членки) няма да са в размера, обещан само преди два месеца (септември).
Никой не е бил футболиста и ковчежника му откровено да лъжат предизборно.

И сега не само че няма да има увеличение, а ще има намаление спрямо предходната година.
Нещо повече - заявките за субсидиите се подават през май. От май до септември никой не знаеше въобще какви ще са националните доплащания, а от септември до ноември се редуцираха наполовина.
Е, как се прави бизнес планиране така?
Колко и какво да засееш, да вземеш ли на лизинг нова дискова брана и нов плуг и прочие нереформаторски въпроси.

Или и това е същото като в БДЖ?

Костас,
немой се жали, молим!
Поставяй каквото искаш в блога СИ, вкл. личните си дилеми, но би било добре да излагаш фактите обективно, а не манипулативно, нъл тъй?
Емоционалните коментарите "на едро" от висотата на предполагаемата универсална интернет-компетентност са един от недъзите на ужким дясната "прогресивна", пардон - реформаторска, мисъл, който тя упорито не само не осъзнава, но и даже му се самонаслаждава с радост.

Анонимен каза...

Аааа и кво ся - да не би и вашите глави да увреха, че ЕС ни "прие", за да ни експлоатира? Или скоро ще се сетите, че всъщност ни "превзе", за да ни експлоатира. Кризата през 97г. тези красавци ни я докараха. За да може вие да плюете червени, после сини, после пак червени... а онези през това време да ни причиняват "стопанска политика".

Да, "фермерите" не са високо образовани хора - селяни са, дори повечето от богатите. Да, идея не са имали какво и откъде ще им се стовари на главата. Да, не са виновни те.

Анонимен каза...

А вие за "Голямата Депресия" сте чели само от книжките. Дори не знаете какво означава. Четете го, осмисляте го, но не знаете какво означава.

А то всъщност е едно голямо нищо. Всъщност няма нищо общо с понятието "глад". Вие "глад" знаете ли какво е? Много по-жестоко е и от най-голямата "депресия", която ония лигльовци са изпитвали. В момента им било лошо, че една или друга банка щяла да фалира. Лошо, да. А това, че в ЕС не остана грам неупотребен природен ресурс и това, че всичкият в момента гние на бунищата? За това ще му мислят догодина. Щото и да мислят вече няма какво да направят.

Може и да не съм лошия пророк. Но смятам, че именно вие, "ИТ специалистите" първи ще усетите какво е "депресия". После ще видите (но няма да усетите - умни сте) какво е глад. И тогава ще излизате по площадите. Ще хулите текущият някой си там - той ще ви бъде виновен. Но няма да сте осъзнали ни най-малко какво, откъде и защо става.

Стойчо каза...

е, беломоре, сега е твой ред :D

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)