понеделник, ноември 28, 2011

Докога ще гримираме мумията?

ПЕСът си избра за началник нашето момче Станишев и той плака на летището (братовчедите от Скопие не искат ли да си го пишат за техен, моля, даваме го с намаление?).

Да си обършем сълзите от радост, умиление и национална гордост и да помислим – какво означава това приятелско „бау-бау“?

В краткосрочен план се реализира един не много елегантен план по изпращане на сегашния български президент Георги Първанов в дългоочаквана от всички политическа пенсия.

Георги Първанов е широко известен по света (освен на някои бетонни глави в България) като проводник на руските интереси, интригант и бракониер. От години той не беше желан гост в западните столици, и успяваше да се появи там само на протоколните срещи на международните организации, като представител на страната.

Веднъж успя да отиде и на гости на големия приятел на България и българките Силвио Берлускони, с когото сега, в пенсия, ще могат спокойно да си премерят... ловните пушки и завоеванията на нежния фронт.

Очаква се схватка от първия ред за лидерското място в БСП и ПЕС се опитва да неутрализира главния аргумент на Първанов – опита и контактите, които завърза като действащ президент в последните 10 години. Дори големите му политически победи – съставянето на тройната коалиция и избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО ще помръкнат пред блясъка на новополученото международно признание на по-младия лидер.

За разлика от него, Станишев минава за прозападен, дори за проамерикански и е смятан за по-малката злина от евроатлантическите партньори.  (Wikileaks – 05SOFIA1450,  05SOFIA1329, 06SOFIA968)

Както казват американските дипломати „Той досега е работил само като журналист на свободна практика извън партийната работа“, а знаят ли в кое издание е започнал ? ;-)

В дългосрочен план, обаче, нещата хич не са оптимистични.

Въпреки че има около половината от политическия стаж на Първанов, Станишев е почти толкова амортизиран като политик. Той тежко загуби парламентарните избори, прояви се като посредствен организатор и оцеля на партийния връх с цената на почти пълното задушаване на вътрешнопартийния живот в БСП и изхвърляне на много опоненти извън партията – младежката организация (БСМ), Татяна Дончева и др.

Лидери на БСМ

За пръв път от Тодор Живков насам, той наложи стил на управление в партията с елементи на култ към себе си (помните ли, когато Звездичката го молеше да и звънне ?).

Освен това, той сигурно ще остане единствения деклариращ се като ляв политик в света, въвел пропорционалния данък (а не „плосък“, както погрешно го наричат. Плосък данък означава твърда сума всяка година), което показва че ПЕС, както и ЕНП се ръководят главно от меркантилни, а не идейни съображения, когато избират техния човек в България.

Ако Станишев оцелее на поста (а ПЕСът много му помага), вероятността за реформи в БСП ще бъде напълно ликвидирана. Ако Първанов вземе председателското място, то тогава БСП я очаква тежка криза и вероятен пълен разпад.

Аз съм много далеч от това да симпатизирам на БСП и честно казано, нямам идея кой от двата варианта е по-добър за България.

Това, което е със сигурност зле за България и за десницата, е липсата на нормална левица. Гримираната като модерна социалистическа партия мумия на БКП определено не е това, което ни трябва. Нито на Европа.

13 коментара:

Спас Колев каза...

"...реформите в БСП ще бъдат напълно блокирани."

Къде ги видя тези реформи? Ако имаш предвид поредното разместване на кадри, май се получава тавтология. :)

Комитата каза...

Съгласен, коригирах тази твърде смела формулировка.

Анонимен каза...

Никога не съм я разбирал тая формула: "на десницата й трябва здрава левица". Може ли да обясниш?

Комитата каза...

Елементарно е. Трябва левица, която да се държи като левица - да се застъпва за социално слаби и за по-високи данъци, да бъде по-либерална, а не да се държи като консервативната партия в България, да приключи веднъж завинаги с комунистическото си минало и да спре да приютява ДС кадри и бетонни глави от старото БКП.

Тогава и десницата ще може да води нормален диалог, и да се позиционира като пропазарна, демократична, евентуално като консервативна сила (това не държа да става, между другото).

Belomore каза...

Виждайки заглавието, мислех, че ще коментираш съботния пленум на ДСБ :)))

Комитата каза...

Ейй, точно ти да го кажеш ;-) В ДСБ има поводи за оптимизъм, и за тях ще стане дума тия дни!

Анонимен каза...

Kомита, нацапах си курсора на мишката с жлъчка, но не схванах идеята.
Иначе исках да те питам - ако някой направи анализ на възрастовите показатели на електората на БСП и ги съизмери със статистическите данни за смъртността, няма ли да се получи една хубава хронологическа таблица за размера на парламентарната група на левицата?
Реформи - ако стане като с ГЕРБ в дясното - няма да се изненадам.

Комитата каза...

Абе, то беше замислено като паралелен анализ на това, което се случва вляво и вдясно, но както обикновено излезе твърде дълго и реших десния анализ да го пиша по-нататък, още повече че писах един такъв наскоро.

Emil A. Georgiev каза...

Коце, ако им го беше предложил Станишев на македонците "на попуст", може ке те разбереа поубаво па конечно ке ja примеja понудата -).

Анонимен каза...

Премиерът се скапва от покани, та не може да се прибере. На западните приятели най-много им гостува Кадафи. Очаквам Иван Костов да стане
шеф на народната партия в Европа. На Станишев му треперят гащите от десницата у нас, събрала на последните избори 1.5 процента. Колко жлъч имаше за Бокова, сега и повече.

Анонимен каза...

Присмял се хърбел на щърбел. По-умрели от "автентичните десни" в момента няма, пък те почнали да погребват други.

Анонимен каза...

Човек на Путин оглави ПЕС, Бокова е заета да съсипе ЮНЕСКО, абе ще направим "голям шлем" в Европа :)

Bacho Кольо каза...

А бе баш-комита, бива ли толкова нещо да изпишеш, па да кажеш толкова нищо!?!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)