четвъртък, ноември 24, 2011

Архитектура на гетото и на бъдещето


Искам да направя пауза от злободневната политика, за да си разширя малко погледа. Това си е проблем в България – живеем си, вторачени в пъпа си, и дори задължителни теми като „Европа 2020“ пропускаме.

Градоустройствените проблеми ме вълнуват силно открай време, защото не ми харесва начина, по който живея в този град, не ми харесва това, което се случва с инфраструктурата, с гетата, с опазването на архитектурните паметници и т.н.

Наскоро, на конференцията Pecha Kucha (произнася се „печакча“), част от Sofia Architecture Week, за пръв път видях интересен вариант на решаване на проблема с гетата. Става дума за идеята на архитекта Слободан Станич – „Лотос“, за настаняване на ромското население в Белград в по-смислени жилища.

Идеята на „Лотос“ е, от рециклирана пластмаса (PET) да се изработят модулни жилища. Нарочно не се използват материали, които могат да бъдат дадени за вторични суровини, за да не бъдат разкостени къщите и предадени за вторични суровини още на втория ден. „Сградите“ могат да се допълват с още стаи, според това как расте семейството. Енергиен и инфраструктурен център на лотоса е тоалетната (;-)), около която се подреждат другите модулчета и която произвежда биогаз, който се събира в балони на покривите на къщите. А той се използва за отопление, готвене и други енергийни нужди.

 Модулчетата. Това с балона е тоалетната.

А тук – как би трябвало да изглежда един прекрасен пролетен ден с овцете и в банята.


Би трябвало да не е много скъпо, защото материалите са под ръка (пластмасови отпадъци, които се рециклират в местен завод). Частично ще се реши и енергийния проблем на тия хора, а и има надежда за някаква социализация.

Ровичкайки по архитектурни сайтове, още по-впечатлен бях от една много по-мащабна американска идея - Earthship Biotecture, на Майк Рейнолдс.  Истинско чудо е, но аз помня че съм чел статия за този човек още по времето на комунизма в някое от научнопопулярните списание („Космос“?) как си правел къща от бирени бутилки. (за съжаление, не открих статията в архива)

Трийсет и няколко години по-късно, Майк е натрупал доста опит, занимавайки се със същите неща. Идеята му е, да построи пасивна къща от местни материали и отпадъци.

Къщата е връщане към изворите, към първичната функция на пещерата, която е давала (а не е вземала)  на хората топлина, вода и подслон (електричество още не е имало). Основни строителни материали са различни отпадъци - празни кутийки от напитки, пластмасови и стъклени бутилки, стари гуми, дърво, пръст, пясък и глина.


Покривът на къщата събира вода, която се съхранява в специални резервоари и се рециклира. Самата къща е едновременно място за живеене и парник, в който се отглеждат растения за красота и за храна.

За да се изравнят големите температурни амплитуди и да се намали до голяма степен нуждата от отопляване през нощта и охлаждане през деня, стените на къщата се строят от стари автомобилни гуми, пълни с трамбована пръст, която играе ролята на топлинен акумулатор (почти като в акумулаторните печки едно време).


снимки (целият сайт си заслужава)

Електричество се добива от вятъра, слънцето и дизел генератори (няма пречки да се свърже към мрежата, естествено, стига да е възможно), и тъй като то не се харчи за отопление, охлаждане или нагряване на вода, консумацията му е сравнително ниска.

От тук и името на проекта „Earthship“, защото къщите не се нуждаят от инфраструктурна връзка с околния свят (освен път, евентуално) и могат да бъдат строени на практика навсякъде – в пустинята, по планински склонове и т.н. Обикновено там и се строят в момента.

На мен много ми хареса идеята, че хората на практика живеят в симбиоза с къщите си, а също и че са освободени от задължителната инфраструктурна връзка с цивилизацията (всъщност има я, но е много по-слаба). Освен това, къщите се строят сравнително бързо и лесно и човек може сам да си ги строи, което ги прави подходящи и за настаняване на бежанци, облагородяване на гета и т.н.

Дори и аз бих пробвал да поживея на такова място. Първо временно и на гости на някой друг, естествено ;-)Сега, идеята че къщата се превръща в нещо като черупката на охлюва, с която живееш в симбиоза, може да бъде и плашеща. Дори съм гледал една фантастика, посветена на това – Habitat, където къщата на главния герой беше развила силно мнение по въпросите на съжителството.

Смятам, че идеята на Earthship е страхотна, и като проучих повече, открих, че дори в Европа има реализирани такива проекти. Само че, ако погледнете картата, все едно някой е забил пергела в България и е построил такива къщи само по най-отдалечените от нас места ;-)

Също, според климата трябва да се правят и промени в проектите, съобразени с валежите и снеговалежите.

За мен единственото, което може да попречи на тези проекти да се реализират, това са политическите възгледи на Майк, който дълбоко вярва в глобалното затопляне, а това е и една от причините, поради които той така усърдно се занимава с къщите си и това, предполагам, е причината, поради която трудно получава подкрепа от политическата класа.

А ако ви се намират час и половина свободни, горещо ви препоръчвам филма за живота и делото на Майк Рейнолдс. Аз докато го гледах в първите 15 минути мислех, че е тотално куку, после постепенно си оправих мнението за него, докато накрая бях очарован от това, което прави.

Целият филм:


15 коментара:

Детски играчки каза...

ти си машина човече

Стойчо каза...

Това последното и аз го потвъурждавам :)

Спас Колев каза...

Между другото, според нашите регулации не можеш да строиш сграда без връзка с инфраструктурата.

Един познат с години се разправя безуспешно с администрацията, защото искаше да направи полувила-полубарака без да сключва договори с ЧЕЗ. Т.е. пещерният начин на живот е незаконен в България. :)

Между другото, не можеш да правиш и жилище без комин и склад, т.е. килер. Държавата се грижи за теб, дори когато си по чехли. :D

Анонимен каза...

Всичко написано е много хубаво и заслужава аплодисменти.

Ха сега прелистете набързо учебниците по физика от 8ми до 12 клас и решете следната:

Домашна работа: Напишете есе на тема "Защо горните екопроекти няма физически как да бъдат осъществени с обем по-голям от единични бройки".

Приятна работа ученици.

Стойчо каза...

Спасе, значи напразно сме се радвали, когато ни прекараха ток на вилата преди години ;)

Комитата каза...

Много вяла реакция от страна на анонимните, много слабо, господин учителю, класът ви е под всякаква критика по отношение на дисциплината.

Между другото, и в Америка трудно се строят такива къщи от гледна точка на закона. Нарочно не се впуснах в обяснения за политическите битки на групата, да се въведе правно понятие „тестови жилища“. На практика това, което виждате са бета версии, които съществуват в тестов режим с хиляди ограничения върху ползването и разпореждането.

Но с аргументацията „Тук в Ню Мексико тествахте атомната бомба, дайте сега да тестваме и жилища“ и седем години работа и търпение, са успели да получат такъв статут на постройките си (предполагам, и териториално ограничен).

В България сигурно ще трябва и тук някоя друга съдебна битка, като се позовем на общностното право - че щом във Великобритания е позволено да се правят такива неща, значи и в България е позволено. Има прецеденти за подобни казуси.

А колкото до свързването с ток и вода – печелиш и в двата случая. Можеш да си ползваш собствените съоръжения, докато нямаш свързани ток и вода, а после като те свържат, можеш да ги ползваш само за бекъп, т.е. когато имаш нужда.

Гонзо каза...

Скоро гледах по FNL за тези къщи, които хората сами си строят, като редят гумите и тъпчат вътре пръст. Както и за доста други шантави и не чак толкова проекти.

Бях гледал и още нещо интересно преди време - за някаква марка бира май беше, която правила дълго време бутилките си с правоъгълна форма, за да мога после да се използват за строеж на къщи - това в Африка, естествено. Дори имаше построена къщурка от такива бутилки.

gradinko каза...

Идеята за землените кораби е яка дори и без да стига до крайности като пълна изолация от инфрастуктурата. Основните принципи - използване на почва за строителен материал и супердебели стени за топлинни акумулатори - си важат и за сгради с ВиК, ток и интернет.

Гледах някъде по-рафиниран вариант: след изследване дали почвата е подходяща докарват машина на терена, почват да бухат пръст вътре, а машината плюе кирпичени тухли. Понеже материалът е суперевтин, правят дебели стени, по метър даже, които играят като топлинен резервоар.

Комитата каза...

Това за квадратните бутилки е много яко!

Комитата каза...

Да, градинко, сто процента си прав. Текстът щеше да стане безкраен, ако бях започнал да изброявам всички технологични решения, които се използват в къщите, само и само да се презастраховам от неграмотни анонимни.

Още повече, че аз си представям къща без връзка с електрическата мрежа и без връзка с водопровода, но без интернет не мога да си представя ;-)

Belomore каза...

По-малко канализация, повече септични ями! :)))

Да не се подигравате повече на Гоце за външната тоалетна.
Може да е била тестова.

P.S.
Прави по-често такива паузи.

Комитата каза...

Не ми се искаше да влизам в детайли, но положението с водата не е точно такова, каквото си го представяме.

Значи водата се рециклира. В къщата вървят три вида вода – чиста, сива и черна. Чистата идва от дъждовната вода, тя се събира в цистерни и се използва за къпане, миене, пиене и пране.

Следва сивата вода - това е водата, която вече е използвана за къпане, миене, пиене и пране. Тя се използва по няколко начина - за тоалетните, за поливане на растенията вътре и пред къщата в къщата, в парника или точно пред нея.

Черната вода е тази, която идва от тоалетната (там където няма нужници), с която пък се поливат и наторяват дървета около къщата.

Тавариш Гоцэ да има да взема, първобитен си е с този нужник от миналия век ;-)

Анонимен каза...

The Heineken WOBO (World Bottle)
е квадратната бутилка

Тодор

Анонимен каза...

Комита - когато се построят няколко подобни пробни къщи с използване на отпадъци - ок, красива инициатива. Но когато става дума да построиш 3000 къщи - това вече е РЕСУРСЕН проблем. Не става дума въобще за ток, канализация и ВиК - в момента, в който подобен проект МОЖЕ да се усъществи, тогава той и ЩЕ се осъществи.

А в момента НЕ МОЖЕ по една съвсем очевадна причина - събирането, разделянето и химическата обработка на толкова много отпадъци ще излезе в ПЪТИ по-скъпо, отколкото производството на нова железобетонна конструкция например.

Едно е да се съберат петима "еколози" и да поровичкат с детски лопатки на бунището, съвсем друго е да организираш индустриално производство.

Тези технологии всъщност са прекрасни от научна цел. Просто не им е дошло времето да бъдат използвани. Чака се да се свърши ресурса на по-евтините алтернативи. Така е и така ще бъде в условията на пазарна икономика. Ако не те кефи - върни се в тоталитаризма, там такива еко безумия понякога се пръкват, че и напук на здравия разум - осъществяват.

Комитата каза...

Анонимен, нещо не те разбирам. Ще се строи това, което е изгодно, а не по задължение. Ако не им е изгодно на тези, които строят, ще си построят „нормална“ къща и готово.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)