сряда, ноември 23, 2011

Последният лов в държавата на маймуните


Налегнала ме е някаква скръб на политически теми напоследък и не ми се пише особено.

Като че ли самите теми издребняват и се израждат или стават толкова досадни, че е неприлично да ги сочиш с пръст на читателите, защото те (читателите) могат да се обидят – те да не ядат доматите с колците – писнало им е от банални сюжети.

Един човек написа, че има дилема – дали да разсъждава за качествата на „Възхода на планетата на маймуните“, или пък за маймуните в телевизора.

Няма дилема. То си е същото.

На американските сценаристи тотално им липсва въображение. Сценарият на филма им е тотално сбъркан. Там се твърди, че шебеците ще ни завземат с някакви фантастични средства, откраднати от тайни лаборатории.

Каква менте трева им пробутват на тия в Холивуд?!

Шебеците, тези мили космати деца на природата и братовчеди на човека, които обичат да играят с топка, да удрят гръдния си кош с юмруци и да скачат щастливо по клоните с банан в ръка могат много лесно да вземат властта, с напълно плавен и демократичен преход.

И, за това не е необходима никаква интелигентност, подсилвана с инжекции, дори пречи. Необходима е проста стратегия.

Обществото, което смята банана за предмет на лукса, а уменията с топката за апотеоз на висшата нервна дейност, е естествено предразположено към такъв тип трансфер на власт.

Нарича се общност на ценностите.

Първо, правите някой шебек главен. Секретар например. Без никакви инжекции го оставяте да говори пред публика и да рита топка. Наблюдавате реакцията на хуманоидите. Усещате нуждата им от лидер който да се тупне здраво в гърдите и да изреве така силно, че коленцата на младите женски с микрофоните да омекнат.

От тук нататък вратата към цялата власт е отворена.

След това въвеждаме втори, трети шебек във властта. На тоя орденче, на другия почетна дипломка, на третия министерство с музейчета... За свои човекоподобни не се стискаме.

Ей ги къде са университетите, ей ги къде са творческите съюзи. Винаги готови да (у)служат на властта, пък била и тя властта на шебеците.

Добър ден, господин докторе.

А, къде забравихме и медиите?

В ьTV са направили филм за Стария Маймуняк , дори го изкарват по-хитър и от хомо сапиенс, и нищо. Мина и замина.

Как просил банани от големите бели братя, какво желание имал да се реформира, колко много приличал на един homo sapiens почти на неговите години, ама на – лошият Горбачов не му разрешил да направи китайски реформи с Юлския пленум, ами му натресъл му Петър Младенов, Луканов и 10-ти ноември и така хубавата приказка свършила.PS. Щях да ви пиша за архитектура, всъщност.

5 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

От този коментар разбрах, че некадърните холивудски сценаристи на посредствени филми са виновни за флуктуациите в нашия роден политически живот... може проблема да е в мен, че не мога да се съсредоточа да схвана по-ясно...

Emil A. Georgiev каза...

Подходящият завършек щеше да е изпяването на едно "достойно ест" -).

Комитата каза...

Не са виновни, просто не умеят да усещат живота както се случва. Ако маймуните взимат властта, то не става по този твърде зрелищен начин, както във филма.

Анонимен каза...

Комита, маймуните взимат властта над ... маймуните. Това е драмата, че покрай мнозинството на маймуните ние го отнасяме...

Ама така, като не сме си намерили по-човешко място за живеене, ще се мъчим в маймунарника. Наистина е ужасно, и всеки ден търся начини да заживей при хората.

Даниел

Анонимен каза...

Разни нискочели учени от БАН се мъчат да имат мнение за Маймуняка. Имат наглостта да не завършат милиционерско училище. Препоръчвам следващия път да анализираш общото между маймуните и чалгата.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)