събота, ноември 05, 2011

Културен уикенд - изложби, архитектура, филми

(временно споделям чуждо съдържание в блога К+)

Нещо ми стана навик по уикендите да ви пиша за културата, но в момента е пълно със супер интересни събития и ще е грехота да не ви кажа.

Първо, удължиха изложбата на мозайките от Равена в Централна Баня до 6-ти ноември, така че имате последен шанс да ги видите. Работят до 18,00 вечерта.Следва изумителният фестивал за независимо американско кино Sofia Independent Film Fest, който се провежда едновременно в Дома на киното и в Cinema City (молът на Стамболийски)


Мисля, че няма слабо заглавие, и че това е най-якият кино-празник на който съм присъствал в последните години.

Аз лично гледах Скиците на Франк Гери, документален филм за архитекта, създал невероятния   музей Гугенхайм в Билбао. Франк е човек с голямо чувство за хумор. Филмът е построен като диалог със Сидни Полак, който е режисьор и понякога оператор във филма, освен това са включени и множество интервюта с близки на Гери хора, както и някои от най-знаменитите му сгради. Полак прави такива кадри, че на човек му иде да се разплаче от красотата по екрана. Ако поне малко ви вълнува творчеството изобщо, горещо го препоръчвам.

В момента с пълна сила тече фестивалът Sofia Architecture Week и ще продължи до неделя.

Той включва множество интересни изложби, прожекции на филми, уъркшопи (работилници), и лекции. Утре (събота) има много платени лекции, които обаче ще пропусна заради цената. Изложбите си работят.

Какво видях там?


Много се надявах да отида на архитектурна обиколка с гид на „Кремиковци“, щях здраво да поснимам, но за съжаление организаторите не са успели да преборят бюрокрацията, дори преди избори. Същото важи за старата телевизионна кула.

За „Чешкия архитектурен кубизъм“ и „Невидима София вече разказах.

В галерия „Алма Матер“ в Университета (входът е откъм спирката на 280) е „Съвременна австрийска устойчива архитектура от дърво“. Тая изложба много не ми хареса, има любопитни неща, но като цяло е реклама на завод за дървени архитектурни елементи в Австрия. Отделно галерията е много тъпо измислена, не се проветрява и смърди!


В Телефонната палата e „Балканология“, която е посветена на архитектурната трансформация на балканските столици след 90-та година. Дойде ми леко банална, макар и тук - там с добри акценти.


Основната част от фестивала се провежда в бизнес център „Перформ“ на ул. Позитано (точно между сградите на КНСБ и БСП)

Там гледах филма Citizen Architect за Самюъл Мокби, който е бил посветил живота си на правене на архитектура за най-бедните и малцинствата в южните щати. Гледах го с двояко чувство. От една страна – личи си че човекът е много талантлив, от друга – хората, на които безплатно проектираше и строеше къщи най-много се радваха на... течащата вода в къщите. Не знам дали ако им слагаше по една кутийка за къща и им пускаше течаща вода, ефектът нямаше да е същият.

Изложбите които могат да се видят там –

„Нов живот за панелните комплекси“
„Университетски работилници“ (това са няколко тематични изложби в една на идейни проекти)

Това с теракотените пиксели горе дясно е много яка идея на Градинко, надявам се да го направят поне за проба някъде.


Павилион „Утопия“ е сбор от идеи какво да се прави с мястото на мавзолея срещу двореца. А защо не може да си остане празно?! Харесвам празните пространства в центъра на София!


Има щандче с чудни книжки за дизайн и архитектура и фестивално намаление!

„Неограничени Балкани“ е посветена на архитектурни инициативи от Балканите.  Горе на снимката - Първа архитектурна бригада от Скопие, която се бори с безумието Скопие 2014

„Образите на града“

Тук има множество градоустройствени проекти, като например този за жп линиите (ужасен според мен с това, че иска да маха жп линиите, вместо да ги ползва), за „Захарна фабрика“, снимки на стари сгради, застрашени от срутване или събаряне заради други проекти, и всякакви любопитни промени, които могат да се случат в София. Де да беше седмица преди изборите, щеше да е мегахит.
„Минало с продължение“- посветена на архитектурните артефакти от комунистическото минало.

Има кафе-барче само с „полезни“ неща - вегетариански и био. Добре, че не се бяха сетили да забранят кафето.

Има и чудни кътове за почивка, с удобни маси и столове, ток и безплатен интернет.Накратко, фестивалът много си заслужава, особено нещата в централната локация. Изложбите са безплатни и всеки ще намери нещо полезно за себе си.

Днес разбрах с голямо закъснение, че Фандъкова щяла да гостува на събитието тази вечер (петък). Жалко, понеже тъкмо си бях уредил да правя други неща, а можех да я хвана на къс пас за някой въпрос от публиката. Нищо, друг път.

Много умен и културен станах в последните дни, усещам как главата ми натежава от толкоз акъл и култура ;-)

И се надявам да се засечем по тия места!

PS. Преди няколко дни ме поканиха на DiVino Taste на 19-ти и 20-ти ноември - дегустация на над 200 вида вина от български изби, плюс някакъв инструктор, който ще дава акъл как да се ориентираме във вината, докато сме трезви (майтап бе!). Надявам се да изляза от варварския си период на пиене на вина и да мина в по-цивилизован стадий на опитване. Тежък ангажимент, но ще се ходи. Какво ли не правя за вас, верни читатели ! ;-)

3 коментара:

Николай Павлов каза...

Само внимавай да не се трансформираш в инсталация или в културтрегер :О

Комитата каза...

Ники, плъзнах се по наклонената плоскост!

Хлебарки каза...

Изглежда интригуващо

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)