четвъртък, ноември 03, 2011

Синьо лято и есенен блус

Служебна бележка, без връзка с материала: В момента споделям чуждо съдържание в нов блог - К+, където можете да се абонирате за RSS, ако желаете (А някой вече абонира ли се?). Факт е, че Синята коалиция претърпя сериозен удар на тези избори и точно сега е моментът да поразсъждаваме защо така и дали имаше друг начин?

Природата на политическия живот е такава, че ако участваме в политиката, не можем да очакваме от политическите противници и конкуренти да се грижат за интересите ни. (В демократичните държави), те ще използват всички (законни) средства, за да ни попречат да се представим добре на изборите, защото изборите са (единственият) начин за преразпределение на власт.

В недемократичните може да опростите, като махнете нещата в скобите. Нещо като случките в Плевен и Монтана. (бележите в курсив са си мои, просто са лирични отклонения, без директно значение за текста)

Напълно очаквано беше решението на ГЕРБ да попречи на конкурентите си, като обедини заедно президентските и местните избори, за да се постави в по-изгодно положение. Управляващата партия продължава да няма самостоятелни, ярки и запомнящи се лица, освен лицето на премиера (останалите вървят с различна доза карикатурен привкус и стърчащи конци от ръкавите), а той може да огрее във всяка паланка само ако има национални избори, като тези за президент. Самият Борисов, в нощта след изборите не забрави да припомни – кой къде щеше да е от неговите съратници, ако не беше Партията, която Той създаде.
Да се върнем към Синята коалиция. Както показаха и изборите през 2009та, създаването ѝ беше единствената правилна стъпка за двете десни партии с реални избиратели – СДС и ДСБ. Двете партии бяха обречени на партньорство и всеки друг вариант би бил самоубийствен за тях.

Очаквах, че това е първи етап от оздравяването на сините, които трябва да преживеят и едни местни избори, за да намерят вярната форма за семейно съжителство.

За съжаление, бил съм твърде голям оптимист.

На 26-ти април 2011г. Синята коалиция получи такъв сериозен нокдаун, че все още не е ясно дали и как ще го преживее.   Националният съвет на СДС избра зам.-председателя на партията Румен Христов за кандидат за президент с тайно гласуване. Не знам как се е възприело това вътре в СДС, но аз бях потресен. Румен Христов беше конкурентът на Мартин Димитров за лидерския пост в СДС през 2009-та година и около него непрекъснато витаеха съмнения, за близки връзки със сенчести среди и ДПС (както веднъж и самият Мартин Димитров се осмели да попита). В допълнение, кандидатът не блестеше с качества, а с биография.

Надежда Нейнски, другият кандидат за поста, изглеждаше, меко казано, разочарована от резултата и предупреди за „свирен мач“ и „търсене на подкрепа при неясни условия“ – тревожна прогноза, която май се оказа вярна.

Имам хипотеза, че тайното очакване на гласувалите за Христов е било за подкрепата на Доган, но те не са си направили една проста сметка – Ако Доган и Христов работят заедно и може да се очаква някаква солидарност, то кое е по-вероятно – Христов да работи за Доган, или Доган за Христов? Повишена трудност ;-)

Изведнъж разбрахме, че единият от партньорите в синьото семейство има много слаб инстинкт за самосъхранение. Защо някой, с риск за оцеляването си, би разменил реален партньор за фантом (файтон)?

Наистина, след това имаше вътрешни избори в СК, които трябваше да излъчат кандидат-президента, но за мен в първичните избори имаше клопка – ако и двете кандидатури бяха спечелени от ДСБ, то коалицията можеше да се разпадне просто от натрупаното вътрешно напрежение в нея.

Аз самият направих грешка да кажа искреното си мнение за Христов, (понеже смятах, че хората, които го подкрепят, се шегуват) в нощта на първичните избори и това ми костваше много неприятни моменти с мои приятели от СДС.

Вътрешните избори показаха, че силите са изравнени. Не знам дали е имало изненадани от това, но нещата в коалицията продължиха да се влошават.

За съжаление, прогнозата на госпожа Нейнски се сбъдна – СДС реши да се яви на президентските избори във вариант „Съюз на десните сили“, като ексхумира за коалицията на „десните сили“  Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев.

Много вожд, малко индианец.

Мартин Димитров обяснява тази странна коалиция с идеята да се обединят всички „десни“ сили в някакъв единен фронт. Само че допуска класическата грешка на политическото коалиране. Колкото и да са нахални лидерите, трябва да се обединят избирателите, а не лидерите.

Така, за да не се задълбочават драмите, на СДС беше поверена националната президентска кампания, а ДСБ се концентрира върху местните избори – там, където имаше кандидати.

Отказът на СДС да участва в Синята коалиция на национално ниво за местни органи на властта направи така, че Синята коалиция се изпари от медиите и направи задачата на местните щабове близка до невъзможната.

А в политиката е важно кой си, но също толкова е важно – какво се говори за тебе.

Но и местната кампания в София не мина без проблеми. Знаете, че твърдо подкрепях Прошко Прошков на изборите за кмет и все още смятам, че имахме шанса да имаме много добър кмет още тази есен.

Също така смятам, че голяма грешка на всички партии, но особено на Синята коалиция, беше пренебрегването на Интернет кампанията.

Знам колко тежко се прави кампания, и как накрая критиките изяждат хората, които са работили най-много и най-съвестно, но за разлика от 2009-та година, през 2011-та г., като изключим няколко срещи с хора, поддържащи блогове и онлайн медии, Синята коалиция нищо не направи в Интернет. Искаше ми се да видя повече неща в София, където Интернет достъпът е повсеместен и добър, гражданите са активни и отворени за новости. Искаше ми се да видя как се мобилизират младите доброволци, които използват онлайн инструменти. До мен и до хора с подобния на моя начин на живот (не гледам телевизия, не чета вестници), кампанията почти не достигаше. Този тип хора са естествения резерв на модерните и десни партии, и който успее да го мобилизира, ще спечели. Говоря за неща, които дори не струват много пари, като флаш-мобове (имаше един опит наистина), СЪБИРАНЕ НА СРЕДСТВА И ДОБРОВОЛЦИ ОНЛАЙН, интерактивни игри, закачки или кампании по социалните мрежи.

Основните тези, отправени към избирателите, също не ми се сториха добре дефинирани. (Ще пиша по-подробно, ако има интерес)

Много се надявам, съответните изводи да бъдат направени.

Не мога да се отърва от усещането, че ДСБ не играеше с пълния си състав на изборите в София и не беше отделила достатъчно ресурс и средства за тях. Вероятно ми липсва погледът към цялата страна, но ми се струва, че за постигане на голямата цел - балотаж (защо не и победа) на Прошко, трябваше да бъдат хвърлени още усилия. Не ми се иска да вярвам, че съзнателно някой отвътре е работил за загубата.

Все пак, на карта беше поставено повече от кметското място в столицата.

Изборите минаха, а когато колата се обърне, пътища много. Сега ще трябва да живеем с последиците.

Какви биха били политическите последици за България, ако синята десница изчезне от пейзажа?

Природата и политиката не търпят празно място. Проевропейски настроените, дясно ориентирани и привързани към демократичните ценности избиратели не могат да останат без политическо представителство. Голяма част от тези избиратели гласуваха за Меглена Кунева (и аз също) не защото много я харесват, а защото тя изглеждаше най-проевропейският и най-десен кандидат от тези, които имаха шанс да се класират. Част от тях подкрепиха и Росен Плевнелиев на втори тур (като мен).

Може ли ГЕРБ да замести СК, дясна партия ли е, и може ли да бъде такова представителство? 
За да се позиционира като дясна или лява партия, ГЕРБ трябва да има стабилна идеология, послания и политика към определени групи хора. Такива неща в ГЕРБ няма, има само краткосрочни цели. Тя хем догонва Тодор Живков в строителството на „една стотна“ от наследството му, хем заклеймява тоталитарното минало. 
Наистина, Европейската народна партия също престана да забелязва синята десница, но там играта е ясна – ЕНП като огледало отразява картината в България, за да може да разчита на гласовете на българските евродепутати. Там уважават силата, а не принципите, и Борисов много си пасва точно с такива партньори, а пък ние нагледно виждаме несъвършенствата в политическата система на ЕС. 
Много лесно се доказва, че ГЕРБ не се ръководи от идеология. Абсолютно неизвестно е, какво ще се случи с ГЕРБ, ако по време на мач премиерът си повреди не крака, а челюстта, например.

В историята има подобен пример. Сладкодумният Максимилиан Робеспиер, първият диктатор на Френската революция си чупи челюстта, и освободените от магиите на приказките му съратници почти мигновено го ликвидират.


Синята коалиция отстъпи от някои важни позиции в местната власт - вече има по-малко съветници в София и по-малко кметове, но от друга страна, ГЕРБ в момента изживява своя звезден миг и от тук нататък следва спад.

Няма начин с демократични средства, дори при тези медии, съд и гражданско общество Борисов (Казваме ГЕРБ, разбираме Борисов, казваме Борисов, разбираме ГЕРБ) да запази авторитета и влиянието си и във втората половина на мандата. Синята коалиция има всички шансове за втори живот.

Но, дали скараните родители желаят да я реанимират? От един момент нататък по-евтино излиза да се започне начисто.

И накрая за двуполюсния модел, изключващ СК и други по-малки партии от играта.
Смешно ми е, че хората, които само преди няколко години се надпреварваха да критикуват двуполюсния модел, сега да го приветстват с фанфари. Телевизиите се включиха в пригласянето като услужливо боядисаха в червено и синьо областите на страната при обявяване на изборните резултати.
Така, по телевизията, България направо изглежда като Америка.

Сметката на тези възторжени привърженици на двуполюсния модел (в който ролята на сините е поета от ГЕРБ) е проста (и Станишев е един от тях) – те смятат, че са част от политическия картел, който ще управлява още десетилетия страната и че техните кариери, бизнеси, деца, внуци и места в историята са запазени.

Твърде бързо се движи светът, за да се реализира двуполюсен модел точно в този вариант.

И надеждата за дясна партия още не е свършила.

Още четива по темата:31 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Така и не можах да разбера кой е написал този шедьовър:

Много лесно се доказва, че ГЕРБ не се ръководи от идеология. Абсолютно неизвестно е, какво ще се случи с ГЕРБ, ако по време на мач премиерът си повреди не крака, а челюстта, например.

Ако е цитат, би следвало да бъде посочен източникът; ако пък е находка на автора, защо тогава е даден в курсив? Или и той вече почна сам себе си да цитира? :-)

Спас Колев каза...

Вярно е, че Кукурбита е много гъвкав при тактическото маневриране, но е прибързано да се твърди, че политиката на ГЕРБ няма идеологическа основа.

Не си личи много, защото идеологията им е много близо до талвега на общественото мнение - социален консерватизъм + икономически центризъм с леки либерални забежки.

Борис Танушев каза...

Десницата се помина, почваме отначало : „В България вече няма десни партии. И това трябва да бъде казано ясно, недвусмислено и безмилостно. ” – това е началото на статията на Иво Беров публикувана в блога му. И понеже съм общо взето съгласен с внушенията й, поствам и тук коментара си към нея: за либертарианството като политически възглед, тъй като ако наистина се предприеме организирането на нова партия, тя трябва да е стъпила на достатъчно ясна и широка (в рамките на дясното) идеологическа платформа, която да привлече максимален брой от разочарованите от (без)действията на досегашните десни партии.
- Има политическа философия достойна да залегне в основата на една нова дясна партия (мажоритарната с-ма на парламентаризма задължава партийното представителство) и това е слабо познатият все още у нас либертарианизъм във версията му на „минархизъм” (обратното на етатизма), исторически представен от Фредерик Бастиа, Айн Ранд, Фридрих Хайек, ... – виж Уикипедиа: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE Той акцентира върху индивидуалните ценности - държавата е необходима само доколкото защитава личните свободи, но нейната намеса в икономиката и обществените взаимоотношения трябва да бъде ограничена до възможния минимум. / Като макар и единичен и може би и случайно предизвикан пример за либертарианско поведение на държавно ниво може да се посочи въвеждането на т.н. плосък данък за бизнеса изключващ допълнителната чиновническа намеса при определянето му./ Доколкото либертарианизмът е философия а не идеология, то той може да залегне в различни политически платформи. Главното му достойнство обаче на течение отхвърлящо типичните за социалните утопии свръхрегулаторни и преразпределящи функции на държавата, го класират безапелационно в десния политически спектър без обаче да се обвързва с някакви определени, ограничаващи го, консервативни ценности. Ето защо той е една много подходяща база за привличане на привърженици от светлосиньто на центристите до тъмносиньото на консерваторите без да включва всичките тези фашизирани елементи, за които държавата и нацията разбирана като етнос стоят над личността

Иво Апостолов каза...

Нека само напомня:
1. Меглена Кунева бе министър в правителство на НДСВ/ДПС, партии, които са център-ляво.
2. Меглена Кунева бе министър в правителство на БСП/ДПС/НДСВ - силно в ляво и съвсем малко в центъра.
3. Бе изпратена за еврокомисар от БСП - отново ляво.

Като добавим миналото и, не виждам какво дясно видя в нея, камо ли да е "най-десния кандидат".

Комитата каза...

Грънчаров, това не е цитат, а бележка под линия без линия ;-) Авторът съм аз.

Спасе, виждаш нещо, което го няма.

Борисе, благодаря за линка към Иво Беров, бях го забравил.

И през 2006-та уж се почна отначало, помниш ли?

Комитата каза...

Спасе, а какво е Кукурбита?

Анонимен каза...

Кунева "дясна"?!?!??? Ама ти сериозно ли бе?

СК трябвало да прави по-настоятелна кампания? За чий бре момко! Никой, ама никой нормален човек няма да налива пари в загубена кауза. Тяхната беше 100% загубена - нямаше дори въображаем шанс да вземат кметското място в София или президентския пост. Трите неща, за които СК участваше в изборите въобще бяха:

1. Да се чуе за тях, че все още не са трупове.

2. Да вземат полагащата се субсидия.

3. Да успеят да набутат няколко души в общински съвети и евентуално да вземат някое единично кметско място.

Всъщност задачата е изпълнена! Остава да си направят счетоводен анализ и да намерят баланса на приходите срещу направените разходи.

mdam каза...

Sulla май сам разруши Картаген :)
Стига сте го оплаквали това дясно. Просто няма десни хора като такива в София(достатъчно). Ами говоря със собственичка на малко магазинче - бойко строи детски градини. Колко бе жена? С тея темпове кога ще се реши проблема? - Все пак строи! - А, че хората нямат пари и цените на стоките ти се качват и не ти върви бизнеса не виждаш ли?
Може би е вярно, че малко се работи в ДСБ, но все пак не знам, не познавам партиите и как работят вътрешно, та не ми е ясно колко труд, колко output дава. Обаче, като видях на онова клипче ГЕРБ колко са стегнати и организирани вътре си направих печалния избори, че трудно ще ги бием. Партиите може да са демократични, но изборите са война и затова дисциплината на ГЕРБ по-време на избори им носи резултати(не казвам че само на това се дължат).

Стойчо каза...

малко в подкрепа на mdam: заблязвате ли колко еднакви изглеждат не толкова популярните лица на ГЕРБ (вкл. и депутатите дето носеха чували) – все едно една и съща наборна комисия ги е одобрявала

Стойчо каза...

Кукурбита е натурален продукт от тиквено семе, приготвен чрез студено пресоване. ... ;)
http://www.herbamedicabg.com/kukurbita.html ;)
Да няма предвид „конкурбитат“?

Анонимен каза...

В СДС има една групичка хора, която извинете ме за израза ама просто се осра!!! Аз съм от СДС и ми е прекалено ясно как се случват работите вътре. Не може да избираш точно Румен Христов за кандидат президент, не може да правиш вътрешни избори, при положение, че договорките са били съвсем други, не можеш да плащаш на цигани да гласуват в същите вътрешни избори, не можеш да се съюзиш с политически трупове и да разбиваш единствената смислена коалиция! Не може да направиш всички тия идиотщини за няколко месеца и да очакваш да спечелиш повече от 1-2%!!!!!! Да не говорим за абсолютно слабата и тотално безидейна кампания!! Тези 5-6 човека в ръководството просто съсипаха СДС!

Стойчо каза...

КОНКУБИНАТ. Фактическо съжителство между мъж и жена без да има сключен брак.

J каза...

Комита,

Синята коалиция е мъртвородена. И тя, и съставните и партии са обречени на провал. Твоите и на други смели хора усилия по спасяването й, само отлагат неизбежното.
Лидерският формат на ДСБ, разбирай Иван Костов, и гарнитурта в СДС не могат да родят нищо ново, нито да преобразят тези организации.
Колко още избори трябва да минат, за да се разбере това?
Каквото и да направиш/ направите, нищо ама нищо няма да стане.

Направете си една нова организация, ново програма, сменете стила на самодостатъчност и пратете "Командира" на заслужен отдих в Драгалевци. Тогава Прошко Прошков евентуално ще дигне процентите процентите в София. Евентуално.

Иво Апостолов каза...

Аз все пак не разбрах, защо Комитата счита Кунева за дясна? Какво го е накарало да мисли така. Просто любопитство, защото това е някакъв мит за Кунева, който битуваше...

Комитата каза...

Бивш кадър на СДС, преминал в НДСВ, т.е. влязла в НДСВ „отдясно“.

Човек на Барозу (който е десен)

Икономическата ѝ платформа:

„Благоприятна среда за инвестиции и предприемачество

Президентската институция е важен фактор за стабилност и предвидимост както на обществено-политическия живот, така и на законодателството. Това са ключовите условия за сигурността на инвестициите.

Ще упражнявам правомощията си във всички случаи, когато със закони се създават неблагоприятни условия за предприемачеството, частната собственост и инвестициите. Ще се противопоставям на увеличаването на данъчната и осигурителна тежест, на бюрократичните спънки и на всякакви опити за национализация на пенсионната система. “

Посланията ѝ бяха посочени от Иван Костов като модел за Росен Плевнелиев, за да получи подкрепата на десните избиратели.

Много десни блогъри и мои приятели гласуваха за нея.

Въобще няма да влизам в този материал в спорове за „дясността“ на Кунева в коментарите към този материал. Просто давам обяснение на добронамерен коментатор..

Ще трия всякакви опити за такава дискусия. Не желая да се измества темата.

mdam каза...

@Комитата:

Да разбирам ли, че тези ти идеи за web, social кампания си ги дал където, на който трябва и въпреки това, не са били приети, поради
а) недостиг на средства/кадри
б) несъгласие с тях
в) нещо друго и прозволна комбинация

??
(да ме простиш постнах го под друга статия първоначално)

Комитата каза...

mdam, по въпросите:

– Това не са нови идеи, тези идеи бяха реализирани (или бяха направени опити да бъдат реализирани) в кампанията на СК през 2009г. Така че не е било необходимо да ги „давам“. Те си бяха там.
– Не съм участвал в кампанията, а само 2-3 пъти съм разговарял с хората, които я провеждат, по конкретни въпроси.
– Не съм бил част от кампанията през 2011г, така че не съм наясно какво е попречило да бъдат реализирани. Може би комбинация от всичко, трябва да бъдат питани съответните отговорници.

Аз наблюдавах кампанията отвън.

mdam каза...

@Комитата:
ох, знам, каза го вече по друг повод за не-участието си. Просто търсих къде е причината тея неща да не са се случили, ясно ми е че е извън теб :)
Благодаря за отговора.

Анонимен каза...

Ti si edin Kostovist. na SDS ne i beshe nujno da se iaviava na parlamentarnite izbori kato sina koalichia ,sds imashe 4.8% a kostov 2% sled kato Nachionalnia savet na SDS s 60% na 40% reshi da se iaviava kato sina koalichia ,mnogo horoa napusnaha SDS (hiliadi ) vheli oblasni predsedateli kato segashniat kmet Paunov na Kustendil, d-r Kolchakov Pazarjik i dr. che ne mi se pishe !!!!Togava SDS vlizashe v parlamenta(zashtoto i posledovatelite na Kostov - pone polovinata kato vijdat che samo SDS vliza) shtiaha da glasuvat v poslednia moment za SDS

Стойчо каза...

Анонимен, ако баба ти беше мъжка, щеше да ти е дедо

Стойчо каза...

но ми хареса термина Костовист, особено главната му буква :)

Анонимен каза...

1. Кунева не е дошла въобще "от дясно". Тя е бивш член на БСП;

2. Кунева стана еврокомисар в следствие от лична номинация за това от Сергей Станишев (има го и от стенограма документирано);

3. Барозу може да е десен, ляв, може да си го премета от лево на десно - това НЕ означава, че ТОЙ си избира комисарите сам. Работи с такива, каквито държавите са му предложили. Е, ако е тотална кифла - видяхме, че може да си поиска все пак друга. Но пак не я е избрал.

Кунева, женена за комунист, свързана с комунистите, набутана "в дясно" от комунистите... Какво повече можем да говорим за това чучело? Тя е очеваден пример за това как БСП унищожи де що имаше живо "в дясно".

Стойчо каза...

Анонимен, дали е дясна или лява в момента се определя по две неща:
1. Отношението към Белене (национално ниво)
2. Отношение към паметника на Съветската армия (софийско общинско, но така също и национално ниво)

Комитата каза...

добре бе, нали спечелихте изборите, какви са тия атаки? или има още бюджет за усвояване.

Комитата каза...

Ей, ама как злобата заслепява анонимните говеда, не е истина.

Старши правен съветник в МС до 2001г, помощник на Владимир Кисьов. Ей затва падна седесето през 2001-ва, защото не я разконспирира нали, хахаха.

Барозу я помоли да работи за него като помощник комисар, СЛЕД като изтече мандата и.

А личните мръсотии си ги запази за себе си, анонимен нещастнико. Кой комунист, какъв комунист, какъв е бил когато се е омъжила за него, защо не си е сменила фамилията, интересни въпроси, нали.

По другите аргументи не можеш нищо да кажеш, нали? Щото нямаш в сценария.

Казах че няма да споря по въпроса тук. Ако още веднъш замърсиш дискусията, ще те изтрия с голям кеф.

Спас Колев каза...

Cucurbita е научното наименование на Тиквата: http://en.wikipedia.org/wiki/Cucurbita

Стремя се тук да се изразявам изискано, за да не развалям стила на блога. :D

Спас Колев каза...

Колкото до Кунева, не мога да гадая какво и е в главата, но ако погледнеш тазгодишния инициативен комитет (също из местните комитети) и филтрираш хората, които не си чувал или не са ти известни с политическа позиция, ще получиш 100% НДСВ.

Вярно, че са някои от най-поносимите им хора, като Минчо Спасов, но по-навътре е примерно Ралица Агайн, която по моите критерии е криминално проявена.

Зелен Бетон каза...

Според мен обаснението за участта на политическото синьо в България е, че то просто в момента Е НЕНУЖНО.

На драгия избирател, имам предвид. Иначе, заради пълнотата на политическата палитра – да, нужно е. Поне един малък, но неизтриваем политически субект: в една пост-соц държава НЕ Е НОРМАЛНО ДА НЯМА автентично дясно, макар и само "за цвят".

От гледна точка на избирателя обаче нещата стоят другояче.

Ако бяхме в икономически подем (или поне стабилност на добро ниво), при който частното предприемачество е водещ фактор, би било естествено то да се представлява от дясното в политическия спектър. И това дясно не само щеше да има подобаваща политическа тежест, а дори би могло спокойно да се разрои в диапазона между тъмно- и светлосиньо – щеше да има хляб (т.е. вот) за всичките му оттенъци.

Ние обаче сме в период на физическо оцеляване – пак, както през 90-те. Само че, за разлика от тогава, темата за прогонването на комунизма отдавна е избледняла и въобще не е на дневен ред. А драгият избирател брои тревожно стотинките си и гледа (и мисли) в червено. Потенциалният частен предприемач си преглъща идеите и се оглежда да се уреди на постоянен трудов договор. Инвестиционният кредит се превръща в мръсна дума, или най-малкото в синоним на хазарт. Спасителят е държавата, която някакси вади едни пари и ги преразпределя с все по-голямо самочувствие – гледана в ръцете от все повече очи. Какво "синьо" може да вирее в такъв климат?

На всичкото отгоре самото "синьо" като че ли прави всичко възможно за самоубийството си. Там се въртят едни вътрешнопартийни кадрили и менуети, витринно-показно се водят преговори и се дават изявления, вътрешни избори се провеждат (вижте ни колко сме демократични!), стари муцуни току цъфват ненадейно, като изскачащите палячовци на стрелбището... при което с почуда разбираш, че въпросните не само още се водят действащи политици, а и са "лидери" на партийките си, чиито наименования отдавна вече си забравил... И май никой от усърдно действащите на синия партиен фронт не си дава сметка, че отстрани това изглежда като никому ненужно кухо перчене върху отдавна помръкнали лаври.

Прост въпрос: КАКВА Е КАУЗАТА на политическото синьо днес в България? Онази кауза, ЗАРАДИ КОЯТО някой би тръгнал след него, ДОРИ и да не знае имената на Иван Костов и Мартин Димитров?

Такава кауза няма.

А самото синьо като че ли не прави дори и опит да формулира нещо подобно. Вместо това се занимава с партийна бюрокрация, опозиционно джафкане подир кервана и вманиачено лъскане на собствения политически имидж. И то най-вече пред огледалото, а не пред очите на избирателя (последните отдавна вече не са взряни в синия цвят с онази, предишната надежда).

Капиталната грешка на сините е, че пропуснаха момента ДА ПРЕФОРМУЛИРАТ КАУЗАТА СИ. Още преди десетилетие трябваше да започнат да изоставят антикомунизма като лайтмотив и постепенно да се афишират като ГАРАНТИ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЦЕННОСТИ: онези ценности, които по чудо надживяха соца, но в момента се давят в океана от чалга-мислене.

Само при тази хипотеза днес политическото синьо би имало реална (макар и не мащабна, но реална) електорална подкрепа – а не един файтон поклонници на Иван Костов плюс още един от онези, които никога няма да гласуват за нещо различно от синьото, от страх да не се окаже червено.

Но моментът беше изтърван. Оттам нататък, в каквито и конфигурации да се преобразува синьото, каквито и кандидатури да вади, колкото и верни неща да приказват публичните му лица – няма особено значение. Защото избирателят ги причислява към политическите апаратчици. Дори и те самите да са пример за последователно отстояване на ценности, все тая: първо, примера трябваше да започнат да го дават отдавна, и второ, трябваше АКТИВНО ДА ПРОПАГАНДИРАТ тези ценности (иначе не биха могли да се чуят от "сирените" на Митко Пайнера).

Всичко това обаче е в минало време. А какво ще стане със синьото в бъдеще – не се наемам да прогнозирам.

Комитата каза...

Зелен Бетон, това е супер як текст. Ако искаш съвсем безплатно и доброволно ще ти помогна да си направиш блог. Не си струва такива неща да красят само нечии коментари.

Има и отчетлива политика, има и послания. Лошото е, че не се комуникират добре, особено по време на кампании.

Винаги може да се хвърли вината върху цензурата, но истината е, че както всички други български неща между кампаниите не остава време да се докарват тия послания до обществото, а само се реагира на текущи събития.

Трябва ли да изброявам - за намаляване на тежестите върху малкия бизнес, за енергийната независимост от Русия, за проевропейска политика, за реформи в пенсионното и здравното осигуряване.

Ако питаш за местната политика и там има неща, но засега човек сам трябва да ги търси, и по-трудно стигат но него.

Стойчо каза...

ааа, Спасе, защо не го написа на латиница още в началото ;) Така ми харесваше версията с незаконното съжителство ;)

Хайде да се разберем да ползваме немския термин Kurbis? а? :)

Анонимен каза...

Горките анализатори още си играят на политика, а те "сините" играха за ГЕРБ...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)