петък, октомври 28, 2011

Да станеш лош на 50

Истинско чудо е, че ще пиша втори текст за сериал тук в такъв кратък срок (след Louie).

Но този определено си заслужава.

Сюжетът на Breaking Bad e малко нестандартен – На учител по химия му откриват рак на белия дроб и не му остават много дни. 


(нататък преразказвам сюжета, така че продължавайте на свой риск)

Бременна жена, син с увреждания, а учителската заплата не е толкова зле колкото в България, ама не стига за големи разходи, особено за химиотерапии.

Зет му е местният Явор Колев, който лови наркотици. Покрай зетя му идва идея да излезе от ужасяващото си материално състояние като приложи знанията си по химия в производството на амфетамини (а той е талантлив химик), за да изкара някой долар. 

И след това е ясно - обстоятелствата непрекъснато го принуждават да постъпва така, както повелява търговията с наркотици. И да затъва. Постепенно и двамата с партньора му научават правилата по трудния начин.

Този филм така обяснява търговията с наркотици, както „Семейство Сопрано“ ни обясни мафията. 


Отделно, е майсторски написан (човек направо се чуди, дали сценаристът не си е изкарвал с амфетамини парите за следването), и както задържа пред екрана, така и след финала на всяка серия чакаш какво ще се случи в следващата. Това не му пречи на моменти да е доста муден, по оня седемдесетарския начин.

Актьорите в главните роли също са забележителни – Брайън Кранстън и Аарон Пол. Аарон има голямо бъдеще като актьор.

Има и доста социална сатира и тънък хумор плюс интелигентно бъзикане с политическата коректност. На мен много ми напомня филмите на братя Коен, да речем „Фарго“. Освен това, може непрекъснато да сравняваме какво се случва при „лошите“ и при „добрите“, а някои неща най-добре да си останат в семейството.

Допълнено: Този филм кара човек да се замисли, и да погледне по друг начин на обичайните пороци в обществото – корупцията например. Или как полицията си гледа работата, как обществото възприема наркотиците и разните инциденти, свързани с тях. 

Случайно открих че го дават по някоя от кабеларките като „В обувките на дявола“. Не особено добър превод, но лови окото. 

Ако намерите време, препоръчвам го. Девет цяло и четири в IMDB!


8 коментара:

Анонимен каза...

"Този филм така обяснява търговията с наркотици, както „Семейство Сопрано“ ни обясни мафията."

Веееерно ли "Семейство Сопрано" "ТИ ОБЯСНИ МАФИЯТА"?

Този сериал не съм го гледал, но щом обяснява по същия начин, ясно.

Мери Катлийн О'Луни каза...

Наистина е страхотен - невероятно майсторство за създаване на напрежение в сцени (а дори и цели епизоди) с участието на двама-трима герои. Черен хумор, препратки към Хичкок, плюс своеобразна гюромихайловщина на двамата главни герои - непрекъснато забъркват кошмарни ситуации, от които се измъкват "на една боя разстояние" - понякога дори без да разберат, че са били на косъм от смъртта. Нетипичен във всяко отношение. Лоши са, но им стискаш палци. Може да се гледа онлайн тук: http://www.tv-links.eu/tv-shows/Breaking-Bad_135/

Longanlon каза...

пробвах да го гледам 2 пъти и така и не разбрах за какво е целия ахйп около него. доста скучен.

troubadour каза...

Сериалът щеше да се получи, ако шушумигите около двамата главни герои бяха само някакъв фонов шум и не се появяваха повече от пет-шест минути на епизод. Лошото е, че ни занимават твърде много с тях, а там няма нито един интересен герой.

Епизодите, концентрирани само на премеждията на двамцата обаче са пипнати отвсякъде обаче. Например (в първи сезон) епизодът с ваната е нещо твърде кретенско и превъзходно направено. Лошото е, че подобни епизоди бяха рядкост и като цяло заглавието не успя да ми задържи интереса, че да продължа със следващите сезони.

Комитата каза...

Според мен балдъзата и американският Явор Колев също са много добре пипнати герои и много се забавлявам и с двамата.

Анонимен, ти си нищожество, нали знаеш ;-)

inni4ka каза...

Ахахха, Анонимен, коментарът ти обяснява интелекта ти, така както го прави и тънкото ти чувство за сарказъм ;)

А Breaking bad е такова съчетание от обрати, напрежение и черен хумор, каквото рядко се среща на малкия екран. Но не става ако човек търси някакъв забързан сюжетен ритъм и фокус върху 3-4 основни герои.

Именнно развиването на персонажите и загатването на нови и странични сюжетни линии и герои го разчупват и правят интересен и неправолинеен

Димитър каза...

Добре, че има хора, които споделят какво са харесали, та да ми отворят очите за неща извън мейнстрийм телевизиите в България :).

Вера каза...

Гледал ли си сериала Weeds? На пръв поглед най-логичната асоциация.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)