понеделник, октомври 24, 2011

Данас у Бугарской су били избори...Данас Бугарской су били избори. Сви су гласаче – гласали, сви су кандидати – избрани“*
беше коментарът на сръбската редакция на Гласът на Америка преди мноооого години, когато Тодор Живков нямаше още изгледи да стане част от CV-то на Бойко Борисов, а той от топката скачаше към акордеона.

История на България :)

Бате Бойко порасна, а вчера даже ни организира избори. И това бяха първите избори, които той организира за държавата, в която сме кандидати, гласоподаватели, участници в комисии, застъпници, наблюдатели и обикновени дрисльовци. Моя милост вчера освен гласоподавател беше и застъпник, така че се наложи да наблюдавам изборите в цяло училище, а не само в една секция. Партията ми е бедна и няма пари за хонорари, така че си бях истински доброволец. Хубавото да си „синя каска“ е, че можеш да с вреш в която искаш комисия, да си говориш с когото искаш и да скърцаш със зъби, когато душа ти сака ;) Пък и не ме разбирайте погрешно – но в крайна сметка точно изборите са сърцето на демокрацията. И ако там не можете да разгледате народа си, не се сещам къде другаде можете да го разгледате.

Малко наблюдения от вчерашните избори:
Активността беше напълно обичайна – нито повече, нито по-малко. За разлика от последните парламентарни, когато в секции с хиляда души списък гласуваха 500, че и 600 човека (в пиковия час минаваха 60 човека тогава в моята секция!) на вчерашните избори гласуваха 250-300 човека при 1000 списъчен състав на секция. Активността беше напълно нормална.

Но вие попаднахте на опашка и чакахте 50 минути? Разбира се, забелязахте ли че гласувахте ДВА пъти? Привидната активност (опашките) се дължаха точно на това – този път обработката на един гласоподавател заемаше доста повече време.
Друга причина за бавната обработка беше персоналът на комисиите. Обикновено по изборните комисии и на избори ходим приблизително един и същ контингент хора, като има изборджии, които са били комисия още 1990 г – печени, та дрънкат. Тези, които са били по комисии знаят, че обикновено хората в тях, независимо от излъчилаат ги партия, намират общ език поради естеството на работата – всички искат да затворят в 19:00 и до 20:00 да са готови с броенето и да ги возят към съответната РИК, за да си сдадат протоколите.
Този път обаче не беше така – очевидно в масата си хората бяха чисто нови. И на предишните избори имаше представители на ГЕРБ, но пак бяха все хора, които и преди са били по избори. Този път обаче... всичкото беше новобранци в голямата си маса.
Особено трябва да се отбележат представителите на Атака, но толкова безотговорни хора наистина се срещат рядко, та се налгаше да им бъде подвиквано, за да се стегнат малко – всички са изнеревени, особено с това абсолютно кретенско удължаване на изборния ден за цялата страна. При нас дойде само една девойка след 19:00, иначе още в 18:45 мина последния –и без друго има разпоредба, че ако в 19:00 има опашка, то секцията работи до изчерпването ѝ. Не беше грижата за избирателите основание за това удължаване – имаше друга причина, която не мога да коментирам, т.к.не я знам. Но ... със сигурност беше безсмислена от гледна точка на коректните избори.


Тук ходи твоето дете


Другата пълна тъпня беше, че за удължавнето разбрахме от телевизията! Представяте ли си: вършим най-важната държавна работа за тази година и ... някаква телевизия ще ми казва дали и с колко ще увеличавам изборния ден?!? Нещо каналите за комуникация и разпореждане на държавно ниво са много зле. Официално разпореждане за удължаването получихме в 19:40 чак! Бахти държавните служители сме щом се подчиняваме на някаква телевизия!

Народът естествено се изнерви допълнително, и бе з друго всички бяха уморено много, неопитността на масата членове си каза своето, двете урни си казаха своето, а трите протокола направо разгониха фамилията на преброяващите членове на СИК.
Протоколите и офоциалните преписи бяха с празни места за всичките имена на партии, коалиции и кандидат-кметове – само малкия протокол за президентските избори беше с предварително напечатани имена накандидатите. Големите – с имената на партиите по общинските и кметските избори трябваше да бъде попълван на ръка...
В едната „моя” секция успяха да напишат резултатите от общинските листи върху протокола от кметските избори. В другата секция атакистуъ отвори самостоятелно втората урна преди колегите му да са свършили с предишната урна, та се наложи да го следим какво пипа (не е подменял нищо, проверили сме го трима, но не е там работата – това разбира се допълнително изнерви обстановката). Атакистът - застъпник пък подмяташе простотии по отношение на една мацка от комисията (сега, че можеше да се облече по-подходящо можеше, но това си беше пълна свинщина от негова страна). Добре че бяха трима опитни изборджии, за да успокоят обстановката. В третата „моя” секция бяха същата история – председатлеката успя да се навика на другите членове – в 22:30 хората бяха скапани, съсипани и наистина трудно вече смятаха колко прави 2+2. А изборният ден беше почнал в 06:00, което значи, че те са станали в 04:30 сутринта. Нормално е, само организаторът на изборите не го знае (или пък го знае?..)
И като добавите към това, че днешното българско училищно здание не е пригодено за повече от 6 часово пребиваване на ден, то и хората съответно бяха скапани.
Сега, знам, че за следващиет ми думи, половината читатели ще ме заплюят, но не мога да кажа, че крайният резултат е неверен. Факт е, че това бяха най-хаотичните избори, в които съм учатсвал от близо, но също така факт са и броят на подадените бюлетини – наистина имаше необичайно висок процент невалидни, но това бяха невалидни бюлетини, защото цялата е задраскана. Изобщо какво си мислят, че правят тези избиратели, за какво изобщо се разкарват в изборния ден? Ако гласуват 300 човека и от тях 295 задраскат цялата бюлетина, а 3 – ма задраскат Фандъкова и 2 – ма Кадиев – кмет става Фандъкова. Това е положението и за тези 295 невалидни тя ще си го премести в другия крачол, а Кадиев ще се хване за палците – голяма работа, че има 295 невалидни.
Важат само еднозначните гласове – крайно време е всички да го разберете!

Данче, честита победа!

(в този кенеф даже армейската ми подготовка се оказа безсилна...)


Така че: факт е, че бяха най-ужасните от към организация избори, факт е обаче, че Фандъкова/Плевнелиев/Баце спечелиха. Важни са гласовете в урните, деца мои. Важни са.
Играта на джаги завърши. Който искаше неговия отбор да вкара гол е хванал вчера ръчките и е играл, който не е хванала ръчките със сигурност не е вкарал гол. А от днес започва обичайния футболен мач, а в който можем само да викаме по участниците на терена. До следващите избори, когато пак ще играем джаги.

Учебно помагало


Най-особеното на тези избори обаче беше друго: на тези избори НЯМАШЕ НИ ЕДИН ПРАЗНУВАЩ или радостен – нито сред членовете на комисии, нито сред застъпниците на ГЕРБ, нито дори в кварталния клуб на ГЕРБ (имах щастието да мина оттам, докато се прибирах през нощта). Никой, ама съвсем никой не се радваше. Баси, това да не са особено извратен вид професионалисти? Даже аз черпя, когато завърша успешно даден проект в работата, но очевидно сега на власт се закрепват наистина хора с хладни сърца. Това е потресаващо.

* Цитатът е по спомен и не претендира за пълна граматическа коректност ;)14 коментара:

Ivanov каза...

аз минах изключително бързо - отидох към 11 часа, имаше 4-5 човека опашка, като влязох вътре не съм засичал, но едва ли повече от минута ми отне всичко.

Иван каза...

В 12 на обяд пред Бг Посолството в Атина. Лудницата беше пълна. Много народ и една урна...веселба.
Ето и едно видео от вчера.
http://www.youtube.com/watch?v=THqtCSwYSLc

Анонимен каза...

Да, много хора не си дават сметка, е избирателната активност си беше обичайно мизерната, просто бюлетините ни бяха по повече.
Стойчо, а как си обикалял от секция в секция докато се е извършвало преброяването? Нали се врътва ключа и трябва да си харесаш само една СИК.

Анонимен каза...

Яд ви е, че сините загинаха, а ГЕРБ спечели. Умрете от яд.

Ловецът на врабчета каза...

Тоя анонимния ще има достатъчно време да умре не само от яд.

Георги Павлов каза...

Да, и на мен ми направи впечатление, че хората в секцията упорито чакаха един човек да ме намери в списъците и да ми препише ЕГНто (всичко това х2 и отнема много време), а 6-7 души да гледат отстрани сеир. Това беше бавното.

Иначе не, че нямаха желание, нямаха организация в секцията.

И правилно си написал - забавянето идваше от липсата на организационен опит и интелект.
Можем да обвиним за това ББ и сигурно има основание, но вината трябва да си понесат и тези няколко хиляди зле организирани членове на секционни комисии.

А това пред посолството.. да не се заблужваме - целта е да гласуват по-малко българи в чужбина. Защото гласуващи българи в чужбина - това се превежда като гласуващи турци в Турция.

Стойчо каза...

Георги, не може на 22-та година от свободни избори да няма опитен персонал. И не искам да кажа, че представителите на ГЕРБ в комисиите са били зле, защото през 2009 техните представители си бяха ОК (като опит в комисии и избори), като включвам и застъпниците. Но на сегашните бяха някакви тотално нови хора, допълнително паникьосани от ужасния дизайн на книжата, допълнително изнервени от двете урни с трите вида бюлетини.
Освен това – караха ги без пилотна кола вечерта и т.н. и т.н.

Анонимен, този ти начин на мислене силно изяжда главата на бате ти Бойко

Стойчо каза...

Пипи, даскалото си беше заключено и не искаха даже да ме пуснат да си тръгна, когато вече бях готов, а комисиите още си довършваха последните проготовления за заминаване.

За другото, което питаш – аз си избрах най-малката секция, т.е.най-бързата и после само отидох до другите да си препиша резултатите. И добре, че отидох, защото им открих грешки (абе, бяха написали кметските резултати върху протокола за общинските листи – и как да не го сбърка човек с тоя отвратителен дизайн), та преписваха всьо сначале...

А последната, в която отидох имахме член на комисията за представител, та не беше нужно много да ги надзиравам, но пак пък бяха успели да се скарат от нерви и преумора.

Навсякъде имаше по десетина невалидни и по една-две изгубени бюлетини (засечките).

Отвратителна организация, наистина по-лошо организирани избори не съм преживявал. Не мога да кажа, че резултатът е грешен или фалшив – не е така, но да знаете, че държавната ни машина започва да работи много лошо.

Стойчо каза...

С други думи: не мога да кажа, че сегашните избори са фалшифицирани, но ако продължава по този начин на следващите комисиите просто ще попълнят книжата с предварително зададени стойности. И по лошото – на никой няма да му пука от това.

Имаме много сериозен систематичен проблем.

Ema каза...

И аз гласувах за минута-две. Просто влязох в стаята, в коята гласувам през последните десет години, едната от двете кабини беше свободна. Дакато ми сверяваха по списъка данните от личната карта, човекът от другата кабина излезе,пусна си бюлетините, разписа се, взе си личната карта и си излезе. Аз останах единствената избирателка. В кабинката имаше маса и стол. Седнах си,нанесох си "хиксовете", подпечатаха ми бюлентините, пуснах ги на съответните места, подписах се на две места, взех си личната карта и си тръгнах. На вратата се разминах с едно семейство, което идваше да гласува. Беше около 11.00. В училищната стая беше чисто, добре отоплено, добре осветено, имаше цветя във ваза, хората от комисията бяха усмихнати, действаха бързо и си личеше, че имат натрупан предишен опит.
И после, като гледах по телевизията репортажи с навалици от уморени от безконечно чакане, изнервени хора, които въпреки желанието си, не можаха да гласуват, направо се отвратих от тъпанарите, които при положение, че знаеха че бюлетините са три и при това интегрални, бяха решили, че могат да я карат като преди. Близо до ума е, че всичко това трябваше да предвиди че ще трябват по-голям човешки ресурс, повече кабини, че ще трябва и повече време за един човек да гласува. А Ралица Негенцова се опитваше да дава обяснения, в които не можах забележа някакъв интелект.
Може ли така? Потребностите и задачите й са са променени, а тя не се променя в мисленето си. Само дето е станала по-корпулентна и вече запълва целия екран с телесата си.
Спомням си един прекрасен реалити-сериал "Apprentıce" на Доналд Тръмп. Той беше безпощаден, ако стремящите се към победата участници, при поставена нова задача, при всичките им усилия, не разполагаха и "с план Б" . Питам се, кой от всичките отговорни за нормалното провеждане на изборите в България, разполагаше с "план Б"? Никой! Дали Ралица Негенцова е чувала за "план Б", който трябва да сработи при провал или фал в "план А"?

Стойчо каза...

Ема, до 10:00 бяха гласували по 25 човек в секция само – затова казвам, че това си бяха обичайни от към активност избори и необичайни откъм организация, защото наистина към 11:00 почнаха опашките, но те не можаха да се източат чак до 17:30 – ти просто си хванала последните минути без опашка

Ema каза...

Стойчо, ти си прав, ама донякъде. Аз живея в Лозенец, близо до 35-то училище. Тук никога не могат да се формират опашки. Хората са спокойни, че по което и време да отидат, веднага ще гласува и после ще си правят каквото им е в плановете за деня. Просто тук сградите са невисоки, живеят малко на брой хора, секциите са много на брой и така всичко си става културно и без напрежение. Идиотщините по страната дойдоха от това, че в населени места с много избиратели, бяха направили малко на брой секции.
А пък идиотщината с начина на приемане на протокилите и чувалите с бюлетини, по нощите, без никакви условия за почивка и храна на хората, чакащи реда си, бяха като да гледаме филм с мизерни сцени от по-миналия век. Коя умна глава-"тикварница" го реши, че в днешно време, в България, може и така?

Стойчо каза...

е, аз винаги съм прав донякъде ;) Ако бях 100% прав щях да се казвам другояче ;)

Стойчо каза...

остави майтапа, но бях застъпник в квартал без блокове и аз – но... като почна в 11 та не свърши до 17:30 опашката. А в действителност бяха гласували межди 230 и 280 човека на секция за целия ден

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)