вторник, октомври 25, 2011

Варваризация малко над точката на замръзване

Взимам повод от Борис, който смята, че чалгата произвежда и чалга политика. Взимам повод и от Владимир Шопов, който написа помен за демокрацията.

Няма директно да говоря за резултатите от изборите, нито пък ще търся кой носи отговорността за загубите. Не знам все още фактите.

Страстите са силни, емоциите неугаснали, а и последната серия не е свършила.

Но знаци, симптоми, признаци – накъде тече и ни влачи в мътните си води историческият процес, има в изобилие.

Създаването на по-сложни и по-качествени продукти, но също и на институции, обществени отношения, философски концепции, фирмени системи за управление, произведения на изкуството е белег на цивилизация.

Този прост критерий се усеща подсъзнателно от всички, и затова, сегашното правителство е концентрирано на върху магистралите и метрото като материален тотем (символ) на цивилизованост и успех. Идеята е - щом имаме метро, и то не само няколко спирки, щом имаме магистрали, които имат смисъл не само за вътрешния транспорт, значи сме „цивилизовани“, значи сме „успешни“, следователно и управлението е „успешно“, нали така?

И всички жертви са оправдани.

Проблемът тогава какъв е?

В качеството, в цената и в обществената полза.

Редичката от технологични провали на ГЕРБ е впечатляваща:
– Сайтът за детските градини;
– Електронната система за таксуване в градския транспорт;
– Търговският регистър, който е в по-лошо състояние от това, в което беше в началото;
– Издаването на новите лични документи;
– Наводняването на чисто новите участъци магистрали;
– Електронното правителство, заради което изхвърча някаква изкупителна жертва.
– и още много, много други...

Типичният ГЕРБ-ремонт в училището в което съм учил в 1-ви и 2-ри клас, а сега гласувам
(бях останал с впечатление, че старата мозайка още седи на пода, 
но и новите плочки не са цвете.)


Непрекъснато се режат ленти на нови обекти,  които се отличават с впечатляваща небрежност на изпълнението, висока цена, малки размери и често неясна полза за обществото - например сградата на Втора английска гимназия, която протече от лампите, възмутителните музейчета на модерното изкуство и на социалистическото такова, „българският Лувър“ и др.

Познавам хора, които оценяват направеното на принципа – „по-добре да е с ужасно качество, но да го има, отколкото въобще да го няма.“

Аз понеже знам, че евтиното винаги излиза скъпо, не съм особено въодушевен от такива „постижения“. Смятам, че в момента с огромен ентусиазъм се творят грешки, които скъпо и прескъпо ще плащаме в бъдеще. Всичко което заслужава да се направи, заслужава да се направи добре.

За мен това, което се случва сега е чалга политика.

На мен критерият грозно-красиво почти винаги ми е достатъчен, за да определя посоката на прогрес или регрес в дадена област, защото добрият дизайн е верен признак за качеството на продукта.

След като видях пълните с правописни грешки и неграмотно написани с ужасен шрифт и език ръководства за ползване на електронната система за таксуване в градския транспорт, ми е ясно какво представлява цялата система. Не е чудно, че години наред не може да се въведе пълноценно в експлоатация.

И тъй като не всеки е трениран да възприема качеството на дизайна (а то си е умение, особено да различиш лъскавото от полезното и красивото), за качеството на публичните проекти може да се съди и по елементарни формални критерии – напр. закъснение на пусковия срок, честота на авариите, удобство за ползване, цена в сравнение със световните аналози и т.н.

Не е срамно да искаме добри проекти, защото се плащат с нашите пари и трябва на нас да служат.

Българският народ разполага с демокрацията - високата технология на цивилизацията в обществените отношения. Както всяка висока технология, и тя изисква отговорност, компетентност и дисциплина в големи размери.

Събитията от изборния процес показаха чудовищна деградация в технологията на демокрацията. Някъде се изпари 21-годишният опит в организацията на свободни избори. Лъсна запазената марка на ГЕРБ при реализация на публични проекти:

– Самият процес беше муден и предразполагаше към грешки (над 100% грешки в протоколите, това е повече от една грешка във ВСЕКИ протокол);
– Дори при скромни натоварвания (избирателна активност) системата се срина;
– Много хора не можаха да упражнят правото си на глас, заради скандален, незнайно как съставен „забранителен списък“;
– Въобще не беше помислено за удобството и достойнството на хората, които участват в процедурите.

Не се вижда много (клик за по-голям размер), но не си представям как човек от квартала ще сбърка името на улицата, на която се намира училището от половин век насам, ако не и повече. Правилното име е „Русалийски проход“

Както виждате, говоря само за технологичната страна на нещата. За купуването на гласове, за поведението на полицията и на администрацията, за комуникацията – дори не отварям дума.

Ясно е, че както правят публични проекти и избори, така управляват. Надявам се, хората, които гласуват сега за тях, след няколко години да имат силата да си признаят и да си извадят съответните поуки.

Като започнем от тройната коалиция и продължим с ГЕРБ, в последните няколко години последователно бяха разрушени свободните медии, беше ограничена икономическата свобода, а вече се посяга и на самия институт на свободните избори.

Допускат се скандални конфликти на интереси, поради които цялата държава дава дефекти.

Притеснителното за мен е това, че деградацията не спира, а дори има белези на ускорение.

Не знам кое поколение се провали, може би моето, но имаме тежък провал, който вероятно чак следващото поколение ще оправя, ще плаща и  ще ни благославя.

Фалит на конституционализма, ресет на демократичните натрупвания, започване от нулата, отново с грешките на растежа, десетилетия напред, и всичко както си трябва.

Богомил Ветров със съжаление отбеляза (в коментарите), че не успяхме да преживеем Златен век, а директно се втурнахме към варварството.

И пак ще препрочитаме Алеко Константинов, за да установяваме обезпокоителни прилики с края на 19-ти век.

Ей това го мразя най-много в България – винаги се почва от нулата.

PS. Надеждата в Росен Плевнелиев е, е че някак ще излезе от сянката на Борисов и ще имаме президент.


Надежда в Калфин няма.


Не съм решил какво да правя в неделя.

PPS. Погледнато с микроскоп, не започваме винаги от нулата, а съвсем малко над нея. След като сме показали, че сме способни на бърз прогрес, отпускаме се и забравяме целия натрупан опит. Връщаме почти до изходна позиция и така чакаме пак следващите поколения.

19 коментара:

Стойчо каза...

За съжаление системата функционира по-зле... Количеството лентички определено не преминава в качество

Анонимен каза...

КУРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Ira каза...

Кое накланя везните към това Плевнелиев да излезе от сянката на Борисов в сравнение с липсата на надежда у Калфин?

Александър Русковски каза...

За съжаление аз не виждам никаква надежда. Балотажа ще е състезание между два куци коня. Управлението е просто калпаво. Можеше да се помисли за нещо елементарно около самите избори - например да има две "тъмни стаички" в секция. Не е толкова сложно да се следят какво правят с бюлетините си двама души, но не би. Средно време за гласуване в моята секция минута и половина на човек. Теоретично около 500 гласуващи в секцията нямаше как да минат за времето на изборния ден. Същото е и с останалите дела на последната ни власт. Качеството бяга още на ниво замисъл.

Комитата каза...

Ира, липсата на надежда при Калфин.

Анонимен каза...

Колкото пъти "автентично десните" се провалят на избори през последните години, толкова пъти обявяват кончината на демокрацията. Ще ми се да припомня казаното от Бело море:

"Само че мантрата за настъпващия фашизъм е удобно алиби за всяка импотентност."

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=23287107&postID=1547053636642642339

АнонименЪ

Комитата каза...

Добре, сега имаме почти чиста лабораторна ситуация, Анонименъ. Да я видиме тая демокрация ще мърда ли до 2013г.

Стойчо каза...

затова не съм фен на мажоритарните системи – накрая винаги трябва да го правиш с отвращение, вкл. и негласуването

Стойчо каза...

АнонименЪ, съвсем наскоро си говорихме за безсмислеността на израза „аз казах ли ви“. Като припомняш Беломоре (а добре е да прочетеш и последното му мнение), ти какво мислиш да правиш идната неделя?

Анонимен каза...

Стойчо, в неделя ще трябва да работя, но по някое време ще ида да гласувам. Не за Калфин.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Нали сте прочели статията в Дневник за "честното гласуване" в секция 59 в Кюстендил?...

Ами това е.

Вл.Шопов от Редута.бг го е казал силно, но вярно.

Да си ходим, че тук вече е мъртвило, хора!!! Да се махаме от скапаната територия с още по-скапаното население. На мен сили не ми останаха, а съм на 43 години и от 25 години се мъча нещо да променям. А то....

Belomore каза...

Щом е вярно, тогава бързо бягайте и се спасявайте, иначе има риск още в понеделник победилият фашизъм да върне изходните визи и ще си останете на скапаната територия навсегда.

И без това скапаното население явно не оценява по достойнство мъките и присъствието Ви.
Оставете ги, простаци...

Анонимен каза...

До беломорския (що за самоидентификация, а???):

Пич, имаХ един познат с подобна перфидност в цинизма, която и ти демонстрираш. Да ти кажа ли, че тя е характерна само за напълно самодоволни персони, които обаче имат проблем с двойствеността си и го замазват пред другите така - цинично и перфидно?
И онзи имаше подобно произнасяне като отстранен висоооко в небесата съдник, това пък е белег на други едни разстройства...

Що не се кротнеш малце, а?
Представям си онзи мой познат как пробва да се задържи без коментар в този блог в продължение на две седмици, и как този подвиг дава някакъв шанс за здравето му.
Иначе си е опасно. И за (тези като) теб, пък и за другите.

Даниел Милев

Стойчо каза...

АнонименЪ, очевидно антикомунизма на нашия сайт ти е повлиял положително :D

Стойчо каза...

Понеже ще ме питате: в неделя ще гласувам с отвращение.

Колкото пъти досега съм гласувал така, толкова пъти „избранникът“ ми не е прокопсвал. Така че: смело напред! :D
(не го направих на втория тур между Първанов и Сидеров и ето на, мамка им, и двамата са добре – сега няма да направя тази грешка)

Комитата каза...

Даниел Милев, Беломоре със сигурност не е човекът, за когото ти си мислиш. На живо е душичка ;-)

Belomore каза...

Г-н Милев,
явно вече ми го казахте.
Благодаря за споделения опит, за добрите думи и загрижеността.

Търновец каза...

АнонименЪ искам да го запитам, след като обича толкова да цитира и хвали Беломоре(съвсем основателно, между другото) за градивната критика, къде му е на него градивното в разобличаването на политиканите, лицемерите и т.н. от тоя блог? Важното е да се "войнства" за спорта, май а?

Беломоре е душичка. Дори и без да го познавам лично и на живо мога да се съглася с това, Комита. :) Най-ценният коментатор в блога ти, без всякакво съмнение.

Belomore каза...

Хвала, аркадашлар! :)))

Думите ви са балсам за изтерзаните ми уши / очи!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)