понеделник, октомври 17, 2011

Телевизия за диви прасета

Преди малко по „Канал 3“ слушах министър Мирослав Найденов да обяснява при откриване на водопровод в с. Габра, как щял да удължи с два уикенда ловния сезон за групов лов на диви прасета – от средата на януари до края на януари.

Защо така?

Защото, според министъра, две недели са „загубени“ заради изборите. А ние знаем, че ловът за богатите е това, което са гъбите за бедните.  Никакви избори не могат да попречат на българските граждани да бъдат първобитни ловци и събирачи.


26-ти декември 2009г, ловно стопанство „Женда“.  На снимката, отляво надясно – народният представител Николай Мелемов (вече кандидат-кмет на ГЕРБ за Смолян), министър Найденов,   Фикри Рамаданов (агент Филип, тогава шеф на ловното стопанство, а вече  лесничей №2 на Родопите), четвъртият ми е неизвестен, а последният е Велин Фиданов (кандидат-кмет на ГЕРБ за Баните) 

Та представете си, предизборна кампания, обиколки, лентитчки, а няма кой да ти върне времето назад. Ловният сезон си върви!

Знаете, че ловните сезони се определят според биологичните цикли на животните. И понеже глиганите са умни почти като кучетата, а може би и по-умни, в името на демокрацията съзнателно ще си синхронизират любовно-размножителния цикъл с изборите, за да може отрудените политици да си наваксат за „загубения“ в избори сезон. А ние просто трябва да наслагаме телевизори в гората, за да гледат прасетата, и да си сверяват часовника и календара.

И още нещо интересно – продължителността на ловния сезон е описана в Закона за лова, Приложение 4, т.е. за да може да се удължи ловния сезон заради компенсациите на ловците, „загубили“ времето си по избори, парламентът ще трябва да се позанимава с поправки.

На аргумента - „Какво пък толкова?“, познати биолози ме осведомиха – не е хубаво да се ловуват през януари и след това бозайници, защото плодът в бременните животни е вече голям. Кучетата гонят всичко подред и в този случай например сърните могат масово да абортират.

Съвсем отделен е въпросът, защо трябва министър-председател и министър да присъстват на откриване на селски водопровод за 4 милиона лева. А и премиерът, уж на шега, изрази съжаление, че не обичал да открива такива подземни обекти, защото от тия 4 милиона лева нищо не се виждало отгоре.

Още интересни ловни щрихи. Не знам дали помните вълненията около приемането на сегашния Закон за лова, който удължи ловния сезон за глиганите (горките глигани),  както и една историйка с еленче, достойна за филмиране, където беше замесен Емил Димитров, депутат от ГЕРБ (наричан понякога Емо Ротманса), собственик на ловно стопанство в Етрополе.

А от Етрополе, „Биволъ“, който не се страхува от никакви ловци, ни дава интересни сведения за предизборната агитация на ГЕРБ.

Наслука!

9 коментара:

Анонимен каза...

Изроди!Да се забрани всякакъв вид убийства на диви животни!Мафията взима решенията си в ловните дружинки!

Анонимен каза...

Биология, закони... нищо не е по-силно от самодоволния простак в нашата страна.

Стойчо каза...

Интересна демагогия. Забраната за лова е за два дена (неделя, 23 октомври и неделя, 30 октомври).
Много ми е интересно защо компенсацията е две седмици (14 дена)?
Редно би било да е двата дена след края на сезона, нали?

И още по-интересно: защо не удължава сезона за елените, а само сезона за прасетата? ;)

Иначе ловът си е хубав спорт и хубаво занимание, за това няма спор.

Анонимен каза...

Ловът може да е само и единствено в полза на поддържането на биоразнообразието и поддържането на дивеча. В по-голямата си част той е захранка на тревопасните и минимизиране на хищниците в определени региони, както и защита на населените с хора места (прогонване от определени региони).

С други думи убийството на животно е една малка част от всичко, което трябва да бъде лова.

А в БГ е съвсем различно - тук "лов на..." започва все повече да прилича на "геноцид на...". Бракониерите вече не са и нелегални - те са си с ловни паспорти.

Комитата каза...

Стойче, това за глиганите е лично мой извод (след съветване с биолози), защото всички други срокове са до края на януари. А министърът каза „продължаване до края на януари с две седмици“. Така че може и за елени да важи, но казва ли ти някой. Надявам се в парламента, където трябва да променят закона, да се разбере.

Стойчо каза...

има нещо такова, за съжаление

Стойчо каза...

хм, тогава вярно, че може да важи и за елените...

Анонимен каза...

Обикновено като се излезе на групов лов за прасета се ловува "всичко коз", тоест стреля се по всичко, което излезе пред пусията. Ловците, които не стрелят по кошути или свине майки, им казват "еколози" и ги правят луди!
Само в някои дружинки има изключения.
Естествено, че това е забранено по Закона, но и самият Мирослав Найденов ловува "всичко коз" така че няма кой да приложи закона...
А и гончетата като ги пуснат гонят всичко подред, не само прасетата...

Анонимен каза...

Тоя задник е - съгласно чл.59, ал.1 от Закона за защита на животните (ЗЗЖ) - контролния орган по изпълнението на целия закон. Туй http://www.zoomania.org/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8-17668 на снимката например е класически пример за жестоко отношение по смисъла на чл.7, ал.2 ЗЗЖ. За глиганите, които "се били намъкнали и били упоени" пък и дума да няма - съгласно чл.151, т.10 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) "прилагането на упойващи вещества или вещества, които увреждат здравето на животните, с изключение на случаите, които са медицински оправдани, или на манипулации в рамките на разрешен опит е разрешено само за медицински цели". ЗВМД и контола по него също от ресора на бат' ви Мирко - ловеца. Виж, за това колко законна би могла изобщо да бъде "фермата за диви зайци" пък трбва да се пита кака ви Нонка. За зоологическите градини (незаконни до една!) - също...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)