понеделник, октомври 10, 2011

Предизборни срещи първа част – Плевнелиев и Попова

Честно казано тази година не забелязвам много предизборната кампания. Вероятно защото се информирам предимно от Интернет, а за разлика от 2009-та година, когато по интернет се кълцаха самолети с брадви, вървяха трамваи и се вкарваха голове, сега онлайн публиката е като че ли малко пренебрегната от партийните щабове.

Според мен, погрешно.

Преди няколко дни ходих на гости на родителите ми и като поразлистих вестниците, оставени на купчинка на масата в хола, искрено се учудих – „Я, ама то имало наистина кампания.“

Последните няколко дни бях специално поканен като човек, притежаващ блог, на две предизборни срещи - с Росен Плевнелиев и Маргарита Попова и с Прошко Прошков и Надежда Нейнски.

Първата среща се проведе в подземието на „Червената къща“ (центърът за дебати, а не пицарията ;-)), в ресторанта.


Въпреки, че Росен Плевнелиев има големи шансове за президентското място в държавата, този човек ми е енигма до голяма степен. Знам, че е основната движеща сила зад Бизнес-парка в „Младост“ и сега е министърът, който е на най-важния фронт на правителството - на магистралите.Още повече, че той опроверга две от прогнозите ми, че за президентския пост ще се кандидатират Бойко Борисов или поне Христо Стоичков, а особено за втория бях почти сигурен, че ще се пробва поне за вицепрезидент.

Времето абсолютно не ни стигна, защото имахме за доста неща да разпитваме кандидатите по най-различни въпроси, а и самите кандидати, в желанието си да не пропуснат да ни кажат нещо, бяха много обстоятелствени и говореха дълго.След няколко реплики за кончината на Стив Джобс и за това, което България му дължи започнахме разговора по същество.

Тема номер едно беше Катуница и реакцията на правителството и на кандидат-президентите по нея.


Воден от професионален дълг, се поинтересувах от това какви са индикаторите за успех на кандидат-президента и вицепрезидента през първия месец от тяхното евентуално президентстване и през първата година.

В 12 мин, 14 сек от горния клип задавам въпрос какви са индикаторите за успех на кандидат президентската двойка какво да очакваме от тях първия месец и първата година.

За първия месец разбрах, че ще има създадени няколко консултативни съвета с широко гражданско участие по най-различни важни въпроси по развитието на България, а бъдещият президент си поставя за цел да работи за стратегия 2020 със следните параметри –

До 2017 година 53-54% да стигне БВП на глава от населението в България като съотношение към ЕС.

Ще създаде конкретна стратегия година по година с конкретни цели, които ще бъдат постигани.

Ще имаме електронно правителство до 3 години

Административната реформа ще бъде направена по същия начин.

Плевнелиев обеща, ако бъде избран за президент, да направи всичко възможно, ако трябва да прави неприятни забележки на парламента и на правителството, но да се свърши набелязаната работа.

Попова пък обеща да наблегне на работата по вътрешен ред и сигурност и да се погрижи петгодишният доклад за напредъка на България през 2012 година да бъде достатъчно позитивен. Тя май не знаеше, че Фондация 14 януари се съди с Министерството на правосъдието (и спечели на първа инстанция) и през цялото време мило ми се усмихваше ;-)Въпреки, че Плевнелиев изрично не спомена, че ще бъде президент, който ще се посвети на икономиката, по време на разговора обърнахме сериозно внимание на икономическите въпроси, защото той е силен там, а и имаше интерес от публиката.

При Йордан Матеев можете да прочетете по-подробно за икономическите въпроси, които се разискваха и какво Плевнелиев обеща по тях.

Ето и Първанов е силен в интригите и затова наблегна на тях в 10-годишното си президентстване. ;-) Много съм доволен, че най-накрая ще се разкара от президенството.

Разговорът започна да се приближава опасно към края си, а никой не се сещаше да зададе по-неудобни въпроси.  Затова се намесих аз и го попитах по следните три въпроса

– За това, защо е променил решението си да не се кандидатира за президент;
– За въпроса с Алея Първа във Варна - има ли или няма проверка на МРРБ по темата;
– По въпроса със случката, която Цветанов разказа на два метра от мен за подкупа, който е бил предлаган на Плевнелиев.

Отговорите бяха следните:
– Решението да се кандидатира не е било внезапно, а е било два месеца преди публичното му обявяване, значи някъде в началото на юли. (т.е. и преди датата на това предаване?)  мотивацията е била - на България и трябва промяна, трябва и стабилност в промяната и президентът може да помогне. Президентът може да бъде център-нападател, така че националните приоритети да бъдат изпълнени. Не счита, че променя мнението си по какъвто и да е начин.
– Алея Първа не е в компетенциите на МРРБ и никога не е била, извън това, че министерството се занимава със свлачища. От там нататък кметът на Варна да бъде така добър да даде пълните обяснения по въпроса. Проверката е в компетенциите на областния управител и той трябва да излезе със становище.
– Нито е взимал, нито е давал, нито е виждал един двама или трима. Случаят е повторен многократно от медиите без реално да има скандал. Цветанов е дал своето обяснение и Плевнелиев е дал своето също и казусът е приключен.

Какво дословно отговори той, можете да видите в долното клипче, след 2 мин 52 секунди от началото:


За втората среща с Прошко и Надежда Нейнски - в следващия текст.

17 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Интересен "матрьял", поставящ доста въпроси. Ще си позволя кратък коментар в качеството си на страничен наблюдател и на гражданин.

Първо, забелязвам, че угощението на масата при срещата с Плевнелиев е било на ниво; имам и един въпрос: а кебапчета имаше ли? Питам за кебапчетата понеже Плевнелиев е кандидат за "народен президент", а как тогава един народен кандидат-президент ще се бори за поста си без кебапчета? Или, ако не е "народен кандидат" за президент, то е кандидат за президент на народния човек Боко Борисов, което, кажи-речи, е същото.

Когато премиерът, един, безспорно, народен човек до последната фибра на душата си, се бореше за поста си, навсякъде на предизборните срещи имаше огромни казани с кебапчета. Ето това е народна предизборна кампания, а не с такива изчанчености като хапките, които, както гледам, са турени на масата! Поставям този въпрос, понеже този момент може да има характера на злокобно предзнаменование: г-н Боко, борейки се за поста си, хранеше щедро народа с кебапчета и въпреки това, в резултат, мнозинството от хората днес гладуват, а Плевнелиев, който храни само блогърите с някакви си там хапчици, какво ли ще донесе в резултат на малодушното наивно природонаселение - ако все пак стане президент?! Но забелязвам крайно неприятна промяна на ГЕРБ от типично народна партия на кебапчетата в елитарна партия само за интелектуалци, а това откъсване от народа за мен вещае не съвсем светли бъднини за целокупната народна популация.

За това какво са черпили на срещата при Прошков с нетърпение очаквам да науча скоро, понеже във връзка с една предишна негова среща моя милост възрази срещу обилно натоварените маси със сладкиши и други благинки за душата, та ми се иска сега да разбера дали някой си е взел поука от едно такова гафче: да храниш сито блогърите, та да ти се отблагодарят с мили коментари после. За ГЕРБ и Плевнелиев като партия и кандидат, не страдащи от някакви морални скрупули, не поставям въпроса, както забелязахте, на морална плоскост, щото там да се говори за такива неща е поведение, родствено на безумието.

Ангел Грънчаров каза...

Друг един момент, който не ме задоволява във връзка със срещата с Плевнелиев, е този: как пък един блогър не се сети да го попита как самият кандидат оценява изявлението на тартора си дон Боко, а именно знаменитото изявление на народния кумир ето в този горе-долу смисъл: "Пущам сега на пистата Плевнелиев, та да топли място ми в Президентството, щот след 5 годинки като седна аз на туй кресло, ми се иска да е топло, та да не ми измръзне гъзо!". На мен ми се чини, че сте пропуснали да зададете ето този най-важен въпрос, което оценявам като голем пропуск. В други страни и народи ако някой кандидат бъде предложен за президент по тоя именно начин, он сам ще се откаже от чувството за срам и резил, ала у нас, както забелязваме, от такова чувство не страдат не само кандидатите за държавен глава, но и винаги критично настроените спрямо всяка власт блогъри, което ме кара да си помисля една кощунствена "мислъ": че тази критичност на блогърите нищо чудно да е само поза и парадиране, а не израз на тяхната същина - същината на една критично гледаща на ставащите у нас безобразия душа.

Това е в основни линии коментарчето ми на горния така мил отчет на г-н Комитата за пребиваването му на една маса със самия будущий народний президент республики Болгарии. Че е очевидно, че момчето Плевнелиев не става за тоя пост и хал-хабер си няма какъв смисъл има тази безкрайно важна за нацията държавна функция си личи с просто, с невъоръжено око. Това също е требвало да му го каже некой. Какво като бил преуспял бизнесмен, който сам се бил издигнал: ало, гербаджиите, ало, мафиотите, ало, мутряги, това държавата да не ви е частна фирма бре?! Да не ви е бащиния тая държава бре, наглеци?! Аман от наглост в тая държава, та какво на този фон означават хапките, с които черпи един такъв ухилен кандидат, който, както си личи, сам не знае на кой свят се намира заради оказаната от тартора му Боко чест да е кандидат за президент на нещастната ни България!

Хайде стига, да спирам, за да не река нещо, което ще смути народната идилия. Драги г-н Комита, и още нещичко да попитам: не преседна ли на някой от прочутите блогъри някоя от тия така фини хапки? Питам, щото съм изследовател на нравите, не за друго. Хайде приятен ден на всички и прощавайте ако има нещо! Аз наистина съм твърде лош и подъл човек, но имайте снизхождението да ме извините: на моменти като гражданин съвсем ми писва, като гледам що се твори, пък никой не се усеща накъде вървят работите, и затова изоквам нещо, ама кой ли ще ти обърне внимание на такива завистници като мене?!

Но на мен ми олеква като кажа що мисля, то това поне ни е останало, но както са тръгнали работите нищо чудно на такива като мен съвсем скоро да почнат да им късат езиците - щом си позволяват лукса да рушат така милата народна и блогърска идилия.

Стойчо каза...

Много лесно се разпознава един кандидат дали е ляв или десен:
1. Ще строи ли Белене
2. Ще маха ли паметника на Съветската армия

То е ясно, че ел президента няма права по въпроса, но Гоце имаше ясно влияние и по двата въпроса, т.е. това са легитимни въпроси и към следващия ел президенте.

Стойчо каза...

и двата въпроса предполагат отговори ДА/НЕ :)

Комитата каза...

Да, прав е Стойчо, че тия два въпроса трябваше да бъдат зададени конкретно. Но аз си мислех, че така или иначе ще им бъде обърнато внимание по време на разговора, дори и без да се задават, а и че някой от останалите ще се обади.

За съжаление, публиката беше доста пасивна а и кандидатите доста говореха.

Ще трябва да питам по мейла.

Ангел Грънчаров каза...

Mо някои въпроси май няма смисъл да се пита, щото се знае отговора; а ако се попита, ще ни излъжат, тъй че е по-добре да апелираме към моралните качества на кандидатите...

Кирил Кирилов каза...

Росен Плевнелиев продължава да лъже и да не дава отговори:

http://krlkirilov.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

http://krlkirilov.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html

Стойчо каза...

Ангеле, според мен тярбва да се пита, за да му се даде шанс да даде ясен отговор. А ако избере нещо различно от ДА/НЕ като отговор то и точно моралната му страна ще се види :)

Ангел Грънчаров каза...

Правилно, така е, почне ли да увърта, явно се опитва да ни излъже; но някои хора най-обичат увъртанията, оценяват ги като "много умни" отговори и пр.; а когато някой е въжеиграч, няма начин да не увърта, което е признак за нечиста съвест. Аз лично имах доста невисоко мнение за Р.Христов, но като го попита Ризова оня ден, твърдо заяви, че е против Белене; не увърташе; реших на това основание да дам гласа си за него...

Стойчо каза...

и на мен този отговор ми хареса

Стойчо каза...

но даже и да беше казал Не, поне ще знаеш какву му е позицията.
Докато за Плевнелиев наистина се съмнявам, че ще отговори изобщо

Ангел Грънчаров каза...

Аз току-що си направих труда да се заслушам във записа на срещата и знаете ли какво констатирах? Абе страшно лицемерие и много фалш долових в думите на тия двамата, много се мазнят нещо, страшна работа! Само моето впечатление ли е такова или има нещо подобно, което и друг човек е доловил? Да не съм аз станал с някаква извратена чувствителност, та толкова ме дразни фалша в думите им, но наистина ме дрази. Г-н Комитата дали е почувствал нещо такова като е присъствал там наживо, сигур там още по-добре се е усещало; стига да не е бил зает предимно с хапките и да е пропуснал да почувства туй, за което иде реч в случая... :-)

Анонимен каза...

На всички е ясно, че Плевнелиев е една пионка.Само не разбрахме кой лъже за подкупа, той или Цецо. Енергийният корифей Стойчо отново потвърди, че ще духа на ветряците, когато няма да има вятър, имайки в предвид, че в следващите 10 г ще бъдат спрени 2000 мвт, заради умора на метала. Ако пък гръмне паметника, името му ще се изпише със златни букви в историята
Ще има ли блог с обещани и изпълнени задачи?

Laleelay каза...

На мен ми прави впечатление че "Гоцевизацията" от миналите и по-миналите президентски избори се засилва, а именно:

Гоце навремето обещаваше по-висока пенсия, "социален президент" и прочее дивотии, които особено на фона на П. Стоянов стояха много неадекватно, защото бяха обещания, които могат да бъдат изпълнени само и единствено от изпълнителната власт, но не и с правомощията на президента.

За съжаление вижадам, че и Плевенлиев прави същото:

- Плевенлиев поставя за цел увеличение на БВП на глава от населението?!?!?
- Електронно правителство до 3 годинди?!?!?
- Аминистративна реформа?!?!

Попова:

- петгодишният доклад за напредъла през 2012 да бъде "достатъчно положителен"?!?!?

Как се случва всичко това? Нито Плевенлиев като президент може да направи адм. реформа, е-правителство или да приема реални мерки за увеличаване на БВП, нито Попова може да промени съдържанието на доклада от 2012 или да приема мерки, които ще променят това съдържание.

Честно казано, мерки в тази посока те могат да правят като министри, каквито вече не са.

Оттук следните ми заключения:

Плевенлиев и Попова или (1) не четат Конституцията и не са наясно с правомощията на президентската инсититуция, или (2) са наясно че нямат подобни правомощия но смятат чрез дискусии и политическо говорене да "насочват внимание" на изпълнтиелната власт към тези проблеми - това не е гарант, че изпълнителната власт ще ги послуша, но е гарант, че ще излзат вън от от правомощията си и ще се опитват да влиаят на политиката на изпълнителната власт, т.е. ще изкривяват още модела на президентската институция и ще вървят по стъпките на Гоце/активния президент.

Тъжно, мислех си сериозно дали да гласувам за тях, но на мен ми стоят неадекватно.

Затвърждава ми се мнението, че не биваше да напускат постовете си, където одобрявах работата и на двамата.

Затвърждава ми се мнението, че за да спечели изборите, ГЕРБ се лишава от най-силните си играчи.

Какво е вашето мнение?

Стойчо каза...

Анонимен, забравих да те спомена досега, не беше нарочно, исках да бъда деликатен ;)

Laleelay каза...

В един по-широк контекст заключенията ми за задълбочаващата се "Гоцевизация" (президента да бъде безотговорен, но политически активен) за мен значи още една стъпка в посока на популизма и разрушаването на публичното пространство, което гледаме ощр от НДСВ насам.

Не бих очаквал нещо друго от БСП или Атака, но самопровъзлгласилите се десни можеха да подходят по друг начин.

А че пълномощиоята на президента в момента подменят политическите процеси е факт, но това се оправя през промяна на Конституция, а не чрез "правилното" нарушаване/излизане вън от правомощията на държавния глава.

POLITIKAT.NEТ прави ли нещо по въпроса? Това е опасно, утре ще почнем да си избираме политиците с още по-абсурдни "програми", "цели" и "обещания".

Комитата каза...

politikat.net e социална мрежа, т.е. надявам се потребителите сами да си въвеждат това, което ги е развълнувало.

А иначе, ако ни остане време може да направим и пресконференция.

Няма начин да се върнем към политиката без масово хората да поискат да се върнат към политиката и да не приемат имитационни шменти капели за политика

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)