понеделник, октомври 03, 2011

Рекламация на предизборната кампания

Хубавото време хич не помага да отшуми гръцката ми абстиненция, а започналата предизборна борба блика от материал.

Блика като спукан софийски водопровод, но се влачи като строеж на магистрала, като някакъв особено мъчителен филм, в който действието така и не започва.

Нещо като да си се наточил да гледаш Star Wars, а вместо него да ти пуснат Star Wars Holiday Special (не си го причинявайте, това е само пример).

Жена му на Чубака с точилката. Не се поддавайте на изкушението
 да гледате, предупреждавам пак

Тук като че ли възприемаме изборите като футболно първенство, което се провежда веднъж на четири години, и вместо голове броим процентите на участниците и след изборната нощ заспиваме в очакване на следващия финал след 4 години.

Съществената разлика с футболното първенство е, че публиката залага бъдещето си поне за мандат напред, а играчите рискуват максимум работното си място (но не се заостря вниманието върху този детайл).

Както в българския футбол, така и в българската политика наблюдаващите все повече губят интерес към случващото се на терена и сериозно оредяват.

Проблемът, който отблъсква е, че интересното не се случва на терена. Човек понякога не е сигурен съдията и цялото БФС дали не са от другия отбор, дали в съблекалните не са разменяни куфарчета и дали момчетата на терена не обичат купона в „Син сити“ повече от играта.

Случаите Плевен и Монтана са изключително показателни. Също и премахването на изборността на районните кметове в големите градове.

Кметицата Фандъкова не се яви на предизборен дебат по БНТ (!) защото „имала работа“. Като че ли участието в дебати и отчитането пред избиратели не е работа на политиците, когато са на власт. Приветствам идеята на Прошко да не участва в клоунадата, която представлява дебатът без представители на властта.

Усещането ми за дежавю за анти-политически хватки се връща към все по-далечни дати. Помня карикатурите в комунистическата преса преди първите свободни избори през 1990-та. – На улицата се срещат демонстранти с плакати и селяни с кирки и лопати. „Ние отиваме на митинг“, казват едните „А ние – да работим“, отговарят другите. Карикатуристът жизнеутвърждава идеята, че от политика се интересуват само лудите и мързеливите, и то през 90-та (смела идея). Същото, както казва другарят Станишев за досиетата.

Това омаловажаване на политиката, на политическия труд, въобще на умствения труд не е нов патент на другарите.  И другарят Тодор Живков го разбираше суверенитета като „да има за ядене и пиене“ и толкоз.

Та и другарят Борисов е в същата редичка на разбирачи от политиката
„За кое протестират... Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт. Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи“
„С това, което ви правя в момента - „Струма” – Дупница, Благоевград ще идват да пият кафе в центъра на София за 30 – 40 минути. Да не говорим как оттук – нататък всички българи ще могат да отидат за два часа в Солун, да пият кафе. Само след 2,5 – 3 години, това ще е факт, каза премиерът Бойко Борисов.“
В събота беше излъчено предаването „Малки истории“, в което участвам (говоря към 26:40 и 48:36) и си говорим за избори. Почти не взех думата, имаше там една многословна госпожа, която взимаше отношение по всичко и не остави много пространство за останалите.  Не знам кой е излъгал телевизията да се самокастрира по време на избори (здрав бюрократичен рефлекс?), но като изключим дебатите, телевизията ликвидира всякаква независима публицистика и излъчва само удобните „интервюта“ и изсушените, претоплени и предварително платени „репортажи“ от предизборната кампания.

Как се говори за политика, без да говориш за политика? Още едно препращане към времето на перестройката, когато за да научаваш за политика трябваше да четеш между редовете литературни вестници („Литературная газета“) или да гледаш с едно наум „Всяка неделя“.

 „Защо не гледате телевизия по време на избори?“ питаха по време на предаването. Аз всъщност гледам телевизия, но само дебатите и част от интервютата. Захаросаните предизборни репортажчета с еднакви сюжети трудно ги издържам, а, сигурен съм, и на други хора им идват нанагорно.

Аз досега си мислех, че дежурните репортажи за селяни, които си кръщават добичетата на политици, приказките „ангро“ (на едро) срещу политическата система, политиците и парламента са просто плод на криейтива (творческата мисъл) на дълбоко окопали се редактори на новогодишни програми и журналисти от времето на перестройката. По-лошо – оказа се съзнателна политика, скрепена с договори между политическите сили и телевизиите. Честито, и не забравяйте да вдигате рейтинга с дистанционното.

Такова споразумение ще попречи в медиите да се постъпи адекватно с „Атака“, която си играе със сегашните градски бунтове и със Сидеров, който се държи като палячо и пренебрегва всякакви правила на медийно поведение и добро възпитание (щом му е позволено и то – с договор). Ще попречи да се заеме критична позиция към евтиното предизборно шоу на ГЕРБ (като например да се вземе отношение към бойкотирането на тв дебати от страна на властта и отказът ѝ да говори сериозно за политика).

А аз досега, наивният, си представях, че една телевизия (особено обществена) трябва преди всичко да прави публицистика, и най-вече по време на избори. Да бъде опозиция на всяка власт (и на нашата, да, не се заяждайте). Да пази обществения интерес, за да взимаме информирани решения.

Ясно е, че медиите ще бъде подложени на голямо напрежение по време на кампанията, че ще трябва да взимат светкавични и тежки решения. Така е по цял свят. Също както МВР, прокуратурата, съдът, общините, ЦИК и вероятно дори пожарната и „Бърза помощ“. Не е шега работа да преразпределяш власт. Най-лесното решение е да се  откажеш да участваш, поради слаби нерви. Това е все едно на мача да не се появи съдия, защото е финал.

Какво да правят гражданите, които виждат как една по една финансираните с данъците им институции отказват да работят преди избори? Първа беше прокуратурата, след това МВР, БНТ...  В президентството поне уволнението е неминуемо.

Може би гражданите да се задействат с бюлетинките, за да облекчат слабонервните мениджъри от тежките им постове след изборите, а не да се отказват и те на свой ред от бремето на демокрацията.

Да не съм черноглед, току виж истинската кампания започнала.

16 коментара:

Emil A. Georgiev каза...

Паралелът с футболния финал е много як -).

Дано наистина повечко се размислят.

Комитата каза...

Ами така си е. За какво са ни съдии, на които не им издържат нервите? Може би да им намалим заплатата наполовина или просто да ги посъветваме да си търсят по-спокойно работно място.

Belomore каза...

А когато твоят отбор въобще не иска да излезе на терена, щото е разкалян и ще си изцапа бутонките, а предпочита да стои на скамейката и да чака отчисленията от блъскащите се кухи топчета на Тотализатора*?

Тогава какво правиш?
Викаш "ууу!" на другите отбори и призоваваш феновете им да сменят треньорите.
Искаш колективна оставка на ръководството на федерацията.
Показваш на всички, как твоят Пеле разгрява красиво и достойно край тъчлинията, но така и не сваля анцуга щото му стои много елегантно.
Друго?


---
* Има такава система за финансиране на спортовете, всъщност това е целта на Тотализатора, не джакпотът.

Belomore каза...

И за да избягаме от алегориите и иносказателния стил, да се върнем към конкретиката на чимовете на терена.

За какво са показателни "случаите Плевен и Монтана"?
За принципността на "дясното коалиране" може би. За ясните политически позиции, разпознаваемите политически послания и малкото политическо лицемерие.
При всичкия им псевдоюридически абсурд, намирам и двата случая за изключително забавен куриоз, който повече ме разсмива, отколкото притеснява.
Щом са били толкова важни о.з./з.к.п.ч. коалиционните партньори - да им го турим на абревиатурите!
Страшна политика, няма що...

В анализа ти, случайно или не, ми се губят два основни елемента - БСП и т.нар. "десница".

За БСП нищо не можеш да кажеш, май, освен презрителните спомени за "Дума" от 90-те.
Пука им на комунетата, че си ги презрял, те си работят, както те си знаят - а те си знаят таргета и как най-точно да си го баламосат.
И ще си вземат тяхното, че и повече от това, което заслужават (както винаги).

Кой остана?
Големият липсващ в тази кампания, фантомът на "автентичната десница".
Къде въобще е тя, че да й намерим политиката?
Няма я, сал един "Прошко" комай останал, да повтаря, че е против модела "Софиянски".
Това достатъчно политическо ли го намираш?
Или самото споменаване на "Прошко" изначално е равно на политика?

Кавичките са заради маниерниченето с малкото име на кандидата, което е станало някаква мантра у 86-те представители на "десничарския интернет" - Прошко това, Прошко онова, реално - Прошко нищо.

Вие може и да го познавате дотам, че да се умилявате на малко име, ама колко извън вас го познават и знаят нещо за него?

Колко време остана до изборите?
Три седмици.
Късно е, либе, за либерални китки.

Комитата каза...

Ни така, ни вака. Споменеш ли го - ааа, пропаганда, не го ли споменеш - пак зле ;-)

А другарите никакви ги няма тая кампания, защо да будим мъртвите. Ти нещо запомнящо се за тях сещаш ли се?

Belomore каза...

Сещам се, но няма да ти го кажа, щото не съм тръгнал аз да пиша анализи с претенции.
Подценяваш другарите, но това със сигурност е по-малкият проблем.
Дано ти си прав.

Първият ти абзац е неразбираем за мен, но, щом предпочиташ, ще се направя, че не съм питал нищо.

Комитата каза...

Не се отнася до тебе, а до коментари, които получих по други материали в последните няколко дни (може би трябваше да го спомена).

За съжаление, за сините пиша по-малко отколкото за други участници в изборите, защото съм декларирал вече подкрепа за Прошко Прошков за кмет за София и със сигурност всичко, което напиша за него, политическата му сила или коалицията, ще се приема с едно наум, че му правя реклама.

И, честно казано, аз нямам намерение да давам рецепти на кой за кого да гласува. Има достатъчно блогове на политици -
proshkov.eu, radankanev.blogspot.com,

marianenova.com, където се прави достатъчно интелигентна агитация в полза на кандидатите на СК.

Аз смятам да споделям свои разсъждения по различни политически въпроси.

Наистина не разбирам какво се очаква от мен точно - да формулирам всеки път мнение за всички кандидати и кампании? Да агитирам за някаква кауза или кандидат?

А това за либералната китка ептен не го разбрах.

Belomore каза...

Нищо не се очаква от теб.
Подозирам, че които четат и пишат тук, надали чакат рецепти за гласуване, щото сами могат да решат.

Няма очаквания, има само въпроси и коментари по повод разсъждения, които ми се видят непълни - нали затова сме се събрали тук, да си коментираме и пишем здравословно, щото иначе става тежко за дробовете :)))

Та, коментирайки, съм (се/те) питал разни неща, именно щото днес си разсъждавал по определени аспекти на темата "предизборна кампания".
Това, че си декларирал подкрепата си за Х или У, даже, мисля си, прави разсъжденията още по-важни, ако наистина подкрепяш този, когото подкрепяш.
Освен, разбира се, ако това кой кого подкрепя днес е по-важно и достатъчно от това, кой ще спечели утре. Имам едно подозрение в такава насока напоследък...

Та, ако искаш, да продължим да разсъждаваме, питаме и коментираме, пък дали това, което ще напишеш, е нечия реклама, антиреклама или илюзия, е съвсем друг въпрос.
И да му направиш реклама, нали си предупредил коректно, че го подкрепяш, какъв е проблемът? Пък и блогът си е твой - все още не си станал обществена медия или поне аз не знам :)

Ако пък предпочиташ да се въздържиш от коментар по определени теми - ОК, не си длъжен.

P.S.
"Либералната" натура на китката беше спонтанно продължение на думата "либе"... - просто от само себе си дойде, нищо скрито като смисъл ;)

Комитата каза...

Да бе, няма проблем, споделям мнения, стига да разбирам за какво става дума

Belomore каза...

Въпросите ми, по които бих чул с интерес мнението ти, съвсем на първо четене и без претенции за точност в дефинициите, са следните:

- Допринася ли за политическия дебат т.нар. "десница", която по различен начин и с различна интензивност принципно би могла да има подкрепата и на двама ни?

- Води ли същата тази десница кампания и политическа ли е тя?

- Някой разбира ли въобще от кампанията за какво се бори тази десница, освен за "реформи" - като някаква абстрактна мантра, с каква цел и как точно смята да го постигне?

- горният въпрос в частност за кандидат-кмета на общия ни град?

Между другото, в този контекст, имах нещастието да го гледам (кандидата) при цецовия хамстер от Нова ТВ - казвам нещастие, защото Цецка Р. се държа отвратително с него.
Обаче това са условията на играта - 'ко щеш.

От няколко месеца се опитвам да намеря аргумент, с който за излъжа някой близък за гласува за Х, а не за У, обаче борбътъ ми е безмилостно жестока.
Не щат, бе, не щат да ме убедят да гласувам за тях по друга причина, извън перманентното (и винаги предполагаемо) "най-малко зло".
Това може и да е достатъчно за мен (отдавна вече ми писна и се колебая, между другото), но за други не е.

Безсмислено е да питам политиците за тия неща, те не могат да ми отговорят искрено, щото са обвързани с партийни съображения, предизборна дисциплина, т.н.
Колкото имаше файда от коментирането след първичните, още по-малко ще е сега...

Затова питам теб, оти си свободен и любиш да анализираш, нищо че често деликатно пропускаш разни неща в анализите си - което, с оглед горните ни коментари, е скрита реклама, нещо като продуктово позициониране чрез липса на позициониране сред критиката ;)

NB - не те питам за отговорите по същество, други трябва да ги дават, а за това какво е впечатлението ти от кампанията като страничен наблюдател - щото нея, кампанията, коментираме.

Пък белки в разговора се роди нещо по-смислено от излишно похабения трафик :)

Belomore каза...

P.S.
А политиците ще ги питам след изборите.
Вече е късно (в този ред и китката по-горе).

Стойчо каза...

5,50 срещу 3,00, нали? ;)

Стойчо каза...

това беше към Комитата

Комитата каза...

Аз не знам защо трябва да отговарям от името на някаква политическа сила.

„Откъде да знам“, е краткият отговор, а за по-дългия трябва да помисля.

По принцип и аз това казвам - събитията от последните дни заглушиха в медиите истинската кампания, а медиите допълнително се самозаглушиха.

Така че ми е трудно да казвам мнение, за нещо, изместено от фокуса на медиите.

Но ще помисля.

Belomore каза...

Хайде поне веднъж прочети внимателно какво те питат, и друг път ми е правило впечатление, че коментиращите те питат едно, ти отговаряш троснато на съвсем друго, което въобще не са те питали.
Малко уважение към публиката, нали за това призоваваш и в поста си! :)

Да съм ти искал да отговаряш от името на която и да е политическа сила?
Не.

Като не ти се коментира (сега или въобще), ОК, здраве да е.

Belomore каза...

И, за да не кажеш, че съм лош и се заяждам поради наближаването на критическата :) ето ти нещо, което се отнася съвсем пряко към темата:

http://www.mediapool.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0!-news184691.html

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)