петък, септември 09, 2011

Честните избори на Цветан Цветанов

Намирам се в Пловдив, на семинар, организиран от Института за развитие на публичната среда. Заглавието на семинара е – „Mобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен и свободен изборен процес в общините Пловдив, Кърджали, Перник, Петрич, Созопол, Несебър, Сандански и Разлог“.

Горепосочените общини са с интересен изборен процес (а къде е Дупница?), обаче любопитството на медии и граждани към него не се поощрява от местните власти.

Семинарът започна с кратко експозе от представител на организаторите - Антоанета Цонева, която направи няколко шокиращи (за мен) изявления
Първо, че основополагащите документи за провеждане на честни избори нямат официален превод в България (сигурно защото нашият изборен процес е съвършен)

Второ, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще изпрати наблюдатели да следят изборния процес в България, което си е голяма работа за страна от ЕС (уж демократична и в норми) и техният интерес е насочен точно към горните общини.

След това думата взе Сава Петров, прокурор  от окръжна прокуратура Пловдив, който внесе яснота какво се е предприело от правоохранителните органи в България по изборните нарушения през 2009-та година.Изказването му беше изпъстрено с правна терминология, която много не разбирам, но няколко неща все пак ми станаха ясни:
– В страната има голям дисбаланс по региони за делата, които се водят по изборни нарушения. Например делата в Бургас са 2 пъти повече от тези във Варна, а делата в Пловдив - 2 пъти повече от тези във Велико Търново
– Дежурните прокурори в деня на изборите се чувстват като дежурни доктори, които знаят че ще стане голяма катастрофа и в деня на изборите са претрупани с работа. Същото важи и за полицаите.

Това че съществува щаб по изборните измами, съвместно между ДАНС, МВР и Прокуратурата нищо не значи. Организацията не е особено силна и цялата тежест пада върху преките изпълнители - прокурори и полицаи.

Стана дума и за това, че все още има процедурни пречки - например следователи и прокурори трябва да се надбягват буквално с времето, за да си свършат работата, защото не е много добре премислено кой колко и каква работа има по такива нарушения.След Сава Петров говори Цветанка Петрова от академията на МВР, която анализира Наказателния кодекс в частта му, отнасяща се до изборните нарушения и даде идеи как да бъде променян. За съжаление, тук не разбрах много, материята е специализирана.

Черешката на тортата, естествено, беше гостуването на вътрешния министър Цветан Цветанов. Ей, тоя човек няма да спре да ни забавлява.

 Броят на присъстващите журналисти драстично се увеличи точно преди гостуването на Цветанов.

Доста нахално, камерите на телевизиите застанаха пред всички и на практика закриха гледката на седящите, което предизвика известни търкания.


Цветанов направи едно изявление около 25 минути, в което не забрави да накисне политическите си опоненти.


След това отговори на въпроси на журналисти.


06:35 - Цветанов разказва как се е запознал с Плевнелиев и за подкупа от 500 000 евро, който е бил поискан на Плевнелиев от общински съветници в София.
11:06 - Цветанов разказва за бандита с прякора „Козунака“


Оживление в залата предизвика разказаната от него случка за запознанството му с Росен Плевнелиев. Заслужава си да се погледнат детайлите около запознанството - защо, в какво качество и как постъпва Цветанов когато научава разни интересни неща около Плевнелиев, а и Плевнелиев малко нестандартно в тази ситуация.


Асен зададе въпрос, който предизвика фурор - дали Цветанов ще продължи да си ходи с охраната като шеф на предизборния щаб и няма ли това да е нарушение на изборното законодателство. Да де, ама Цецо го разбра по друг начин и обясни, че ГЕРБ щял да плати бензина за предизборните му обиколки, но охраната щяла да си бъде платена от НСО.


Абе гледайте клиповете, и не пропускайте. Аз лично много се забавлявах.

7 коментара:

Кирил Кирилов каза...

Ставаме свидетели на много интересна ситуация в която ГЕРБ издигна кандидат за президент който не иска да става президент но му е оказано натиск за да приеме тази роля а в същото време шефа на предизборният му щаб прави всичко възможно за да го забърка в скандали и така да съботира кандидатурата му.

http://krlkirilov.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

Анонимен каза...

Щом ръководството на герб е мутренско
то и кандидата им за президент е от това ръководство следва,че той също е
мутра.

Анонимен каза...

Много съм разочарован от кандидатурата на ГЕРБ - да махнеш най-успешния си министър от мястото, където той е в "свои води" и да го насадиш за президент е може би оправдано от партийна гледна точка, но е безмислено от всяка друга. Кой ще строи сега любимите на премиера магистрали - 34 годишната чиновничка?

А Цветанов, който в последно време само говори, но нищо не върши (не съм чул да е наказал някой корумпиран полицай, може би ги няма, нито пък да е разкрил някое сериозно престъпление след бандата за отвличания) - е назначен да води предизборния щаб (демек да продължава да говори, както се вижда, глупости). Всичката Мара втасала, заряза си министерството и отиде да върши нещо далеч по-важно от вътрешната сигурност.

На всичко отгоре, кандидата за вицепремиер е друг сегашен министър. Това правителство може би ще удари рекорда за смени на министри в рамките на един мандат. Ако пропуснем един противоречив, но според мен успешен министър в лицето на Дянков остава плеяда от безпроблемно заменяеми марионетки.

Алекс каза...

Цветан Цветанов вече не може да бъде обикновен човек. Явно ще е винаги с охрана и от време на време ще си плаща бензина. Дали ще може да смогне на джигитите от НСО? Те не пестят горивото.

Асен Генов каза...

Отговорът е много лесен, но Цветанов се направи на луд. Просто няма как той да е шеф на щаба и вътрешен министър. Несъвместими са поради конфликт на итереси с демократичните ценности...

хемо каза...

Каквото каже Кралят Слънце, това ще е... все пак се изживява като диктатор на тоталитарна държава.

Кирил Кирилов каза...

Няма как да разберем кой от двамата е лъжеца. Затова и двамата, и Росен Плевнелиев, и Цветан Цветанов заслужават червен картон. На такива хора и такава партия не може да се вярва и не може да се има доверие.
http://krlkirilov.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)