вторник, септември 27, 2011

Празнични поздрави от феодална БългарияОще ме тресе гръцката абстиненция (имам предвид абстиненцията по гръцките плажове) и имах намерение да пиша за поредното страхотно пътешествие там, докато още щом влязох вчера в България по радио „Фокус“ разбрах за поредната циганско-скинарска буна, която тресе държавичката ни.

Ще ви напиша и за Гърция, не мрънкайте.

Започвам с първото абсолютно случайното съвпадение, че килимчетата на мюсюлманите пред софийската джамия горяха по време на друг четиридневен уикенд – този около 24-ти май. Т.е. става дума за време, когато обществено активното население се радва на заслужена почивка някъде извън бетонните джунгли на градовете и съвсем съзнателно не се информира, за да изчисти душата си от лайната на всекидневието (познато от личен опит) Второто абсолютно случайно съвпадение е, че това се случва в изборна година и в началото на предизборна кампания.

Още подобни съвпадения ми идват наум – съдът на Кадафи радваше българите с подобни подаръчета на големи празници – със смъртни присъди за Гергьовден и с потвърждаване на смъртните присъди за Коледа.

Второто съвпадение е, че две години подред, за Коледа обсъждаме опитите на МВР да подслушва и да навлиза в личното пространство на гражданите и е трудно да се организира отпор, защото сроковете за обжалване текат точно по време на Коледно-новогодишните празници и някой трябва да си жертва от личното време със семейството, за да пише и да подава жалби. Какво съвпадение, нали?

Ако виждам нещо общо, то е общият милиционерски почерк.

След като посях семето на теорията на конспирацията, сега да продължа по-нататък ;-)

Дълги години България уж е модерна държава, но всъщност е сборище от феодални владения.

Феодалните владения не са само етнически или религиозни (макар че има и такива), те са всякакви. Как да познаем дали даден град, село, махала или регион е феодално владение? Много просто – ако не можете да започнете бизнес, да се наемете на работа без одобрението (или въпреки неодобрението) на някакъв местен „лидер“, значи – честито.

Защо се получава така?

Поради неспособността на държавата да изпълнява функциите си, като да гарантира сигурността на гражданите, да задава правила, важащи за всички, да  и да въздава справедливост, някои местни лидери взимат „на концесия“ определена територия и население. Сами си отделят „комисионна“ от държавните и общинските средства, предназначени за подопечната си територия и от комисионната си плащат на някой по-високо, за да не ги закача и раздават мир, правосъдие и социална справедливост така, както те ги разбират.

В такива територии уж има държавна власт, полиция, независим съд и медии, но всички те са на хранилка към феодала („хранени хора“ по средновековна традиция), така че законът на такива места не важи, когато е в ущърб на феодала, а полицията винаги гледа в другата посока, когато ти потрябва.

Цар Киро има нещастието да е един от тези феодали, чието име е станало нарицателно в България. На много места в България има царкировци, но засега те са само предмет на приказки на маса и на семинари на НПО-та, но цар Киро е един и е съгрешил с най-тежкия грях в бойкоборисова България – твърде известен е.

Нямам намерение да оневинявам тези, които палят, чупят и грабят чуждо имущество, пък било то и „в името на България“ или в името на „справедливото възмездие“. Основен правен принцип е, че никой не може да черпи права от неправомерно поведение (т.е. това че друг нарушава закона, на теб не ти дава право да го нарушаваш или да се облагодетелстваш от това).

Какво да мисля за идиотите, които са тръгнали да безчинстват в „Аджисан Махала“, като се има предвид че Киро е „наш“, т.е. напълно „интегриран“ християнин, дори твърде добре интегриран.

Може би са се подлъгали по думите на Цецо –

„Създадена е необходимата организация, ромските лидери да са спокойни, че няма да има посегателства върху имоти, които по някакъв начин подпомагат изповядването на тяхната религия, добави той“. Цецо, а охрана на „Александър Невски“ сложил ли си?!

Прочетете спомените на Николай Колев - Босия за царя на Катуница, интересни са.

Друг въпрос, който получи светкавичен отговор, е дилемата – възможно ли е действащият министър на МВР да бъде и шеф на предизборен щаб?

Не може и събитията го потвърждават.

Човек не знае да плаче или да се смее, като гледа как големите „мъжкари“ на България (овци с история?) бягат от отговорност –

Борисов: Полицията изпусна ситуацията в с. Катуница

Цветан Цветанов: Полицията в Катуница е направила максималното, за да предотврати човешки жертви

Така като гледам, пешкирът на мъжкарите ще бъде опран от Калин Георгиев –

„Министър-председателят е разпоредил на главния секретар на МВР Калин Георгиев да замине спешно за селото и следи ситуацията отблизо. Задачата му е да овладее максимално бързо безредиците“

„Но според мен и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията. Бог да ги прости момчетата, извършителят е задържан, това трябваше да се обясни, и ще си получи затвор." (Б.Борисов)

Бедни, бедни главни секретарю, защо не си даде оставката още предния път.

Премиерът характеризира случая като криминален, и затова предпочита да открие ремонтирания стадион „Лудогорец Арена“ (и да напусне обиден). А аз като говорех за „Витоша Бистрица Ипон Арена“ се шегувах!

Интересно, защото когато точно преди половин година лудият човечец от Сливен държеше заложници в банката, Борисов лично се изсипа с целия си антураж да „разреши“ случая. Може би защото инцидентът не беше „криминален“, като този в Катуница, а беше политически?!

Така, като гледате, как ви се струва – опитват ли се управляващите да ни отърват от феодалните зависимости ( или се опитват да се впишат в тях) и всъщност – могат ли да го направят?

Могат ли да ликвидират модерния феодализъм и да дадат мир, справедливост и равни права на всички български граждани?

Кой може?

Идват избори.

35 коментара:

Анонимен каза...

Смъртта на момчето е реална и не планирана предварително. Смъртта на другото момче е реална и не планирана предварително. Това има значение и ако смъртта им е без значение, а тълкуването на събитията е по-важно, жалко за нас, българите. Ежедневни са хилядите оплаквания за кражби, насилие....Сега отново безропотно ли трябва да плащаме 15% увеличение на тока? То също ли е планирано заедно с убийствата? Не е ли истина, че не3 се съпротивляваме на ежедневните ни проблеми, което по характеристиките за живи същества е признак за смърт на този организъм.

Анонимен каза...

Може, но не искат (щото винаги идват избориии), в които "купуването и пордаването на гласове е престъпление" (нали знаете, че задължително се изписва във всички визуални, аудио и видеоматериали. И в които, като ни информират, съобщават, че "истината е въпрос на гледна точка"

Комитата каза...

Смъртта не е планирана, първичната реакция не е планирана, но вторичната реакция (идването на външни хора), бунтовете по цяла България...

Стойчо каза...

„Сега отново безропотно ли трябва да плащаме 15% увеличение на тока?“

Да, защото не смеем да освободим пазара на енергия. Не че ще е по-евтин, но поне ще можем да роптаем.

Всичко се плаща, особено безплатния обяд.

Ophiuchus каза...

НРБ беше феодална държава.
"Прехода" организиран от болярите няма как да не възпроизведе системата.
Проблема е, че интелигентните хора си мислят, че интелигентният език и подход е достатъчно добър за да убеди простака, лумпена и престъпника, че може да се живее по по-различен начин от този който те харесват.
Разбира се този наивитет само подсказва ограничеността на българския интелектуален потенциал.

Стойчо каза...

Всъщност това са последиците от отказа на държавата ни да защитава монопола си върху насилието, което е основна фунцкия на държавата.

Анонимен каза...

Не съм сигурен, че смърта на момчето не е планирана. По-рано е прието оплакване от семейството на загиналото момче за заплаха за убийство от клана Рашкови.

Според Българското законодателство заплахата за убийство се наказва по същия начин като убийството, когато то се е случило. Трябва да бъдат наказани не само прекия извършител (50г с висящи присъди), а и поръчителя, и отправилия заплахите!

Стойчо каза...

Ето, откажът на държавата да упражни монополното си право и ... белята е готова.

Изобщо българската държава вметсо да прехвърля суверинитет нагоре (ЕС), го изпуска надолу към туземните феодали.

Анонимен каза...

Премиерът беше напълно спокоен по време на протестите. С удоволствие го гледах как лющи семки на мача, симпатяга от всякъде.
Енергийният корифей Стойчо преди да се възмути, да каже колко струва тока на свободния пазар в западните страни.

Стойчо каза...

Анонимен, без теб денят ми е празен :) радвам се, че се върна. Не бой се за енергетиката, твоят приятел със семките я е предназначил за ТИМ. Всички ще са доволни, надявам се да си люпиш и ти семките тогава, ще имаш повод

Стойчо каза...

Пък ако не – разбери с по-горния анонимен, че на него 20% отгоре му идват в повече (и на мен също).
Приятно люпене :)

voxy каза...

ДСБ не може, Комита, явно пишеш като техен активист, все още не сме забравили какво направи Костов и колко крадливи времена бяха

Спас Колев каза...

Да полея "семето на теорията на конспирацията" с една несвързана със случая скорошна случка: http://ur1.ca/583om

(Въпреки заглавието, не става дума за камион, а също за Форд Транзит; и коментарите отдолу са интересни.)

Стойчо каза...

voxy, good point. Костов е виновен, не го забравяй (той първо беше навигатор в буса, а после спря полицаите да направят плътна верига)

Почвам да вярвам в теорията на конспирацията – такива събития се случват винаги в началото на предизборните кампании.

Belomore каза...

Много приказки се изприказваха и изписаха, така че да се върнем на въпроса от края:

Кой може?

Кажи си го, най-накрая, Костас, ще те разберем (може би), какво се свениш като гръцки данъчен инспектор? :)

Не е срамно да имаш политическа позиция и да я заявиш.

Стойчо каза...

мда, по този начин Путин още 12 години ще е президент ;)

Стойчо каза...

Белморе, забеляза ли, че тоя път не бях аз? (сети ли се? ;)

Огнян каза...

"Кой може?

Идват избори."

Без да омаловажам останалата част от статията, но според мен точно тези последни 2 реда са най-важните и за съжаление дефинират и най-големия проблем на държавата в момента - няма кой.
(и все си мисля, че е крайно време да спрем само да лаем от блоговете и да се организираме в едно гражданско движение)

Комитата каза...

Няма да призовавам никого за кого да се гласува. Веднъж съм казал аз за кого ще гласувам и ще повторя, когато се появи повод в следващите дни.

Не е ли твърде лесно така? Казвам решението и всички се успокояват - ето конкретен съвет, и може да решите дали да го послушате или не.

Точно това не искам да става.

Честно казано, предпочитам да предизвикам размисли и дискусии, вместо да давам решенията (според мен)

Ophiuchus каза...

@Комита :)
Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...
И така цели 22 години.
(Не визирам ромите или циганите, че са се налудували а политиците (от цялата цветна дъга). А ние умните гласоподаватели все си мислим....)

Днес едно отче го каза - трябва ново възраждане.
Според мен първо трябва реформация!
Права-Отговорност
И никакви компромиси!

Стойчо каза...

Какво хубаво съчетание „гражданско движение“ Все на такива се натрисаме

Огнян каза...

@Стойчо
"Все на такива се натрисаме"
За да не се натрисаш такива - вижда се, че си човек с идеи и силно собствено мнение - създай собствено "гражданско движение" или го кръсти както намериш за добре. Важното е да се прави нещо, а не само да се коментира по блоговете (като мен (и като теб, засега))...

Анонимен каза...

Абе той магистрали строи, вие с цигански работи го занимавате - нали си го каза директно вчера. Лошото е не това, че има феодали в сянка или на светло, лошото е, че по модела Борисов голяма част от родните политици започнаха да говорят като феодали. Игрите с реални и медийни събития, за които Комитата говори, скоро ще станат безсмислени. Кабинетът Борисов изпробва с поредица от събития воля и търпението на българите и ако изборните резултати са добри, то Бойко ще е изпълнил плановете си - не на конспирациите, чисто и просто нагла политика на светло. Тогава край на прехода :)

Комитата каза...

хахахаха, не точно „край на прехода“, а ликвидиране на прехода

do not pass go, do not collect $200 ;-)

ще си имаме един мъничък путинизъм в българия, но без нефта и газа.

все пак живеем в несравнимо по-отворена и по-податлива на промени страна от Русия, така че съм, общо взето, оптимист.

Стойчо каза...

Огняне, да не издавам големи тайни, но ... не само по блоговете ;)

Анонимен каза...

"Кой може?"

Може би ще е интересно да си припомним следния текст на Комитата и провокирания от него дебат:

понеделник, септември 17, 2007

Мартин Заимов - Отново слаба кандидатура и слаб PR

http://komitata.blogspot.com/2007/09/pr.html

Поздрави от АнонименЪ

Комитата каза...

Анонименъ, самият аз имам забележки към този мой текст за Мартин Заимов, затова избягвам да го цитирам.

Той в момента е в РЗС, каква е идеята да се връщаме към него?

Анонимен каза...

Причината ли... През 2007 година 67602 наивни столичани, изживяващи се като "автентично десни", гласуваха за бъдещия кадър на РЗС по повелята на сините... феодали.

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонименЪ, практически 75% от полтиците в БГ са били в СДС или окол него. Цецка Цачева, Миглена Кунева, Христо Бисеров, Волен, Павел Шопов и т.н. и т.н.
Та мисълта ми е, ако не си гласувал за Мартин Заимов (а ти не си, гарантирано от ГЕРБ ;)), не се кахъри толкова, голяма работа, че сега е в РЗС.
Ако има качествата на Христо Бисеров или Цецка Цачева - ще се издигне и той

Стойчо каза...

а съм сигурен, че като му дойде времето Баце да си ходи, неговите "наследници" ще го компрометират, че е имал необичайни бизнес успехи по времете на Костов. Така че – свиквай, а не се кахъри. Всеки си намира майстора.

Анонимен каза...

Стойчо, не съм свързан с ГЕРБ или която и да е политическа партия и поради това - за разлика от Комитата и твоя милост - след излизането на тази партия от изпълнителната власт няма да прекарам цяло десетилетие в писане на все по-откъснати от реалността блогови текстове за възкресяването на отминалата партийна мощ. Мисля, че падането и разпадането на СДС е следствие до голяма степен именно на "феодалността" на вътрепартийните порядки, на неизживените манталитети от епохата на тоталитарната номенклатура. Какво либерално и автентично дясно може да има в затворените за обществото и публичния дебат авторитарно контролирани партийни ядра, спъващи икономиката с партийна приватизация и административно налагани ограничителни и корупционни режими... По-късното формиране на т. нар. лидерска партия като ДСБ е еманация не на друго, а на установените васално-сюзеренни отношения в политическата върхушка, заменящи смяната на поколенията, динамиката на движението по йерархическата стълбица, свободния политически дебат и самокритичността с безалтернативната втвърдена неофеодална структура на личните зависимости.

АнонименЪ

Комитата каза...

Анонименъ не разбира значението на думата „феодал“. Феодалът контролира живота ти, начина по който изкарваш пари, сигурността ти, кариерата ти и още много неща. В този смисъл „сини феодали“ е малко злобен и определено некоректен израз, защото става дума за хора, които се ползват с политическо доверие, а не контролират нищо.

Анонимен каза...

Комита, пропагандната концепция за "синята идея" като някакво алтруистично "автентично дясно/демократично/либерално" политическо доверие, което не се гради на упражнявани от феодалоидни партийни структури икономически контрол, натиск и принуда, за мнозинството български граждани спря да действа още преди парламентарните избори през 2001 година.

АнонименЪ

Комитата каза...

е, това си е твое мнение, а не факт

Стойчо каза...

Всъщност трябва да си доволен за Мартин Заимов (наистина не разбирам загружеността ти за него): ето той се отърва от феодалното влияние на сините (подобно на изброените Цачева, Кунева, Бисров и останалите 75% бг политици). Той сега е в РЗС. Софиянски и той е някъде, и Бъки, и Янето. Те всички за свободни от синята опека хора. Не ги мисли тях ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)