вторник, септември 20, 2011

Ще останем в историята

„Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, няма да остане в историята“ 


Чета Сула какво е написал за „Музея на СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО изкуство“ и смятам, че е не е съвсем прав.

Да, знам, нашият строй е несъвършен, хората правят грешки, дори и министрите, когато правят музеи.

Всеки прави грешки, но важно е кой как реагира на тях.

Затова искам да споделя идеята си за „Музей на новото бъдеще на България“, който ще ни спести всички тези разходи по нови музеи, и който ще трябва да построим – без значение дали сега или след 50-60 години. Само трябва да предвидим място за разширение, ако го построим сега. Той хем ще ни остави в историята, хем ще учи бъдещите поколения на вечните истини за живота такива, каквито са. Музей, който ще привлича посетители от цял свят, ще носи постъпления от твърда валута, ще привлича трафик по българските магистрали и ще харчи ток от българската АЕЦ.

Музеят ще се намира в Банкя, на метростанция „Футболна поляна“, малко встрани от суетата на бизнес сити „Банкя“ (но достатъчно близо, за да може работещите и посетителите в бизнес ситито да го посещават), на удобен изход от магистрала „Вършец“, до стадион „Витоша Бистрица Ипон Арена“, най-големият закрит стадион в Европа само за футбол.

Музеят ще може да се посещава с комбиниран билет заедно с българския „Лувър“, българския исторически Дисниленд „Хан Крум“ (уникален в света, по идея на Б. Д.) и българския архитектурен резерват „Слънчев бряг“.

Музеят ще съдържа поучителни произведения на изкуството и артефакти от Втория златен век на България, както и демонстрационни мултимедийни инсталации.

Пред входа му, на площадчето с фонтана ще има модерен паметник с форма на спирала, устремена в небето и вечността (това е демонтираният и реновиран паметник от НДК), който символизира вечно растящия кредитен рейтинг на България.

Вътре, в прохладните климатизирани помещения, отделен шкаф с бронирани стъкла е предвиден за наградите и предметите на държавническата дейност от Новото българско възраждане, започнало през второто десетилетие на 21-ви век. Вътре е тази, наподобяваща фалос*, от фондация занимаваща се с проблемите на плодовитостта и дело на най-великия скулптор между българските политици, Вежди Рашидов,  зимна шапка с инициалите NYPD, медали, ордени, генералска униформа, листчета с думи на английски, балсамирана филия с мас и др. Върху специален пиедестал, увит с гръцкото знаме, е наградата от гръцките фермери - „Златен хеликоптер“ и благодарствен плакет.

В залата, посветена на уникалната фискална политика на България, чиято слава се носи по всички контитенти, централна роля играе паното „Светът се учи от България“, в която жена на средна възраст - (немкиня, ако се съди по значката на ревера?), нисичък къдрав французин и висок тъмнокож американец си водят бележки, докато българският премиер показва графика с икономическите показатели на България след 2009-та година.

Да не забравяме, че по износ на висшисти на глава от населението България от десетилетия твърдо държи първото място в Европа и от година на година уверено се доближава до първото място в световен мащаб.

Залата на българското национално единство „Христо Стоичков“, ни посреща с мултимедийни прожекции на головете на българския национален отбор по футбол от 1994-та година, като всеки посетител може да използва ултрамодерния 3d скенер, за да постави себе си на мястото на голмайсторите във филма и да се почувства горд, че е българин, а срещу 35 модерни (деноминирани от втората деноминация) лева ще може да изпрати филмчето като MMS поздрав до най-близките си. Тук е и интерактивната установка „Спечели дузпа“, на която всеки посетител може да падне за дузпа, за да види лесно ли е.

На стената със златни букви е изписано мотото на Новото българско възраждане:

„Защо никой не си зададе въпроса – какво мога да направя аз за България? Само че в България вече има мъжкари като мен – Плевнелиев и Борисов, с които сме готови да стигнем до край! Всички, които плюят по нас с цялата си компроматна машина, са като овца без история
Хр. Стоичков, из „Отворено писмо“ 
В детския кът, където се подчертава ползата от хигиената и спорта за децата и младежта, е разположена епичната механична скулптурна композиция „Премиер къпе гвардейци с маркуч“, където всеки посетител може да влезе в скулптурната група и да се изкъпе с маркуч с чешмяна вода, като предварително прибере личната си електроника в херметично найлоново пликче.

Всеки посетител също може безплатно да си вземе и от брошурките с биографии на преуспели хора, които са се издигнали заради спорта, като тази на Николай Вучев (Вучката), който от митничар телкаджия с помощта на футбола стана министър на финансите и спорта.

В залата за абстрактно изкуство е мястото на шедьовъра „Асфалтиране на лунната пътека“, макети на бразилски самолети и локомотиви, изработвани по български лиценз и т.н.

Под основната експозиция е разположено „Мазето на предателите“, където нагледно се демонстрира моралната поквара и абсолютната деградация на тези, които работят срещу България. По стените са окачени картини на тъмни силуети със зловещо светещи в тъмното червени светодиодни очи. От специална сплав е изработена статуята на Алексей Петров, когото посетителите с натискане на бутон могат да  превърнат от съвестен гражданин в трактор или в октопод. И обратното. Тук са композициите „Конфигурация от хора“, „Продажно братство“,„Овци без история“ (за тях стана дума по-горе). Тук е восъчният Сергей Станишев, който щом усети човешко присъствие, изговаря „Моля другарко, Бойко ме бие“.  Тук е и статуята „Иван Костов ми носи банани, а после гласува срещу мен“, който с дясната ръка подава обелен банан на премиера, а с лявата гласува срещу него в пленарна зала. Виждаме карикатурата „Холандия ни спира за Шенген“, представляваща злобен холандски инвеститор, който си отмъщава за високите цени, на които е трябвало да изкупува България.

На входа на залата има пеещи сфинксове с главата на Веселин Маринов, които символично не допускат силите на злото да излязат навън.

Искам още много да ви разказвам още много за този музей - за багерите-играчки „Цветан Цветанов“, които се продават в магазина за сувенири в комплект с 5 ковчега-играчки (или в мега-пакет с 10 ковчега-играчки). За таралежа-възглавничка за стол, който може да закупите с намаление заедно с учебното помагало по български език „Стил и художествено обогатяване“.

Времето няма да ми стигне за всичко, но мисля че схванахте идеята. Ще останем в историята.

Гарантирано!


Снимките са от експозицията „изборно мъченичество“ в
 мемориалната зала „Валери Жискар Д'Естен“. 


––––––––––––––––––––
*Очевидна е приликата им с медийните награди „Златен микрофон“, също изработени от Вежди Рашидов и връчвани ежегодно от правителството на най-заслужилите имена в българската журналистика. В световен план това е уникална награда от такъв ранг, защото е редовно връчвана на дебютанти и дебютантки в професията.

10 коментара:

Съзерцател каза...

колко ще струват билетите? :) Приходите за социални каузи ли ще отиват?

Nevena Nikolacheva NEN каза...

"Тук е и интерактивната установка „Спечели дузпа“, на която всеки посетител може да падне за дузпа, за да види лесно ли е."

ahahahhahahahhaha :D

Анонимен каза...

О, Боже! Страхотен фейлетон! Безмилостна гротеска! Поздравления за Комитата!

Спас Колев каза...

Само леко с броенето на златните векове. Изпускаш хуманно-класовия на леля ти Людмила, правешката група може да се засегне. :/

Стойчо каза...

Че Спасе, за тях вече има музей ;) Този само ще го допълва ;)

Комитата каза...

Билетите колко да струват - 70 модерни лева или около 4 бири ;-)

Съгласен съм със Спас, че има известна непрецизност в периодизацията. Действително, златен век имаше и при Людмила Живкова и то – признат и от сегашната власт. „...и една стотна от построеното при Тодор Живков...“

И взимайки предвид мантрата „20 години никой нищо не направи“, характерна за сегашното правителство, съвсм логично е да заключим, че предишният златен век е завършил някъде преди около 20 години, а сега наваксваме със златото стотна по стотна.

Невена, айде ти падни за дузпа, да видим колко е лесно ;-)

Анонимен каза...

Интересно ще ми бъде ако покажат творчеството на Рашидов от онова време. Людмила на всички "творци" им пълнеше гушката и те бяха винаги готови да й целуват задника. Сега обърнаха палачинката и критикуват творбите от онова време. Надяват се, че сега ще се появи нова "Людмила"

Стойчо каза...

Анонимен, нали точно Рашидов откри музея. Заедно с бате Бойко. Време е да почнеш да ги харесваш :)

Зелен Бетон каза...

Да направиш музей на нещо значи да кажеш: това нещо е минало, то е вече извън актуалния ход на събитията – и, понеже не може да се види на живо, който се интересува, може да го види тук. Събрано, подредено, препарирано, обезопасено и с необходимите пояснения за любопитните.

А това е възможно тогава и само тогава, когато обществото е дало ясна и единодушна оценка на нещото, представено в музея.

Музеят е израз на отношението на едно общество към конкретен елемент от миналото му.

Ние, в нашата китна Българийка, НЯМАМЕ отношение към соца.

Не само ясно и единодушно, ние нямаме НИКАКВО отношение към соца. Не говоря за персоналните мнения, разсъждения и емоционални изблици, говоря за отношение НА ОБЩЕСТВОТО. За ОБЩЕСТВЕНА ОЦЕНКА.

Най-близкото до обществена оценка беше изрисуването на паметника с шпагина. На което драгото ни общество реагира като сбирщина от олигофрени. Воглаве с така наречената власт.

Всъщност, соцът въобще не е част от миналото ни, а си е до голяма степен жив и здрав в настоящето ни. В бита ни, в представите ни, в начина ни на мислене.

Така че, за момента (а и в обозримо бъдеще), както и да се правят музеи на нещо свързано със соца, все ще са сбъркани.

Първом трябва да се разделим с него. Със смях, с шарени боички, с вопли, с псувни или с кютек – няма значение.

Музеите – после.
____________________

P.S. А музеестроителните пориви на министър Веждю не са нищо друго освен зверско избиване на комплекси. Също като при шефа му, дето щял да асфалтира лунната пътека. Ми хубу, да си ги избиват – ама защо на гърба на цялата нация?

P.P.S. Комита, аплодисменти за памфлетчето! Вярно, на мен ми предизвика мрачешки мисли, но иначе си го изчетох с удоволствие :)

матраци каза...

Рашидов да си завре глупостите някъде... и Хитлер е смятал като него.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)