събота, септември 17, 2011

Предизборна шенгенска карантинаМного лоша е ситуацията, да знаете. Не знам дали помните европейкия доклад преди изборите през 2009-та година, но той беше толкова мек и завоалиран, че управляващите го използваха, за да си направят реклама. Европейските бюрократи, сакън, да не повлияят на „резултатите от изборите“ не посмяха да кажат истината.

Влизането на България в Шенген е една илюстрация за фундаменталния (не само икономически) закон за търсенето и предлагането - т.е. колкото по-ценно се възприема дадено нещо, толкова по-скъпо е то (достъпът до него е по-труден).

Процедурата по приемането на България в Шенген трябваше да е чисто технически въпрос, въпрос на немного сложен проект - да се постегнат границите, да се направи ремонт на няколко сгради, да се купи техника, да се обучи персонал, да се разменят по няколко папки и айде - готово.

Да, но сегашното правителство започна да размахва Шенген като грандиозно (бъдещо) постижение, като венец на усилията си, като символ на (окончателното) европейско признание, че „и ние сме като тях“.

Да, ама не сме.

И затова цената се вдигна.

Наскоро вътрешният министър накисна себе си, кандидат-президента Плевнелиев и цялото политическо присъствие на ГЕРБ като чистосърдечно разказа историйка как едни лоши хора искали гигантски подкупи, ама те не поддали, но освен това и на никого не казали. И след това, в качеството си на вицеприемиер и министър забравили да дадат сигнал на правораздаващите органи. Той обаче смята, че става дума за вътрешен проблем в Холандия. Проблемът „Цветанов“?

Главният прокурор пък, отказа да изпълнява задълженията си, за да не повлияел на резултатите от изборите – „Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите“.

Имате ли идея какво означава това изявление? Това означава в директен текст, че бандитите (особено тези, с дебели връзки в управляващата партия), ще могат да вършат всякакви безобразия, напълно безнаказано до изборната дата, защото прокуратурата ще си мълчи. И така ще стане мощен негативен фактор в решаването на изборите.

А аз мислех, че на главния прокурор първата му грижа трябва да е спазването на закона, а не резултатите от изборите? В смисъл, той като какъв прави това изявление – може би е зам. шеф на щаба на ГЕРБ?

Действащият президент отново провидя антибългарска кампания (банално е да, но това си е неговият безкраен рефрен) в неприемането в Шенген – несправедливо било (защото ни мразят, нали?). А ти, байно, какво направи с посланиците, срещу които протестираха всички нормални държави с ДС късметчета (посланичета) по света? Тях ли да им натресем?

Външният министър малко хитрува, като обяснява, че България е спазила всички изисквания за влизане. Спазила е изискванията, но само ТЕХНИЧЕСКИТЕ, изразяващи се в бодлива тел, катери, модерни арести, спецсредства за наблюдение и компютърни системи. (Това за компютърните системи аз лично не го вярвам, че сме готови, докато не го видя да работи.) Истинските изисквания (духът на споразумението, а не буквата) – а именно – по спазване на закона, справедливост на присъдите, квалификация на правоохранителните органи, така че българската територия ДА Е НЕРАЗЛИЧИМА от територията на нормалните шенгенски държави, не са спазени. И ето, плъзга се и той по идеята за „втората категория“ европейци (жертва на антибългарски европейски расизъм?). И силна България показа, че няма да търпи такива простотии и постави ултиматум на джуджето ЕС.

Друг е въпросът, както започнах в началото, че този въпрос ни беше простен по политически причини и щяха да ни приемат в общия дом със всички бълхи и други паразити, които носим със себе си. Но ние започнахме като вмирисан клошар да се хвалим – колко добре сме обезпаразитени, и домакините, за да не се излагат пред съседите, отмениха събитието.

Никой ли няма желание да направим национален експеримент - да изчакаме да влезем в Шенген, когато завърши успешно реформата на МВР, прокуратурата и съдебната система в България?

Защо бе, защо възразявате – ей го къде е, почти сме приключили с реформите, както казват всички, които обичат да цитират европейски доклади.

11 коментара:

Кирил Кирилов каза...

Няма как да стане след като в съдебната система е пълен хаос. МВР повече се грижи за "даренията" отколкото за всичко останало а вътрешният министър и един друг, вече бивш министър публично се хвалят как от години знаели за конкретен случай на корупция но видиш ли не им се занимавало и затова нищо не направили.

САНДО каза...

Абе европейците не пасат трева, нищо че Европа го позакъса напоследък... Човек трябва наистина да е идиот, за да не види, че в България не е направено нищо ново. С изключение на две-три шосета, които обаче са построени с европейски пари.

Belomore каза...

Твърдо "За" да изчакаме - и докато еди-кво-си, еди-що-си, но и докато Турция подпише най-сетне споразумение за реадмисия, пък и докаже, че го спазва!
Щото иначе не ми се мисли какво ще стане и що активистки човекочасове ще отидат в Бусманци...

И не, не ми отговаряйте за гроздето, дето било кисело, щото горното бих си го мислил с или без малоумния физкултурник, с или без това правителство изобщо и с или без проблемите ни, които са очевидни и безспорни.

Ловецът на врабчета каза...

Не мога го разбера тоя напън у Борисов на всяка цена да остане в историята. И това иди - дойди, ама досега първо всички му цели се провалиха (евро-чакалнята, Шенген, магистралите още не са готови), второ - що ги избира такива непостижими?!

Ophiuchus каза...

Бай Ганьо е правил избори много преди да се родят Цветанов, Велчев, Борисов, Първанов, Костов, Станишев, Доган и т.н.
Причината да съществуват подобни избори се корени в избирателите а не в кандидатите.
Избраните са такива каквито са, защото избиращите са такива каквито са!
Единственият изход е самоосъзнаване, образование, нетърпимост към лумпените и ежедневен контрол над управляващите. Практиката ги наказваме само по време на избори е напълно безсмислено и е достатъчно смехотворна.

@Кирилов - даренията за МВР не са започнали при Цветанов. Тях ги имало без прекъсване по един или друг начин още от времето на коминтернеца Г. Димитров.

Стойчо каза...

Беломоре, точно

доктор каза...

Ще видим Шенген през крив макарон... а уж според бате Бойко бяхме готови.

Стойчо каза...

Много лесно се забравя, че европейските договори и споразумения са първо политически и чак после икономически, полицейски и т.н.
В момента се дъним по базовото изискване: политическото

Анонимен каза...

Ц.Ц. непрекъснато надува, че у нас има огромна престъпност. Това му осигурява милиярд бюджед, без даренията. Например, ние имаме най-много катаджии на глава от населението, а сме сред първите пострадали от пътни произшествия. Онези хора на запад са добре информирани и ни показват среден пръст. От всеки физкултурник политик не става.

Анонимен каза...

На Бойко чужденците му се радват какви големи мускули има. Аз бих предпочел да е повечко мозъка. Предварително се знаеше позицията на Холандия и трябваше до там да се направи път и се търси съгласуване. Само с мускули нищо не става.

Спас Колев каза...

Общият капацитет на Бусманци и Любимец е 1600 души. На фона на 45 хиляди годишно, влизащи в Гърция в момента.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)