неделя, септември 11, 2011

Филмово фолк фортисимо пред Народния театър

Съвсем случайно разбрах, че на 10-ти септември пред Народния театър в София ще има голям симфоничен концерт на открито и понеже обичам фестивалите на открито не чаках втора покана, дори малко се самопоканих ;-)


По-късно разбрах, че става дума за „Фортисимо Фест  2011“, а енергичният водещ, диригент и душата на събитието е бил Максим Ешкенази.

Противно на очакванията ми, концертът беше започнал навреме, а пред театъра беше плътна тълпа от народ, която беше изпълнила и пространството около фонтаните.Добре че е фондация „Америка за България“, та София да има поносим културен живот на открито, а не само буфо-синхронистки пиар на Министерството на културата и общината.

Гост на фестивала беше Марио Хосен, невероятен виртуоз на цигулка.Чухме детето-чудо гайдар Петър Бодуров

Чухме и няколко парчета на композитора Георги Андреев, който прави симфонични обработки на народна музика.

Най-ми хареса частта с филмовата музика, в която бяха включени мелодиите от „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“, Чарли Чаплин и „Батман“NB. За да е пълно удоволствието ми от писането на този текст, когато качих горното видео в youtube, получих следното мило съобщение:

Dear komitata,


Your video,...., may have content that is owned or licensed by Warner Chappell.


No action is required on your part; however, if you are interested in learning how this affects your video, please visit the Content ID Matches section of your account for more information.


Sincerely,
- The YouTube Team

Събитието беше страхотно, много приятно си изкарах, чух вълнуваща музика, изпълнена от приличен оркестър, а и публиката създаваше чудесна атмосфера.

Имам една забележка, обаче. Този формат на събитието ми се струва не особено подходящ. Според мен, фолк изпълненията бяха напълно излишни (дори и с професионални изпълнители). Ансамбъл „Филип Кутев“ за мен е символ на най-лошото, което се случва с българския фолклор (нещо като предвестник на чалгата), предпочитам дори халтурите на Брегович пред ДАНПТ, било кой.
От друга страна, може пък някой да идва специално заради тоя вид музика, а като дойде заради нея, току виж чул нещо друго и главата му се избистрила. Не съдя никого, обяснявам собствените си предпочитания.

Максим Ешкенази разказа и за инициативата си „Фортисимо в клас“, в която запознава ученици от малките класове с красотата на симфоничната музика. Показа филм, подкани ни да ходим и на другите концерти от фестивала, защото чрез тях финансира начинанието. Страхотно, може и да отида.

А така финиширахме:6 коментара:

Дончо каза...

Махай ги тези Youtube, използвай Vimeo. Пълни идиоти, аз получих същото предупреждение за видео с жена ми и детето, докато плуват в басейна. Предполагам, защото като фон нещо вървеше в beach bar-a на басейна и (естествено) се беше отпечатало в аудиото :).
Малоумници!

Георги Павлов каза...

Нямаше как да дойда тази година на концерта, но миналата той беше все така добър.

Мен ако питате, всяка седмица трябва да има подобни концерти.

Албена каза...

Споделям напълно неудоволствието от фолк парчетата - бяха като закърпени. Ненужно виртуозни, сякаш стремящи се да впишат в "симфоничното", но без каквото и да е въздействие.

Точка каза...

От тубата прекаляват. Получих същото за интрото на Рамщайн в София, качено там преди повече от година.

Комитата каза...

Ами още десетина фондации като Америка за България и всяка седмица ще има такива концерти.

Жоро, горещо одобрявам идеята!

Тубата си лежат на самочувствието на много големи, ама в един момент могат да се окажат на дъното поради грешно решение.

Справка - Нокия

Стойчо каза...

Интересно, ако някой се снима как си тананика темата от Междузвездни войни каква ли ще е реакцията?

Бях на миналогодишния подобен концерт на филхармонията – беше хубаво :) Сега – само от тук научих за тазгодишния :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)