петък, септември 09, 2011

Господ проговори на тържествата в Скопие

Понеже не можах да отскоча до Скопие, за да присъствам на масовите тържества днес по случай 20-годишнината от обявяването на независимостта, ви превеждам един текст, който точно описва какво се е случило в този паметен ден:7:30 часа
Молебен в съборния храм „св. Климент Охридски“.

10:00
Отваряне на истинската декларация на независимостта. Тази, за която си мислиме, че съществувала, всъщност комунистите ни лъжеха за нея. Новата декларация е написана с онзи църковен шрифт. Споменават се ГОСПОД, Александър, ВМРО, идентитетът, Груевски. МАЌЕДОНИЯ със Ќ.

12:00
Екзекуция на предатели на множество места. Разстрели зад къщата на Майка Тереза, набиване на кол на Каменния мост, бесилка при Собранието, клада до МЕПСО.

13:00
Пауза за обяд. Пече се динозавър на шиш.

15:00
Гледане на баскетбол. Не мачът на живо с Грузия, ами повторение на победата над Гърция. Преструване, че това е нещо като реванш на живо.

17:00
Прославяне на победата над Гърция. Последна проба на фонтана на „Воинът на кон“. Дояжда се динозавърът.

18:00
Това вече го знаете: "Трайко Веляноски [...] Декларацията [...] Гвардията [...] официално шествие [...] новият Музей на македонската борба [...] председателят [...] театрална оратория „Непокорство“ [...] Армията [...].

Също така: Покрай паметниците на площада ще стоят актьори в костюми, които символизират историческите периоди, в които са живели съответните личности (до Солунските атентатори - гемиджиите ще има бомбени самоубийци, покрай Самуил ще е дружеството на слепите и т.н.) "участие на хиляда деца," "музикално-сценичен спектакъл „Македоуниум“"

20:00
Обръщение на ПРЕМИЕРА. Пристига с колело назаем. Всъщност, долита с колело от небето, като във филма „Извънземното“ (E.T.). Полетял е от новата писта на летището „Александър Велики“. В кошницата, вместо Е.Т. носи ИДЕНТИТЕТА на македонския народ. Идентитетът е увит във знаме със звездата от Верѓина.

Премиерът прелита покрай фонтана, и след къса реч, полага идентитета в него. Изведнъж, фонтанът започва да свети и да пръска.

Пристига дядо Стефан и казва молитва.

Александър оживява. Обръща се към народа. Говори на древномакедонски, превеждат му Тентов и Бошевски.

Иде дядо Стефан, пръска със света вода и другите паметници. Един по един оживяват.

Малко смущение настава, когато Юстиниян държи реч на гръцки, а Гоце и Даме на български.

За да се преодолее смущението, Александър кани останалите юнаци да врътнат едно хоро. Мъжко хоро, защото всичките са мъже.

Паметниците играят хоро. Тежкото. Александар го води, и размахва меча.

Изведнъж, откъм улица „Македония“ се чува тътен.

Ами то всички багери, валяци и булдозери станали трансформъри, и оживяли. Пристигат, и те се хващат на хорото.

Нов тътнеж. Двуетажните автобуси също оживяват и те на хорото. И хеликоптерите. Всички играят хоро.

Тътенът, предизвикан от "Тежкото" на трансформърите и паметниците припомня на народа в транс за преместването на тектоничните плочи. Радостни сълзи. .

Изведнъж, на един трансформър пристига каролина. Трансформърът се превръща в кран и качва Каролина на фонтана.

Рокля 350 метра, бла бла, песен. Еуфория.

Заключително действие:
ЕКСКЛУЗИВНА РЕЧ НА ГОСПОД БОГ.

Господ Бог слиза между македонците. От фонтана започва да пръска ЛАВА. От лайноскоците (канализационните тръби) във Вардар - също. Пара и дим навсякъде. Писъци. Небето е червено. Прамакедонците си спомнят как беше, когато светът се създаваше, а континентите бяха заедно.

Господ Бог казва македонската молитва.

Останалото е история. Светът ще говори за нас със суперлативи.

--

* в случай на дъжд, осми септември ще бъде на 15-ти септември. значи дните през септември трябва да следват така - 6, 7, 15, 9 ... 13, 14, 8, 16.

2 коментара:

Стойчо каза...

"Прамакедонците си спомнят как беше, когато светът се създаваше, а континентите бяха заедно."
:D

пожарогасители каза...

Преди години ако се замислим хората мака ри да са имали по малко и да са били доста по бедни и по не технологично развити, са били много поздрави и най вече щастливи. Пишете страхотно и много ми харесва статията ви, ето тази част след като я прочетох..." За да се преодолее смущението, Александър кани останалите юнаци да врътнат едно хоро. Мъжко хоро, защото всичките са мъже.Паметниците играят хоро. Тежкото. Александар го води, и размахва меча.Изведнъж, откъм улица „Македония“ се чува тътен.
Ами то всички багери, валяци и булдозери станали трансформъри, и оживяли. Пристигат, и те се хващат на хорото. ....." направо ми се до игра и на мен едно хубаво и бързо хоро, важно е когато правим нещо да го правим всички така е.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)