петък, септември 02, 2011

Светът става едно все по-хубаво място

Мислите, че се шегувам? Напротив, светът наистина е по-хубаво място след като вчерашният 01 септември мина напълно незабелязано. Даже и сега не всеки от вас се сеща, че освен Ден на либийската революция (тази, на Кадафи, не най-новата), 01 септември е първият ден на Втората световна война, денят, в който хитлерова Германия с пълната подкрепа на сталиновия СССР нахлува в Полша през 1939 г.


Съюзническата операция завършва с подходящ парад на територията на „бивша Полша“ (официалният съветски термин) в град Брест:

Допреди 15-20 години датата щеше гръмко да бъде отбелязана от всички вестници и телевизии, а днес за нея се сещаме само аз и други любители-маниаци-историци ;)

Наистина много вода е изтекла оттогава, а днес ми е много забавно да гледам как тогавшните съюзници СССР и Германия са меко казано в напълно обърнати роли.

Долният демотиватор свалих от един руски сталинистко-комунистически сайт. Забележете презрително-расисткото отношение към бившия съюзник:

Очевидно, сталиновият СССР и днешните комунисти са по-добри в арийските начинания, иначе защо е този презрителен тон?


А като си помисля, че имам колеги, които не знаят къде точно е бил Мавзолеят :) Хубав свят, хубави хора – светът наистина постепенно става по-хубаво място :)

За пръв път видяно при Вени

12 коментара:

Емил А. Георгиев каза...

Това с мавзолея е почти като западногерманската анкета от средата на седемдесетте, според която вече над 50% от запитаните не могли да си спомнят кога точно е била построена Берлинската стена.

Стойчо каза...

Именно :) Защото не ги засяга тях :)

Същото се отнася и за войната и за Мавзолея.

Дали изтогерманците в оня момент са били забравили,а? :)

Анонимен каза...

Хубава дата. Повод за да бъде заклеймен СССР. На мястото на мавзолея да бъде издигнат паметник на най-големия бомбаджия в историята ни Евгени Бакърджиев.
А ние като съюзници на Германия, след войната заплатихме милиарди долари репарации.

Комитата каза...

Да, от всички съюзници на Германия само СССР се измъкна сух от водата.

dzver каза...

Too big to fail :)

Стойчо каза...

Хм, и къде е сега? ;) Няма ненаказно зло :)

Анонимен каза...

Гнойчо и история не е чел.

А иначе жалко, че във ВСВ пак бяхме от страната на загубилите. Всъщност това, което правеше той не е с нищо по-различно от всяка друга държава в условия на война. Но понеже загуби - анатема, демон. И руснаците имаха лагери. Впрочем и американците щяха да имат лагери ако им се беше наложило. Просто стечение на обстоятелствата. А идеологията от ниско битово ниво (от типа "ние сме най-добрите", "циганите на сапун", "обичайте негрите", "Coca Cola" и т.н.) тъй или иначе винаги си е за масите - тъпаците, простолюдието. И ако някой продължава дори след края на събитията да я идеализира/демонизира - другите знаят, че той е от простолюдието, той самия не.

После пък жалко, че и победителят-поробител също не успя. Дори в робството си бяхме на губившата страна.

А най-дебилната трагедия е, че и най-новият ни поробител също ще колабира и няма да е далеч във времето - вече има видими симптоми.

Анонимен каза...

До Комиката - СССР викаш "съюзник" на Германия? УОУ, яко. А тогава срещу кого са се били бе? Защото само СССР е имал военна техника повече от целия останал свят, а ако махнем СССР - Германия също. Може би срещу прелетните птици? Ааааа, сетих се - срещу "десанта в Нормандия" (цялата възможна армия на всички по-далечни държави-мародери се стоварва върху вече загубилата войната Германия "изотзад" и въпреки това едвам едвам пробива до Берлин - немски полк с ранени от источния фронт ги натиква обратно в морето и десанта се налага да бъде правен на два пъти).

Сега по-сериозно - ако някой си мисли, че поделянето на Полша е съюз между Германия и СССР, то той наистина не разбира не само от история. Всъщност това е демонстрация на огромна глупост от страна на Германия, която си е мислела, че СССР ще се фокусира на изток, а на тях ще оставят целия запад. Русия въобще не се е вълнувала от изтока - той е бил на една-две години от пълно превземане. Руснаците са се интересували главно от световното си господство, което естествено означава да се завладее Европа (тогава друга адекватна на тях военна сила в света няма).

Сталин, продавайки/подарявайки суровини на разрушената преди войната Германия, цели да направи война, която да изтощи Европа и той да влезе на бял кон в нея. За целта му е трябвала граница с най-близкия - буфер през Полша е силно неподходящ за внезапна война. Грешката на Сталин е, че Германците всъщност се оказват много по-амбициозни и вглабени, отколкото е очаквал. Сталин не е предполагал, че Хитлер ще бъде толкова магнетичен с идеите си и наистина ще успее да мобилизира войската си до невиждани дотогава и досега висоти. Именно мотивацията на немците направи това, което стана. А войната за тях си беше обречена тъй или иначе - нямаше как да я спечелят.

Та вие господа "европейци" и русофоби (може би с основание) - трябва да сте благодарни на Хитлер, че съществува сегашния "евросъюз". Без Хитлер сега щяхте да сте под робството на нещо, което не е ясно какво щеше да е. Някои казват комунизъм, някой традиционна империя - няма смисъл да се гадае. Трябва всъщност и на СССР да сте благодарни, защото без тях пък щяхте да сте низшата раса. Накрая бъдете реално благодарни, че и двете страни в конфликта не си премериха силите. Иначе нямаше да има десант в Нормандия и нямаше да има "United Colors of Benetton" на Витошка. Бъдете благодарни, а не пишете глупости. Защото глупостта винаги се наказва.

Стойчо каза...

Двамата анонимни, гледам добре си хортувате? Радвам се че се разбирате – отдавна го подозирах :)

Анонимен каза...

Стойчо - много си шеговит... направо смешен :) :) :)

Поздрави,
divanov

Стойчо каза...

диванов, сериозен съм. Не бъркай сарказма и иронията.

Анонимен каза...

Ирония? Сарказъм? Бре, че и самочувствие има на талази!

divanov

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)