сряда, август 31, 2011

Ще си имаме ли и тютюнев Лукойл?

Агенцията по приватизация скоростно е одобрила продажбата на „Булгартабак“ на финансирана от руската външнотърговска банка офшорна фирма за 100 милиона лева.

Вероятно освен мотивация, подхранвана с куфарчета и пликове, наблюдаваме и инвестиране в един много жилав мит – как великият руски пазар щял да измъкне България от калта.

Няма да се учудя, ако зад сделката стоят същите руски бизнесмени, които си присвоиха българските марки цигари „БТ“, „Стюардеса“ и някои други, по-малко известни в България.

Аз пък очаквам един малко по-различен ефект от разцвета на българската цигарена промишленост – в Москва да се появи ръка, която държи ДПС за топките.

Ако помните, главната пречка пред приватизацията на „Булгартабак“ в началото на века беше съпротивата на ДПС, защото „Булгартабак“ имаше много важна социална функция – изкупуваше тютюна на избирателите на ДПС и пазарното поведение на компанията можеше да срине подкрепата за ДПС.

Тогава можеха да се вземат 250 милиона евро за нея.

Сега резултатите се влошават, конкуренцията е силна и икономическа логика за съществуването на „Булгартабак“ няма.

Но, има политическа. Със средствата, които фирмата може да отпуска за изкупуване на тютюн в България, може да се контролират настроенията по места, а от там – депутати, кметове. Въпреки наливаните пари, продукцията без никакви проблеми ще се реализира на руския пазар (нали го искахте), където такива дребни пречки като законът или пазарната логика едва ли ще попречат на едно такова (руско) националноотговорно дело.

Да си спомним как „Лукойл“ изведнъж се оказа незаменим за българската национална сигурност, а уж имало и някакви други продавачи на горива.

В крайна сметка Доган и Сидеров ще бъдат впрегнати официално в една колесница, откъдето и тръгнаха.

PS. Като голямо достояние на българската политическа система се изтъква т.нар. „български етнически модел“, с който се описва сделката, покрай която Ахмед Доган стана богат и влиятелен човек - „Етнически мир срещу пари и власт.“ По силата на тази сделка, Доган има интерес от мир в страната, иначе инвестициите му се обезмислят. А какъв интерес от мир в България има Путин, който печели всеки път, когато ЕС е слаб?

27 коментара:

Стойчо каза...

Ти очевидно си враг на националните интереси. Защо Костов не приватизира Булгартабак,а?

Стойчо каза...

:D

Belomore каза...

Добре, че сам си се смееш на смешките, Стойчо...

Костас,
ако имаш време и ти се занимава, можеш да провериш и любезно да ни припомниш, за колко сърбендите продадоха фабриките в Ниш и Враня, при това не на Росвнешмахоркимпекспромснаб.

Други бяха финансовите времена, наистина, ама горчивото чувство остава...

Комитата каза...

Ето данните за сръбската сделка:

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,572191,00.html

Стойчо каза...

Беломоре, разчитах на теб ;)

Стойчо каза...

Само че както се сещаш доста горчив смях

При сърбите нямаше "допълнителните" условия, които вечно се искат при БТ. Мда, Лукойл в чист вид, още повече, че отново е "акцизна" фирма

Стойчо каза...

Пък и Костас винаги е бил в центъра на анти-българската кампания :)

Bruce Wayne каза...

малко е далечна хипотезата, че със 100 милиона лева се купува ДПС и подкрепа за Белене, където ще се закопа още милиард без никаква централа да се построи никога

това не са много пари за руските мащаби, може и някой сериозен бизнесмен по случайност да инвестира.. обаче защо се крие зад офшорка? по-скоро си е българин с партньори от русия

Комитата каза...

Схемата с офшорките е типична за съвременна Русия. Цялата търговия с газ за Западна Европа минава през офшорки, за които се твърди че са (съ)собственост на Путин. Подкрепата от неслучайна руска държавна банка ми дава аргумент да твърдя, че сделката е политическа, от която обаче „свои хора“ на Путин няма да пропуснат да се облажат.

Bacho Кольо каза...

Радвай се, ако имаме тютюнев Лукойл.
Щото може да е и тютютнев "БГА Балкан"...или тютюнев "Химко", или тютюнева "Плама", или тютюнавя "Вида-хим" . Да продължавам ли?

Bacho Кольо каза...

Радвай се, ако имаме тютюнев Лукойл.
Щото може да е и тютютнев "БГА Балкан"...или тютюнев "Химко", или тютюнева "Плама", или тютюнавя "Вида-хим" . Да продължавам ли?

Комитата каза...

Да, продължавай. Нито едно от тези предприятия няма унищожителния ефект на Лукойл върху България.

Стойчо каза...

беломоре, май дочаках ;)

Belomore каза...

Каквото и да стои зад внеш-торг-офшорките, преебатизацията на Булгартабак вече има запазено място в златните анали(и) на прехода наред с други экономически шедеври.
Именно затова и припомням сръбския пример, който към днешна дата вече няма никакво значение за БТ.

Няма значение и кой ще купи БТ - да си взима универсалната хранилка со се хранениците й и, по думите на бай Постоль, да си ги завре у газопровода!

P.S.
Стойчо, имах предвид, че може би само ти, в най-лошия случай евентуално и Костас, още си мислите, че на-всяка-манджа-мерудия смешките за антибългарската кампания и за "костовевиновензавсичкохахаха" са актуални и следва да се пускат в рамките на до третия коментар макс. по всяка тема. До едно време беше забавно, ама...

Но, дет' вика сънародникът на ББС - както ви се харесва... :)

Стойчо каза...

Неее, Беломоре, очевидно не е смешно, ами си тъжен факт. Ако не е първи коментар, то ще е ... десети :) Няма отърване. Не е смешно.

Анонимен каза...

До бачо Кольо,
пич, оди си у форумо на СЕГА, вижда се, че тук не ти е особено приятно, не се мъчи.
То освен да вдигаш палчета на всичко руско и путинско, се иска и малко акъл, за да разбереш какво ти се казва в статията, и как тази "продажба" ще те засегне косвено СЕГА (на изборите, чрез резултатите им, свързани И С ТАЗИ продажба), и пряко - много скоро (след тях), като се отпушат всички насила задържани именно заради изборите, но вече договорени предателства спрямо твоето и нашето бъдеще.
Ама какво да ти обяснявам - ти си имаш инструктаж и нищо различно от него не вдяваш.

Bacho Кольо каза...

"Нито едно от тези предприятия няма унищожителния ефект на Лукойл върху България"
Виж, тука си прав! те просот нямат ниииииииикакъв ефект. щото бяха погребани от неразумната двайсетгодишна икономическа политика.

Bacho Кольо каза...

"До бачо Кольо,
пич, оди си у форумо на СЕГА, вижда се, че тук не ти е особено приятно, не се мъчи. "
Теб пък кой те назначи за интернетен Свети Петър, та да се разпореждаш къде ми е приятно и къде да ходя?
Ако идкаи да знаеш - тук ми е приятно. Оставам.

Стойчо каза...

беломоре? ;) (знаеш, че аз поне вдявам от майтап, нали ;)

Анонимен каза...

Първо, не са 100 млн лева, а 100 млн евро. Американския "ТАБАКО" не искаше да купува бълг. тютюн, а да внася и разбираемо турците у нас не се съгласиха тогава за приватизация- справка министър Шулева. Второ, в САЩ Лукойл има около 3000 бензиностанции и се очаква Путин да унишожи и американците.

Анонимен каза...

Всъщност приватизацията на Булгартабак най-силно хваща за топките Мартин Димитров и компания, а този, който ще държи и стиска е именно ДПС. Но това само за по-дълбоко запознатите във въпросните среди. Те онези (хванатите за топките) и без това отдавна са политически трупове - време им беше да бъдат погребани. Сега ще помълчат, защото в тази ситуация се намират ни в клин, ни в ръкав. Хем "руските интереси" идеологически не ги кефят, хем без тях ще получат пълното нищо за самите себе си.

Отделно от това - приватизацията е скандална и грозна. Чиста проба ограбване на българското общество. Остави машините - само площта земя, която притежава БТ, е на по-голяма стойност, отколкото онези мошеници дават.

А "икономическата полезност" е друга бира. За едни е икономически полезно да купуват по-евтини цигари. И да, ако БТ го няма (каквото ЩЕ СТАНЕ) - наистина в страната цигарите ще поевтинеят леко. Но от тук насетне същите тези глупаци ще се оплакват, че безработицата била голяма, че много им се вдигнали данъците и т.н. Ами да, със закриването на БТ само и единствено ще се увеличи безработицата, препитанието по селата ще стане още по-тежко, ще се увеличат пушачите... и най-вече блогърите ще са доволни, че още едно соц предприятие го няма.

Пушете маркови "западни" цигари. Докато можете. После ще му мислите.

Тимур и неговите командоси каза...

Преди да продължите с коментарите, съветвам ви да проучите и сравните как се държи "Лукойл' в България и в Румъния например. И там имаше известни търкания в началото, но комшиите ясно показаха руснаците кой определя правилата и по едно време бяха на път да ги изгонят и да развалят сделката. Мисълта ми е - не луд този, който яде зелника...
Впрочем, ако питате румънец защо те са по-добре икономически от България, ще чуете само един отговор: "Понеже разстреляхме толкова комунисти, колкото беше необходимо, за да се уплашат останалите и да излязат от голямата приватизационна игра." А после с учудване ще ви попита какво означава "мутра". Те, "горките", наистина не знаят.

Стойчо каза...

Тц-тц-тц...

Стойчо каза...

Тимуре :)

Анонимен каза...

Няма място за притеснение, посланик Оурлик откликна с голяма любов към Лукойл. А любовта предполагам не е случайна

Belomore каза...

Ситуацията се развива в посока вариации на тема Джендема:

Не били руснаците,
най- били русалките,
водно колелооо...

Бая охранени тия русалки обаче!
Въпросът е, ще има ли и пляс, пляс, педалите... :)

Deblocari usi каза...

Поредната далавера на поредното правителство!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)