четвъртък, август 25, 2011

Един край и едно начало на борбата с политическото лицемерие

Днес беше заключителната ни пресконференция за проекта Politikat.net. Заключителна, защото с нея завършваме първата година от работата на сайта, който обявихме през септември 2010 година.

За тези, които не знаят или не помнят - правим този проект заедно с Асен Генов, чрез фондация 14-ти януари със съдействието на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.  Проектът се занимава с регистрирането и проследяването на обещанията и твърденията на политиците в България.

Идеята ни е този проект да се превърне в социална медия на гражданското общество, т.е. не само аз и Асен да пишем в него, ами всеки, който има желание и се регистрира на сайта, да може да добавя и променя информация на него, стига да спазва правилата. Засега точно тази част от идеята се реализира с променлив успех, но се надявам все някой ден и тя да се сбъдне.

Наскоро кандидатствахме при Отворено общество и успяхме да получим подкрепа и от тях, така че проектът ще е жив и здрав и ще добрува, включително и на предстоящите избори, на които очаквам да има доста интерес и обещания, които да се следят. Това е нашето време да посеем за бъдещата реколта ;-)

Пресконференцията беше в БТА и се проведе при значителен интерес
Заниманията с този проект ни преподадоха няколко важни урока – и най-интересният може би е, че в България не всички новини имат продължение. Т.е. медиите регистрират обещанието, дадено от определен политик, но после пропускат да се поинтересуват, какво е станало с изпълнението му. Аз отдавам тази аномалия на претовареността на ресорните журналисти, които нямат време за разследвания.

По-нататък ще разкажа за това, което говорихме на събитието. Може би най-интересна беше частта, в която обяснявахме как министерствата ни отговарят на зададените въпроси с които се опитваме да запълним празнините в познанието на обществото за дадените обещания и твърдения.

Заслужен отдих след оживения ден ;-)

Довечера вероятно ще има репортаж по Нова телевизия за нас, а утре ще ни отразят и в 24 часа.  Вече видях по нещо написано в Пари и в Дир.бг

12 коментара:

Емил А. Георгиев каза...

Преди малко по Нова обявиха, че ще ви показват в новините от 19:00 - браво!

Георги Павлов каза...

Не съм влизал скоро в сайта, защото съм много разочарован от него. Оказа се, че това е сайт, който СТИМУЛИРА политическото нищоговорене.

Казано по-просто:

- ако министър обещае "На 17-ти ще направя нещо конкретно, което трябваше да се направи преди много години" и го направи на 18-ти под акламациите на обществото, сайтът записва оценка "неизпълнено";

- ако президент бръщолеви глупости, запълва времето с объркани и изтъркани фрази като "Ще работим за повишаването на ..., ще отдадем все по-голямо значение на ... и все по-нататъшното ..." ... та тогава сайтът мълчи.

На обещанието на сайта да намали политическото лицемерие поставям оценка НЕИЗПЪЛНЕНО.

Комитата каза...

Ами ние поканихме публиката да участва в работата на сайта. Сайтът не е съвършен, ние също, но колкото повече хора работят по него, толкова по-добре.

Анонимен каза...

Комита защо се излагаш с този сайт..... 90% от така наречените обещания не са никакви обещания а думи взети от контекста.... и защо този проект го разгласявате точно няколко месеца преди изборите, не ми се струва никак случайно подбран момента.... въобще много шум за нищо...

Комитата каза...

Анонимен, а ти защо се излагаш като не си пишеш името, задник такъв?

Моментът никак не е случаен, нали знаеш, ние служим на антибългарската кампания.

Анонимен каза...

Много просто защото нямам акаунт в гугъл, не знам какво е оупън ИД, нямам УРЛ адрес, нали не очакваш да се регистрирам специално да мога да напиша един коментар. Иначе определението "задник", не мисля да го коментирам, то говори само за теб. Просто сайта и статистиката не е обективна, това е нещото което ме провокира да напиша коментар. Прехвърлих отгоре отгоре така наречените обещания и се оказа, че 90% са думи взети от интервюта които изобщо не са обещания. Пример Игнатов казва според дадено изследване Х еди колко българи се връщат в България и някой "честен гражданин" броящ обещанията на управляващите, който разбира се е срещу "политическото лицемерие", колко хубаво звучи само, взима тази реплика на министъра и прави обещание и го праска неизпълнено. Друг пример Борисов казва "надявам се до края на лятото да имаме положителни новини от Франция относно Шенген", пак някой "съвестен гражданин" взима това изказване и прави неизъплнено обещание или пък многократното повторение на едно и също обещание, защото е копирано от различни новинарски сайтове. 90% от така наречените обещания са подобни изсмукани от пръстите пълнежи за сайта. За да може после гордо авторите на сайта да жънат заглавия като "Борисов – шампион по обещания", "Премиерът изпълнил само 13 от 180 обещания" и т.н.. Така разбира борбата с политическото лицемерие Комитата и др. Марков. А момента че не е случаен си личи, не знам на кой служите идеята не е лоша, за разлика от резултата които е една куха статаистика. Ще наблюдавам с интерес, предстоящата кампания и дали някой ще използва вашата куха "статистика" за да трупа дивиденти. Нали знаеш какво е казал Гьобелс: „Traue keiner Statistik, die du nicht selbst gefälscht hast“, в превод "не вярвай на никаква статистика, която сам не си фалшифицирал".

Айде и успех в борбата с политическото лицемерие.

Анонимен каза...

И друго не мога да разбера как в този Бантустан няма един критичен журналист който вместо да пише като пълен идиот това което някой му снася като на пиленце в човчицата, да влезне и да прочете за какво става дума и да напише някоя обективна статия, всички статии са по калъп все едно са писани от един и същ човек, нищо чудно да сте им раздали по една вече написана статия и бг-журналята да са направили само копи пейст. Пълна пародия на всичко.....

Комитата каза...

Аха и не можеш да се подпишеш в текста нали? Толкова не ти стига акъла.

Хич и няма да ти отговарям, много приятен лукс, когато ти пишат анонимни.

Belomore каза...

Да, наистина е лукс, когато ти пишат анонимните, защото анонимността им ти дава чудно алиби да бягаш от неудобните или поне неприятните въпроси.
Независимо дали са прави или не.

Затова още преди време ти бях писал - като не искаш да си говориш с анонимни, забрани достъпа, къде е проблемът?!
Щом си отворил широко вратата, съобразявай се с присъствието им, а не нацупено да отвръщаш поглед с погнуса.

Да не говорим, че и ти, и Генов сте напълно анонимни за обществото, но чрез търсещите евтини готови сензации заглавия на медиите коментарите ви стигат до всички, нали?
И чакате отговори, нали?
Не е коректно, Коце, сам ставаш част от публичното лицемерие, макар и от, вярвам, изцяло добри подбуди.

Подкрепям усилията и инициативата ви, независимо от очевидните слабости на сайта, но е наивно да не допускаш, че ще ви употребят. Затова трябва да сте много по-внимателни и прецизни. Освен ако умишлено не искате да бъдете употребени - и това е ОК само по себе си, ваша работа.

Също наивно е да очакваш някакви съвестни граждани да идват на сайта ви и да правят не-зна-кво-си. Тия работи така не стават. Ако ще го правите, правете го сами като хората и си носете отговорността за резултатите.

А върхът на наивността е предположението, че в България нямало разследваща журналистика, която да проследява развитието на новините, щото ресорните журналисти нямали време!!!
Това ще го оставя в графа "да се смееш ли, да плачеш ли"...

А на анонимния коментатор бих уточнил, че не е чел внимателно - изрично пише, че пресконференцията е по повод първата година на проекта. Очевидно, че няма как годината да бъде "модифицирана" според изборния календар.

И, все пак - успех, дано ви се занимава още, но и по-добре!

Комитата каза...

Беломоре, нещата отвътре никога не изглеждат така както отвън.

Благодаря за добрите думи, аз така или иначе знам, че имаме недостатъци и че сайтът има сериозни недостатъци.

Много добре знам и защо медиите ни се нахвърлиха така, знам и защо хората така реагират.

Този проект имаше малко по-различна идея, но еволюира, и то по силата на най-обикновени обстоятелства.

На мен ми пресъхна устата на пресконференцията да обяснявам какво значи нашата статистика, кой прави сайта, как всеки може да добавя и да разглеждат всяко обещание и твърдение отделно.

Между другото има и друга страна анонимното коментиране - в момента ме залива руски спам, който не виждате, защото гугъл чисти всичко от коментарите, но преди да го изчисти аз получавам на пощата уведомление с невероятни бизнес предложения от Русия.

Но няма как, все още си мисля, че трябва да дам възможност на хората, които не се справят с профили, openid и така нататък, просто да се подпишат в текста на иначе анонимния си коментар. Това не че се случва често, но съм дал такава възможност.

С нашия сайт се постига още една цел, независимо в какво състояние е той, която знам ти не цениш особено високо, но за нас е важна - да се говори по повдигнатите проблеми. В крайна сметка ако достатъчно хора говорят, все ще изкласи нещо позитивно...

И така, ще продължаваме да действаме, аз вярвам че един ден всичко ще си дойде на мястото.

Вени Г. каза...

Идеята е великолепна, но реализацията... Много не е usability сайтът: идеята (съдържанието) е на два клика, и то неочевидни. Ако попадна на този сайт, бих искала веднага да разбера кой, какво и защо. Няма такав опция, трябва да ровя по менютата. Съжаляваям: като случаен потребител ме загубихте. Като неслучаен: look usability!

slovoborstvo каза...

Комита, браво - на мен много ми хареса идеята и най-вече сериозната и прозрачната работа по изпълнението. Трябва да има такива инициатив, защото,Анонимен, нашите политици обичат много да стрелят с устите си - всякакви неща, не само нереални обещания. Сигурно има и пропуски, но важно е началото.
Иначе и на мен ми беше сложничко да се ориентирам в сайта.
Комита отговори на човека бе, аз не съм анонимен, но да не преписвам въпросите му - отговори му :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)