четвъртък, август 18, 2011

Бий самара

Снимката е от Албена, където положението въобще не е толкова зле.

Туризмът в България ми е една от любимите теми. Не просто защото съм на служба на антибългарската кампания (майтап бе, ей, майтап!), ами и защото след като се запознах със състоянието на туризма в съседните страни, много ми се иска и в у нас нравите и практиките в туризма да се очовечат.

Туристическа иновация беше родена в Слънчев бряг:

На фона на дебата за цялостния образ на туризма и постоянните инциденти и оплаквания в големите курорти по морето в последните дни беше лансирана нова идея - да бъде създаден черен списък на компаниите, водещи "алкохолни" туристи в страната. За нея съобщи членът на съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов, цитиран от "Дарик радио". източник

На някои хора май много им бяга икономическата логика. Туроператорът е агент, който свързва човека, предоставящ туристически продукт, с клиента, който иска да го използва. Тия работи с черните списъци не са по-ефикасни от това, да убиеш вестоноцеса с лошата вест.

Значи, да преброим на пръсти –

  • На Слънчев бряг имаме едни огромни бетонни кошери, 
  • Хубав плаж, но пренаселен. Капанчета, музиката дъни на макс по всяко време на денонощието.
  • Липса на паркоместа, стрес, проблеми с инфраструктурата.
  • Алкохолът е евтин.
  • Платената любов май е достъпна.
Ако това се предлага там, какво точно очакваме да се търси?!

Ако на Слънчев бряг хората ходят, за да се напият евтино, то няма да ходят да търсят спокойствие, чистота, природа, особено ако няма ;-). 

Напоследък се води и някаква странна война в медиите срещу ол-инклузива (това означава всичко включено в цената - и спането, и храната, понякога и алкохола). Аз не съм против този метод за правене на туризъм, нека всеки решава сам как да прибира парите на туристите си, против порочните бизнес практики в него съм. Неизвестно как, в Турция и Египет много добре се справят с тоя вид туризъм (с най-прекрасни впечатления съм, особено от Египет), а пък в Гърция успяват да развият други типове туризъм и пак им се получава. Ако някой е бил толкова тъп да се набута да плаща рекет на морската мафия за заведение между няколко такива хотела, не мога да го мисля.

Тъжното е, че в обозримо бъдеще на Слънчев бряг не виждам какъв друг тип туризъм може да се пръкне, без да се очовечи малко обстановката. Например, част от хотелиерите могат да купят хотели на конкуренцията и да ги разрушат. Чувам, че се продавали евтинко.


9 коментара:

Gwendoline каза...

И аз се чудя какви са тия напъни за тишина и спокойствие точно на Слънчев бряг?! Има някаква задна мисъл в цялата работа, но не я схващам. Всички, които обичат да ходят там, отиват именно заради дискотеките, свалките, пиенето и изобщо купонясването. Любителите на тишината просто отиват другаде, например в Албена или друг тип "пенсионерски" курорт.Горещо се надявам, че в най-скоро време това грозно нещо, наречено Слънчев бряг, постепенно ще замре и от немай къде ще махнат част от грозните хотели. Само тогава може да се говори за промяна.
Поздрави от мен! :)

Емил А. Георгиев каза...

Този Веселин Налбантов гледа на проблема от грешната му страна.

Шансът на Слънчев Бряг е да форсира именно достъпния алкохолен и секс туризъм,който обаче да бъде силно регулиран и така да се подчинява на ясни правила.

В края на краищата на знаещите и можещите в българската туристическа Мека ще се наложи да изкусат, каквото са си надробили.

Стойчо каза...

Точно, Емо - много точно

Follower каза...

Комита, комита, каква история имам от слънчев бряг... Но е много дълга за коментар. Ще ахнеш!

dzver каза...

Очакват premium луксозен туризъм, защото всички сгради там са premium луксозно ново строителство.

Поне така са се нарекли сами.

Комитата каза...

Follower, прати ми го на мейла, ще го публикувам с инициали ;-)

Дзвер, чувам за някакви премиум алкохолни турове в Слънчев бряг. Дават ти една чаша с литър алкохол със сламки и те водят поред по заведенията. За някакви си 20-30 евро.

Иначе ако собствениците не искат алкохолни туристи, решението е много лесно - да направят курорта привлекателен за тоя тип туристи, който очакват. Може и да си прегризат гърлата междувременно.

Стойчо каза...

Да не е някой да се опитва да си продаде голф-игрищата?

МиткоВ каза...

Туй с черните списъци е ебати дивотията. Некакъв социализъм лъха от предложението или друга девиация.

Всички обяви на едно място каза...

Всичко според мен е за пари

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)