сряда, август 17, 2011

Цветан Цветанов и неговите безсмъртни сентенцииПоради невъзможност да копирам цялото интервю на Tzv Tzv, което може да намерите на тези места като видео или като текст, ви копирам избрани моменти.

Положителната новина е, че той все пак няма да стане президент.


Това* е тема , която ще бъде дискутирана от министрите, ще бъде дискутирана от парламентарната група и, когато бъде внесен проектобюджетът и когато бъде внесен за първо четене в парламента, тогава мисля, че ще може вече да имаме яснота по темите, които в момента ме питате. Не смятам, че тема „Сигурност” трябва да превръщаме в едно свободно говорене в публичното пространство, защото виждате какво се случва във Великобритания, виждате какво се случи и в Берлин. Така че нека все пак да се придържаме към едни нормални теми, които не биха могли да провокират някакъв дискомфорт или напрежение в подобни сектори.

*намаляването на бюджета на МВР


Не знам дали сте наблюдавали изследванията, които бяха направени от Центъра за изследване на демокрацията, където последствията от тежката икономическа криза, световната, всъщност тя рефлектира върху конвенционалната престъпност и тези безредици, които бяха провокирани във Великобритания и това, която наблюдаваме в Берлин. Така че в тази посока много гъвкаво и много стратегически трябва да се гледа и когато се говори по темата „Сигурност”. Свободните съчинения водят само до демотивация в състава и предпоставки за реализирането на цели, които си поставя както организираната престъпност, така също и някои политически субекти за анархия и за безредици по улиците на страната.


Що се касае до „Лукойл”, понеже това вече го слушам няколко пъти, дори и един политик се изказа в тази посока, моята позиция, която изразих след заседанието на Министерски съвет, е когато се взема подобно решение, трябва да имаме план за действие като последствие от това взето решение. Защото, пак се връщам към семейството, когато вземате определено решение за нещо, което трябва да направите във времето напред, вие винаги трябва да вземете някакво радикално решение някой път. И вие винаги знаете какви ще бъдат последствията – дали ще бъдат положителни, дали ще бъдат... Защото в МВР основните доставчици на гориво това е „Лукойл” и „Петрол”. Нали разбирате, че всъщност ние можеше да застрашим функционирането на една система? А това е при всичките колеги. МВР има задължения към „Лукойл” и то в размер на сериозна сума.

Това дали означава, че правителството съзнателно поддържа огромна дупка в националната сигурност, която е в ръцете на контролирана от Русия корпорация? „Всички колеги“ = „всички министри“?

Аз казах, че ние имаме резерв и можем да функционираме един месец с наличните запаси, които имаме. Защото ние имаме военновременни запаси, които ни гарантират един месец да нямаме проблем. Но представете си, че тази криза се беше задълбочила в месеци. Ние трябва все пак да направим процедури, за да вземем подобни количества гориво от който и да било вносител в страната, от който ще започне да внася тези количества. Не е толкова лесно и толкова просто. Затова, винаги когато вземам решение, винаги търся максимално мненията на колегите, за да можем действително да вземем най-правилното решение, което да не доведе до сътресения във функционирането на една система.


Защото мога да ви кажа какво правим в момента в партията. Ние преди разчитахме на даренията, които получавахме, за да участваме в съответните избори. Защото трябва да формираш някакъв бюджет, защото когато дойдем, за да участваме в Дарик радио или в Канал 1, ние трябва да си платим, нали така? А ние трябва да бъдем равнопоставени на всичките останали политически субекти. Предишният парламент прие еди изключително добър закон, с който ограничи тази възможност на подобни зависимости, за които вие може би си мислите в момента. В момента...


Това е вече един процес, който е започнал, има срокове, имаме вече хронограмата и си спазваме съответните дни, които ни остават, за да можем да влезем активно в кампанията от 23 септември. За мен вече е важно не тези избори, защото тези избори вече са завъртени. За мен е важно 2013 година парламентарните избори. И затова на колегите им казвам, че от тези избори ние трябва да мислим вече за 2013 година. Това беше темата на разговори, които водихме 2007 година, когато проведохме европейските избори, когато проведохме местните избори. От началото на 2008 година, когато започнах да обикалям страната и обиколих всичките населени места в рамките на 2-3 месеца, точно това говорих – че трябва да се готвим за 2009 година парламентарните избори.


Миналата година имахме един добър положителен знак, резултат много успокояващ – 775 човека бяха загинали, което се равнява на данни, които са от 1966 година. Но това, което в момента се прави като стратегия и това, което се реализира и което е послание от Европейската комисия, за десетилетието 2011-2020 да имаме 50% намаляване на смъртността по пътищата. И тук също трябва да кажем, че от 2000 година до 2010 година имаме 98 хил. български граждани, които са потърсили медицинска помощ, специализирана, след тежките травми, които са получили. Представете си за каква война действително става...

Иска ми се да се появи филолог, който да оцени приноса на Цветанов в синтактичните конструкции на българския език.

9 коментара:

ЗЛАТИНА КОЕВА каза...

Това е гастарбайтерски български. Но не потресаващият синтаксис е важен, а потресаващата семантика.

Nicodile каза...

"Миналата година имахме един добър положителен знак, резултат много успокояващ – 775 човека бяха загинали"

безсмъртен цитат

Стойчо каза...

Ръбът си е ръб, същите данни биха звучали по-релевантно, ако беше казал, че обичайната за последните години смъртност в България е около 1000 човека/година. Така че 775 е стъпка в правилната посока. Но едно истинско сравнение може да се направи с 1974 или 75 (не помнп точно), когато загиналите са надвишили 4000 човека през годината.

Но, момчето си е ръб и даже да иска, не може да се похвали с една реално добра стъпка.

Сега искам да чуя някой да каже: Колко добре си живяхме при социализма!

Анонимен каза...

Съсел,кво да го сториш...

Анонимен каза...

"Туй" ще вземе да стане премиер, ако "Онуй" стане президент.

Е тогава вече ще плеснем с ръце и ще се прегърнем и с ... Пръмовица, ако трябва... А може би това е и целта?!

Bruce Wayne каза...

интересно къде се покри Бойко и защо Цвъкър е на фронтовата линия по всички медии

Анонимен каза...

Никога не са били 4000, максимумът е през 1990-та, 1527 загинали.Разбира се фактът, че при днешното движение жертвите са колкото през 1965-та показва сериозен напредък.

Стойчо каза...

Е, цитирам по памет сводка от същото МВР: 4000 и малко за 74 или 75 година

Стойчо каза...

Нали точно заради потресаващата разлика съм го запомнил, оттогава намалява, така че през 1990 да е 1500, а за последните няколко години около 1000 загинали/година.

Опасявам се обаче, че 775 е само до август...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)