вторник, август 23, 2011

Няколко изненади около Рилския манастир

Вчера времето в София трябваше да е горещо, а на Рилския манастир – около идеалното (24-26 градуса). Това предопредели и дестинацията.

За последен път идвах през 2008-ма година и тогава нямаше много промени в сравнение с първите пъти, когато съм идвал, някъде в началото на 80-те години. Затова пък сега има доста промени и всичките в неприятна посока.

Вече е забранено качването по страничните сгради (или поне аз не открих отворено стълбище) Има и табелки.


Късо подстригани момчета следят за реда в църквата. България имаше едно малко предимство пред Гърция – сравнително по-свободния режим за влизане в църквите, и сравнително слабата им комерсиализация. Е, нашите попчета в най-големия български манастир не лапат мухите, порядките вече са почти като в Гърция. Има цял поменик как не бива да влизате в църквата – например забранени са раниците (като богохулни?). Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене.  За снимки и видеокамери няма какво да говорим – няколко свещеници събират догарящите свещи и бдят някой да не извади фотоапарат. В интерес на истината, забраната за раниците не се спазва много строго - май забраняват категорично само на хората с големи туристически раници. Аз оставих моята на входа при охраната.Входът за Хрельовата кула е 5 лв на възрастен.
На картата пещерата на св. Иван Рилски изглежда измамно близо, ама сигурно е на поне 5 км от манастира. Някакъв чичо екскурзовод, който говореше на японски, ни заблуди че разстоянието е около 500м- 1км. Вървяхме час, докато я стигнем, а по пътя от един момент нататък – нито вода има, нито може да си купиш нещо за ядене. Затова горещо препоръчвам да си заредите раничката, ако решите да правите тоя подвиг.

Печелившата стратегия е – да паркирате на някой от паркингите преди манастира, защото на паркинга на самия манастир няма смисъл - 4лв на час е (Богомил пише, че е на ден, аз си признавам, че видях табелата само отдалеч)!  Да се помоткате по манастира, да си купите мекички, хлебче, нещо от супермаркета (в сградата на хлебарницата) или да хапнете на някой от ресторантите, след това да се качите на колата, да идете с нея до паркинга под пещерата и да се качите до горе. Пътеката е стръмна, но не е трудна за човек без двигателни проблеми.

 Пейзажът много ще ви хареса, ако имате храна и вода ;-) По пътя има много чудесни места за пикник, и въпреки че беше фрашкано с хора, имаше тук там и свободни площи.

Къмпинг Зодиак е последното цивилизовано място преди пещерата. Там обаче може да се яде само в ресторанта, няма магазинче или будка. По милост може да ви продадат сладолед.

След два остри завоя пътят влиза в гората и по паметната плоча отляво на пътя  и тълпите можете да познаете пътеката към пещерата.

Църквичката, в която се намира гробът на св. Иван Рилски. Отдясно, покрай стената на църквата, е входът към пещерата, в която е живял.

 „Защото златото и среброто са големи врагове на инока и подобно на змия ухапват оногова, който ги има.“ Администрацията на манастира е ухапана вече ;-)

Гробът на светеца.

Тук, където са свещите, св. Иван Рилски е спал. Който успее да изпълзи от комина на пещерата в дъното, значи е успял да се очисти от греховете си. Имах идея да съгреша повечко преди да вляза в пещерата, за да мина по-евтино с опрощаването, ама не остана време... Изпълзях някак, бутайки раничката пред себе си.

Последната спирка е аязмото над църквичката. В цепнатините между камъните са напъхани желанията на туристите, написани на хартийки. Цялата ни група напъха по нещичко в скалите ;-)

Връщането беше по-късметлийско, защото успяхме да си изпросим да ни качат на стоп и бързо-бързо се оказахме пак до манастира.

Хапнахме царски по една пъстървичка и по една салатка на цени над софийските и изведнъж всичко наоколо придоби много приятелски вид. В хлебарницата продължават да правят прекрасен хляб и мекички, автоматът пуска кафе... ех, блаженство.

Като цяло беше едно чудесно пътуване, с една сянка, която оставят прекаленото комерсиализиране и ограничения в манастира.

PS. Отдолу в коментарите ми пишат - то не било за туристи, а за поклонници. Именно де, като не е за туристи, защо е толкова комерсиализирано?!

27 коментара:

Bogomil "Bogo" Shopov каза...

4 лв за цял ден е паркинга, което е добре, ако ще стоиш много, защото е охраняван.

Ако искаш да минеш по-бързо до гроба НЕ се върви по пътя, а има пътека, но е далеч наистина.

Комитата каза...

Извинявам се на Екатерина Виткова, но понеже материалът се дублира, ще трябва да махна този с нейния коментар, понеже не е шернат никъде - свежо, фб... Коментарът го добавям тук.

ekaterina vitkova каза...

Това за разстоянието до пещерата е малко преувеличено. Не знам по какъв път сте минали, но до пещерата е не повече от пловин час. Даже много бързо се стига... Освен това Рилският манастир все пак е място и за поклоници. Въпросът е на кого трябва да се угажда повече - ан поклоника или на туриста. По това може да се спори. Иначе цената от 5 лв. за кулата наистина е висока.

Комитата каза...

Екатерина Виткова, ами нали точно и аз това говоря - ако ще е за богомолци, защо толкова комерсиално?! Хем комерсиално като за туристи, хем строго като за богомолци. Големи тарикати, ей!

ekaterina vitkova каза...

Усещам известна ирония в думата "богомолци". Нали трябва да уважаваме чувствата на другите, пък били те и религиозни...;)

Комитата каза...

напълно незапознат с ироничния смисъл на „богомолци“ се коригирам с „поклонници“.

ekaterina vitkova каза...

Така е по-добре.Много благодаря за разбирането. :)

Михаил Златков каза...

Коце, не можах да разбера - според теб требва да се влиза с кучета и мачки в манастира, по минижуп и бански в църквата, да се пее и крещи в двора и да се цапа наред. Аз лично се стресвам сато видя написани тези забрани, защото разбирам колко много неадекватни и невъзпитани хора ходят по нашите манастири, безе елементарни обноски и възпитание, без никакви познания за църква и духовен живот. Ами то, затова са и написани тези правила, защото мнозина не са ги спазвали. Това е трагичното.
Но е верно и другото - комерсиализацията е навлязла и в това свято място - за съжаление се вижда от всички. В истинските манастири поклонниците се приемат без пари, винаги им се е давала храна и подслон. А в Рилския манастири и светената вода е с пари, което е доста трагично.

Касчийски каза...

А на кулата въпреки, че пишеше 5лв на човек, ни взеха по 2лв за възрастен и 1лв за учащи.
Иначе да, и аз останах разочарован от тази комерсиална осанка около манастира, макар да ми хареса идеята за покриването на по-разголените жени.

dzver каза...

По-добре да се ползва платения паркинг. На оня горе щях да си счупя краката. Има мини (дупки, покрити с шума).

Комитата каза...

Мишо, ясно е, че трябва да се търси баланс. Балансът, който съществуваше преди ми харесваше много повече, отколкото този който съществува сега.

Разбира се, банските не са добра идея. За минижупите не знам, бяха забранени, но хората си влизаха така в двора и в църквата. За кучета в двора също не разбирам много забраната.

Най-безкомпромисни бяха пазачите за фотоапарати и голи рамене.

Навремето, когато манастирът си е бил манастир, а не туристически обект, вероятно вътре са влизали коне, магарета, кучета и на никой не му е идвало наум да ги забранява...

Преди беше умерена комерсиализация с умерено поносими забрани и беше горе долу ок. В момента е яростна комерсиализация с яростни забрани.

Не трябва ли все пак лицемерието да е по-малко и манастирът да се насочи към едната от двете опции?

Стойчо каза...

Че по-рано (а съм на манастира поне 80 (осемдесет) пъти) си беше нормално цивилно – т.е.човек можеше да е с къси ръкави или къси панталони, че може и с поли. Не се заяждаха за това. Паркингът пак беше платен, но подозирам, че заради сериозният наплив от коли се възползват от възможността (иначе може да се паркира при подхода към манастира). А петте кинта за кулата означават само едно: това е официалната цена за чужденци, като попиташ на български ще ти кажат двата лева ;) Обичайна практика е в последно време като гледам – в Делфинариума във Варна на всички езици има ценоразпис за 16 лв/възрастен (тази година може и да е повече), само на български няма ценоразпис. Като попиташ на български на касата за билети ти дават билети по 8 лева ;) Това на румънски се вика „шмекерие“ ;)

Харесвам Рилския манастир, но наистина е жалко, че не може вече да се качва човек по терасите – гледката е зашеметяваща

Стойчо каза...

По отношение на лицемерието си има една поговорка: Не гледай какво прави попът, а слушай какво говори ;) Иначе как ще се возят на мерцедеси ;)

Zoka каза...

Точно за такива като Теб е направен "цял поменик как не бива да влизате в църквата".Ти си дошъл в манастира като турист а не като вярващ човек, и може би не знаеш как е редно да се влиза.
"Печелившата стратегия" НЕ Е "да се помоткате по манастира, да си купите мекички, хлебче, нещо от супермаркета (в сградата на хлебарницата) или да хапнете на някой от ресторантите"!
Печелившата стратегия е да влезнете в църквата, да се поклоните на Светеца, да се помолите, да запалите свещички...Ако ви се качва по "страничните сгради" да помолите някои от монасите, няма да ви откажат защото манастира е на всички нас.Даже с радост ще ви отворят и килиите и параклисите (безплатно).
Братски поздрав! :-)

Комитата каза...

Зока, накратко, не съм съгласен.

Йоана каза...

Във всички църкви, било то православни или католически се забранява влизането на жени с голи рамене. Така е и във Ватикана, така е и във малка църквичка в наш малък град, където попът не допусна булката в църквата с голи рамене.

А веднъж в църква в малко селце в Гърция, докато взимах нафора, попът ми направи забележка, че съм с панталон, а не с фуста.

Така, че тези неща са съвсем нормални и не би трябвало да ни притесняват. А спазването им е уважение и смирение.

Комитата каза...

Всичко това са измислени правила, които се спазват по инерция. Както при мюсюлманите никъде в Корана не е записано, че жените трябва да се опаковат като новогодишни подаръци в плат, така е и при християните.

Всички тези правила и правилца, че Господ няма да те обича, ако не се облечеш по точно определен начин са смешни.

Всяко общество има някакви приети правила за прилично и неприлично обличане и поведение, които обаче еволюират с времето. Ако Господ е казал да се обличаш прилично, когато влизаш в храма, то трябва да спазваш правилата на обществото, в което живееш а не фантазиите на някакви мозъци, откъснти от света...

YRadunchev каза...

Ти би ли отишъл на опера по шорти, джапанки и потник, с пакет чипс в едната ръка и бира в другата?! Едва ли. Би ли се оплаквал в блога си, че в операта не дават да се внася храна в залата и до края на представлението те държат гладен? Едва ли. Или че бутилка вода в операта я продават за 2 лева? Едва ли. Но ако се замислиш - ще имаш повече основание да се оплакваш от операта, отколкото от манастира - защото на операта си платил 20 лева билет, за да влезеш и имаш основание да имаш претенции.

Когато отидеш на гости, съобразяваш се с правилата на домакините, не им налагаш собствените си разбирания за живота, вселената и всичко останало. Ако не ти харесват, твой си е проблема - напускаш. Никой не е длъжен издобщо да осигурява достъп до манастира за туристи, като туристически обект - това не е хотел или мол, а духовно средище. Отворен е от вярващи, за вярващи и порядките в него са устроени за вярващи. Туристите пречат на вярващите с държанието, облеклото и претенции за "обслужването"(?!) м манастира...

Комитата каза...

Ами тогава защо това „духовно средище“ е толкова комерсиализирано. Ето, Мишо по-горе ви обяснява как взимат пари за всичко. Само аз ли виждам противоречието?

YRadunchev каза...

комерсиализирано? паркинга е на манастира? това сигурно ли е? заведенията около него са на манастира? убедени ли сте? а и последно - комерсиализирано ли е, или не е? Ту няма кой една вода да ти продаде и това е възмутително, ту пък много комерсиализирано било щото продават светена вода?

Хотелска част в манастира има благодарение на Партията, която се опита да превърне манастира в туристически обект. В момента не знам кой стопанисва хотелската част, но няма да се учудя, ако обекта е приватизиран от външна фирма. И за съжаление е очевидно, че Партията е успяла в начинанието си - масово на манастирите се гледа като на туристически обекти. Ето и вие сте отишли там като туристи, с очакванията на туристи. Да убиете малко време, да хапнете на сефелък и да пийнете кафенце... Със същия успех можеше да прекараш времето си в мола - разходчица, кафенца, хубава храна на поносима цена, ескалатори и асансьори, климатик - не е жега... паркинга е само 1лев на час. А и никой няма да ти държи сметка как си се облякъл. :)

Комитата каза...

YRadunchev, предлагам ти на място да се убедиш или да разпиташ Михаил Златков, който пише по-горе.

Да, твърдя че е отвратително комерсиализиран манастира, и няма да обяснявам пак защо и как.

И още нещо - виждам че всички бързате да ме съдите като какъв и как съм бил посетил манастира и защо не съм прав.

Много праведници, ей. Готови един през друг да ми обясняват колко съм грешен, какво се правело на манастир и какви суеверни ритуали трябвало да извърша, за да стана истински християнин в очите на няколко попа.

Дали съм грешен или не, ще реши един съд, който дори не е на този свят, а пък вие няма да сте съдебни заседатели.

Аз си имам лични отношения с Господ и не смятам нито да ви разказвам за тях, нито да се оправдавам пред вас.

Pux4o каза...

Ти се благодари, че не плащаш религиозен данък в % от заплатата като на запад. Църквата навсякъде е комерс и негостоприемна, освен в забравени от бога манастири като... ех забравих и аз как се казва ама е в търновско и местните хора са си направили 10-ина барбекюта на брега на близката река и думкат чалга всяка вечер -- ако се сещаш :)

Комитата каза...

Не се сещам, не съм ходил там. Като изключим чалгата, звучи доста добре.

Комитата каза...

Това за гостоприемството не е никак лоша идея.

Стойчо каза...

Само да не стане грешка: ако декларираш, че си атеист – не плащаш църковния данък.
Бих бил много доволен, ако вероизповеданията в България се финансират по подобен начин – ще има истинско преброяване на вярващите

Анонимен каза...

"-Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене."

Уточнение, които всъщност не се раздават на входа на манастира/ както е обичайно за други манастири с такива правила/ а се купуват от миряните в църковния магазин.

Анонимен каза...

Мисля, че коментарите за комерсиализацията са в повече. Навсякъде в Европа посещението на туристически обекти се заплаща и смея да кажа от личен опит много повече. Някой знае ли, колко струва поддръжката и реставрацията на цял манастир. Помислете и след това коментирайте, всяко нещо си има цена. Само, че тук в БГ искаме всичко да ни е гратис.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)