сряда, юли 27, 2011

През просото
Двайсетгодишният демократичен стаж, който натрупахме в България вече ни подсказва някои правила, по които се движи обществото ни.

Например, колкото и с големи надежди да е дошло дадено правителство на власт, след средата на мандата започва сериозно да се излага. Не е ясно защо, но нещата отвън изглеждат така като че ли правителството губи разсъдък и започва да се занимава с нещо като кризисен пиар или на прост език казано – „спасяване на положението“.

Сегашното правителство е и потвърждение, и опровержение на правилото. Потвърждение е, защото излагацията в момента тече в пълен ход, а опровержение е, защото излагацията му започна много преди средата на мандата и в крайно акутни (демек остри) форми.

Нямам тия дни време да пиша, но не мога да подминавам толкова големи скандали.

Социалното министерство подписа Споразумение за сътрудничество в социалната област с Българската православна църква 

Това е нещо изключително скандално едновременно по няколко направления.

Властта облагодетелства едно от вероизповеданията дори без да крие целта на занятието - да пренасочи повече парични потоци към него. И докато има известни основания да превръща някои църковни празници в държавни (член 13, ал. 3 на Конституцията донякъде оправдава това с традицията), тя няма никакви основания да дава на църквата светска власт, нито пък привилегировано пари.  Ето целия член 13:

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
А сега да цитираме от документа:

Двете страни изразяват готовност
I. Министерството на труда и социалната политика
а) Да съдейства на Българската православна църква – Българска патриаршия при изпълнение на мерки, програми, проекти и инициативи в сферите на сътрудничество по настоящото споразумение;
б) Да предоставя информация за възможностите за финансиране на мерки, програми, проекти и инициативи в социалната сфера;
в) Да включва представители на Българска православна църква – Българска патриаршия в комисии, създадени от Министерството на труда и социалната политика  по проблеми, част от сферите на сътрудничество по настоящето споразумение...
Нали четете, че в Конституцията не става дума точно за БПЦ, а за нещо малко по-различно?!

На мен ми изглежда с прости думи следното:
– Българската държава ще харчи средства като подпомага БПЦ да кандидатства по проекти;
– Българската държава ще използва БПЦ като „подизпълнител“ по социални проекти, т.е. с пари от бюджета ще се финансира „благотворителната“ дейност на БПЦ; ( по телевизиите излязоха новини за приюти, които ще бъдат поддържани по този начин, странно, никъде не откривам линк към новината в държавотворната ьTV)
– Българската държава на практика споделя управлението на социалните дейности с БПЦ (включва я в комисии);

Какъв ефект очаквам?

Само хубави неща.

Първо, ще им се стъжни на някои категории нуждаещи се, към чийто начин на живот БПЦ има претенции - като например сексуални и религиозни малцинства, болни от венерически болести, самотни майки, извънбрачни деца, двойки, живеещи без брак и прочее „греховни“ елементи.

Второ, Могилино и подобните истории ще ни се сторят песен в сравнение с това, което ще се твори в поддържаните с държавни пари църковни социални институции, където специфичното социално-медицинско ноу-хау за такива места ще бъде заменено с религиозни ритуали и правила. То и сега не е цвете. Тук-там по някой ще прескача оградите, за да разказва страхотии, но тъй като църквата е „отделена“ от държавата, достъпът на независими контролиращи НПО и журналисти ще бъде силно ограничен. Тука си подчертайте, че имам предвид само тези институции, които ще бъдат на държавна хранилка.

Трето, кризата в БПЦ ще се задълбочи, което допълнително ще вкара хаос в духовния живот на обществото и ще допринесе за развихряне на всякакви анти-религиозни анти-БПЦ и анти-християнски истерии. Вместо БПЦ да бъде откъсната от държавната хранилка и така да започне най-накрая нейното оздравяване, сегашното правителство я набутва още по-дълбоко в ролята на комисионер и държавен храненик...

(добавено по-късно) Не ви ли е странно, че социалните дейности на БПЦ не се отделят във фондация или търговско дружество например? Тогава би било много по-чисто, защото всичко е ясно кое как се финансира по закон, как се кандидатства, как се проверява. Ако е необходимо, и  БПЦ като институция, която никога няма да бъде оставена да фалира е изключително опасна като стопански субект. Досега скандали се въртяха само около свещоливниците и имотите...

Кой говореше за устоите, за българщината? Наслаждавайте се на резултатите.

PS. Хич не съм доволен, че непрекъснато трябва да напомням ту тоя, ту оня член на Конституцията.

11 коментара:

Анонимен каза...

Цялата Мара втасала. . . Но това също може да се окаже и добър предизборен ход. Тоест, БПЦ да използва влиянието си, което е и отслабено, но не е и за пренебрегване, в предстоящите избори. На ББ и компания сега им трябват силни партньори. Видяхме какво се случи с вота - НЕ мина. Защо? Защото ББ си има верните "партньори". Колкото до Конституцията - напомняй ги тия членове, защото се забравят! А ББ на това май разчита, че имаме къса памет. Което е доста близко до истината!

Bogomil "Bogo" Shopov каза...

Начи трябва да се промени Конституцията :) Амаха

Стойчо каза...

Снимката е от една от малкото черкви, в които (поне преди време – сега май вече не е така) можеше да се извършва икуменическо богослужение (т.е.протестантски и католически свещеници също могат (можеха) да служат заедно с православните)

Комитата каза...

Снимката е просто първата снимка на църква на която попаднах в архивите си.

Стойчо каза...

Сигурен съм ;-) Просто на мен конкретно тази черква ми напомня нещо ;-)

НЛ каза...

Писна ми под всяка такава новина някакви разбирачи да се пенят, че то и на Запад било така. Аха, и на Запад църквите (не една, а много от тях) се радват на някаква държавна подкрепа, но: първо, въпросните църкви развиват бурна и полезна социална дейност - почти всички граждани на Германия в някакъв момент от живота си са лежали в католическа болница, посещавали са протестантски дневен център или са пращали детето си в спортното дружество към някоя от църквите. От опит казвам, че никой там не се е опитвал да засяга въпроса от коя деноминация или религия съм, нито дали съм самотен родител или гей. Поддържат още кризисни центрове, детски домове и дори центрове за жени, жертви на насилие. В тези центрове работят преди всичко специалисти - психолози и медицински лица, които са наемни работници и нямат нищо общо с църквата. Ще ли работи БПЦ на този принцип? Или ще възложи работата на своите хора, един от които изхвърли инвалид от манастир, защото бил "наказан от Господа"? Второ, въпросните църкви се издържат от данъците САМО на собствените си вярващи и техни дарения. Този въпрос ти го задават първия път, като подадеш данъчна декларация. После те оставят на мира. Държавата може да подпомага църковни социални дейности, но нито им ремонтира църквите, нито дава пари за нови такива.

НЛ каза...

Бурната ми реакция по отношение на коментиращите е главно за статиите в Дневник.

templar каза...

Това споразумение е дрън-дрън. "ще предоставя информация"... става дума за информация, която по презумпция е публична и не е нужно да се предоставя.

Никъде не пише, че тези, повтарям, твърде общо формулирано държавно съдействие ще се оказва изключително на БПЦ, т.е. държавата би могла да подпише подобно споразумение с всяка религиозна институция, НПО или дори фирма.

Никъде не се казва, че държавата ще налива пари в Църквата (за съжаление), нито, че ще я прави подизпълнител, нито че ще прави хосписи или приюти (не че не би било добре).

Малко изсмукано от пръстите ми се струва твърдението ти. "Попе, що си без килимявка"

Стойчо,
НЯМА в България и по света църква, в която да се провежда икуменическо богослужение. Православни и католици не са в литургично общение, което значи, че съвместно отслужване на литургия не е възможно, поне не от лица, които са духовници в някоя от двете църкви. За протестантите пък съвсем не става дума, защото те самите са хиляди църкви без връзка помежду си и без единно управление.

Това, че хора облечени в богослужебни дрехи някъде извършват нещо, което наподобява литургия има толкова отношеие към църквата, колкото ако ние с теб облечем бели престилки ще има отношение към здравеопазването.

йога каза...

Абе... тя църквата отдавна е перачница на пари ... просто вече ще е официално.

Стойчо каза...

Е, аз поне съм присъствал точно там :) , и местният свещеник беше там

Комитата каза...

templar, не мисля че нещата са толкова невинни.

„Ще предоставя информация“ според мен означава специални чиновници-експерти, заплатени от държавния бюджет, които да вършат работата на БПЦ която тя не може сама да си свърши по търсене на информация, систематизиране, подготвяне на идеология на проекти и т.н.

„Да съдейства на Българската православна църква – Българска патриаршия при изпълнение на мерки, програми, проекти и инициативи“ означава, че ще налива бюджетни пари в мерки, програми, проекти и инициативи на БПЦ, ще я подпомага с експерти, платени от държавния бюджет и още много неща, за които в момента ни е бедна фантазията.

Директното наливане на държавни пари в БПЦ, освен че е противоконституционно, ще доведе БПЦ до още по-дълбока криза, защото ще я свикне да виси на държавния бюджет, и вместо да се грижи за душите на вярващите, ще се грижи паричните потоци да не спират и да се увеличават... Това няма как да завърши добре.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)