вторник, юли 05, 2011

Ожълтялите близначета

Тия дни наблюдавахме нещо ново – на медийния пазар изгряха два таблоида (учтивото название на медийни парцали)

Каква е мотивацията? Според мен, на хората, които се занимават с медиен бизнес, вече им е ясно, че тая работа с печата хич не е розова, при положение, че има интернет. „Флагманите“, с които някои хора дълго време си бърсаха гъзовете, вече са доста похабени, а идат избори. С изборите идват и партийните бюджети  – сиви, бели, черни...

Т.е. собствениците усещат, че служителките в бардака са поостаряли и трябва да им свалят цените, а дамите са с претенции. Затова просто се наемат нови, по-долнопробни, но по-евтини.

И така да видим, какво поставят на сергията двете „конкурентни“ групи.

Първо приликите. Направо е смешно – името на вестника е бяло на червен фон, цената е в жълто кръгче, главната новина е сензационна и заема 80% от страницата. Вътре - дежурната полусъблечена манекенка на времето, две страници кръстословици. Но аз не разбирам от таблоиди, може пък това да е униформата на таблоида навсякъде по света.

Разликите. Манекенката на „Всеки ден“ е чернобяла и снимката е много-по зле от другата. Излагате се другари. Четири страници футбол в „България днес“ срещу 1 на другото място. Другите разлики сами ще си ги намерите.

На мен най ми бяха интересни героите на материалите.

Както е видно „Всеки ден“ май има лека мания на тема Костов (ДСБ)


Между новините за различни видове убийци (бактерии-убийци, лебедоубийци) и насилници (парно, домашно насилие), истерично зиналият ЛДС обяснява защо Костов е убил сините.

 Михнева отървава куршума, мечокът – не. Не се ли сещате кой е убил сладкия мечок, а?

Прошко Прошков с уж „позитивната“ новина за „дясната ръка на Сергей“.(„новина“ на около 2 години) Абе другари, Сергей с уста не работи ли?

До него, забележете, в какво се е превърнал Левски днес. Кой уби съвременния Левски, а!?

Враговете на българщината – депутатите, Костов, БХК. Расизмът и хомофобията за нищо ги нямат в тоя вестник.

Сега да видим същите герои в „България днес“

 Костов забранява „социалистическите“ банки. Виждате ли го тоя с пурата – ей така изглеждат социалистите.

Човек на Костов разпитван за гранатомети...

Разрешено е да се критикува властта, но само в определени граници. Например просташки да се подиграваш на физическите недостатъци на Фидосова.
А сега да разберем кой е Юда.

Видяхте ли? А сега, ако Мутафчиев е Юда, можете ли да изчислите кой е Христос?

И двата вестника са убедени, че Васа Ганчева е била моралният стожер на нашето време и посвещават по страница за погребението. И двата слагат по една малка снимка на Евгения Живкова като продължител на живота и делото на... И двата леко клъвват Първанов – единият чрез далечен братовчед а втория – със „скандалния“ мезонет. Другарю Първанов, къде блеете, развързвайте кесията, хората семейства хранят!

Единствената сериозна разлика между близнаците е, че Пешо Сумиста в едното вестниче чезне по любовница и склонява към проституция, а в другото само  склонява към проституция (всъщност то може да е същата история, не знам подробности). Бащата на Маргините страда по тях в едното вестниче (семейство на страдалци), а в другото адвокатът им нещо е сгазил лука (какъвто адвокатът, такива и те).

Нямам време и желание да анализирам всичко, но впечатлението ми е следното – „България Днес“ изостава – твърде меко, твърде интелектуално, твърде колебливо пипа. А „Всеки ден“ от раз влязоха в ролята си. Професионалисти.

Като човек, на когото му предстои ремонт вече n-та година, оценявам възможността да се снабдя с такова количество хартия само за 40 стотинки.

18 коментара:

Анонимен каза...

Прав си - твоят таблоид е по-хубав.

Кирил Кирилов каза...

Разочароваха ме новите вестници. Като съвсем нови очаквах да са напечатани на по-мека и поне трипластова хартия.

Itilon каза...

Аз пък си мислех, че огромните билбордове, на които ги рекламираха тия парцали, са разчупена реклама на един и същи нов вестник :).

Не знам дали обърна внимание: на снимката, на която се вижда редакционния съвет на горния - Борис Ангелов. Няколко снимки по-надолу, под статията за Христо Мутафчиев от другия вестник - материал от... Борис Ангелов.

Та, за който не е запознат, Борето Ангелов (ако е същият, разбира се) издаваше 19' преди време - с който аз съм имал нещастието да работя. Забавен човек, ходи с охрана, плюеше по Бойко до деня на изборите включително, после беше един от първите, които го интервюираха след победата, и му стана пръв приятел. На Фандъкова също.

Пак казвам, ако не е съвпадение на имената, де. Интересно!

Комитата каза...

Е, вероятно са различни хора, не ми се вярва чак толкова ачик ачик да са същите.

Но друго нещо прави ли ти впечатление - просто по снимките е трудно да разбереш кой вестник е сниман. Дори като отвориш снимката не се разбира веднага.

Анонимен каза...

Пропуснал си да споменаш дще нещо - страницата за зодии и в двата вестника се пише от един и същи човек...

keti531953 каза...

Чудя се,защо си правите труда да ги четете тези вестници...

заложни къщи каза...

Кой дава пари за издаването на тия парцали???

Стойчо каза...

По повод зодиите – познавам един от разработчиците на софтуер за писане на зодии :)

Анонимен каза...

Мисля, че дори и две думи коментар по темата за тези вестници е твърде много. Все пак се радвам, че Комитата се спира на тях, защото поколението след мен, иначе ще трябва аз да го обучавам по темата. А чрез този брЪз обзор, поне това ще избегна. То че тези вестници са бетер тоалетната хартия е ясно. Знам кой ги чете и като знам това, знам също че и този същия няма да е фактор най-много след 5 години. До тогава я Бойко "лентичката" се види на хоризонта, я не.

СлинтоС

Спас Колев каза...

И ти се изказа, "само 40 стотинки". За предните избори имаше два такива безплатни, а сега - с пари. На зле отива тая страна...

Комитата каза...

Леле, Спасе, бях ги забравил безплатните.

Стойчо каза...

Безплатните имат доста по-малко хартия ;-)

прогнози каза...

Haha доста интересни неща има ,като гледам

FroZzen каза...

В Пари пише кой вестник на кого е: на Делян Пеевски и Любомир Павлов: "Любомир Павлов и Делян Пеевски пуснаха едновременно на пренаселения пазар два нови вестника - с еднакво съдържание и еднаква цена" http://www.pari.bg/article/2011/07/05/Tabloidna_kanibalizacija

Прекрасна журналистика, неверояни снимки, перфектен редакторски избор. Мисля, че ще се абонирам доживот и за двата вестника.

T.Gospodinov каза...

На хората им харесват жълтите вестници- ключката е винаги вървежна. НО моето мнение е,че не може да измести политечески новини, колкото и казваме че не харесваме политиката тя все още е на преден план.

Belomore каза...

Гореспоменатият Борис Ангелов е една от най-неприятните рожби, които е тази земя раждала, ражда и сега (за съжаление), така че ич не бих се изнанадАл да твори и у двата парцала.

Парцалетата всъщност може да се разглеждат и като добра новина - некви лоши хора трошат пари за производство, пък било то и на боклучав продукт - ще се завъртят едни пари - за материали, за заплати на некадърници, които пари всеки нормален човек би потрошил за развлечения по света.
Вътрешни инвестиции, направо фантастиш!

Друг ефект надали ще има - аудиторията на парцалетата е тази, която и без това чете седмичните им съцветия - нито ще се заблудят, нито ще изпростеят повече от сегашното, нито може да има наклонена везна връз чистата дъска, нито нищо.

Казано на чист помацки - "Яце паратико за никакна!" :)

Belomore каза...

P.S.
Съвсем по темата:
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2011/07/08/1120232_na_vseki_bulgarin_se_padat_po_45_vestnika/

Atanas Boev каза...

Родопско одеало FTW.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)