неделя, юли 03, 2011

Паркът в джаза

Ще трябва сериозно да ви излъжа, ако ви призная, че много слушам джаз. Обичам, слушам, но не много - джазът иска концентрация, с който да следиш мисълта и настроението на музикантите, а това не винаги е възможно.

Но пък много обичам в някое заведение да ми пускат джаз, и това е една от причините да харесвам много Starbucks. Там пускат. Ако някой знае бар с мека мебел, където тихичко да пускат джаз, да се обади, защото отдавна търся ;-) Да не се отвличам много обаче от темата.

Когато бях ученик, джазът беше нещо като „позволеното“ дисидентство. От една страна, никак не се вписваше нито в партийните химни, нито в комерсиалната соц естрада, от друга – беше предмет на национална гордост, имахме биг-бенд на радиото и няколко джаз фестивала. Джазмените, за разлика от хипарите, рокерите и пънкарите, се обличаха добре и миришеха добре, не изразяваха бурни емоции извън инструментите, не им се налагаше да пеят песни със съмнителни текстове, което ги правеше „по-годни“ за показване по телевизията или на концерти.

Почвам да се плаша всеки мой текст с какви предисловия се сдобива.

Снощи бях на джаз феста в Докторската градина. (A to jazZ). Много яко.


 Появих се в паузата между две групи.

 Хора имаше страшно много. Приятна изненада, при положение че в Южния Парк върви и „Цвете за Гошо“

 Вляво от сцената има и интересна изложба на фотографии на джаз изпълнители.

Наливната бира се точеше едва-едва. Който искаше кенчета или бутилка, беше обслужван веднага. Аз избрах наливните блага и почаках ;-)  Цените бяха съвсем приемливи.

 Тъмнината не прогони никого, но фестивалът приключи в 22,00 часа. Джазмените си лягат рано, а и наоколо са жилищни сгради.

 Да ама купонът беше твърде готин, за да си тръгнеме. Така че останахме на сладки приказки и бири до посреднощ.

Към полунощ се изсипа проливен дъжд, който успешно изигра ролята на последно напомняне да си ходим ;-)

Продължавам да си мисля защо толкова народ се изсипа на фестивала. На мен ми идват наум няколко обяснения.

– Започват да се натрупват хора, които се дразнят от твърде голямото сваляне на летвата на добрия вкус и искат да се насладят на нещо по-скромно, но с повече вкус и с по-малко словоблудство.

– На някои им трябва се уверят с очите си, че все още живеят от правилната страна на „желязната завеса“. (и аз като че ли съм от тях)

– Трети пък искат нещо ново, любопитно и интересно. „Цвете за Гошо“ вече сме го гледали.

Има още една вечер от фестивала – днес. Надявам се да не вали точно по време на концерта.
Облечете се добре, вземете си чадърите и заповядайте. Безплатно е!

8 коментара:

Valkocompany каза...

Monty Aidem ще изненада приятно джазмените :)

Събина каза...

много яко и е хубаво, че е имало толкова много хора.
ужасно съжалявам, че го пропуснах

Анонимен каза...

4. Тълпата "снобее" по модата. Чалгата се изчерпа, сега се търси нещо ново, "по-възвишено".

Същото стана с четенето на книги. Движа се в метрото и изумявам - колкото по-дебилно изражение имат на физиономията, толкова по-съсредоточено и показно "четат" книги. Странен вид ексхибиционизъм. Дано все пак е за добро.

Стойчо каза...

5. Има достатъчно хора, които слушат джаз

anica banica каза...

6. (а най-вероятно - 1.) Безплатно е. Да ти напомням ли, че на безплатните концерти с Енрике Иглесиас и други поп-еднодневки (организират ги мобилни оператори и от сорта, абе сещаш се)ходят некви десеткихилядни тълпи?
Странно доколко хората подценяват този аргумент. Струва ми се, че ако се инвестира систематично в безплатна висока култура, може сериозно да се поработи върху качеството на материала :)

Комитата каза...

Добре че фондация „Америка за България“ финансира, че нашите управляващи инвестират в малко по-различни неща - Любэ, Ивана, Веско Маринов и т.н.

Не ми се изпада сега в спорове кой е по-добър, просто обяснявам кой за какво дава пари.

Стойчо каза...

Е, инрикиту не е чак еднодневка ;-) Но беше наистина забавно, че той беше безплатно в София, а татко му напълни зала 1 със съвсем не евтини билети. Народът търси качество и очевидно вече има някакво определено количество хора, които не се притесняват да го показват.

Sash каза...

@anica banica, така е, на "еднодневките" трябва да са им безплатни концертите, че никога не могат да препълнят стадиона като AC DC със средна цена на билета около стотарката.
Но това в Докторската градина през последния weekend беше нещо съвсем различно.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)