сряда, юни 08, 2011

Прошко Прошков - кандидат-кметът, когото подкрепям

По-долният текст може да се стори на някого политическа реклама, така че, който не иска да чете за местните избори в София, моя кандидат и моето мнение за тях, може да спре да чете веднага и да напусне сайта. Няма да ви се сърдя. Предупредени сте. 


Смятам познанството си с Прошко Прошков, сегашния кмет на „Лозенец“, за голяма привилегия. Много обичам да си говоря с него и да го разпитвам за проблемите на града и особено за нашия квартал, защото той е като истинска енциклопедия и не се скъпи на обяснения. Присъствах на срещата с него вчера, за която вече Деси и Асен написаха. 


С удоволствие му помагам в неговата кампания за кмет на София. Помагам pro bono (като не броим кафетата и закуските, които почерпи на интервюто и на срещата) и когато мога (не много често). Обикновено политиците преследват този и онзи, за да дадат интервю, аз пък от години преследвам Прошко за интервю, и най-накрая, с повечко нахалство, а и, възползвайки се от факта, че по време на предизборна кампания  работата на политиците е да говорят с максимален брой хора, успях да се вредя, и то в претрупания му предизборен график (на 12-ти юни има избори, да не ги забравите! всеки над 18г. може да гласува). 


Нарочно не взех отношение, когато бяха предварителните избори в ДСБ между него и Петър Москов, кой да бъде кандидат на партията. По две причини - първо, нямам никаква формална връзка с ДСБ, макар че имам много приятели там, като Радан, и второ - използвах като оправдание първото, за да не ми се налага да избирам между двамата, защото и с двамата ме свързват отлични взаимоотношения и вярвам в способностите им. 


Срещнахме се с Прошко в едно кафене на "Славейков", където имахме общо половин час да си общуваме. Аз, с годините съм събрал толкова много въпроси към него, че сигурно и осем часа нямаше да ни стигнат. Затова ви публикувам част от 45-минутното интервю тук, а останалото ще ви го преразкажа. Който иска да чете цялото, го има тук– Прошко, здравей. Кажи тука, за да не изглежда като нагласено, колко време те преследвам за това интервю?
– Помня ли вече. От доста време си говорим, то беше още в контекста на „Лозенец“ да правим интервю, ти се интересуваше доста от комуналните проблеми.
– Така е.
– Може би от година.
– Да, и след това по времето на TED...
– Аз не съм ти бягал много, но за жалост пропуснах TED. Пропуснах и целия януари, като частен живот (Прошко беше предвиден като лектор по време на ТEDxBG, но не можа да се изяви, защото беше болен). Ако следващия път ме поканят, надявам се и да имам повече какво да им кажа.
– За какво искаше да говориш на предишната конференция?
– Исках да говоря за визията си и за мечтата си за София. Защо София фактически е град, който изостава, и защо София е града на сведените муцуни надолу и на хората които гледат, вперени в паважа и на хората, вместо да гледат нагоре. За причините за синдрома на неделния светофар и други такива неща.
– Какъв е синдрома на неделния светофар?
– Това си е мой термин. Синдромът на неделния светофар е, когато седиш самотен в неделя на светофара, в седем без двайсет сутринта, и зад тебе дойде кола, поизнервя се за миг и застава до тебе, с намерение да те изпревари на кръстовището.
– Ахаа.
– А вие сте само двамата там, няма други. Това е абсолютното незачитане на чуждото пространство в София.
– Добре. Ами, искам да започнем с това, защо София не прилича на европейска столица? Аз да ти кажа, навремето, като дойдоха промените през 90-та година, очаквах, че в София ще се живее като в Западна Германия, където бях ходил преди това. Че хората ще се откажат от панелките, че ще живеят в къщи с дворове, в прекрасна среда. А сега, като че ли, старите квартали изглеждат по-добре от новите.
– Да, категорично изглеждат по-добре от новите. София не прилича на европейска столица поради няколко неща. Техническата причина е 21-годишното управление на прехода, при което София се развиваше без свой Общ устройствен план. За сравнение, знаеш че една седмица след Освобождението, на 10-ти март 1878г., се възлага общ устройствен план на София. Тоест, това е едно от първите неща, които са направени, като осъзнаване, колко е важно е това за развитието на цяла България.

По-нататък разказва за това, че 20 години София стоя без устройствен план и целия град се покри с кръпки, с безхаберно застрояване и стана непроходим, направо поредица от препятствия.

Продължаваме с темата за проходимостта на града, за трудностите на хората с увреждания, за невъзможността човек да се придвижва бързо (или въобще да се придвижва в него). Според Прошко е налична и тежка дезинтеграция между периферията на града и центъра му, която трябва да се преодолее, чрез оформяне на пространства за култура и изкуство в периферията и улесняване на хората от периферията да посещават клубовете, театрите и библиотеките в центъра. За хубавите неща, които могат да се направят със старите индустриални зони.

Искам да вземе отношение по това, че от двайсет години столицата не се управлява от левицата. Той категорично се разграничава от управлението на Софиянски и посочва, че това е била една от причините да се основе ДСБ. Като районен кмет пред очите му са минали много преписки, свързани с презастрояването и унищожаването на града и всичко е наследство от Софиянски.

Говорим си за рефлекса на отхвърляне, който съм развил. Всеки път, когато видя преустройство в София очаквам най-лошото. Давам като кофти пример езерото Ариана. Прошко споделя, че този рефлекс му пречи и на него, защото гражданите са много изнервени и те като мен очакват най-лошото, а той е имал хубави проекти за спортни площадки в нашия район. Помня тези проекти, бях снимал материалите с намерение да се запозная по-подробно с тях.

Интересувам се от плановете за развитие на Южния парк, от безумния проект за лунапарк, който беше започнал в нашето ъгълче на парка. Прошко ме изненадва с факта, че Южният парк е целият реституиран, че частниците се надлъгват при кого да са атракционите и тенис-кортовете и че единственото противодействие е отчуждаването на земите и изготвянето на устройствен план на парка.

Питам го за вандализирането на парка, възможно ли е да бъде предотвратено. Той смята, че работата е на полицията, общинска или национална, и че поне няколко нарушителя трябва да понесат наказания, за да се опази общинската собственост. Спомняме си случаи, в които полицията е била безучастна или неефективна. Прошко се надява, някой ден, полицията да има същия авторитет като в Германия.


Не му ли пречи младостта да си свърши работата (понеже е съвсем млад, т.е. по-млад от мен)? Няма ли да го изядат старите кучета? Той е напълно уверен в способностите си и разчита на ДСБ, която винаги е стояла зад гърба му и никога не е злоупотребявала с поста му.


А няма ли да си остане с плановете, ако работи с правителство от друга партия? Бившият кмет Борисов обичаше да се оплаква че правителството му реже парите. Няма такова нещо, опровергава ме Прошко, кметът на София е достатъчно силна фигура, за да осигури необходимото. Шегува се с това, че премиерът Борисов е забравил какво искаше кметът Борисов, а той е имал някои разумни искания навремето, като например повече пари от данъците на софиянци да остават в София.

Говорим си за моите три мечти за София:

– Добре. Така, ние може да говорим до утре с тебе, и на мен ми е много интересно, но искам да те питам за три мечти, които имам аз за София . Офффф...
– Защо въздишаш?
– Хаха. ...Които са свързани с това... Ами защото... Абе, ако може в нещо да сме най-добри и първи поне в Европа. И става дума за следното –

Първо, много ме дразнят химическите тоалетни в парковете на София, тоест, ти си представи – обличаш си най-хубавите дрехи, отиваш да изпиеш нещо и трябва да се завираш в ония тесни, мрачни и смърдящи пластмасови кабинки.

Второто което ме дразни, това е градския транспорт през лятото, В задръстванията е ужасно да се пътува през лятото в градския транспорт. Той, понеже едва се движи, вътре става страшно. Мечтая си за климатизация в градския транспорт, така че да е по-привлекателен за гражданите, а и малко да се отхлаби и хватката на транспортните задръствания.

Третото, за което си мечтая е, това е да имаме зони с безплатен безжичен интернет в парковете, или в общинските сгради.

Мислиш ли, че това са реалистични мечти и въобще докъде може да го докараме?

– Те са реалистични и част от тях са и лесно изпълними. Тази с транспорта, разбира се, е малко по-трудната задача, откровено. Твоите мечти до голяма степен съвпадат с моите мечти - за проходим, спокоен град, за град зелен, в който парковете стават място за разходка, за пикник, за социално общуване, с кеф да си изкараш там уикенда. Част от това, което казваш за тоалетните, беше закодирано в моя отговор за устройствените планове на парковете, където задължително, трябва да се предвидят и нормални човешки тоалетни, тоалетни, достъпни за хора с увреждания, тоалетни, където където майките да могат да повият бебетата си, да им сменят памперса, както е в нормалния свят. Част от тоалетните, да се върнем към това, в София, не знам дали знаеш, но са продадени.

– Не знам. Това, което забелязвам, че са и изоставени.

– В Банската градина срещу НДК има изоставена и продадена тоалетна, с надеждата да построят нещо тези, които са я купили. Тъй като в момента, с новия устройствен план, все пак заковаха това вече като зелени площи и там строителство няма да има, собствениците на тия тоалетни знаят, че притежават един гроб, на средата на едно красиво зелено място, който гроб, ако искаме да заприлича парка на нещо, трябва да им го откупим. Затова, да благодарим отново на Софиянски, че тепърва ще трябва да откупуваме тоалетни от собствениците им, за да ги разрушим и да направим там съвременни, приятно изглеждащи тоалетни, или нещо друго, ако устройствения план на парка, предвижда не точно там да е тоалетната, а на другия ъгъл.

Химическата тоалетна, единственото ѝ приложение е за фестивали, концерти и еднодневни събития, където е наложително да я има, не може тя да е част от постоянната паркова мебел. Това е невъзможно. Това е и принцип и на цивилизованост и признак на съвременен европейски град, т.е. възможността хората да ходят на това интимно място, по достоен начин. Това е, общо взето, европейски принцип – нали знаеш какъв е принципа – когато тоалетните започнат да стават платени и нехигиенични, значи наближаваме родината, като се приближаваме от Германия към България с кола. Чакай че забелязвам двама младежи, които ходят по улицата.

(виждаме двама младежи,които се клатушкат с рекламни материали на Прошко. Странна гледка. Апаратът ми не сработва, така че ползвам чужда снимка.)


Снимката е от фейсбук страницата на Прошко, защото моят фотоапарат не проработи

По отношение на тоалетните, това не трябва да ти е мечта, това трябва да е нормално. По отношение на безжичния интернет, в моята община има безжичен достъп на рецепцията за всички гости, които чакат приемен час, има безплатен бърз, широколентов, хубав достъп. Това е направено. Във всеки парк да има е добра идея, вече го има в парка „Заимов“, това е лесно реализуемо за цяла София. Аз очаквам и да има достатъчно партньори, които ще се съгласят да участват, това са компании, които искат да помогнат, компании с широко покритие в София, ако общината не може сама да си го позволи. Ежедневието на младия човек е такова, че той се чувства като без ръце, ако няма интернет.

А по отношение на третото – първо градския транспорт трябва да стане основен начин за придвижване на всички нас и да стане не с насилие, със синя зона 5 лв. на час, просто самият аз, самият ти, всеки един не иска и няма нормален човек, който да иска да се завре с колата по „Солунска“, при положение че има добър отвеждащ транспорт до метрото.

Един ринг в тая връзка, който може да обвърже и довеждащ транспорт от кварталите и спокойно можем да преминем към постепенно и последователно ограничаване на автомобилния трафик по естествен път. Повече бус ленти, повече вело-ленти.

Примерът на Виена е показателен. Аз лично съм потресен от ефекта от това решение – Намалиха се широчините на улиците, като по-голямата част остана за транспорт и за велосипедисти. Останалата по-малка част, остана за автомобили. Там се движат по-бързо, отколкото преди. Автомобилният транспорт, това специалистите го казват, е като газ, колкото повече разширяваш пространството, той го запълва цялото.

По същия начин, ако ние говорим за кръстовища на две нива, които трябва да има някъде едно-две и нонстоп разширяване на булеварди, то накрая ще изпаднем в тотален колапс. Трябва мотивация, трябват стимули за хората, които трябва да са позитивни, а не негативни, не чрез смачкване. Трябват стимули през работодателите част от данъците да се задържа, в Германия има такъв данък. Част от корпоративния данък е към Общината.

Продължаваме с транспортните проблеми. Аз си спомням за изоставените железопътни линии в София, питам дали не могат да се използват за транспортни нужди, включително до летището.  Прошко разказва за старата околовръстна железопътна линия, която е обикаляла София и която съзнателно е била прекъсната, за да се продадат апетитни имоти и да се застроят. Все пак, мисли, че е възможно нещо да се направи по маршрута "Хладилника"-"Подуене". Това, ако НКЖИ няма някакви идеи за имотите, каквито идеи прозират под идеята на Петър Диков за велоалея на мястото на старата жп. линия.  Изтъква важността да имаме транспортен пръстен, който да обира периферния трафик, да не минава през центъра на града. 


Трябва да приключваме с интервюто, но на мен ми е твърде интересно, а и много въпроси си стоят незададени. Затова си позволявам още един, въпреки че го виждам колко е преуморен.


Защо само градинките в центъра се оправят с пари от спонсори? Хората в крайните квартали не са ли хора? Спонсорите искали хората да им гледат табелите и затова много трудно могат да бъдат закарани в крайни квартали, като Обеля. По-тежък  проблем са тайните ангажименти които общината поема спрямо такива фирми, и че лекарството е електронната община, където всичко е видимо за всички.


Аз обаче настоявам, че ми е неприятно да гледам табелки на спонсори в градинката на Парламента, който като върховна власт би трябвало да има пари да се грижи за озеленяването си. Да, точно там табелките на спонсорите са нелепи, съгласява се Прошко и разказва, че вече се появяват фирми, които правят добро заради самото добро.  Дава примери със строителите на метрото в София и две фирми, които ремонтират детски градини, без задължително да искат името им да се тръби наляво и надясно. Прошко смята, че може да постига такива договори и в мащабите на София и това му доставя удоволствие.


Приключваме поне 15 минути след уреченото време. Още веднъж връзка към целия текст.Не забравяйте, че в неделя, на 12-ти юни, можете да гласувате за един от двамата кандидати на Синята коалиция за кмет на София. Секциите са си в обичайните места, може да погледнете тук, ако имате съмнения.


Ще го тормозя за интервю и преди истинските избори наесен.


42 коментара:

Follower каза...

Комита, аз съм доста разочарована. Като цяло.

Тръгнах да чета пътеписа, но всяко трето изречение беше за НОВИЯТ ФОРД ФОКУС и за ЛЮБЕЗНИТЕ МОТО-ПФОЕ И СЕ ОТКАЗАХ. Ама много бързо.

Сега изобщо няма да чета за Трошко-Прошко, само ще кажа, че губя вяра в обективността ти.

Казвам ти го като човек, който не те чете от вчера. (Стойчо не го замесвам изобщо)

Комитата каза...

Аз затова предупреждавам още в началото.

Follower каза...

Знам. И все пак.

Много е предателско.

След като вече са се появили няколко текста, в които рекламата е не просто явна, а се набива в главата, се питам (т.е. аз, конкретно, не се питам- на мен ми се драйфа от синьото в политическия живот), но някак си си представям как утре ще говориш за някоя баничарница, в която баничките са супер гадни, но са ти подарили годишен абонамент за баничка + боза всяка сутрин... Пък не само аз те приемам за някакъв авторитет.

Комитата каза...

не съм съгласен. няма начин да напиша нещо хубаво за нещо, което не харесвам, независимо от абонаментите.

Валентина Иванова каза...

Вие цял ден сте приказвали :)

Комитата каза...

Злоупотребих малко, ама откъде да знам кога пак ще мога да го мъча?

Belomore каза...

Ся, четох и късия, и дългия вариант и понеже съм се самоназначил за тукашен блогокритик, който съвестно трябва да си заработи парсата (кога да чакам чека?), позволете да се изходя по интервюто.
Уточнявам - по интервюто, не по кандидатурата, нито по пристрастието на автора, към което нямам никакви забележки - така е и редно според мен, сущий блогослав трифонов.

Та, в ролята си на кофти читателя, бих обобщил интервюто така:

- Тъпо, а?
- Верно, тъпо.
- А можеше да е ноо по-яко.
- Можеше. А пък в Германия да знаеш как е...
- Ама може да е и по-добре, нали?
- Е, може, разбира се.

Как, в какви срокове, с какви приоритети - това са подробности явно излишни за читателя, възприемащ се като несретен участник в политическия пазар на идеи и гласове.

Затова, следващия път, като така и така си хабите времето, гледайте барем КПД-то да е по-височко, та да има по-съществена файда от "мъченето" ;)

Ангел Грънчаров каза...

Да кажа и да попитам нещо, може ли? Да изкажа едно съображение, а? Що пък да не кажа и да не попитам?

Всичко е чудесно, само да не бяха огромните чинии с ядене на масата. Мисля, че може да се разговаря и без да се дъвче. Пък и много хора ще се запитат: а тия чинии дали пък не са своеобразна форма на "плащане" за предизборни услуги от страна на блогъри? Щом си го помислят това, а тия хора, повтарям, няма начин да не си го помислят, и всичко отива по дяволите. Бях длъжен да кажа това; все някой трябваше да го каже. Заради тия чинии цялата работа се вмества в "парадигмата тип Бойко-и-Митю Пищова", щото току-що четох, че Бойко пък раздал на едно място 10 000 кебапчета, което накарало Митю Пищова да се почувства победен от Боко. Ех, дали може да се прави политика в нашенски условия без чинии, кебапчета и прочие атрибути?!

А и да запитам: някой от блогърите каза ли, че няма нужда от тия чинии? Или всички приеха чиниите с лакомства като нещо съвсем нормално и полагащо им се?! Как се чувстваха, като си похапваха тия лаковства? Питам, щото ми е интересно да разбера?!

Пък и все някой трябва да запита, тъй де, защо да мълчим, когато подобни досадни мисли вземат да се мотаят из главите ни?!

Анонимен каза...

Аз пък ще гласувам за Прошко. Имам три малки деца те няма къде да играят. След като закриха 'София-ленд", Прошко предложи да се ликвидира гората зад ресторант "Кошарите' и построи нов Ленд. Като кмет на Лозенец до сега нищо не е направил, Премиерът никаква лента не е прерязал, но бъдещето е пред него.

Анонимен каза...

След като досега е бил кмет на Лозенец, според мен е добре да се погледне каква работа е свършил там. Ако се е справял добре, това би било най-добрата препоръка за него. Но това могат да го кажат хората, които живеят в Лозенец. Защото могат да се изредят доста неща, звучащи впечатляващо за някой странчен, но ако живеещите в съответния район виждат безобразия, които си стоят с години, и които само кметът и районният инспекторат някак успява да не забележат, тогава?

Стойчо каза...

Анонимен, бях се затъжил за тебе – къде се губиш, какво правиш, добре ли си? Помислих че са ти спрели хонорарите и се замислих как ли си плащаш ипотеките...

Валентина Иванова каза...

Моята баба не пускаше и пощаджийката да си тръгне от вкъщи, преди да й е предложила чинийка домашно сладко :) Просто така е прието.

Стойчо каза...

Пък аз три кафета с мляко си поръчах от келепира! с подсладител! ;)

Анонимен каза...

Това е един самонадеен нагъл и нахален кмет на столичния Лозонец ,който оглозга за комунистите в района!

Анонимен каза...

Да дадем път на младите съм съгласен.Но този момък да се огледа и ослуша.Да си сложи очилата за да не подписва такива текстове предложени му от подчинените му слуги на олигархията в общината която управлява днес.Да напишеш за един НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ /надстрояване на три етажен "МЕЗОНЕТ"/ обяснение до арх.Влади Калинов .."на посочения адрес се извършват някакви строителни работи"извинявайте е безотговорно и несериозно ! Такива неща от работата му като районен кмет може само да му привлече няколкото нагли и долни олигарси считайки се над законите,над народа!Останалите ще си помислят!

Анонимен каза...

Завиждам на кебапчетата, които се показват в материала на енергийния корифей Стойчо. Ако имаше и за мен кебапчета щях и аз да напиша нещо хвалебствено

Стойчо каза...

Аааа, върнал си се ;) Сега ще имаш за детска градина да си платиш, радвам, се за теб

Стойчо каза...

Да беше казал, че ще се върнеш, щях да ти сипя от кафето в термосче да ти донеса, че кебапчета точно нямаше. Ама нищо - другия път ще ти донеса

Комитата каза...

Стойче, внимателно, може да не е разрешено да смесва хапчетата с кафе!

Стойчо каза...

Е, там вече той ще внимава – кафето ще го пие поне три часа след взимането на хапчета. Само искам да е щастлив и доволен

mdam каза...

Появиха се някои негативни коментари под няколко поста по разни места. засега тези коментари са с някаква конкретика, но нищо извън написаното като документи или стари референции които да ги подкрепят. та рано или късно, на тея неща ще трябва да се отговори по някакъв начин, а аз ще любопитствам за истината постоянно. сигурно така или иначе ще дам гласа си на прошков(ако ме пуснат, че нямам регистрация в софия), но предпочитам да го направя с пълна увереност. кандидата има ли екип от специалисти или поне набелязани хора с които да работи?

Стойчо каза...

Коце, добра идея да събереш въпросите и като ти падне на къс пас, да го питаш. И да не забравиш да споменеш, че народът си иска Кошарите! Да не ги пипа като стане кмет!;-)

Спас Колев каза...

А дали можеш да помогнеш pro bono със свободна снимка?

(Всъщност, ако аз бях партия, щях да залепя на сайта си една галерия с cc-by-sa портрети на всеки, който става за показване - ще ми излезе по-евтино от един анонимен клакьор, а пък ще намаля риска да ме запомнят по подобен начин. :) )

Belomore каза...

Стойчо,
опитваш се да кажеш, че Прошко иска да маха "Кошарите" ли? А някой му пречи?

Или просто си се изокал по адрес на народа, щото е анонимен, а за анонимните - знаем...

Комитата каза...

Беломоре, случаят с Кошарите е точно обратният, както знаят нашите анонимни приятели. Кметът едвам спря една далавера със земя, която щеше да става там и с която строителството дефакто се разрешаваше. Но понеже имат задача, трябва да си заработват центовете.

Ema каза...

Аз пък да кажа, че от Прошко Прошков, без да съм го виждала наживо, имам прекрасни впечатления.
Живея в Лозенец, близо до пл. "Журналист". В сутерена на нашата къща има едно помещение,което при пускане на къщата в експлоатация, беше прекрасен магазин за дребни мебели. Това помещение още преди девет години стана собственост на някаква възрастна жена, която го купи от строителния предприемач с цел да си вложи спестените пари. Не съм я виждала никога. Тя не живее в къщата и пет пари не дава за какво ще се използува това помещение.За нея е важно тя да си получава парите от наема. Така, след две години се превърна в някякъв нощен бар, по-скоро бърлога, в която хора със скъпи джипове се нариваха с алкохол,пушеха пури, а димът влизаше право в спалните ни, правеха шумни купони "отваряха кепенците" в полунощ и се забавляваха повече от шумно до зазоряване. После това помещение се превърна в пиано бар, ама не беше много пиано, защото яко издуваха тонколоните, къщата се тресеше, а аз вместо да спя, нощем слушах репертоара на познати имена от попгилдията. Най-затормозяваще беше, когато имаше латиновечери и засиленият звук на ударните инструменти си беше жива инквизиция за опитващете се да спят през нощта нещастници от по-горните жилищни етажи в къщата , които през деня ходеха на работа.
Много време продължи този терор. Опитвахме се да озаптим някак си разпускащете шумно през нощта пиянки, ама като си отидеха полицаите, които им правеха забележка, онези в бара отдолу отново усилваха тонколоните.
Всъщност промяна в наша полза настъпи , когато на поредната ми жалба до Община Лозенец, лично отговори Прошко Прошков. Не стана от раз, но постепенно онези с латинофиестите се изнесоха на друго място. Дойдоха едни момчета с амбициите "да разработят обекта". Помещението, за което имаха разрешение да бъде само кафене, работещо до 22.00, веднага се превърна в долнопробна кръчма с шумни младежки компании и пак нетърпима музика и улични скандали на пияни млади хора под прозорците ни, които за тоалетна ползуваха нашия и съседния двор или направо тротоара пред къщата.
И при този случай на няколко пъти полицията ни съдейства за постигане на тишина през нощите, когато трябваше да спим, но най- голям беше приносът на Прошков, който успя да озапти момчетата и да им наложи онези административни санкции, които да ги накарат да се съобразават с това, че се намират не на полето, а в къща, в която живеят нормални хора и малки деца, които като легнат през нощта, искат да спят, а не да търпят шумните сборища на разпуснати хора без възпитание, които решаваха пиянските си спорове на улицата с ножове в ръка.
Може на вас да не ви изглежда голям проблем, но за нас си е жесток тормоз.На мен лично Прошко Прошков ми е пращал писмени отговори по подадените от мен жалби, в които е изреждал какви мерки е взел, съобразна неговите правомощия,за да принуди неспазващите закона, да го спазват.
Това за мен е сигурен знак, че човекът , който е избран да служи на хората, го прави ссъвестно и отговорно. Това е, аз лично , в качеството си на редови гражданин, имам от какво да съм доволна и благодарна на сегашния кмет на Лозенец , Прошков Прошков.

Стойчо каза...

@belomore :D

Стойчо каза...

Искам анонимният да е доволен и щастлив, защото иначе ще почне да коментира по други сайтове и ще ми е мъчно за него

Анонимен каза...

Стойчо спокойно, тука съм. Още веднаж се вгледай в снимката от твоята статия и в дъното в дясно се вижда чинията с кебапчета един юнак как нагъва. Все пак, си по-убедителен, когато пишеш за енергетика. Трогателно!

Анонимен каза...

А Комитата да пита за София-ленд, как ще постъпи бъдещият кмет.

Комитата каза...

Ще питам естествено, най-малкото да съберем на едно място глупостите, с които ще ни занимават анонимните през следващите месеци.

Хесапов каза...

В община "Лозенец" се искат и се дават подкупи така, както и в другите общини на София. По едно време за издаване на строително разрешение искаха по 3-4 евра, сега може и да са по-малко, а може и повече заради намаляването на строителните разрешения...
...За съжаление имам лоши впечатления и още по-лоши преживявания там...
Не знам как е в Германия по общините.

Belomore каза...

Хесапов,

ти всъщност си анонимен, нали? :)))

Хесапов каза...

Бело море, не съм анонимен, като пиша тук-там по-отгоре-отгоре си ползвам прякора "Хесапов", а това което писах по-горе си е мой горчив опит покрай професията. Но да не влизам в подробности, защото няма да припаря до Техническата служба, а с тези закони и този Трудов кодекс търтеите в общината пак ще са си същите, само на мен ще ми отхвърлят проектите както си искат-за отмъщение например.

Belomore каза...

Това за анонимния беше всъщност закачка към домакините ни и тяхната садо-мазо пристрастеност към анонимните инакомислещи коментатори ;)

Иначе чест ти прави, че споделяш кофти опита (Костас, запиши си и това в графата на "анонимните глупости" за следващото интервю, това сериозно) и, за съжаление, съм абсолютно сигурен, че си напълно прав, вкл. за възможните последствия.

Анонимен каза...

София си има кмет на място-г-жа Фандъкова.А Лозенец не е София.

Комитата каза...

Хесапов го възприемам съвсем сериозно и ми се искаше да го разпитам за подробности.

Анонимен каза...

Прекалено общо говорене, за да има полза от него. Трябвало ринг, хубаво нещо щяло да бъде, прочие... Проблемите на реално осъществяваните ключови проекти в София (околовръстен път, продължения на първа и втора метролинии, трета метролиния с дебат за леко или класическо метро, т. н.) практически не са обсъдени в конкретиката им. Един пример. Добре е да се знае защо метрото е подминало "Плиска" - защото тунелът до бул. "Драган Цанков" е бил проектиран като трамваен през 1982 г. и е бил завършен през 1987 г., вследствие на което в по-късно време използването му като метротунел се е оказало несравнимо по-евтино от изграждането на паралелно подземно съоръжение в близост до "Цариградско шосе". Решението за включването му в първия метродиаметър е взето през 1999 г. от тогавашното костовистко общинско ръководство. Изобщо в интернет има два вида безполезно политически пристрастно дърдорене, анонимно и неанонимно. Интервюто на Комитата е пример за второто.

АнонименЪ

Комитата каза...

Аз знам защо е подмината „Плиска“ - за да се спести от копане и да се пусне по-бързо метрото. Всъщност, в момента за метрото се използва тунела, по който е трябвало да минава трамвая. То и сега си личи, че нещо не е в ред, защото вече няма място откъдето да мине трамвай. Каква е забележката към Прошко обаче? Че директно не е хвърлил вината върху Бойко?

Ophiuchus каза...

Още ли го подкрепяш?

Комитата каза...

Не знам какво да мисля. Много важна причина да подкрепям Прошко беше това, че беше част от екипа на ДСБ.

Ophiuchus каза...

На буренясала нива не и трябва молитва (партия от европейски тип) а мотика.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)