вторник, юни 14, 2011

Вместо реформи в Скопие


Паметникът на Александър Македонски. Забележете, само копитото на Буцефал е високо колкото половин човек

И тук
„ Сметам дека подигнувањето на споменикот на Александар Македонски во Скопје, бидејќи два-три споменици веќе постојат, но овој споменик со својата монументалност ќе предизвика таква веселба и таква церемонија што мислам дека ќе се памети во историјата на Македонија. Со чекорот што го направи оваа Влада мислам дека нашите корени кои досега проблематизираа и досега беа третирани како некој случаен народ кој има своја историја едвај до 19. век па потоа празнина па потоа некаде околу т.н. Југословени, го покажува својот континуитет на староседелство и се поврзува и оддава почит на своите славни претходници, почит која тие и Европа ја очекуваат. Светот сега веќе Македонија ја има постојбината за древна култура која не само Александар туку и плејада на извонредни личности ја подариле во трезорот на светската и европската цивилизација.“ (източник)


Преди това по темата:


20 коментара:

Стойчо каза...

И все пак не могат да го закрепят на две точки само ;) (виж опашката ;)

Анонимен каза...

Дискусия по темата с изобилие от статии, снимки и клипове:

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=85&PN=38

АнонименЪ

dzver каза...

Имат нужда от символи на национална идентичност. Това съвсем не е прецедент. Подобна тактика използва САЩ след обявяването на независимостта.

Комитата каза...

Има нужда, но някак си да направим сравнение като например инвестиция в национални символи на глава от населението...

Анонимен каза...

dzver-щини... Първо, спорно е доколко изобщо е имало подобна ключова, водеща идеологическа стратегия за себедефиниране в САЩ към края на 18 век. Символната система на независимата североамериканска държава не е построена върху пряко себеидентифициране с антични персонажи, с илюзията за непрекъсната приемственост между "те" и "ние". И второ, това съпоставяне на менталността от края на 18 и тази от началото на 21 век в конкретния контекст е просто грубо до неуместност.

АнонименЪ

dzver каза...

Националните герои се измислят.

Ако нямаш под ръка антични герои, възвеличаваш президенти, генерали, възрожденци, изобретатели или каквото друго ти се намери. Целта - да създадеш идентичност, национална гордост, възприемане на статуквото, приемственост и тн.

Като се получи трика, провъзгласяването на нови герои и строителството на паметници секва.

Анонимен каза...

АнонименЪ, уеко а се не оплетеш в езика, буато. Мауце по поуека со суожните фуази, ништо не ти се разбиуа!

Георги Павлов каза...

ББ ходил ли е до Скопие? Щото до 3-4 години му свършват магистралите ..

Анонимен каза...

dzver, с прекалено общото говорене за героизацията рискуваме да стигнем до несъстоятелната идея, че всички герои са еднакво "измислени". Деконструирането на култа към героите не може да пренебрегва различните модели и степени на "измисляне" на героичното, а те варират много силно. Има примери както за относителна близост до историческия първообраз (т. е. академичните реконструкции) на героизираната фигура, така и за отдалечаване до ниво на почти пълна деформация на рационалното и историчното. В най-крайните степени се стига дори пълна подмяна на основни за "героя" характеристики. Мемориалът на спартанския цар Леонид I при Термопилите изобразява действителна историческа личност, която осъзнато и саможертвено се е противопоставила на персийското нашествие в името на независимостта на гръцките полиси. Споменът за него е фиксиран още в историята на Херодот. Едва ли е възможно връзката на този мемориал с гръцката култура да бъде отречена. Дали обаче ситуацията с паметника на Александър в Скопие е аналогична?

АнонименЪ

Анонимен каза...

Божиновски: Споменикот остава голем печат во историјата

Споменикот на Александар Македонски ќе остави голем печат во историјата, вели архитектот Вангел Божиновски.

Според него, скулптурата покажува дека Македонците биле староседелци на овие простори и автентично ја изразува почитта кон нашето минато.

„ Сметам дека подигнувањето на споменикот на Александар Македонски во Скопје, бидејќи два-три споменици веќе постојат, но овој споменик со својата монументалност ќе предизвика таква веселба и таква церемонија што мислам дека ќе се памети во историјата на Македонија. Со чекорот што го направи оваа Влада мислам дека нашите корени кои досега проблематизираа и досега беа третирани како некој случаен народ кој има своја историја едвај до 19. век па потоа празнина па потоа некаде околу т.н. Југословени, го покажува својот континуитет на староседелство и се поврзува и оддава почит на своите славни претходници, почит која тие и Европа ја очекуваат. Светот сега веќе Македонија ја има постојбината за древна култура која не само Александар туку и плејада на извонредни личности ја подариле во трезорот на светската и европската цивилизација.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=76447

АнонименЪ

Комитата каза...

Анонименъ, вече го бях добавил, благодаря ;-)

Анонимен каза...

Моля за извинение за повторението, причината е мое недоглеждане.

АнонименЪ

Стойчо каза...

„Староседелците“ къртят мивки ;-) Другата петилетка Адам е на ред ;-)

Анонимен каза...

Браво на хората!

Belomore каза...

Ке ве замолам - цялата дискусия е изначално сбъркана - това не е Аца връз Букефал, това е статуя на "Воин на кон"! :)))

Да не говорим и за заглавието - това Е част от реформите. Съвсем друг въпрос е, че не са по вкуса на автора - сам явно фиксиран в думата "реформи", откак стана част от "реформаторската десница" :)))
Ми тя е и "автентична" (десницата), бе, Костас, а пък и коняникот е автентичен, значи са от твойте - шо сакаш?! ;)

Шегите настрана - както някой удачно беше коментирал по македонските медиуми - ще се гледат изпод вежди със Скендера (също на кон, на отсрещния бряг на Вардар, буквално) и все някой ден на единия ще му писне, ке го прерипа Вардарот и тогава ще почне големата карамбола*...

Далеч по-забавни обаче ми бяха коментарите, как новият паметник щял да допринесе за увеличаване на туристите - сякаш нормален човек ще бие път до Скопие не за чаршията и кафаните, а за бронзовия кич...

-
* по думите на единия от братята Добревски - фудбалери от Локо Пд нейде из късните 90-те.

Стойчо каза...

Беломоре, подсети ме, че наистина не се сещам: Скендербег в албанската махала ли се намира? (на брега с крепостта) и накъде гледа? Щото Даме и Гоце са си обърнали задниците към реката, гледайки към площада...
Та да не е намек, санким ;-)

Комитата каза...

Беломоре, оценявам закачката с „реформаторската десница“, но каква точно реформа е тоя бронзов кютук и пеещият фонтан отдолу. Такива неща съм виждал по туристическите места в Сингапур, да речем, ама там се възприема като атракция в лунапарк и няма особено значение за „идентитетот“ на сингапурския народ ;-)

Комитата каза...

Между другото и Сингапур има македонско потекло, ако не знаете:

"It describes the founding of Singapore by a prince from Palembang in Sumatra, who had purportedly descended from Alexander the Great."

Belomore каза...

Стойчо,

статуята на Скендербег е, ако гледаш от каменния мост към старата чаршия, леко вдясно - ще се соочат со Аца малце под ъгъл, та още по-криво ще да се гледат явно :)

Костас,

не знам каква реформа е кичът - естетическа и урбанистична вероятно, дали е положителна, е друг въпрос, понякога и на личен вкус.
Но сегашното правителство, както знаем, спечели изборите под лозунга "Да продължим реформите" (които Бранко иска да спре), та явно трябва да е реформа някаква.

Проблемът не е във "вместо реформи"-те, и да имаше реформи, вкл. дори и такива по твой вкус (теоретично), паметникът пак щеше да си е все същият излишен кич и провокация, каквато винаги е бил предназначен да бъде.

За Сингапур явно е било въпрос на време истината да излезе наяве!
Сигурно и името оттам идва - Син, щото е горд син на Александра...
За "гапур" лингвистите още не са се произнесли.

Стойчо каза...

Мда, значи КОННИЦИТЕ(!!!) Даме и Гоце са с гръб към него :) Както казваш – прашанье укуса ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)