вторник, юни 21, 2011

Воинът на кон в Скопие


Страсти около паметниците в Скопие (отдолу има два видеоклипа)

Още един клип


27 коментара:

Момчил каза...

"2011 звучи по-добре" каза си Оруел и задраска 1984.

Анонимен каза...

Паметникът е много красив. Браво на хората - велик войн като Александър Македонски заслужава да има паметник!

Стойчо каза...

Какъв Аце?!? Това е анонимен воин на кон :)
Анонимен, ще вкараш Македония в поредния им филм, недей!

Анонимен каза...

Таткото на този анонимен воин на кон, монтиран вчера в Скопие:

http://www.youtube.com/watch?v=NrEAXDNe25Q

АнонименЪ

Анонимен каза...

Таткото и в Битоля:

http://www.youtube.com/watch?v=WhPrmgfz3KM

АнонименЪ

Стойчо каза...

Той татко му и пред Джумаята седи ;-)

Стойчо каза...

така де - стои :)

Анонимен каза...

Ъхъ, истинска красота е този паметник :) Притежава точно толкова стил и уместност, колкото имитация на гръцка колона на входа на нова кооперация в резеда и с алуминиева дограма. Само че е мноооого по-голям. Кич с такива размери си е сериозно постижение, дума да няма. Който е чел Айн Ранд, нека да обърне внимание на описанието на Колумбовото изложение в "Изворът". Вероятно архитектът на тия изстъпления заспива с тази страничка под възглавницата си.

Анонимен каза...

С ето такива "сравнения" правоверно-либералстващите у нас години наред се опитваха едва ли не да извиняват македонските девиации чрез съпоставяне с българските им паралели, пропускайки фундаменталната отлика между статуса и функционалността им. Там имало антиквизация, ама вижте ги "древните българи", значи нито се различаваме съществено, нито имаме право да критикуваме, такива изводи се налагаха, че дори и претенция за неоспоримост се долавяше на моменти у авторите им... В резултат на това фундаменталистката либералстваща ортодоксия пропусна първите фази на превръщането на антиквизацията във водещо, структуроопределящо явление (или мейнстрийм, ако тази дума повече гъделичка съзнанието). Пропусна и да окаже изискуемата интелектуална съпротива, деформирайки толерантността до състояние на отглеждане на крайности, което не успява да отличи рационалното от илюзорното и (само)разрушителното и действителните им степени на влияние и поражения. Относно таткото. В единия случай имаме не особено претенциозен и малко случайно появил се провинциален паметник на фигура с безспорна връзка със съдбата и името на селището, който обаче няма претенции да бъде символно средоточие на вседържавната и общонационалната идеология, нито пък някога е бил изживяван на национално ниво като почти идеологическа (че и градоустройствена!) революция, а в другия...

АнонименЪ

Анонимен каза...

П. п. Горната тирада е посветена на реакцията на Стойчо.

АнонименЪ

Стойчо каза...

Благодаря за специалното внимание, но с какво Филип Македонски пред Джумая джамия те ядоса, не разбраф

Анонимен каза...

Стойчо, споменаването на филипополския Филип в този контекст е...

АнонименЪ

Стойчо каза...

Все тая, не разбрах вица

Анонимен каза...

Инересното е, че скопчани като застанат под паметинка, ще виждат само шурката на коня. :)

Анонимен каза...

Македонците са българи - вече и те имат в центъра на столицата си грамаден паметник, който няма нищо общо с историята им.

Анонимен каза...

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3904971

Анонимен каза...

Хе, хе, тия ако бяха 100 години назад щяха да са доста по- адекватни :):):)
Май са просто някъде много встрани в някаква измислена реалност :)

Анонимен каза...

Защо на този свят има толкова злоба, завист и ожесточена борба против възможността за свобода (прикрита зад някаква тъй или иначе безсмислена "историческа правда")?

Анонимен каза...

За да разберете последното казано ще уточня с контра-пример към вас - "българи" не съществуват, защото 500 години турската армия систематично е изнасилвала жените и рязала пишките на мъжете по тези места. Всички вие сте турци и вашите национални герои също!

Стойчо каза...

А македонците в този момент са живели на Марс?

Meceto Usko каза...

Поздрави до комитата и стойчо. ;)

Сега е точното време да се издигне паметник на Филип 2 в Пловдив.
Историята на Пловдив има дълбоки корени с Филип. :)

Стойчо каза...

@Мече, ама то от две-три години го има http://www.panoramio.com/photo/15598469 - точно зад Джумая джамия ;)

Анонимен каза...

Стойчо, паметникът е Пловдив от почти 10 години. Но:


Дипломатично решение за преместването на паметника на Филип Македонски

ПЕТЪК, 10 ЮНИ 2011 15:58

ДЕНИЦА ТОРНЬОВА

Все още няма яснота кога паметникът на Филип Македонски ще бъде демонтиран от Римския стадион, за да не пречи на реставрацията на архитектурния обект. Изпълнението на проекта днес ревизираха партньорите от норвежка страна, които отпускат за Римския стадион над 750 хиляди евро.

В общия бюджет на проекта са залегнали 5 хиляди лева за демонтирането на паметника на Филип Македонски. Въпреки че Областната управа вече разполага със строително разрешение за премахването на постамента, все още се изчаква Община Пловдив да осигури средства за преместването му.


Иван Тотев – областен управител:

- Така че, в случая паметникът е тук, тъй като все още строителите могат да работят, но в момента, в който започне да пречи, той ще бъде демонтиран и ако Община Пловдив не се е подготвила за ситуацията, в която той трябва да бъде сложен пред Общински съвет Пловдив, той ще бъде предоставен на съхранение, както е записано в строителното разрешение.

Проектът се изпълнява в срок, голяма част от бетонните парапети вече са премахнати – каза още Иван Тотев и подчерта, че с реставрацията на Римския стадион, се изгражда нова визитна картичка на Пловдив. Партньорите от норвежка страна също не скриха въодушевлението си от забележителностите, които се разкриват.

Ева Валдерхауг – археолог:

- Плановете, които видяхме за проекта, са много, много добри. Убедени сме, че тук ще идват много туристи, за да научат повече за богатата история на вашия град.

Ингер Мари Олсрут - археолог:

- Античните паметници в Пловдив са истинско предизвикателство за всеки археолог, това са безценни находки, почти без аналог в Европа.

Римският стадион ще се презентира и чрез специален интернет портал на няколко езика.

http://bntplovdiv.com/news/society/culture/3019-diplomatichno-reshenie-za-premestvaneto-na-pametnika-na-filip-makedonski.html

Анонимен каза...

Простете, забравих подписа към горния коментар:

АнонименЪ

Стойчо каза...

Мече, значи може и от десет години да е – баси как лети времето, не е истина...

Хесапов каза...

Колко ли струват на нашите роднини избиването на селските комплекси на Грую?

Стойчо каза...

Хесапов, смята се адски лесно: към стойността на строежите добавяш пропуснатите ползи от влизането в НАТО и ЕС и сметката е готова

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)