вторник, юни 21, 2011

Опазване на културното наследство

Много отдавна не съм се радвал толкова на нещо, сътворено в България, колкото на оцветения с боички паметник на съветската армия.Анонимният художник извърши чудото на творчеството – успя да въздигне мъртвата материя на сталинисткия кич до изкуство. Той показа, че България все още не е безнадеждна културна провинция, че в нашата държава има умове, които могат да рефлектират на вечното по такъв начин, че да ги разберат по цял свят.

За една нощ София се сдоби с културен символ и забележителност над нивото на пикаещото брюкселско момченце.Най-накрая в България се появи творец, който само с малко боя осмисли комунистическото минало и ни намигна със самоирония за настоящето.

Показа ни несъстоятелността на фалшивите бронзови „супергерои“ на сталинизма, превръщайки ги в наивните комерсиални супергерои на Холивуд.Изпод гранитно-бронзовата помпозност лъсна целият фалш на мегаломанията и лъжата.

Но, без да се допита до никого, властта избра да защити мъртвородената пропаганда пред дръзко поникналото стръкче самобитна култура и при това действаше бързо и безкомпромисно.

Кога беше последния път, когато сте виждали софиянци и гости на София да се надпреварват да снимат статуя? И сами да се снимат пред нея?В момента, в който пиша този текст, пароструйките вече заличават всякакъв знак, че „България може“.

Пароструйките искат да ни върнат в състоянието на вкаменени наблюдатели на съдбата си, на хора, които не могат да гледат миналото в очите, не смеят да прочетат страниците на историята и не смеят да поставят историята там, където и е мястото - в архивите.Това можеше да стане най-смисления експонат в току-що открития музей на съвременното изкуство в София.

Този паметник можеше да стане символ на адекватността на едно европейско общество. Можеше.

Така се простихме с много натрупана култура и памет - старата архитектура на София, места с история – Царевецъ, Феята, Ариана. Още много чакат на ред - кино „Модерен театър“, индустриалният комплекс в „Захарна фабрика“ и т.н.

Този паметник можеше и да стане символ на нашата окончателна еманципация от „големия брат“.

Ще трябва да почакаме още малко.

56 коментара:

Анонимен каза...

изключително, крайно, абсолютно, драстично ЗА изказаното от автора!!!

Анонимен каза...

Колко точно малко?
Първите 100 години щеше да е така после можело и да се оправим? Нали? Да да ама не! Никога няма да се оправи това проклето място.

Анонимен каза...

"Той показа, че България все още не е безнадеждна културна провинция"

Напротив, той показа недвусмислено, че при какъвто и да е строй, България не е нищо друго, освен провинция, в която се предъвкват клишеата на големия брат.

Стойчо каза...

Това беше последният шанс този паметник да остане. От тук нататък дните му са преброени

Lemon каза...

А на мен мисля, че ми омръзна да чакам.
Така че - кога ще е това "след малко"?

Follower каза...

Надявам се пак да го нарисуват... но знаеш ли мен кое ме притеснява- че сега ще почнат да драскат и по-другите паметници, които са смислени и означават нещо.

Иначе браво на човека/хората, които преобразиха паметника. В началото чак не повярвах че това е в България...

Марин каза...

Много ми хареса преобразяването на паметника. И аз си го снимах за спомен.
За да не дразним червените бабички обаче трябва да го пазим чист (и неопетнен). Затова се изкефих на една супер идея на кмета на Димитровград:
http://www.monitor.bg/article?id=278349

Longanlon каза...

монументална статия, свалям шапка!

Дончо каза...

Комита, подписвам се с две ръце под написаното от теб!

Анонимен каза...

Мислите ли, че поляците обичат Хитлер, та са запазили концлагерите?

Стойчо каза...

Ах, нима работят като концлагери? Или все пак са музей?

Стойчо каза...

...при това музей на ужаса?

Анонимен каза...

Пичове във Виена на центъра има паметник на съветската армия. Там ако някой го разкраси така не вярвам да му се размине.
Като изключим Сталин и Хитлер в тази война все пак са загинали хора. Миналото си е минало било то лошо или добро, едва ли по този начин ще го изтрием. А дори и да го изтрием едва ли ще станем подобри хора.

Комитата каза...

Паметниците във Виена и Германия са знак за съвсем друго нещо - първо, там реално са загинали съветски войници и второ, много елементарно – паметниците са част от цената, платена от австрийци и немци, ако може „освободителите“ да си тръгнат.

dzver каза...

И като са загинали хора дай да не боядисваме паметниците на руското робство?

Стойчо каза...

Освен това: във Виена паметникът е тотално стерилен – никой не минава покрай него, хората минават край Колоната на Чумата, но заобикалят паметника на Съветската армия, по-известен с името „Паметникът на часовникаря“

Стойчо каза...

а да казвам ли, че няма Шпагин на него?

Комитата каза...

dzver - има нещо, с което съветските другари си умират да злоупотребяват - а това са така наречените войнишки паметници. В цивилизованите държави понякога се допуска присъствието на чужд паметник на твоя територия, само ако той е войнишки, т.е. паметник на хора, реално загинали и е израз на почит към загиналите, а не към политическата сила, диктатора или генерала, който ги е водил.

Става дума обикновено за скромни, тъжни паметници в рамките на гробищни паркове.

За това беше и голямата драма в Естония, защото естонците искаха да преместят тамошния съветски войник в гробището на съветската армия.

Паметникът в България нито е войнишки, нито е скромен, нито е тъжен, той просто е маркер на съветското влияние, което още никъде не си е тръгвало и затова трябва да бъде или преместен в музей или осмислен (напр. оцветен).

За съжаление никое българско правителство досега не е показало достатъчно воля, за да го премести на по-подходящо място.

Анонимен каза...

Измиха го значи, така ли? Май в България има много тоталитаризъм. Други страни го преболедуваха, но нашият случай е тежък явно.

Emil A. Georgiev каза...

Да, наистина жалко за пропуснатата възможност да поставиме отношенията си с постсъветска Русия на друга плоскост.

Veso каза...

Един чех, дисидент от Пражката Пролет беше казал: "Най-лошото не бяха съветските танкове! Не беше това че руснаците са ни окупирали! Най-лошото беше, че банда наши глупаци бяха взели властта и мачкаха чешкият народ, както никой окупатор!

За чехите това вече е история. За нас - настояще и бъдеще, но не и минало...

Анонимен каза...

Аз също се радвах много и бях горд, че съм българин, защото графитите бяха уникален пример за съвременно изкуство и за заявена гражданска позиция! Страшното е, че Държавата с такава бързина унищожи всичко това!

dzver каза...

@Veso еми то това е комунизмът, както и "силната ръка" - една банда взима властта и огъва пространството около себе си, за да я задържи. Компенсира собствената си безпомощност и неефективност с насилие в държавата и извън нея.

wattie каза...

Старите номенклат(ик)урчици се пребоядисаха от червено в синьо и станаха "дисиденти", а сега от върха се опитват да пребоядисат и миналото ни - все едно не е било каквото е било. Но го правят толкова некадърно, че дори не могат да се усетят, когато някой всъщност се подиграва със самите тях. И му ръкопляскат бурно.

За тези, които не разбраха горните слова - опитайте се да си отговорите на въпроса "какво всъщност е искал да каже твореца осквернявайки паметника?". Едни естествено виждат едно, други - друго. Правилната позиция на мислещ човек е вместо да противопоставя позициите - да ги събере. А когато Комитата го направи... е, ако е достатъчно умен (аз все още мисля, че е), то той ще се засрами и усмивката му леко би трябвало да слезне от лицето и блога му.

Има една народна мъдрост, която гласи: "Всяка победена чужда армия е окупатор, а всяка победила нас - освободител". Въпреки крайното ми възмущение от драскането по паметници и от "изкувството" на графитите като цало, в случая бих казал, че анархистите направили въпросната цапаница наистина са разбрали именно тази поговорка и то в дълбочина. А вие им ръкопляскайте, да. И говорете за "европейските си ценности".

Кой всъщност стана за присмех от цялата тази история господа?

Анонимен каза...

Даам , ама чехите като ги натиснаха за ПРО да поставят там - показаха среден пръст на Големия брат , а на нас само да ни кажат и сме се нагъзили накъдето ни кажат. Не са ни проблема паметниците ни - проблема е ,че сме путки заспали и отдавна нямаме ни достойнство ни национална гордост.

Стойчо каза...

Време беше да заплачем за поругания черен паметник ;)

Анонимен каза...

Не разбирам каква е тази омраза в БГ. В ЕС не си махат паметниците на "окупаторите". Освен споменатия вече паметник във Виена, има три огромни монумента в Берлин: Treptower Park, Tiergarten (от страната на Западна Германия!) и Schönholzer Heide (30 000 кв.м.! - сравнявайте с каквото и както искате).

Паметника с руския войник гушнал немското дете впрочем е най-показателен и поучителен. Когато от двете страни на барикада при жилищна сграда са се стреляли, по време на временно затишие се е чул детски плач. Руски войник е излязъл без оръжие с вдигнати ръце, отишъл е и е намерил детето сред труповете. Взел го е и се прибрал при своите позиции невредим - немците не го застреляли.

Там ежегодно правят бир фест. Не мислете, че немците са по-културни и по-нормални хора от българите - и те са същите свине. Практически всичко буха вурстчета и пие бира, оригва се и пърди. Този паметник обаче нито веднъж никой вандал не се е понечвал да го осквернява. А повярвайте, не е като да няма вандали, които да искат! Случката, която ми се случи пред очите беше, че хей така в тълпата от хора пиещи бира, двама младежи започнаха да се облеквачат. Не върху паметника - на тревата и то що годе далеч до него. Моментално бяха закопчани и отведени с полицейска кола! Местен човек ми каза, че ще ги съдят за хулиганство и оскверняване на паметник на културата.

Тогава разбрах защо паметниците в Германия са толкова красиви и добре поддържани. А на нашите няма нито една бронзова буквичка. Защото днес ръкопляскате на банда драскачи, а междувременно децата не правят разлика между Каравелов и Ким Ир Сен. Съответно ще драскат върху паметниците и ще им люпят бронзовите буквички.

А за паметника на загиналите американски летци да кажете нещо? Не знам колко български войници са били убити от Съветската Армия, но със сигурност поне 2000 цивилни граждани са били убити именно от онези американски летци. Но какво да говорим - и в този блог, какво и във всички други медии играят двойни стандарти и политически машинации.

DIvanov

Стойчо каза...

Диванов, къде на паметника със Шпагина има войник, гушнал дете?

Анонимен каза...

Мислих си, че си по "computer-savy". Ето ти снимка:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/9mai_treptow_015.jpg

Понеже и другите не знаеш - ето го този от Западна Германия:

http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/pix/sowjet_ehrenmale/tiergarten/tiergarten390.jpg

До него има два танка: http://images.travelpod.com/users/kztours/1.1266947111.memorial-tiergarten.jpg

А "Съветският Парк" (както го наричат там) е забележителен. Има множество паметници, всичките чисти и запазени.

http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/pix/sowjet_ehrenmale/schoenholzerheide/schoenholz390.jpg

http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/pix/sowjet_ehrenmale/schoenholzerheide/schoenholz140_01gr.jpg

http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/pix/sowjet_ehrenmale/schoenholzerheide/schoenholz140_02gr.jpg

http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/friedhoefe_begraebnisstaetten/pix/sowjet_ehrenmale/schoenholzerheide/schoenholz140_03gr.jpg


Но нищо де... Вие рушете, къртете, плюйте, пикайте, пърдете...

DIvanov

dzver каза...

Анонимен 1-10, нали знаете, че червената армия не е съветската армия и че червената армия в България е произвела много бебета по недоброволен път, да го кажем меко?

Анонимен каза...

dzver - а да кажем ли пак меко, че за "закачане на български девойки" е имало нарочна заповед от главнокомандването войниците да бъдат разстрелвани на място? Спомени за това има на улицата, на която живея, спомени имам и родови - от баба ми. На сегашния площад "Македония" руски войник подсвирнал на ученички (една от тях въпросната ми баба). Бил разстрелян на място, като преди това накарали децата да избягат встрани, за да не гледат.

Впрочем същото го пише и в някои по-стари учебници (в сегашните не е "модно" да има такива сведения). Но трябва да се чете.

DIvanov

Анонимен каза...

Браво, Д Иванов!
Не смятам, че аз бих могъл да коментирам нещо повече по този вандализъм. Но коментарите срещу паметника са си чиста проба рожба на "прехода" и на "чалга културата", която успешно ни насадиха като национална особеност новите ни политици от всички цветове.
И ме хваща яд на този художник, не заради това, че момчето е дало нещо от себе си в културно и политическо отношение, а заради това, че пак се прочухме в цял свят с простотията си. И тази вечер в навечерието на 22 юни имаше репортажи за немци с червени знамена пред съветски паметници в Берлин, а нас ни осмиват като примати.
И пак да ви припомня, че нашето студентче от Фукушима го изведоха не американски хеликоптери на морската пехота, а руски дипломати с техен автобус, където той беше единствения чужденец. Чакайте някога американец (или български дипломат) да ви помогне при нужда! И продължавайте да ругаете миналото си ...
Т Тодоров

Stefan P. Petrov каза...

Отдавна не съм се забавлявал така - радостно е, че в Булгаристан все пак има и такива, които живеят в 21 век. А на останалите - като wattie, Т. Тодоров и Д. Иванов- нека да им прошепна - предателството е добре заплатено, но винаги наказвано, по един или друг начин. А специално на другаря с родовата памет от баба му- благодаря ти смехурко, посмях се добре, здравословно е.

Анонимен каза...

А в Париж вчера бе одобрен проект за построяване на паметник на Съветската Армия. Това 2011г., Западна Европа, една от силните страни в ЕС. По същото време в България...

Винаги сме били най-зле. И го заслужаваме.

DIvanov

П.П. Относно вчерашния ми коментар към dzver - редно е да се спомене и обратната страна на монетата - реално с влизането си в България от Съветската Армия пострадват селските стопани в Северна България. Не защото "онея червени изроди...", а защото войниците са били гладни. Но и изколването на животните не е било акт на вандализъм, а добре регламентирано споразумение. Естествено селяните не са имали думата (военно положение си е и те реално я нямат), а е било междудържавна спогодба. Няколко месеца по-късно Съветския Съюз изпраща към България суровини като обезщетение за нанесените щети.

А актовете на мародерство, посегателството над български граждани и други непристойни дела извършени от съветски войни са се наказвали със смърт.

Анонимен каза...

Просто ми се повръща от безсмислиците написани в този "блог". По същия начин ми се повръща от лумпените които оскверняват паметници, които по красив или грозен начин (Сталинистки или друг) отразяват ИСТОРИЯТА.

От 10 години живея в Щатите, избягах на 10000 км от тази същата простотия в България! Не бих се върнал за нищо на Света!!!

(Само за сведение не "Комитата" - в Сиатъл има паметник на Ленин. Никой никога не го е боядисвал и съм сигурен че всеки един от 3 милиона души в града ще звънне мигом на 911 ако види някой "да боядисва").

Г-н Комита - народ, който си "боядисва" Историята и се радва на което, е обречен не да я повтори, а да я ИЗСТРАДА отново и отново! Успех и дано да мине по-леко от предните пъти!...

Стойчо каза...

Та не разбрах: къде на ПСВ в София войникът държи дете?!?
Иначе за отношението на руските войници към местното население (вкл. и баба ти) министър-председателят държи Кимон Георгиев държи специална реч в Народното събрание :) Заслужава си да се прочете :)

Стойчо каза...

Другари, аз обаче не разбрах едно нещо: цяло денонощие след написването на материала мълчахте. Обикновено реагирате на секундата. Какво ви става? Да не са забавили превода на рублите? Или Нефтохима плаща в долари и валутните преводи в България ви се бавят?

Анонимен каза...

Не, тук последния коментиращ малко се изхвърли - всъщност петметровата статуя на Ленин в Сиатъл често е обект на вандализъм, обикновено по време на ежегодните гей паради в града. Но не са рядкост и солените глоби, които от време на време някой нахилен драскач отнася. Естествено въпросния паметник се чисти мигновено след подобен акт.

В САЩ да се случва такова нещо е по-разбираемо, отколкото в Европа. Малко или много Ленин е свързан с история, от която те са много далеч. Там няма историческа памет за тези събития - американците не ги изучават въобще (с изкл. в университетите).

С последното естествено твърдя, че който драска и говори за рутене на паметници (особено войнишки!), независимо от коя историческа епоха - той страда от дълбока липса на култура и образование.

А после се чудете защо децата драскат по чиновете, стените и столовете в училище. Каквито са им родителите - такива са и те. На този исторически етап май сме обречени...

DIvanov

Стойчо каза...

Паметник на Съветската армия може да служи подобно на лагера в Освиенцим днес: за всяване на ужас и като предупреждение.
Супермен беше последния шанс на това недоразумение да служи за нещо по-приятно. Би било много показателно сега паметника да го оградят с бодлива тел, за да не припарва никой до него.
Скъпи другари, не разбрахте ли че неизвестния художник ви спъна на равно място?

Анонимен каза...

Стойчо, сигурно ще изтриеш този коментар, но ти си откровено дебил. Това, което е направил анонимния артист (което ви беше намекнато и в коментарите по-горе), е да ви натрие именно на вас в носовете, че идеологията наречена "капитализъм" е също толкова противна, колкото е бил комунизма. А ти смяташ наклепаното за "по-приятно".

Да, комунистите го наричат "вандализъм" и те от своята камбанария са прави. Но вие, дебилите, да ръкопляскате за това, че някой се подиграва с вас... OMG!

Явно мозъка не щрака достатъчно. Реотана на грее.

Стойчо каза...

Анонимен, гордея се с теб! :)

Стойчо каза...

Да бъдем дебили до край:

Къде на ПСВ има войник, държащ дете?

Ако за вас Шпагинът е дете, обърнете се за помощ към горния анонимен (този, с който се гордея:) – той е тъник психолог и точно ще определи диагнозата :)

Анонимен каза...

Абе какъв "войнишки паметник" ви гони бе? Това не е войнишки паметник! В България боеве не са се водили. Аман от пропаганда.

Анонимен каза...

Стойчо, присъединявам се към предишния коментар и добавям - ти си забележителен дебил.

Историята на войника с детето естествено е от друг войнишки паметник с откровено друго послание. Той показва как хората трябва да се отнасят дори с враговете си. В случая показва какво вие (дебилите) НЕ трябва да правите. Както не трябва да пикаете срещу вятъра например.

Колкото до паметника "с шпагина" в София - той отразява ясен исторически момент, пряко свързан с историята на България. Да, Съветската Армия е била тук, да тя е победила национал-социализма, да ние сме били негови съюзници, съответно да - ние сме се предали и съответно сме били победени от Съветската Армия. И независимо дали за едни това е било добре или не (според мен е естествено очевидно ясно, че НЕ Е добре да бъдеш победен, пък било то ти самия да си последовател на грешна идеология) - този факт е факт и заслужава своят ПАМЕТник.

В едни други статии се подигравате на македонците, че градят фалшива история. Аз като човек с частично македонски произход се смея тройно повече на вас - вие рушите история!

DIvanov

turin каза...

ДИванов, сега да не излезе, че съм казал нещо "за" паметника. Това в Кнажеската градина не е паметник, не е войнишки, не е на армията "освободителка", у нас не е имало "национал-социализъм", нито е имало "фашизъм".

На какво да е "паметник"?? На това, че след 44-та у нас марионетките на Москва избиват и смазват в лагери, че няма политически свободи, че хората са преследвани дори не за мнението си, а за произхода си, понякога даже и без причина?

Това ли ще е паметникът на комунизма? Да почитаме пострадалото ни от комунизма, СССР и СА общество, като пазим и почитаме неговите собствени кухи паметници?

Това ли ни е историята? С такъв паметник ли трябва да помня и почитам всичко, случило се на моето и на други семейства заради "народната власт"?

Ай сиктир! Не, това е пропаганден елемент и трябва да престанем да го забелязваме. Защото той винаги ще действа като такъв, ако го забелязваме. За мен това място с тия статуи там вече не съществува. И се радвам много, че и за други софиянци е станал просто "място за графити".

Изобщо всички с носталгията по тоталитаризма защо не се скриете някъде, тихо и кротко? Защо все ни навирате в носа това с "освобождението"?

Стойчо, аз малко взех да ти се чудя защо оставяш толкова коментари – виж съотношението на твоя текст и безбройните глупости за армията-освободителка, за това че било "паметник" и т.н.

Анонимен каза...

Опс, извинения – статията е на Комитата, не на Стойчо ;)

Стойчо каза...

turin, това че някой анонимен дрисльо не знае значението на думите е негов проблем. Наш проблем е,ч е той не знае история. А ние няма как да разберем, че той не знае история, ако не му дадем шанса да каже следните глупости:
1.Паметникът на Шипка е паметник на руската армия. Пълна глупост – паметник на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ Е.
2.Как може съветската армия да е победила българската при условие, че не е имало бой? Пълна глупост! Българската армия през войната е воювала само с американската авиация и по-късно с немската армия.
А съветските войници са посрещнати от бабата на диванов, той сам го разказа.

А за реалното отношение на населението на страната към немските и руските войници, вече споменах, че Кимон Георгиев е държал специална реч в Народното събрание няколко седмици след 9 септември.

Турин, разбирам ги анонимните включително и диванов: налага им се отново да преживяват 1989г години и ги боли, боли, боли... за щастие не от доброто отношение на съветския солдат към бабата на диванов ;)

Много ги боли :) Как да не ги оставиш да се изкажат? А още повече ги боли, че с половин кило боя се стигнат до там, че Шпагина съвсем скоро ще изчезне

Стойчо каза...

Хубав спомен са оставили ония със Шпагините у бабата на диванов... чак паметик им издигнаха...

Стойчо каза...

Майтапа настрана: който може да намери речта на Кимон Георгиев. Чел съм я само на хартия, дано я има и в интернет

Анонимен каза...

Стига с тая история бе, малоумници. Паметниците от тоталитарното ни минало са инструмент на идеологическа пропаганда, който продължава да действа и днес!
Един от стълбовете, на които се крепеше комунистическият тоталитарен строй е културата - изопачена и подчинена за идеологически цели. Затова цялата ни страна днес е пълна със съветски паметници - което дори е форма на културна окупация от чужда държава.

Longanlon каза...

националистическо-сакралното виждане, че всякакви паметници са СВЕЩЕНИ и като такива никога не подлежат на каквато и да е рационална оценка, очевидно е доста здраво набито в главите на много хора. дори млади, както видях.

Анонимен каза...

Очевидно дебилизмът тук преля над ръба.

Longanlon каза...

усилията ти значи имаха успех

Зелен Бетон каза...

Паметникът с шпагина е символ. Супермен, Роналд и компания също са символ.

Основната разлика между тях е, че шпагинът идва от изток, а компанията – от запад.

Основната прилика е, че са символи на ВЛИЯНИЕ. ЧУЖДО влияние, привнесено тук.

И още една основна прилика има: че са вече изтъркани и изхабени символи. Колкото и някой да ги лъска и реанимира, колкото и някому още да се струват величествени и актуални, те принадлежат на миналото. НЕ на бъдещето. Факт.

Това са НЕНУЖНИ символи. Те не могат да бъдат по никакъв начин полезни на някой, който гледа напред. А неизвестният оцветител вероятно е такъв; тези символи поначало не го интересуват, той обикновено ги подминава, без да ги забелязва. Сега обаче просто ги е взел и си е поиграл с тях. От скука. Или от любопитство. Или от досада. Както човек си играе с неща, с които не знае какво да прави: нарежда ги в разни конфигурации и съчетания и си вика – а, я виж, това стана интересно.

Оцветеният паметник всъщност е ВЪПРОС: За какво са ми тия символи? На мен, тук, днес? Какво да ги правя бе, умници?!?...

И то въпрос, зададен по брилянтен начин. Доста по-интелигентно и многопланово от розовия танк на понтона във Вълтава (да ме извини Давид Черни).

Точно като Комитата, много се зарадвах. Може би защото въобще не съм очаквал такова нещо. Даже си изтеглих едно пътуване до София с няколко дни по-рано, да видя с очите си това, което е (за мен поне) гражданското събитие на годината. Не културното, не политическото – а именно ГРАЖДАНСКОТО. И може би дори не на годината, а на последните две десетилетия.

Обаче мижитурките бяха избързали да го унищожат. Вместо да го оставят да се разнесе по целия свят. Добре, че световните медии си знаят работата и го уловиха.

Не знам дали си даваме сметка, че тази новина е направила повече за престижа на България като демократична страна в очите на света, отколкото всичките благоприятни доклади на разни центрове, фондации и т.н. Всъщност, знам: не си даваме сметка въобще.

Стойчо каза...

„Не знам дали си даваме сметка, че тази новина е направила повече за престижа на България като демократична страна в очите на света, отколкото всичките благоприятни доклади на разни центрове, фондации и т.н. Всъщност, знам: не си даваме сметка въобще.“

Добра мисъл

Стойчо каза...

Работя с един американец. Тия дни е в София и стана свидетел на Супермен и последващото му вандализиране. Той е бивш военен и е представител на нация, чийто национален флаг редовно бива подлагано на подпалване, изгаряне и изобщо всякакви упражнения (вкл.беше нарисуван и зад Супермен). Той искрено не можеше да разбере защо беше необходимо да се „чисти” паметника: първо – това привлича туристи и добро отношение и второ – „Нали това НЕ Е паметник на БЪЛГАРСКАТА армия? Защо да е вандализъм?!?” Край на цитата.

Понякога забравяме какво значи думата патриотизъм явно :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)