неделя, юни 19, 2011

Антимакедонската кампания в действие


Ако се чудите, кои са антидържавните „странски фактори“ – това сме и ние ;-)
Лирическият герой на репортажа иска забрана на „Отворено общество“, подкрепа за „Южен поток“ и подкрепата на гей правата се приравнява към антидържавна дейност...

14 коментара:

Longanlon каза...

e aко тоя е македонския еквивалент на ядосаните старчета по телевизия скат, не виждам кво се учудваш

Анонимен каза...

Я! Че тя, тяхната телевизия, същата кат' наш'те! :)
(После, не били българи македонците… ;) )

Emil A. Georgiev каза...

Каква е тая телевизия Орбис? Да не е официалната пропаганда на ДПМНЕ?

Подкрепа каза...

Там реалността е по-друга, а политиката и медиите са на етапа на нашите през 1990-91-а (да не кажа преди това)
http://podkrepa.net/novini/187-fyrom-dictature
http://podkrepa.net/novini/155-yougo-psycho

Анонимен каза...

Longanlon е прав. Четейки коментарите под днешната статия на Капитал за Прайда, нямаме за кво да се присмиваме на братята македонци.

Стойчо каза...

В репортажа липсва подкрепа за АЕЦ Белене ;-)

Анонимен каза...

Longanlon показва как не бива да се мисли за съвременна Македония - като за еквивалентност на днешната българска действителност. Разликите в обществената атмосфера, профила на водещите играчи и насочеността на основните процеси са много съществени.

АнонименЪ

Longanlon каза...

ами посочи ги де

аз правя най-лесната аналогия - представи си че някой американец, непознат с българската телевизия и политика, гледа оня луд ифандиев по скат - какво ще си помисли? че българите мразят евреите и турците и мечтаят за фашистка национализация на частната собственост

Спас Колев каза...

@Стойчо: Не давай идеи, не знаеш кой чете. :D Във Вардар може де на стига водата, но пък Охрид сигурно става.

Анонимен каза...

Longanlon, ако ще коментираме животрептущи проблеми като колективния образ на българите в съзнанието на въображаем средностатистически представител на несъществуващата американска аудитория на Телевизия СКАТ, то по-добре ще е да пощадим думите. Всеки що-годе разумен човек не би стигнал до елементаризиращо обобщение, каквото ти описваш. Различията с македонската ситуация според мен са наистина много съществени. Там никога не е имало значима политическа сила или дори влиятелна интелектуална прослойка, която из основи проблематизира и преосмисля комунистическото и югославското наследство (с особения му нюанс на подчертано сърбофилство). В момента по-осезаемо неизолационистки и проевропейски говорещи (говорещи, подчертавам) са... бившите комунисти. Да слезем на по-конкретно ниво. "Отворено общество" в Македония никога не е приличало силно на паралелната българска структура. Македонската организация не е била агресивно прозападна, либерална и антинационалистическа, не се е превръщала в инкубатор на ново поколение експерти, които например инициират и активно участват в публичния дебат за икономическото изграждане на страната извън определен теснопартиен контекст и прочие. Македонското "Отворено общество" е под контрола на близки съратници на СДСМ на Бранко Цървенковски, което на практика означава плаха симулация на обичайните за структурите на Сорос жестове, прикриващи номенклатурно-кланови интереси и твърд консервативен проюгославянизъм с типичната за него форма на етномакедонски национализъм (включващ силен негативизъм спрямо България, да напомня). Пропагандата на ВМРО-ДПМНЕ, която представя СДСМ и функциониращото като нейна присъдружна структура "Отворено общество" като предателски структури под властта на вражбедния Запад, е популистка манипулация. Моите впечатления са, че СДСМ и македонското "Отворено общество" са по-близки до духа на СКАТ, отколкото до менталността на определящата се като либерална част от българското общество.

АнонименЪ

Стойчо каза...

@Спасе, каква красива идея! :D

Longanlon каза...

благодаря за пространното обяснение, което иде да каже, че филмчето е мейнстрийм а не продукт на маргинали, така ли?

Анонимен каза...

Македонският мейнстрийм... е нещо като 30-метров паметник на Александър Македонски, до който многозначително размахва пръст по-скромна мраморна статуя на Методи Андонов - Ченто, първи председател на Президиума на титовисткото Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония.

АнонименЪ

Комитата каза...

Клипчето е мейнстрийм. Телевизията не я знам колко е мейнстрийм

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)