четвъртък, юни 16, 2011

За политиката, фирмите и блоговете

Имам материал във Webcafe за това, какво представляват блоговете, и какво може да очакваме от тях, когато се сблъскват с политиката, бизнеса и медиите.

Оригинална снимка - Владимир Стоянов, vstoyanov.com


Ненавиждам думата блогър...


Тая статия излезе като реплика на широко обсъжданата статия на Елена Кодинова за блогърите – Да убиеш присмехулник, макар че не беше замислена като такава. Бях я обещал на Webcafe още на 20-ти май.

PS. Още по темата писаха:
Боян Юруков
доктор Колевски
Валентин Михалев
Свилен Милев
Иван Савков
Асен Генов


22 коментара:

Иван каза...

Очаквах съвсем друг отговор...сякаш е прекалено light.

Комитата каза...

Ами то не е точно отговор. Просто ѝ дойде времето.

Боян Юруков каза...

Хареса ми как го обобщи. Особено момента за политиците.

Комитата каза...

А добре че ме подсети, ще те линкна

Анонимен каза...

Как пък не ви омръзна да се занимавате със... собствените пъпове. Текстът подозрително напомня на логиката "дават ме по телевизора".

АнонименЪ

Комитата каза...

Дават ме по телевизора!

Стойчо каза...

Пък мен не ме дават :)

Марин каза...

Дай боже всекиму!

Алекс каза...

Уау, на снимката си като джедай със зелен светлинен меч!

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Комитата е написал провокативен, подбуждащ към дискусии текст. Искам да обърна внимание на няколко възлови момента:

Блогърът по идея е напълно свободен анализатор, защищаващ своята човешка и гражданска гледна точка. Ерго, свободата (която е така трудно постижима в официалните конвенционални медии и в сайтовете, чиито собственици провеждат някаква своя политика, почти винаги небезвъзмездно!) е най-драгоценното, което отличава блогъра от журналистите, от професионалните, щатни и платени анализатори. От това произлиза несъмнения факт, че намесят ли се пари, подаръчета, почерпки и прочие, и поддаде ли се един блогър на тия съблазни, той е на път да тури кръст на свободата си. Разбира се, за съответните услуги той ще бъде приет в кръжащите около официалния публичен истъблишмънт среди, но въпроса е заслужава ли си да бъде поднесена тая жертва? И в името на какво се поднася такава една неоправдана жертва?

От позиция на казаното блогърите според мен са два типа: неподатливи на влияния от подобен род и на податливи, дори на стремящи се с тях да се флиртува по такъв един начин. Някои не мирясват докато не намерят начин някому да се продадат, пък дори и да е за трохи. На мен ми се струва, че не бива да си кривим душите и че сме длъжни да признаем, че едва ли едно такова поведение и отношение може да се нарече достойно. Нещата и тук, както, прочее, и във всяка друга сфера, опират до морал. Един "продукт", който, както виждаме, не се цени особено в нашенски условия, дори и в т.н. "блогърски среди".

От гледна точка на казаното сами съдете израз на какъв морал и на каква психология са твърдения от рода на следното:

Редно ли е блогър да вземе пари за материал или да ползва някаква облага? Напълно в реда на нещата е, стига честно да уведоми публиката за подробностите по сделката.

Вижда се, че тук тоя човек не страда от морални скрупули и не вижда, че твърдението му страда от толкова коварен нравствен дефицит. Продадох се, но нема лошо в това като си призная за колко ме купиха. При това моралът ми няма да пострада. Сиреч, ако сте също толкова безскрупулни като мен, и вашето доверие към мен няма да бъде накърнено.

Преди време неколцина донкихотовци сред блогърите се възмущавахме от това, че Гоце Първанов си осигуряваше медиен комфорт, возейки със себе си по света (безплатно, естествено!) на правителствения самолет и черпейки с пури и уиски шефовете на разни влиятелни медии. А да купиш репортер у нас е толкова лесно, че то може да стане само като му дадеш да помирише от парфюма ти, стига да си влиятелен "държавник". Боко например подкупва репортерките единствено с мъжкото си очарование. по тази причина те имат, знайно е, една мечта: да им разреши някой ден да поопипат мускулите му. За да сбъднат мечтата си са готови на всякакви мерзости.

Ангел Грънчаров каза...

Ако и блогърите почнат да приличат по поведението и морала си на слугинската журналистика у нас, то това ще означава само, че е потънал и този малък остров на свободата, какъвто имахме в лицето на свободното блогърстване. Потънал е в морето на безочието, аморализма, подкупността, далаверата, на тарикатлъците от всеки род и вид, на фукльовщината, която, за жалост, отличава някои от т.н. "елитни блогъри", които нарекох преди време така, изхождайки не от друго, а от морала им.

Та във връзка с казаното съдете сами какво показва и за какво говори също ето това твърдение на Комитатата:

Супер е, че (политиците, фирмите и институциите) правят опити да достигнат и до читателите на блоговете. В този смисъл, срещите с блогъри са много полезни - на политиците получават още един канал за общуване, обществото придобива още впечатления от първо лице, а и имаме нов метод за заобикаляне на цензурата.

Или това:

Фирмите, които са готови в момента да ухажват блогъри, за да постигат по-близки контакти с онлайн общността, са по-скоро изключение.

Излиза, че някои дори се възмущават, че не били ухажвани и подкупвани от достатъчно на брой фирми. Ете на това му се вика у нашенски условия "морал" и "достойнство", тъй ли! Мерси, не знаех това! Рекламират, да речем, чисто нов автомобил - като пишат нежни и претенциозни излияния - автомобил, който фирмата им била дала и дори им била платила бензина - като им позволила да се повозят безвъзмездно. Интересното е, че тези субекти даже не забелязват унижението. Съдете на какво ниво в такъв случай е моралът у нас и то в т.н. "интелигентни" и дори, представете си, "свободолюбиви" среди! Значи съвсем прави са ония, които още навремето са забелязали, че българският интелигент не мирясва, докато някой властник или богаташ не благоволи да го купи.

В такъв случай обаче имайте добрината да не се възмущавате толкова патетично, че други наши съграждани, именно циганите, се продават доста по-евтино, а именно за две кебапчета и една бира. Разликата е нищожна, не по същество, а по степен. Аз вече писах, че по същия начин би следвало да се оценява и когато политик в кампания разговаря "непринудено" с блогъри, които щедро черпи, тъй като са седнали на отрупани със лакомства маси. Дори и не се смущават да бъдат снимани в такава една мила обстановка? Циганите поне крият кой им е дал кебапчетата и за кой, по тази причина, са гласували. Къде моралът е на по-високо ниво?

Това исках да кажа. Извинявам се за туй, че коментара ми не е къс и лесен за смилане, което нищо чудно да изнерви той или оня. А може би тази е била и целта ми, знае ли се? :-)

Анонимен каза...

Не зная за вас, но за мен в темата за значимостта на блоговете и блогърите като такива остана нещо недоизказано... :-D

АнонименЪ

Комитата каза...

От мухата слон. Не мога да разбера обсесията с „блогърите“. Да не говорим колко мразя думата.

Марин каза...

Ангел Грънчаров по принцип е прав, ако решим че блогърите са морален коректив на журналистите.
Ако обаче (каквато е тезата на Комитата) решим, че блогърите са обикновени хора, които пишат какво им се случва (и каквото си поискат), тогава такива морални норми не са нужни. Дори е предостатъчно споменатото от Комитата - да обяви човек каква му е изгодата.

Моето лично мнение е, че блогъри, чиито блогове участват в Мегафон (политически подбор на блогове), трябва да чувстват повече морални задръжки към благините на фирми, партии, фондации и т.н. Блогове, участници в Блогосфера (свободен, забавен подбор на блогове) могат да правят каквото си искат, стига да го обявяват. Блогъри, които не са участници в подобни големи (и популярни) подборки на блогове са свободни на правят каквото си искат, без да го обявяват.

Комитата каза...

Марине, не мислиш ли, че все пак че Мегафон и Блогосфера трябва сами да решават кой да участва при тях, тъй като имат процес на селекция, и нещата са въпрос на отношения между тях и съответния писач. ;-)

Ангел Грънчаров каза...

Марин, на мен пък ми се струва, че там, където налице са човешки същества и човешки отношения, винаги са необходими "моралните норми". Ако ги няма нормите, тогава всяко безобразие и всяко безочие и всяка мерзост ще станат индиферентни откъм нравствен смисъл, което пък ще означава, че повече няма да можем да различаваме добро от зло.

Давате ли си сметка израз на каква човешка деградация би било това?!

Марин каза...

Точно така е, те трябва да си решават (и май го правят в момента, не приемат нови блогове).

Не знам дали blogspot (blogger) на google предлага някаква статистика откъде се четат блоговете. Мисля си, че една много голяма част се четат през Блогосфера, по-малка част през Мегафон. В този момент, като популярни "нови" медии, тези агрегатори (съжалявам за чуждицата) стават много важни за определяне на общественото мнение (на четящите в Интернет).

Сигурен съм, че твоят блог основно се чете през Мегафон или евентуално през topbloglog.com. В кръга на шегата разбира се, според моите критерии Мегафон би трябвало да те предупредят за нелоялни политико-блогърски практики :) Ако си четен през Блогосфера (и не през Мегафон) си напълно коректен, давайки информация за използваните "корпоративни" облаги.

Ангел Грънчаров каза...

Ние, прочее, сме на път да постигнем това, т.е. да ни сполети тази зла участ. Безобразното у нас минава за "възхитително", откровената простащина и наглост биват оценявани като израз на "природна интелигентност", арогантността бива възприемана израз едва ли не на сърдечна доброта, кичът се представя за "нова естетика" и прочие. Сиреч, всичко у нас кажи-речи е вече наопаки, не както трябва да е. Нима в такава една ситуация на масова атрофия на нравственото чувство е за чудене това, че на елитните блогъри им се вижда съвсем в реда на нещата някой да ги купи за една или друга услуга?!

Когато и блогърите станат "съвест под наем", подобно на адвокатите (и на журналистите), тогава от свободата у нас няма да остане и помен. А какво да говорим в такъв случай за произтичащото от нея достойнство?!

Анонимен каза...

Искам да поздравя Комитата за изключително умерения, цивилизован и убедителен начин, по който е изразил позицията си. Всички други ощипани моми, които заквичаха след моята статия "Ква е таа!?" и ме запращаха по дяволите, постъпиха изключително неджентълменски. Да не говорим за тъпите шегички със смененото url, върху които някои изключително компетентни блогъри дори построиха тезите си. Ето така не се прави. Не се строи теза върху непроверен и недоказан, а оказва се и изфабрикуван факт.
Моето мнение е, че нито блогърите, нито журналистите не бива да се влияят от парични потоци и да се ласкаят от оказано внимание. Най-малкото блогърите, защото при тях доверието е всичко. Ако искат реклама и достъп до политици - да станат журналисти.
Писала съм и за подкупните журналисти и там мнението ми е много по-жестоко отколкото към блогърите (към които - особено към талантливине и почтените - винаги съм изпитвала най-топла симпатия) и вместо да питате гаменски "Ква е таа!?", можехте да пуснете елементарен сърч в гугъл и да намерите и тези статии. Но къде по-мъжко е да се обиждат жени, които имат мнение за нещо. Дори мненията ни да не съвпадат, не се прави така, а се обсъжда.
Още веднъж - не съм съгласна с много от тезите на Комитата, но той има право на тях и ги е изразил наистина културно и умерено.

Анонимен каза...

Ех... а ако беше и ПО критиките коментарът... ехее.

Блогърите, както и журналистите, не са с кошерен разум, т.е. ако критикуват някакъв проблем, никой не казва, че ТИ конкретно имаш проблема (защо всички го приемат лично към тях насочено и после пишат бах го и чаршафите да доказват, че не става дума за тях... ако това е така, защо изобщо се чувстват принудени да се оправдават и зашитават?)

Да, ок, текстът може да е обвинен, че е покровителствен. Но основното е, че критиката не е без причини, нито че наличие на критична мисъл би била само положителна в текстовете?

Комитата каза...

Енея, не разбирам много коментара ти, само пак да напомня, че този текст не беше замислен като отговор на каквото и да е, а самостоятелен текст.

Black Wolf каза...

Сър Артър Конан Дойл преди 100 и кусур години чрез думите на своя герой проф. Челинджър е дал най-точното определение за журналист, което съм срещал. А именно "porcus ex grege diaboli - свиня от стадото на дявола".

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)