вторник, юни 14, 2011

Салата от кандидат-президенти в ГЕРБ

Кой ще бъде канидадат-президентът на ГЕРБ?

Премиерът каза, че вече го бил измислил - надпартиен, свестен, просто трепач.

Хич няма да разглеждам въпроса, как така премиерът го измисля, като тая партия си има ръководно тяло. Ръководно тяло си има, наистина, но чия е ръководната глава?

Ще има ли първични избори в ГЕРБ? Ще има. С един избирател.

Защо да се харчат грешни пари за бюлетини и урни?

До момента, в салатата участват:

Бойко Борисов
Цветан Цветанов
Стефка Костадинова
Росен Плевнелиев
Петър Стоянов
Симеон Сакскобургготски (благодаря, Стойче)
Цецка Цачева (благодаря на Борис Костов)
Божидар Димитров (благодаря на Ясен Праматаров, вече в официалната селекция на конкурса)
Юлиян Вучков (Стойчо)
Йорданка Фандъкова (благодаря на Ваня Панайотова)

Аз пак залагам, обаче, на Ицето Стоичков, с когото днес Бойко откриваше църква в Етрополе.

Това не значи, че Бойко Борисов знае в момента кого би избрал.

PS. Извън конкурсната програма:
Божидар Димитров (благодаря на Ясен Праматаров)
Дългия (т.е. Слави Трифонов)
Волен Сидеров (благодаря на george за тези две номинации, но ми се виждат крайно нереалистични. Дългият все пак се закле на Кунева, а Волен си е сам за себе си)

36 коментара:

Анонимен каза...

и аз така мисля!

Nicodile каза...

Залагам на Стефка Костадинова. Ицата(с цялата ми почит) е прекалено прост дори за ГЕРБ, а и е замесен в прекалено много скандали.

Димитър каза...

И в миналото на Стефка Костадинова има една реклама на ВИС, която неминуемо ще изплува.

Стойчо каза...

Царя си забравил в списъка ;)

Анонимен каза...

АЗ залагам на П. Стоянов, защото ще привлече и трите процента на синята коалиция, включително и циганите, които вече гласуват за нея.

Стойчо каза...

за теб знаем, споко

Борис Костов каза...

http://tv7.bg/news/357072.html

за къде салата без прясна марула ;)

Анонимен каза...

Оня професор, дето всъщност е само доцент (assoc. prof.) – Божидар Димитров? Вярно – бита карта, но нали бяха френдове май, а и то и магаре да пуснат, ако бате Побойко го подкрепи – все тая :)

Комитата каза...

Ясене, ако ми изровиш материал поне със слух за БД ще го добавя ;-) иначе някак си е извън конкурсната програма. всъщност сега ще го добавя

Георги Павлов каза...

За ББ не знам, но тия дни се сетих за Благовест Сендов. Ама е на 79г.

Впрочем .. защо вече няма подобни личности?

Спас Колев каза...

И аз вчера си мислех, че по естетически причини кандидатът ще бъде с профил, противоположен на този на Кунева.

Така на балотажа ще имаме един продукт, но в два различни целофана - за всекиго по нещо...

george каза...

аз предлагам в сагата Волен Сидеров.

Тимберицата би направила всичко на този етап, за да се задържи още :D

george каза...

Всъщност бих предложил и Дългия. То на този етап е достатъчно куриозно и без него де :D

Ангел Грънчаров каза...

Моя милост пък залага на Б.Борисов че ще е кандидат-президентът. Да, залагам на него тъкмо на основанието, че заяви, че нямало да се кандидатира. Но това беше заявено преди няколко дни, а Боко, знайно е, обича да си мени мненията секи ден по два-три пъти. Ще се пожертва човекът да ни стане президент. Пък и по тоя начин ще избяга от горещия премиерски стол, що му прогаря сега панталоните на задника. Ще се спаси санким, поне за пят лет като се пожертва да ни стане президент республики. Не го мислете чак толкова за прост да си остане само премиер.

Този е моят залог - на тези и на някои други, още по-езотерични основания. У нас мистиката, не друго, ръководи решенията на държавните ни мъже, т.е. те са изцяло ирационални и хазартни...

Стойчо каза...

Нелоша идея да си организираме черно тото по въпроса ;-)

Комитата каза...

бих използвал някакви индекси, за да гледаме на кой как му се вдигат акциите, но честно казано не знам как може да се направи.

Анонимен каза...

О, аз писах за БД на майтап само. Но ме амбицира, порових и ето два линка за него:
http://frognews.bg/news_35628/Bojidar_Dimitrov_-_tainiiat_kandidat-prezident_na_GERB/
http://www.bnews.bg/article-25355
Имало и някаква фейсбук-група за това, не знам.

Ако кажеш, че майтапът е настрана, определено БД не е за такъв пост.
Но то когото и да извадят от ГЕРБ, все няма да е за там ;) Ама...

Стойчо каза...

По честотата на появяването на името му заедно с това на Борисов в едно изречение ;-)
Или да изследваме средното разстояние (в брой думи) между името на кандидата и Неговото име. А може и в брой секунди (за ТВ репортажите) ;-)

Комитата каза...

честито, вече си в официалната селекция ;-)

Стойчо каза...

Имаш предвид официалната селекция с предложения за технология меренето на рейтинга, нали?

Комитата каза...

по-скоро комбинация от първото ти предложение и някакво мерене на рейтинг

Ваня Панайотова каза...

Ааааааа, не знаех за вашите номинации, добре, че Стойчо ми каза във ФБ, където вече дадох своята:

"Vanya Panayotova
Кого ли не спрягат за кандитата на ББ за президент - П. Стоянов, Ст. Костадинова, Й. Фандъкова, Р. Плевнелиев и т.н. Дълбоко грешите! Вучката е, бре, "къде рита топка с мене, бе, там от Аерогарата..."

:P

Стойчо каза...

Професор Вучков се самопредложи в онова безумно интервю, предлагам да го включим засега в извънконкурсната класация, че кой знае... ;-)

Стойчо каза...

Пратих ти линка на скайпта

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, поздравлявам г-н Комитата за евристичното подхвърляне, че до август в ГЕРБ ще текат нещо като дълги, продължителни и изнурителни "предварителни избори", в които участва само един-единствен човек: Он, самото Слънце, ненагледния ни!!!

Анонимен каза...

Който и да е - ще гласувам за него. Всички други партии са измет!

Стойчо каза...

Мдаааа, а едно време обвиняваха СДС (а и БСП), че магаре да сложи за кандидат ще го изберат... Какви времена бяха и къде отидоха днес магаретата ;-)

Маркуча каза...

Вучков ми се вижда крайно невероятна кандидатура. На Бойко може и да му викат Боко Тиквата (незаслужено според мен), но не е дотам луд да предложи някого, който може да го надприказва. Освен това забравяте Костов (! :), което е непростима грешка — гласуваш за Бойко, получаваш Костов, за който не помни :)

Стойчо каза...

Маркуча, нали точно в това е проблема: гласувахме, ама не получихме!

Bogomil "Bogo" Shopov каза...

Батков, адв.

Зелен Бетон каза...

1) Като нищо Борисов може да се раздели с Плевнелиев. Много започна да му расте рейтингът – а в президентството няма да е така, защото Плевнелиев си е експерт човек, свикнал е да се занимава с практически неща, не с интригантския ъндърграунд на "реалната политика", и няма да е съвсем на мястото си. А и ще бъде много повече на показ, съответно като сгафи някъде, повече ще се вижда и ще го ядат от всички страни. Освен това Плевнелиев-президент автоматично ще придобие етикета "човекът на Бойко в президентството" (т.е. ще се подчертае кой е по-важният). Щото сега става обратното: Борисов ходи да реже ленти, но на всички е ясно, че работата я е свършил Плевнелиев.

2) Николай Младенов. Там стават интересни неща. Младенов е пречка (и слава богу) пред Бойковите външнополитически изцепки: Борисов внимава да не ръси много приказки на вересия, за да не заизглежда по-неадекватно от собствения си външен министър. А вече му се иска да се поизпъчи и на международно ниво, възхищението в очите на поданиците в страната го има, иска му се да засияе по същия начин и пред чужденците. Затова му трябва външен министър, когото да превъзхожда (Румяна Желева в този смисъл беше перфектна, ама нещата се объркаха). Младенов обаче е човек със собствено мнение, та не се знае, ако стане президент, дали няма да подеме собствена политика. Особено ако отмъкне масово сините гласове (което е напълно способен да направи) и на тази база придобие увереност. Това би било най-близката БГ апроксимация на формулата Путин-Медведев. А и отвън при такава кандидатура ще се чуят само ръкопляскания (не и от Москва, разбира се). Има и чисто практическо основание: това е най-безпроблемният начин въпросът с ДС-посланиците да се реши бързо и окончателно.

3) Мария Капон. Самият аз малко се учудвам защо пиша нейното име. Може би защото наскоро в някакъв ТВ репортаж я мернах до Борисов и някак ми заизглеждаха като съекипници (или заговорници, ако някой предпочита). Обективно погледнато, тя е доста удобна: хем е от много време в политиката, хем не се е забърквала в сериозни скандали, хем е аморфно дясна като самия Борисов. А и често изкзва собствено мнение, така че си е изградила репутацията на независимо мислеща – въпреки че ефективното й поведение е по-скоро опортюнистично.
_________________

Мислил съм си и за други, но не ги смятам за особено вероятни (Соломон Паси, например). Убеден съм обаче в едно: ако Борисов е избрал кандидат, по-интелигентен от него, то този кандидат най-вероятно ще бъде по-скоро пасивен; и обратното, ако е избрал активен такъв, то интелектуалното му ниво в никакъв случай няма да надвишава това на самия Борисов. Логиката сочи така.

(продължава)

Зелен Бетон каза...

(продължение)

Между другото, малко съм разочарован от примиреността, с която обществото посреща недопустимо късното обявяване на кандидатите за президент (не само от ГЕРБ – по въпроса очевидно цари железен консенсус между всички партии). Изглежда, че за повечето хора е напълно достатъчен доводът "ако го обявим по-рано, ще го оплюят и омаскарят". Познавайки родния социален и медиен климат, това е вярно. Има обаче една друга причина, която според мен е много по-важна – и тя е именно определящата.

У нас контролът върху изборния процес се осъществява не с пряко нарушаване на избирателни права; дори не толкова и с купуване на гласове, "мъртви души" и пр. Основният инструмент за предопределяне на всякакви изборни резултати е ОГРАНИЧАВАНЕТО НА АЛТЕРНАТИВИТЕ.

Сещам се как Желю Желев изглеждаше като същински аристократ и титан на мисълта на фона на цялата кинкалерия от образи, набедени за негови конкуренти за президентския пост. Е, как да не го избереш! Особено в тогавашната атмосфера на синьо-червена дилема и идеалистични очаквания за бъдещето. И аз гласувах за него, въпреки че той няма почти нищо общо с представата ми за президент на държавата, чийто гражданин съм.

Тази липса на алтернативи обаче хората започват да я осъзнават. И да осъзнават, че именно това вече им писва. Затова, ако кандидатите бяха известни 6-12 месеца предварително, както в нормалните демокрации, щеше да има достатъчно време да се зачуят гласове от типа "абе я ги махайте тези, дайте ни сериозни кандидатури!". И драгите кукловоди можеха да изпаднат в цайтнот, и изборните резултати да станат съвсем непредвидими. А като обявят имената месец-два преди изборите, докато ги огледаш, докато се ориентираш в лавината от клюки и прецениш кои от тях може да са верни, докато проумееш, че "твоя човек" въобще го няма в палитрата – дошло време да гласуваш. В известен смисъл, избирателят се поставя пред свършен факт.

Най-вече затова бавят, според мен. Но и този трик скоро ще бъде дешифриран – та ми е интересно на следващите избори какво ще стане. Защото, колкото и да бавят, все пак не могат да обявяват кандидатите една седмица преди изборния ден.

Зелен Бетон каза...

P.S. Фандъкова няма да е – Бойко обича в къщата да има жена, да шета като пчеличка и да полива цветенцата, без да се обажда много-много. Така че няма да се раздели с нея, та да рискува да си отвори без време и някой "кухненски" фронт на противопоставяне... ;)

Анонимен каза...

Николай Младенов е под 40 години.

Зелен Бетон каза...

Моя грешка, мислех, че има 40.

Борис Костов каза...

Комита, не знам на майтап ли спрягаш Стоичков, но той цъфнал на вота на недоверие, тъй че... вкарах се в конмспирацията :D Има резон някакъв

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)