понеделник, юни 13, 2011

Едно столично училище

Вчера бях на комисия. Цял ден, което ми даде възможност за някои наблюдения и изводи върху даскалото:

 • Реформата в образованието трябва да продължи спешно с тоалетните. Помните ли вица Какви са признаците, че сте циганин? Поне единия може да се преобразува в: Ако ви се струва, че тоалетната на Централна гара е чиста, то вие сте ... ученик в българско училище! Мисля, че даже влаковите тоалетни на БДЖ са в по-добро състояние
 • Столовете са нови, но масите помнят и моите драсканици
 • Прозорците на долните етажи са с решетки, както едно време.
 • В малките класове децата имат собствени шкафчета. По две на шкафче, но си е прогрес
 • Дограмата е нова и в добро състояние, но стенописите помнят лозунга За един мирен свят
 • Не знам какво вестници четат даскалите, но Чук-Чук масово се ползва за поставяне в дъното на чекмеджета.
 • Има информационни плакати за наркотиците. Много полезно, сега знам какво да пазарувам.
 • Има и рекламни плакати за училища за след 8-и клас. В София има Гимназия по охранителна дейност. А едно време ползваха политически коректни названия, напр.Олимпийски надежди ;)
 • Не мога да стана учител по физиологични причини: в седнало положение коленете ми повдигат катедрата. Очевидно за учители се взимат изключително и само миньончета.
 • Знам какво значи думата БЕЛ! :) Това е нова мода, едно време малко предмети имаха общоприето съкращение – и да не си спомням със 100% този специално щях да запомня ;) Математиката за щастие не подлежи на съкращение ;-)
 • Министерство на образованието е пуснало информационен комикс как се кандидатства след 7-и клас. Героинята в половин страничен текст ИЗБРОЯВА! Имам познати, които правят по-привлекателни комикси.
 • Мириям и Патриша (имената са истински) имат възможността да учат по глобус, на който най-голямата държава в света се нарича СССР. Но глобусът не отговаряше на друго, по-фундаментално свойство на Земята – не се въртеше около собствената си ос ;)
 • Представяйки си каквa такава стая влизат хуните всеки час, мога с чиста съвест да кажа: Даскалите са героите на нашето време!

27 коментара:

Анонимен каза...

"Столовете са нови, но масите помнят и моите драсканици" - поне са здрави и доказани. Жалко, че си драскал - това е малоумно. Все пак по-добре здрава маса с твои драсканици, отколкото нова ПДЧ. Масово в момента "ремонтираните учебни стаи" се оборудват с такива.

"Прозорците на долните етажи са с решетки, както едно време." - и така трябва да бъде!

"Дограмата е нова и в добро състояние, но стенописите помнят лозунга За един мирен свят" - и какво лошо има в този лозунг?

"Има информационни плакати за наркотиците. Много полезно, сега знам какво да пазарувам." - по-скоро само дебил може да каже подобно нещо. За щастие децата в училище масово не са такива.

"Не мога да стана учител по физиологични причини: в седнало положение коленете ми повдигат катедрата. Очевидно за учители се взимат изключително и само миньончета." - не можеш да станеш учител, по други ментални причини. Учителите в 99% от времето стоят прави.

"Мириям и Патриша (имената са истински) имат въжможността да учат по глобус, на който най-голямата държава в света се нарича СССР. Но глобусът не отговаряше на друго, по-фундаментално свойство на Земята – не се въртеше около собствената си ос ;)" - защо не дариш на училището един глобус?

Кирил Кирилов каза...

Това все пак е столично училище, представи си какво е в дълбоката провинция.

Стойчо каза...

Анонимен, даже и този ли вид дописко трябва да зашършвам с отказа от отговорност, гласящ: „Анонимен, ти си идиот“?

Анонимен каза...

"даскали" - едно особено уважение към героите на днешното време струи от тази дума, не мислиш ли?

Анонимен каза...

Пояснение - вторият анонимен, макар може би също идиот, не е онзи анонимен ;)

Стойчо каза...

Очевидно трябва...

Стойчо каза...

поне пишете Първи, втори, и т.н., че ще го отнасяте един заради друг ;-)
„Даскал“ и „даскало“ са обичайни за мен думи и изразяват именно респект.

Алекс каза...

Искрено ме забавляват коментарите на анонимните. Тоалетните в някои училища ги забелязах, че станаха зле може би още 1997, но има единици, които се стараят и при тях тази промяна не се е случила. Въпрос на желание и усилия.

Анонимен каза...

До автора:

ед.ч. "Даскал", м.р., мн.ч. "Даскали"

Значение:
1. Остар. Учител.
2. Разг. Пренебр. Учител.

Наистина училището не трябва да е свободно за всеки! Виждаме, че някои "популярни блогъзъве" не са го заслужавали, когато са се подвизавали там. Драскали по чиновете и масите в стола, "даскалите" ги мъчели, а решетките по прозорците им пречели да избягат. Мъчно, мъчно...

dzver каза...

Интересно има ли и един ученик в тая държава, който никога не е драскал по чиновете? Даже ни караха да чистим в началото на всеки срок, за да можем да си драскаме на чисто и чиновете ни да са украсени само с авторски чинописи.

tcvetelinka каза...

Аз пък ще ви пиша за едно училище в затънтената провинция, което има страхотни класни стаи, оборудвани кабинети за всички изучавани предмети, но за жалост прогреса стигна до там то да е едно от 100-те защитени от закриване в България. За сведение училището в което сега учи детето ми няма нито едни кабинет и карта на България.

Стойчо каза...

Анонимен, свери си дефиницията както по Под игото, така и по Записки по българските въстания.

Стойчо каза...

Да, и не забравяй за отказа от отговорност

Стойчо каза...

Цветелинка, а защо няма карта на България? (то и в тази стая, в която аз бях нямаше карта на България, а само споменатия глобус, но очевидно искаш да наблегнеш нещо специално?)

tcvetelinka каза...

Историята е дълга, ставаше въпрос за часовете по "Човек и природа" и на родителска среща, попитах за карта дали имат децата, отговориха ми с не. Тогава се ядосах и купих карта, която отнесох в класа. Така или иначе трябваше да се събира редовната лепта от 30 лева, реших че най-доброто което мога да направя и да знам къде са отишли парите е да взема карта на България, и не можех да си представя да учиш за България реки, води, планини... без карта.

Стойчо каза...

т.е.въпреки доброто както казваш оборудване не е имало карта?

tcvetelinka каза...

Става въпрос за училище в София, не за училището в провинцията, може би не съм се изразила правилно в предния коментар.

Стойчо каза...

Може да учат по Бранислав Нушич: „Деца, представете си море!“...

Анонимен каза...

Ужас! Действителността е страшна, а като си спомня отчаяните 9м., в които бях даскал още ми се повдига и от тоалетните и от чиновете, решетките, плакатите и..., а най-гадното е, че имам 2 деца, едното, от които е потопено до шия в тези л....
Не ми е известно дали на някого му хрумва да провери WS-то преди да си запише детето, а трябва.
Аз го правя.

Стойчо каза...

Според мен от там трябва да се почва всяко проучване – особено на училище

Мария-Антоанета каза...

Много училища в провинцията, макар и не толкова дълбока са сто пъти по-добри като материална база, от 90% от столичните училища. От учителско семейство съм и знам за едно, в което се прави ремонт всяка година, макар и да се източват средства от това. Относно преподавателското качество, понеже имам и приятели учители, мога да кажа, че има всеотдайни учители, които са дейни и децата в съответните училища са талантливи и имат спортни заложби. Всичко това се случва в провинциални училища. Смея да твърдя, че отдавна София губи по много точки и лежи на стари лаври. Живея тук, но както е тръгнало ще предпочета детето ми да започне да учи в провинциално училище, а не в софийско.

Анонимен каза...

Гнойчо чукча писател, не читател!

Цитат:

"ед.ч. "Даскал", м.р., мн.ч. "Даскали"

Значение:
1. Остар. Учител.
2. Разг. Пренебр. Учител."

"Остар." писателю означава "остаряло". Използвало се е когато "Под Игото" е писано.

Умник

Анонимен каза...

Второ четене на коментарите - удивително. Друг чукча не можел да си представи, че има хора, които не са драскали по чиновете. По същия начин в затвора едва ли някой си представя, че има честни хора, а в лудницата - различни от луди.

Гнус!

Longhairprofessor каза...

ето ви една връзка към моят блог за поезия и коментари който скоро поднових ... http://longhairprofessor.blogspot.com/

Стойчо каза...

Важното е да се разбирате помежду си, анонимни :) Бог е любов :)
А темата е за материалнта база в днешното държавно(общинско) българско училище

Hristo Hristov каза...

Тая статия ме връща в 2003 г., когато завършвах училище. Бяхме спечелили от проект "Красива България" да си оправим сградата на училището с техни пари. Тъкмо го направихме и кмета реши, че на училището в което учат дъщерите му му (френската - "най-елитната" гимназия в Стара Загора) е прекалено тясно да делят огромна сграда с друго СОУ и реши да премести другото СОУ (руската гимназия) в нашата сграда. Тогава го осъдих, ама 2 години по-късно пак премести моята гимназия в друга сграда ( с още едно училище в нея ), а нашата остави на руската. Сега сестра ми работи в руската като даскал по БЕЛ, но сградата им е малка за тяхното СОУ, защото е предвидена за училище от 8-ми клас нагоре, без малките. Сега са преустроили всяко едно възможно помещение за да могат да се натъпчат всички в малката сграда, докато френската се шири на спокойствие в бившата скграда на руската.

Стойчо каза...

Теб те връща в 2003, а мен - в 1988-а ;-) Само дограмата е по-хубава и стилистиката на плакатите е по-нова оттогава...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)