събота, юни 04, 2011

Медийни приключения в Албена


Ще се наложи още едно материалче, преди да ви доразкажа за пътешествието по България.

Аз и Асен се намираме в Албена, на Mediamixx 2011 по любезната покана от Георги Кузмов и организаторите на събитието. Тук трябваше да говорим за ролята на блоговете, като модератор на дискусията беше Живко Желев, доста известен журналист от близкото минало (Ако помните например предаването по телевизията „За един милиард“).

В момента Асен се радва на един Ford Focus, на който прави тест драйв, така че ударих джакпота да се повозя още на един от тези дзверове, този път червен.


Слънце Тракия огряваАсен като че ли е още по-темпераментен шофьор от мен, защото на магистралата някак неусетно педалът на газта потъваше до ламарината. Но нека той си разказва.

Взехме принципно грешното решение да пробваме да стигнем до Албена през Бургас и Варна, за да използваме бързите магистрални отсечки. Бързи, бързи, ама 7 часа и половина пътувахме.

Конференцията е в новия хотел „Фламинго“, който е от най-луксозните хотели в които съм пребивавал в живота си.

 Преди нас имаше презентация за инициативата на Мтел да продава електронни книги

 Нашият панел започна с експозе в есеистичен вид на Живко Желев. След това продължих аз с размисли за постепенното интегриране на блогове и медии и докъде това ще ни доведе.

Асен пък наблегна на някои негативни моменти в българските медии, с което си навлече възраженията на присъстващите медийни босове.

Естествено, времето не ни стигна, но с някои от присъстващите продължихме и в почивката да спорим.Следващият панел обаче беше доста весело събитие. Организираше го БАККО - българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори. Започна се с критика на държавната политика в областта на подземната инфраструктура, като се наблегна на кофти ролята на някои монополни дружества в извиването на ръцете на всякакви оператори в ползването на подземната инфраструктура (шахти и тунели), като се спомена, че провежданата политика на практика е непазарна и поставя сериозни прегради пред навлизането на нови бизнес.

Предполагам че, за да не пострада бизнесът, г-н Петьо Стайков от Blizoo/Евроком не пусна нито една от неговите шегички нито по тая, нито по следващата тема. Щяло да има и промени в ЗЕС, които смятам да проуча. 

Втората половина пък беше посветена на авторските права в кабелните мрежи. Две юристки - представителки на МУЗИКАУТОР (Ивелина Тодорова) и ПРОФОН (Офелия Цакова*) разказаха първо какво представлява законодателството и второ – какви намерения имат те в България.

Техният стремеж е, така да се промени ситуацията, че „да си легален е евтино, а да си нелегален да е скъпо“.  И смятат да събират пари за всичко, за което човек се сети.

Измислят си например принцип „териториалност“, парцелират си държавите и дърпат кинти. За тях няма значение глобалният гражданин и глобалните медии как общуват помежду си. Измислят си принцип „начин на предаване/излъчване“ и за всеки един начин по който пътува сигнала пак си дърпат кинти, независимо че пак същото произведение пътува от същия автор до същия потребител.

Просто защото смятат, че така е редно.

Уж преговарят с операторите, но няма начин да не стане тяхното, затова операторите слушкат и дори си държат езика зад зъбите.


На въпрос, как си определят цените, беше отговорено следното:

- правят „сравнителен анализ“ - т.е. гледат какви са цените на подобни пазари;
„Я виж, колко им взимат в Гърция и Румъния“

- правят оценка на „възможностите на пазара“, т.е. какви кожи могат да съдерат по силата на монополното си положение от потребителите;
„Ще платят бе, къде ще ходят“

- събират комисия от „експерти, потребители и представители на продуценти и т.н.“, за да вземат с гласуване (или не?) решение за таксите.
„Подпишете тук протокола, ваучерите са при секретарката.“

Всичко това се прави разбира се, без кръчмаря, без потребителя, който в крайна сметка трябва да реши колко да плати за дадено авторско произведение. 

Аз научих няколко много любопитни нещица.

Например, ако си купите права да разпространявате National Geographic в кабелната си мрежа, това не означава, че сте си уредил авторските права на кинодейците, музикантите, композиторите и фотографите, чиито произведения се показват по канала. Тях трябва да си ги уредите отделно, като платите парички на съответната българска организация.

Ако вие сте автор и НЕ желаете някой да събира от ваше име пари и да ги преразпределя, трябва ПИСМЕНО ДА УВЕДОМИТЕ съответните организации , в случая МУЗИКАУТОР и ПРОФОН, да не събират от ваше име пари. Имало любопитен случай от пайнерите, които изрично не желаели това и с тях се съобразили. А всички останали?

Накрая казаха за закъснението за парите - през юли 2011г ще бъдат разпределяни парите от 2010г., като разпределението се бави, поради липса на административен ресурс и слабост на софтуера, който прави всичко това.

Очевидно парите са малко и закъсняват, но затова пък това, което остане, е справедливо разпределено.

Казаха че въвеждали голямо облекчение - вече не събирали административна такса, защото лихвите от събраните суми покривали административните разходи.

Стана дума и за уеб сайтовете, които предлагали „нелегално съдържание“. Тук съветът на юристките беше едностранно китайски - просто да се филтрира Интернет и готово. 

И естествено, припознаха ГДБОП и Явор Колев като единствен приятел, защото само той можел да установява самоличности на нарушители. 


 Изгледът ми е супер

 И стаята ми е супер - по-голяма е от жилището ми (без майтап) Имам две тоалетни.

 За плажа остана време в късния следобед, слънце почти нямаше

 но живописно се скриваше
 На плажа има и съблекални...
 ...и тоалетни
 Бих Асен на шах.

На това Бентли му били сипвали три пъти бензин от София до Албена, отделно го включвали в контакта (нещо акумулатора?)

Ходихме на парти на Disney Junior. Партито беше доста скромно в сравнение с това, на което присъствах преди 4-5 години пак тук в Албена, преди да започне кризата. Сега имаше маскирани като пирати мацки, перкусионист и жонгльори с огън.

Пирати-смешници на кокили

Доста скромно, но от сърце

 яко

много яко

велико

Утре пътуваме наобратно. Може би ще има плаж, ако има слънце.

–––––––––––
* Няколко човека ми направиха забележка, че съм объркал имената първия път. Благодаря, че четете внимателно, всичко е оправено.
7 коментара:

Анонимен каза...

Не че е важно, но само да уточня, че Офелия Цакова е юристката на Профон, а не на Музикаутор.

Левон Хампарцумян каза...

Жестоко сте си прекарали. А стаята наистина кърти, аз сега си търся подобен апартамент.

Стойчо каза...

Хампарцумяне, като съм те хванал на къс пас, защо ми сменяш банковата мениджърка?!?

Анонимен каза...

добре си се повозил на Фокуса, продажник. жалка, наведена, блогърска душица

Комитата каза...

Бог е любов, другарю. Помисли по този въпрос ;-)

Анонимен каза...

Какво се превъзнасяш с Форд фокус, той е москвичът на запада. Като гледам модерната зала ми се плаче. Ела във Флорида да видиш зали и да си откараш на зверове,ако имаш пари, по-евтино е от България.

Стойчо каза...

Щом е по-евтино от България, защо да ходя във Флорида? Да карам Москвич ли? #anonimnalogica

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)