понеделник, май 09, 2011

Гергьовденски Ден на Европа :)

Какво прави човек на Гергьовден? Особено когато годината е 2011 и знае, че Гоце си отива? Ами разбира се – отива на парад, за да изпрати Гоце да иде там, където му е мястото.

И ние отидохме на парад, и ние правихме нещастни опити да чуем церемонията, а този, който е проектирал озвучаването на площада е най-добре да си върне дипломатаПарадът беше хубав, особено като знаеш, че другата година ... няма да е Гоце :)
Естествено, че всичко започва с гвардейците, а аз ви обръщам внимание на чичковците с пушките, дето са застанали на покрива на Народната банка* ;)Напрегнатостта на командира ми направи впечатление, въпреки, че на това място беше движение в крак, а не набиване. Пък аз се колебая дали да не кандидатствам за придворен фотограф ;)

Не съм сигурен за поредността на снимките, но тези с какитата май бяха следващите


а е и логично да са следващите, защото мязаха на афганистанци.

Моряците обраха най-много овации и напълно заслужено,
защото за разлика от недоразумението ВВС, военно-морските сили са в състояние да пратят кораб на мисия. Пък самолетите – никой не ги ще, ще ги отстрелят.

Следващите ми изглеждаха много страшни, но както казах по повод на озвучаването (върни си дипломата, тъпак!!!), така и не разбрах каква част са, подозирам, че са класически кашици


Имаше и още, но общо взето можете да си създадете впечатлние от парада и от показаните снимки. Нямаше показана техника, освен трите хеликоптера със знамето в началото, но те и без друго едвам се виждат на фона на светещото небе ;)

Дали е нужно парадите да бъдат с техника? Или с повече хора?

Еднозначният ми отговор е НЕ.

Въпреки, че и мен ме кефи, като изръмжат танковете или бронетранспортьорите по жълтите павета, но мястото на танковете е по полетата, мястото на бронетранспортьорите и джиповете е в Афганистан, мястото на корабите е в морето (Средиземното), щом няма да е Аденския залив, а мястото на самолетите е ... в небето. Само последните не се справят с тази си задача, което всъщност е упрекът ми (единствен) към днешната Българска армия.

Изобщо не е нужно да се ръмжи по жълтите павета, така че пешият парад е повече от достатъчен: в крайна сметка основната функция на армията е организираното придвижване на групи от хора от едно място на друго с цел изпълнение на определена политика. А дали го могат и дали са боеспособни може да се види и от готовността на която и да е военна част при първо повикване да може да измарширува пред командващия ги.

А това, че сме показали прясно пребоядисан танк, модел ...илядо деветстотин седемдесе и фтора..., ще направи впечатление само на тези, които си мислят, че страната се нуждае от 1500 танка! (толкова бяха танковете в БНА, в момента, в който се срина Варшавския договор. И понеже днес е Денят на Европа, нека се сетим с колко танка Genosse Hitler напада товарища Сталина на 22 юни 1941г**).
За чий са ни?

Парадът ми хареса еднозначно


Последни бяха гвардейския оркестър


Пък ние продължихме с обещаното

посещение при берлинските мечоци,


които бяха на гости в София по повод дните на Германия в България.
Какво ще кажете – двете седмици преди девети май 2011 бяха Дни на Германия в България :)

Започвам с американската, защото съм сигурен, че:
  1. не сте я видели, защото беше в кьошето
  2. правите се на политически коректни и сте търсили да се снимате с руската :)а истината е, че американската беше най-популярната сред децата и даже за секунда не можах да я имам свободна, само за моя обектив :) Изобщо, както казваха в гимназията – гледането на американски филми е най-страшното оръжие на идеологическия враг :) Дисни показва какво е статуя на Свободата, пък вие сте чували само за Червен площад ;-)
Признавам си, че и аз се опитах да бъда политически коректен и да се снимам с мечката на Ал Кайда, ама явно не е била на площад Света Неделя него ден ;)

Българската мечка (с белите и черните квадрати) не предизвикваше огромен интерес, въпреки, че беше симпатична и на мен ми допадна. Иначе берлинските мечки предизвикваха голям интерес и беше пълно с хора

Естествено, уважихме домакина на събитието – немската мечка :) То е ясно, че не сте го забелязали, хеле пък харесали, но така е и в историята – Германия много често жертва себе си и националните си интереси в името на обединяване на Европа :) (в редките случаи, когато не го е правила, ... абе ... не си е работа...)

Германия

На мен двамата мечоци, които ми харесаха най-много бяха застанали един до друг, за да не хабя излишни кадри очевидно: това бяха


Ирландия и Испания :) Да обяснявам ли кой кой е или сега ще дойде някой каталски сепаратист да тръгне да обяснява, че Гауди не е испанец ;-)

Тези двете горните си разделиха първото място в личната ми класация, плътно следвана от второто място, заето от
Йордания (най-лявата :)

После ходихме за шоколади, за агне, пък аз си снимах и едно глухарче


Всички снимки от Гергьовден - във ФБ>>>

*БНБ за несофиянци
** 3500 за нечели

14 коментара:

И.Е. Станков каза...

"мястото на бронетранспортьорите и джиповете е в Афганистан"

Да преследват Осама ли?

Мястото им е стриктно в България, да помагат, ако има нужда, в бедствени ситуации.

Иначе мерси за репортажа, беше интересен.

Алекс каза...

По-добре танковете да не дойдат. Хубава статия.

домосед каза...

Да се намесим и от африканската секция: Забеляза ли, че за разлика от Замбия (бивша Северна Родезия), Зимбабве (бивша Южна Родезия) не е представена с мечка?

Комитата каза...

Лично аз не забелязах ;-) Има ли специална причина?

botsko каза...

Българската мечка беше ужасно грозна и без всякаква идея. Босненската беше много близо до личната ми представа за това, което трябваше да представлява българската.
Иначе аз харесах най-много Еквадорската. Допаднаха ми и кубинската, кенийската и етиопската.

Стойчо каза...

@домосед, не се сещам защо? Да не са си направили апартейд някакъв? ;-)

Кубинската беше жива реклама на тютюнопушенето – не очаквайте от мен да я показвам ;)

Африканските като цяло бяха много шарени и забавни, но точно в тази шареност ми изглеждаха еднакви

Босненската беше ОК, съгласен съм

Стойчо каза...

@И.Е.Станков, то е ясно, че и в страната се нуждаем от помощ от високопроходима техника, но това е работа на Гражданска защита, пожарната и МВР – а те и без друго са многократано повече хора отколкото е войската. Така че това е упрек към МВР, а не към армията

Стойчо каза...

Иначе за българската мечка чух, че тази е втората създадена за България. Първата е била толкова готина, че някой я е купил за себе си, и авторът е направил тази сегашната за общо гледане :)

Стойчо каза...

Комитата е тъпак

Анонимен каза...

Това последното кво беше =)

Комитата каза...

Някой анонимен се опитва да се запознае със самоличността си, подписвайки се с чуждо име. Засега не успява.

Стойчо каза...

Това горното е опит за измама и подписване с чужда самоличност.

СТАИА АННА каза...

Хубава статия, подробна.
"В крайна сметка основната функция на армията е организираното придвижване на групи от хора от едно място на друго с цел изпълнение на определена политика." -
Това определено не е основната цел на армията!!
"А дали го могат и дали са боеспособни може да се види и от готовността на която и да е военна част при първо повикване да може да измарширува пред командващия ги."
Достатъчно е трудно поддържането на готовност със свалена армия и липса на обучения от МО. Относно танковете - аз лично съм ЗА да се покажат тържествено, и то не само един танк, но всякакви пособия на БА. Истината е, че днешната младеж няма и бол представа от оръдия, военна защита и обучения. Ако закърмим Военните Институции с повече ПР и шествия, може да постигнем желаното информиране. Военната сила, както и нейните притежания, трябва да бъдат гордост на държавата. Лошото е, че нищо не правим по въпроса. Представи си инсталация като Мечките, но с военни оръдия, ще е жестоко!

Стойчо каза...

@анна, изумяваш ме

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)