понеделник, май 23, 2011

Вечер в Комотини

Не знам как се получава, но нямам време за нищо, особено за писане. Хотелът в Комотини е доста добър, макар и стаичката да ми се струва микроскопична.

След като се освежихме, т.е. изкъпахме, имах желание да падна като талпа на леглото и да стана на другата сутрин, но как така при положение че ме чака този хубав град.

Тъкмо бях наизвадил фотоапарати и жици да преточвам снимките и отвън се чу духова музика. Имало церемония по сваляне на флага всяка неделя вечер. Живописно, но не се виждаше от прозореца добре. Адвокат К. предположи, че в негова чест била музиката, т.е. от учтивост свалят знамето в града щом го видят.

Поговорихме си, ако подхвърлиме идеята на някой болен лидер от българските, дали е способен да дойде тук с шайка хулигани и да вдигне българското знаме. Стигнах до извода, че просто не са се сетили.

Започнахме вечерта в прекрасния парк пред хотела, който от едната страна има паметник на падналите за родината, а от другата - на падналите евреи във Втората световна.

Приятно изненадани бяхме от бирата „Вергина“, която била местната бира, и е нарочена за официалната македоно-тракийска бира. Значи пием от нея. Много добре.

На фона на останалата Гърция Западна Тракия изглежда странно, защото е нетипично за Гърция етнически и религиозно шарена - тук има гърци, помаци, турци, често се виждат джамии. Доста интересно е.


Готов съм да дам сертификат „Официална бира“

 Мрачната сграда, която се вижда отзад, е бившият тютюнев склад, където са били събрани евреите на Гюмюрджина през Втората световна, преди да ги изпратят по лагерите. След това тъжно събитие е имало и нещо като битпазар с вещите им. Ужасно.


А това е хотел „Астория“. Тук, от балкона, Добри Терпешев обяснява след края на войната на събралите се българи – „Който ви е довел тук, той да ви върне обратно!“. Слушащите изпадат в недоумение - повечето са местни.

Животът кипи, все едно не е неделя вечер. Разработихме теория, според която е много лесно да бъде отгатната следващата държава в която ще гръмне финансов балон - само трябва да проверим кои не спят цяла нощ, преди да ходят на работа.

 Клубът на понтийците - преселници от Кавказ, не може да бъде сбъркан.

 Старата църква

Някои си изкарват телевизорите на балкона

 На други пък, балкон въобкще не им трябва.
Завършихме по същия начин, по който започнахме.

5 коментара:

Спас Колев каза...

Нещо няма коментари - трябваше да споменеш кой е събирал евреите и е продавал вещите им. :/

(Прадядо ми е служил в Гюмюрджина през войната - дори според не особено високия шопски критерий, било голяма мизерия. Научил се да плете кошници и донесъл една крушка Филипс, която работеше поне до средата на 90-те.)

Belomore каза...

През 1941-ва и в Гюмюрджина, и в цялото Беломорие действително е било страшна мизерия - блата, малария, беднотия.
За трите си години (41-44) българската администрация полага сериозни усилия за благоустройство на региона. Започва пресушаването на блатата, развитие на инфраструктурата, градоустройството, създават се земеделски институти, които да модернизират стопанството.

Завареното дередже не е и могло да бъде много по-друго, след като по-малко от две десетилетия по-рано Гърция във всяко отношение е била почти фалирала след "Голямата катастрофа" от войната с Турция. За толкова кратко време страната не е имала възможност да се справи с модернизирането и другите предизвикателствата в тези новоподарени й от глупостта на българското царство земи.

Всъщност, реално регионът "дръпва" доста чувствително едва след влизането на Гърция в ЕС.

Стойчо каза...

и ще продължи да дърпа след влизането ни в Шенген :)

BalkanGuru каза...

Тази част на Гърция е доста изостанала, тук живеят предимно турци и помаци. Ако сравня Гюмюрджина с Кърджали, в българската част на Родопите е много по-европейско от гръцката. В Гюмюрджина почти всички жени мюсюлманки бяха с чембер. В Кърджали само по-възрастни баби на пазара ходят забулени.

BalkanGuru каза...

Ако сравним Гюмюрджина с Кърджали в Комотини се чувства левантийската атмосфера, почти всички жени мюсюлманки са с чембери. В Кърджали атмосферата е по-европейска.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)