четвъртък, май 19, 2011

Две важни книги

Вчера бях на промоцията на две важни книги, и двете от които смятам да прочета с интерес.

Първо, „Течна дружба“ на Иво Инджев. Представянето беше пред паметника на съветската армия, в 18,30. Времето беше непостоянно, преди събитието се изсипа неприятен дъжд, и по едно време ми се струваше, че ще се повтори ситуацията с представянето на предишната книга. За съжаление, трябваше да водя важни разговори точно когато тръгнах да излизам, а и тъкмо беше започнало гигантското задръстване в квартала, така че се появих точно с половин час закъснение.

Иво вече беше започнал да подписва книгите, а отстрани за настроение свиреха Вили Брас Бенд, които както споменах, са много добри.Продължавам да се чудя на българските медии. Толкова масово посетено представяне на книги едва ли прави друг български автор. Вижте за какво става дума. Виждате гигантската опашка, а тълпата отстрани чака да намалее малко опашката, за да се дореди за автограф. Даже си мисля, че малко от съвременните политици могат да се похвалят, че могат да съберат доброволно толкова хора на площада. Но, за медиите, които продължават да плачат за българската култура и за читателските навици на българите, това събитие сякаш не се е случило. Медийният бойкот продължава, и дори се е засилил, което е странно, защото представянето на предишната книга беше по времето на тройната коалиция.Книгата е посветена на българо-руските взаимоотношения от миналото и днес и представлява много интересен поглед върху мита за „Дядо Иван“. Естествено, акцентът е върху най-последните събития около енергийните сделки, паметниците, президента Първанов и всички други знайни и незнайни фенове на руското влияние в България.

По някое време пак заваля, така че рекламните чадъри, които също се продаваха, влязоха в идеална употреба.


Книгата:
Аз се наредих от последните на опашката и минах сравнително бързо. Когато приключихме, заедно с една ентусиазирана групичка отидохме до „Червената къща“, където течеше представянето на друга книга – „Комунизъм срещу демокрация“ на Нася Кралевска - Оуенс.

В първия момент си помислихме, че става дума за концерт. Като се приближихме, се оказа патриотично мероприятие. А после като се зачетохме, все пак ставало дума за концерт. А аз реших, че национално-патриотичните сили отхвърлят официалния костюм като привнесено чуждо влияние и дават път на носията.

За съжаление, за книгата и за авторката не знам на практика нищо. Заварихме представянето и дискусията на един сравнително късен етап, но възторжените отзиви както на панелистите, така и от публиката ме заинтригуваха, така че ще си я намеря със сигурност. Книгата обхваща периода 1944-та - 1996-та година и е сериозно публицистично изследване на цялата епоха.
Авторката е най-отляво, а на отляво на дясната маса е Христо Христов, автор на книги за Георги Марков, за фалитите на Тодор Живков и за  Държавна сигурност.

Някои от снимките са правени със SonyEricsson Xperia X10. Забравих си апарата.

Ще се чете.

8 коментара:

Стойчо каза...

Само не разбирам защо се учудваш на българските медии? Те са пазители на българщината

bozho каза...

Те медиите изпълняват поръчка да представят Иво Инджев като най-черния едва ли не, ти искаш да направят реклама на книгата му.

Анонимен каза...

Прекрасно! Сега очаквам да напише книга, какви сведения е подавал като агент на ДС и КГБ. Бил е изпратен специално в Бейрут, където са били в сблъсък източните и западни разузнавания. Подозирам, че КГБ го изоставил и затова Иво Инджев избива комплекси като обърна палачинката. Предполагам, че със същата страст на времето е громил империализма.

Комитата каза...

Колко предвидимо - анонимен коментар и то точно какъвто ги пишат анонимните. Да, но само предполагаш, нали? И няма значение за тебе написаното дали е вярно... предполагам.

Анонимен каза...

Комита, не знаеш ли, че Инджев е бил ченге? Или не е важно какъв е бил, важното е сега на каква позиция е. Ти си му вярвай, но другите имат по-особени позиции. Заради миналото му, той беше изгонен от всички медии. Има хора, които са пострадали от такива като Инджев и никога не му биха простили. Явно, че ти не си от тях.

Комитата каза...

ама много смешна ситуация - анонимно говедо ми обяснява за морал и ченгета. иво инджев излиза с името си, с лицето си и с миналото си да защитава идеите си. той е оставил на нас да преценим кой колко му вярва.

а ти, анонимен тъпако, мишкуваш някъде в смотаното си апартаментче, умрял от страх, отравян от злоба, задушаван от завист, не смееш дори псевдоним да си напишеш и трябва да взимам насериозно глупостите ти?

излез на светло, разкажи миналото си и тогава ще реша дали да те уважавам колкото иво инджев. ама наистина, хора, защо спряхте да си пиете хапчетата?

Анонимен каза...

Този палячо стана по-известен и по-четен от Пауло Куелю в България.

Комитата каза...

Това е една от най-оптимистичните реплики, които съм чул напоследък. Ако наистина повече хора четат Инджев от Коелю, значи има надежда за България.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)