вторник, май 10, 2011

Победа на какво?

Много нещо се изписа и много нещо изтече за 9-ти май тази година. Голяма част от материала, който видя бял свят, е готова гротеска, но няма как – растящата неадекватност на казионните български медии, дежурни интелектуалци и „националноотговорни“ политици води до такива последици.

Пак трябваше да попиваме захаросаните репортажчета от националните телевизии, които по традиция се чувстват длъжни по празници да ни заливат с абсолютно еднакви, шаблонни, отдавна изветрели послания. Нова българска традиция завоюва територии – за да придобием представа за това, което реално се случва, трябва да разчитаме само на хора, които НЕ получават заплати в никоя българска медия.

Още ли някой ми се чуди, че не гледам тв каналите с малки номера (за тези, които обичат да си обясняват текстовете ми с русофобия и пещерен антикомунизъм, обяснявам – гледам най-активно RTVI).

Да чуем Евгени Тодоров за „празненствата“ в Пловдив:

Организатори на тържеството бяха Комитет „ 9 май” /така и не разбрахме кои са неговите членове/, Пловдивската митрополия и Община Пловдив. Бяха поканени много европейски посланици, но нито един от тях не се появи, даже не изпрати и венец. Първи говори дядо Николай. Той се обърна най-напред към кмета, когото нарече „градоначалник”, което в исторически план е нещо доста по-различно от кмет, от официалните лица удостои с име само своя приятел Георги Гергов, пренебрегвайки поне още трима почетни консули.


Словото на пловдивския владика изглеждаше като преписано от реч за Трети март. Чак към края спомена за Втората световна война и разбрахме, че съмненията ни са неоснователни. Пловдивският митрополит говори вълнуващо за руско-българската дружба, за братята-освободители, за православието, но упорито избягваше да спомене думата „Европа”. Като че ли в нея има нещо нечистиво.


След това кметът Славчо Атанасов даде да се разбере, че днешният 9 май на първо място е День Победы, а чак след това Ден на Европа. Той нареди паметникът на Альоша сред символите на вечния пловдивски дух и нарече тези, които са против паметника на Съветската армия „нихилисти и безродници”.


Поетът Петър Анастасов се опита да направи нов прочит на историята – различен от стереотипите, поне в частта за антихитлеристката коалиция, определяйки я като „предтеча на коалицията на Доброто”.


Хористи изпълниха набързо Химна на Европа, след което последва китка от съветски песни – включително Падмасковние вечера. (от тук)
Страхотно оправдание си намериха рубладжиите в България – празнуват си техния си Сталин на деня на Европа.

Обяснявам за деня на Европа. Роберт Шуман, който е зад тази идея е идеолог на ЕС, франзуцин и визионер. Когато той предлага датата, Европа е разделена и представлява икономическо и политическо нищо. Изборът на тази дата е знак на уважение КЪМ НАРОДИТЕ, които победиха Хитлер, а не легитимиране на сталинизма и неговите отровни плодове в Източна Европа. Тъй като денят се избира като ден на ИНТЕГРАЦИЯТА, очевидно, той е насочен срещу разделението.

Както се вижда и от текстовете от Уикилийкс, не можем да очакваме чуждите дипломати и политици да вършат работата на българското гражданско общество. Да, те ще се застъпят в някои по-крайни случаи на нарушаване на правата на българските граждани, но няма да заложат авторитета си и държавите си заради нас.

Едни и същи хора в България обвиняват западните съюзници (!), че са платили с източноевропейските държави на СССР за ролята му в победата над Хитлер (т.е. продажба в робство), и обясняват за прогресивната роля на съветското присъствие ( добре че дойде робовладелецът!?) в България и защитават символите му и до ден днешен, като паметници (по време на робството беше много гот, а сега като сме свободни киселото мляко стана много скъпо) и т.н.

Разбира се, за другарите защитници на СССР е доста неудобно да си припомнят ролята на СССР до 22-ри юни 1941-ва година. За войната срещу Финландия. За откъсването на източна Полша и последвалата ѝ съветизация. За откъсването на Молдова от Румъния. За обучението на германските офицери на територията на СССР, военните доставки, съвместните паради след победата над Полша, катинското клане, за милионите, включително много роднини-комунисти на рубладжиите, смляни от съветската система на концентрационни лагери (през които, между другото са минали и са загинали ДЕСЕТКИ НЯКОЛКО ПЪТИ повече хора, отколкото в германските). (няколко – по про-комунистически и сталинистки източници)

Въобще не говоря за директната помощ на Сталин за идването на власт на Адолф Хитлер, нито за хитлеровата бурна младост десетина години преди това като червеноармеец в Баварската социалистическа република. (това за баварската република се учеше едно време в училище).

Ако някой пусне бясно куче на улицата, кучето изпохапе народа, а след това същия човек го убие, на кого да се сърдят и на кого да благодарят изпохапаните?!

Каква беше изненадата за мен да разбера, когато се поотвори информационно България след 90-та година, че нашата мила родна страна се смята за победена във Втората световна война, независимо от 30-те хиляди жертви дадени в състава на Трети украински фронт. А и не е ли странно, в центъра на София да има паметник на съветския окупатор, а да няма паметник на загиналите български войници в тази война?

И понеже ме обвиняват непрекъснато, че никога не казвам какво мисля, за да се решат проблемите, които поставям, ето заявявам отговорно и неанонимно:

– Да се ликвидира съветското наследство в България, като всички артефакти от него се пренесат в съответстваща музейна площ и престанат да бъдат част от настоящето и станат част от миналото.
– Да се даде гласност на истинската история на Втората световна война и на реалните роли, които са играли в нея България и СССР.
– Да се отворят всички документи от комунистическия период (и най-вече досиетата), за да стане ясно кой на кой господ се е молел и как се е осъществявала топлата връзка между метрополията и колонията.
– Да се разкаже смислено за „народния“ съд, в който са осъдени стотици пъти повече „фашисти“, отколкото на Нюрнбергския процес, за колективизацията, национализацията и всички тези прекрасни събития, до които доведе присъствието на Червената армия в България.

На тези, които ще започнат да ме замерват с евтин нефт, АЕЦ, домати и скапани компютри, произвеждани в Правец, ще им кажа следното – дълговете на великата социалистическа система, 14 години след смъртта и 21 години след управлението на Тодор Живков още не сме ги върнали и вече ги плащат хора, които дори не са били родени преди 1989г. Толкова евтино ни излезе съветската „аванта“ и „освобождение“.

Честит ден на Европа, включително на всички бивши граждани на СССР за победата над фашизма! А за „День победы“ смятам да се въздържа.


34 коментара:

Анонимен каза...

Забрави за предаването на Чехословакия от англичаните на Хитлер. Има спор колко евреи са погинали в лагерите, ти знаеш ли? Знаеш ли какви золуми сме правили в Гърция,колко репарации сме платили за това и какви са били териториалните претенции на гърците след войната? Що се отнася до паметниците, трябва да гръмнем всичко свързано с Русия, и Шипка и съветски, защото добре си бяхме в Отоманската империя и съюзници на Германия.

Кирил Кирилов каза...

От край Време в България историята се тълкува превратно.
http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html

Анонимен каза...

Пореден евродебилизъм

Иван каза...

от доста време се каня да попитам....
Дядо ми е бил комунист, поседял няколко години в затвора, после дошли братушките и го освободили. Станал кмет на винпрома в село и после починал. Майка ми взела жилище с предимство заради баща си и започнала работа в ЖП-то в Бургас.
Това означава ли, че трябва да се срамувам от дядо си и да се отрека от майка ми, защото са били комунисти...?

mdam каза...

@Кирил Кирилов: и аз винаги съм се чудил, но добре си се сетил сега да го публикуваш.

@Иван: знам, че не е точно така, но преведено към днешни ценности излиза, че стоянето в затвора по онова време е било капитал. Но това което аз пък съм чувал, че истинските, баш комунистите вярващи в идеите си не са получили голямо поле за изява. По скоро си го обяснявам пак с капитал който тогава е било раболепието спрямо партията, комунизма и знам ли още какво. Да кажем както днес някои хора лижат задника на шефа си тогава са го лизали на партийния секретар. Като видиж Тетка Цецка ти става ясно що за стока са били кадрите от ония времена. Ако днес мениджърите служат на компаниите си носейки по-големи печалби(които трябва да идват от по-добри стоки и услуги), тогава "мениджърите" на кого са служили и какво е трябвало да носят на предприятията си ? Петилетката за три години и некачествени стоки и услуги - защото знаем, че бяха такива.

galarad каза...

"– Да се ликвидира съветското наследство в България, като всички артефакти от него се пренесат в съответстваща музейна площ и престанат да бъдат част от настоящето и станат част от миналото."

За останалите ти предложения бих те подкрепил, но за това не виждам никаква причина, освен някакъв грешно разбран реваншизъм и, разбира се, пещерен антикомунизъм.

Съветското наследство е НАСЛЕДСТВО и трябва да стои, както всяко друго. Аз лично дълбоко съжалявам, че бутнаха мавзолея - на негово място има едно безмислено и неизползваемо петно.

Обществена тоалетна да бяха го направили, пак щеше да е по-смислено, отколкото да го съборят. По света хората правят музеи и изкарват пари (http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Terror), но ние не - трябва да рушим всичко и да почваме "начисто"...

Анонимен каза...

Интересна работа е историческата. Днес още повече.
В навечерието на въпросната война имало разправии и сделки между Великите сили (че кога са нямали). Ама те били само между СССР и Германия. Че, откога тези сили са само две?
Ясно е, кой спечели войната. Ами ние къде сме? Къде остана подписа на Богдан Филов и военните конвенции с Тристранния пакт? Какво последно се случи с короната "Обединител". И защо сме толкова важни. Да неби да сме спечелили войната. Между другото-ние сме уникална държава. Изхитрили сме се да изгубим и трите световни войни:I- ата, II- ата и Студената. Това какво ли означава.
Според резултатите от войната Европа е разделена. Че, преди войната да неби да е обединена. Май се делеше на Западни демокрации, Трети райх и СССР. А още по-преди.
Войната се оценява от съвременни много европейски позиции. Откога е така в историята-от съвременни. Тогавашните участници и хабер са си нямали от тях. Къде е хронологията.
След 20 години се сетихме, че доста български войни се бият срещу Германия в продължение на 9 месеца. Някой ден може и да се сетим, че е имало съпротивително движение и съответните жертви. Интересно повечето от тях са невъоръжени. Често по съкратената процедура. И други жертви има. Я от армията, я от полицията и жандармерията, я от цивилни чиновници, я от окупационните корпуси, я от войната срещу Германия. Сумарно не са никък малко, за малка България. Ето на това му се казва "Символична война".
Днес Европа е обединена (е не цялата) Хубаво. Добре е все пак да се помни мерака на Хитлер-цяла обединена Европа чрез Новия му ред.

И всичко това пред паметта на милионите жертви от колко бяха котинента. Жертви на най-голямата касапница в световната история. Сред тях и немалко българи. Кой ли все пак забогатя от тази война.

Да вземем поне да помълчим. Другото е актуална пишман политика, правена чрез историята.
Интересна работа е историческаата. Особенно щом човек си задава нормални въпроси.

Комитата каза...

така, на анонимните няма да отговарям, щом са анонимни, значи не държат на отговор, а само искат да се заяждат с автора. оставих ви коментарите неизтрити, бъдете благодарни.

Иване, защо проектираш това което казвам върху дядо ти? Единият ми дядо е бил комунист, другият ремсист, наслушал съм се на глупости за социална справедливост и съветски благини. Не разбирам връзката със съветското. Това каква връзка има с истината за втората световна война и поставянето на съветското на рафтовете на историята?

galard, както обяснявам подробно, това не означава претопяване, гръмване и прочее, а запазване на наследството под формата на музей. За съжаление панелките са твърде обемни за да се съберат в музей и е трудно да ги заменим, но съветските и комунистическите паметници може да ги преместим в някакъв парк-музей и да им наслагаме табелки.

Между другото, аз съм на подобно мнение като твоето за мавзолея. Най-добре да бяхме го направили дискотека или ресторант, и ако запазим една сграда от комунизма това да бъде тази, защото именно тази съвременна пирамида показва ретроградността на комунистическото мислене. С удоволствие бих се разделил със сталинисткия комплекс Шератон-ЦУМ-Партиен дом или с металното многоъгълно чудо пред НДК.

Phil каза...

Интересна статия. Включва някои моменти, които хората забравят. Но също така не всичко е черно и бяло, а светът е шарен... И към направената историческата справка бих добавил друг факт, който не трябва да се забравя – че горе-долу през периода ноември 1944 г. – 1947 г. България реално е управлявана от Съюзническа контролна комисия и не е суверенна държава. Всичко което се случва е продиктувано от нея или с нейната благословия. А самата комисия включва представители на САЩ, Великобритания и СССР. Всичко се е случвало с одобрението и постигането на консенсус между тези три страни. Не трябва да забравяме и заканите на Чърчил към България (явно видимо раздразнен, че една малка уж незначителна страница е обявила война на великата тогава все още империя).

И тъй като съм тръгнал да пиша коментар, да си кажа и мнението към момента за паметниците. Намирам някаква логика зад тази идея за демонтиране, но по-скоро към този момент я виждам за леко крайна. Оставянето на тези паметници би ни напомняло за този отминал период. И въпреки че са далеч от гениалността те са своеобразни архитектурни изделия (които ще останат единствени по рода си, защото едва ли в бъдеще ще има нови подобни), които могат да бъдат включени като показно през какви периоди е минала страната за посетителите на даденото населено място. А и какви биха били разходите за демонтирането и последвалото преместване? Би ли се намерил достатъчно голям музей за тяхното „складиране“, защото ми се струва, че както някои от тях са сравнително не малки, ще трябва да се построи специално хале.

Комитата каза...

Фил, има запазени спомени за съюзническата мисия в България и могат да се прочетат. Американските и английските офицери са имали власт само над шофьорите си, които са били репресирани веднага след заминаването на шефовете им. Нито са имали информация, нито власт. И пак, защо обвиняваме хората без власт, а тези с власт оневиняваме и им строиме фалшиви паметници?

v0!d каза...

Не, не не! Това са глупости!

Гледах началото на парада в Москва - освен че свиреше съветския химн, диктор със същото мазно звучене като от преди 20 години обяви, че Червената Армия освободила Унгария и Чехословакия. По добре да им подарим тези "паметници" на братята чехи, словаци и унгарци или да си ги вземат руснаците и да си направят музей ... в Сибир да речем.

Bruce Wayne каза...

просто последните 20г не сме дискутирали и осмислили Историята

някои хора ще си занесат комунистическата пропаганда в гроба

Стойчо каза...

Не бих могъл да го кажа по-добре, Коце

anica banica каза...

Разбирам, че си го написал емоционално, но това ти е един от най-хаотичните постинги - имаш много по-добри - и с големи трудности го добутах до края, честно. А темата си заслужава, и някои разсъждения също.

galarad каза...

Комита,

Как ще преместиш мавзолея в музей? А паметника на съветскта армия? Или Альоша в Пловдив и т.н.

Или го махаш, или го оставяш.

Комитата каза...

galard, мавзолеят никога не съм споменавал, че ще го местя в музей. Той самият можеше да стане музей, ресторант или дискотека.

А паметниците могат да бъдат наредени в музеи под открито небе, каквито има например в Унгария.

Да си последен, като България, има и някои предимства, можеш да се поучиш от чуждия опит.

http://en.wikipedia.org/wiki/Memento_Park

Комитата каза...

анитке, Chaos is my middle name ;-)

Спас Колев каза...

@Анонимен №1: В Париж на България са наложени значителни репарации, голяма част от които са заменени срещу българските вземания по Спогодбата Моллов-Кафандарис, т.е. срещу земите на изгонените от Македония и Тракия през 20-те години. На практика по Парижкия договор България изплаща много повече репарации, отколкото по Ньойския.

Освен това, без изобщо да "сме правили золуми" в Съветския съюз, руснаците конфискуват германския дълг към България, който е огромна сума, сравнима с цялото парично обращение в страната.

Освен това, самата окупация е финансирана с необезпечени кредити от БНБ, които хиперинфлацията бързо изяжда, т.е. си плащаме, задето са си търкали зъбите.

И т.н., и т.н.

чавдар каза...

Цитат:"... съветската система на концентрационни лагери (през които, между другото са минали и са загинали ДЕСЕТКИ ПЪТИ повече хора, отколкото в германските)."....тъй.....я да сметнем....ДЕСЕТКИ-мн.чиксло,значи, минимум 20 пъти повече...в германските лагери по условие са умрели минимум 6 милиона евреи.....по 20=120 000 000 души, умрели в сталинските лагери като минимум...ТВА не го знаех, благодаря за инфото...;)))

Комитата каза...

Ех тоя Чавдар бе, как ме хвана натясно.

По консервативни оценки, количеството загинали в съветските концентрационни лагери е около 36,5 милиона души.

http://www.decommunization.org/Articles/Heinsohn/Lexikon/Gulag.htm

Ако приемем неговото число за вярно, значи САМО ШЕСТ ПЪТИ Сталин е бил по-голям благодетел от Хитлер.

Признавам че не съм прав, признавам че 36,5 милиона жертви са просто признак на хуманизъм, а паметникът на тази система и на армията, която ни я донесе, е олицетворение на ренесансовите идеали на Леонардо да Винчи, да речем.

Абсолютно си прав, Чавдаре. 6 милиона жертви правят от Хитлер чудовище, а 36,5 милиона жертви правят Сталин антифашист. И кой е виновен - американците, разбира се. Може би и Костов.

чавдар каза...

36 милиона не са консервативна, а фантасмагорична оценка(само виж на база на какви аналогии се прави).....не казвам,че другарят Сталин е бил един от хуманистите на 20 век, но според мен трябва да имаме повече уважение към цифрите....милион е доста....тук в нета съм чел руски наскоро разсекретени таблици за разхода в ГУЛАГ (съжалявам,че не пазя линкове)от края на 20-те до към 50-та година, приети-изписани- загинали-цифрата беше под 10 млн-за 20 год....няма как да сме сигурни кое точно е вярно, особено ако вкарваме и идеология...;)

Стойчо каза...

Не, просто се прави на база смъртност „по проценту в день“, посочвана от всички рускозеични некомунистически източници.

чавдар каза...

Стойчо, на тази "база" нека животновъдите си смятат прираста на бройлерите.....ако ти я считаш за сериозна основа за изследване, значи е добре да затворим Нац.Статистически Институт и на вратата му да заковем таблица с проценти и коефициенти.....;)))

Стойчо каза...

Чавдаре, ти беше човекът който реши да прави сравнение с проценти и път. Иначе си прав – лагерите са животновъдна тема за комунягите

чавдар каза...

Стойчо, аз просто обърнах внимание на лекотата, с която публицистиката борави с цифрите, надявам се, ще се съгласиш , че аритметиката не е измислена от комунистите.....що се отнася до сравнението с ферма, то е литературно, както знаеш.....в доста отношения легендата за милионите(поне 36,5) жертви в сталинските лагери се появява след изгрева на звездата на Ал.Солженицин, попаднал между другото в лагер заради отправени в писмо критики към Сталин, че е....предал революционните принципи;)))

Искам да подчертая, че режимът на Сталин е бил най-тоталитарният от модерните тогава твърди режими от фашистки тип и за това си има обективни причини.Да се вкарват емоции в историята винаги е било несериозно.А, и Костов не е причина за нищо....той е следствие...;)))

Phil каза...

О, не, изобщо не искам да оневинявам никого. Просто съм останал с впечатление, че винаги вината се хвърля единствено и само върху съветското/руското присъствие, не че това не е заслужено и няма защо, определено си има. Сега като споменахте за тези спомени си спомних, че наистина имаше нещо такова, даже не знам защо, но си мисля, че тук преди е споменавано. Но на мен тези така наречени спомени ми се струват леко смехотворно. Държавите с най-добри разузнавателни агенции да не са наясно какво се случва... В Лондон и Вашингтон са били напълно наясно. От друга страна самото процентно споразумение предвижда водеща роля на руснаците. Между другото точно това процентно споразумение предотвратява превръщането на Гърция в комунистическа страна. Но да се върна на знанието на западните сили. На една лекция свързана с външната политика на България лекторът намекна точно за това, че британците са били напълно наясно и даже са били инициатори на някои присъди.

Положението на страната в края на 1944 г. е доста тежко. Според някои (може би са русофили) реално е имало възможност България да изчезне от картата, но поради съветските интереси се запазваме и разбира се си търпим цената и последствията от това повече от 40 години...

Комитата каза...

Ей, Чавдаре, голяма работа си ти. Разказа им работата на публицистите. Наистина, ти никъде не пишеш, твоите мъдри мисли чуват единствено твоите другари по маса, но ти знаеш, знаеш че Сталин е бил велик антифашист и хуманист, нищо, че е погубил толкова народ, а Хитлер е бил чудовище, нали така.

Аз ти се възхищавам на журналистическия усет, на твоето чувство за история и външна политика. Там накъдето Чърчил и Рузвелт бяха тръгнали, ти от там се връщаше и дори си пиеше ракията докато ги гледаше какви ги вършат.

Естествено, дори да приемем цифрите ти за верни, (а аз имам информация за други цифри, но може ли един публицист да е осведомен, колкото Чавдар, а това е напълно невъзможно), жертвите в сталинските лагери да са няколко пъти, а не десетки пъти повече, това как променя изводите, разбира се, според твоите аргументи, променя ги радикално. Ако Сталин е убил пет пъти повече хора от хитлер, а не да речем петнайсет пъти, значи е хуманист. Да и аз трябва да се съглася - до десет милиона - чудовище, над десет милиона - хуманист и антифашист. И не е виновен този който е убивал хората, а тези, които не са му попречили нали така. САЩ и Великобритания, вековните душмани не са успяли да попречат на дядо Иван, пардон, на татко Йосиф, да си свърши работата...

Така е да, публицистите. Той и Цецо има намерения към публицистите, трябва да обмените мнения. Те са големия проблем.

чавдар каза...

Комита,благодаря за суперлативите и тънката ирония,толкова рядко срещана по масите,на които сядам...;) Доста неща , които не съм казал си ми приписал, но щом помага на иронията-ок...;)

Колкото до историята,за нея според мен трябва нещо повече от усет, а пък емоциите, както вече казах, не ни правят по ерудирани по темата, а само по-шумни на масата....

СССР през 30-40 години на 20 век е огромна индустриализираща се тоталитарна държава, изостанала в доста отношения,но пък незасегната от Голямата депресия....в тази страна по традиция има цар, без зн.как се нарича, идеологията също е на втори план по отношение на външната политика...СССР всъщност си е Руската империя, леко пребоядисана и с други управници, но със същата тежест и положение в света.Световната революция?....тя умира с Троцки, а изявените му последователи са натикани в ГУЛАГ....всъщност, Сталин избива практически 100% от дейците на ВОСР, което според мен го прави ако не хуманист, то със сигурност най големият убиец на болшевики;)))

Мисля, че ще ти е интересно да се запознаеш със статистиката на съветските лагери, дори да я смяташ за лъжлива-http://www.pereplet.ru/history/Author/Russ/Z/Zemskov/Articles/ZEMSKOV.HTM .А затвори и концлагери е имало навсякъде-вкл и в САЩ, които пък към момента са шампиони http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=657394 но все още са си слънцето на демокрацията,нали?...;)))

Стойчо каза...

Супер е да се дискутира с Чавдар: когато изполазваш литературен похват, той търси статистика и аритметика. Когато използваш аритметика и статистика – той призовава за литература. Накрая естествено стига до Костов, само за Югославия забрави да спомене.

Много искам, когато някой оборва източници като Солженицин, Шаламов, Суворов с довода да ползваме статистика (защото и тримата са само свидетели, преживели), то нека покаже официалната съветска статистика за смъртността в лагерите

Стойчо каза...

Статистика, в която даже броя овце е засекретен...

Комитата каза...

Чавдаре, ти не просто си прав, ти си праведен!

Комитата каза...

Съветската статистика, разбира се, е боклук. Особено по такава чувствителна тема. Да си припомним съдбата на статистиците, които не разбират политическата си задача след колективизацията, та се налага преброяване да се прави два пъти, втория път с други статистици. И ние трябва да вземем данните от съветската стъкмистика, и да установим следното - Сталин е хуманист, защото е изтребвал комунисти, публицистите са виновни, защото си позволяват да не вярват на сталинско-путинските статистици, САЩ са виновни, защото няма как да не са виновни за милионите жертви в лагерите. И Костов. Един путински чиновник каза наскоро, че Полша е виновна за избухването на втората световна война. Щом путински чиновник го казва, къде е въпросът - вярно е!

Повече мисля да не се връщам на този въпрос. Особено след като признах Чавдар за капацитет.

Стойчо каза...

И аз се присъединявам: Чавдар е капацитет

Unknown каза...

Браво, най-накрая в края на тоя "счупен ден" да прочета нещо истинско... Респект батка..;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)